Jsou multivitaminy skutečně tak prospěšné, jak se tvrdí?

Jsou multivitaminy skutečně tak prospěšné, jak se tvrdí?
zdroj: Shutterstock

Multivitaminy jsou nejčastěji používanými doplňky stravy na světě – v posledních desetiletích se jejich popularita navíc ještě zvýšila. Lidé věří, že mohou zlepšit zdraví, kompenzovat špatné stravovací návyky a dokonce snížit riziko chronických onemocnění. Co je na tom všem pravdy?

Multivitaminy jsou doplňky stravy obsahující základní vitamíny a minerální látky, které tělo potřebuje. Problém je v tom, že neexistuje žádný jasně stanovený standard určující, co všechno by se v multivitaminu objevit mělo a co naopak ne – složení a obsah živin se proto liší podle značky a produktu. Odborníci tvrdí, že pro zdraví je nezbytných 13 vitaminů a přibližně 16 minerálů, které tělo potřebuje pro reprodukci, regeneraci, růst a regulaci tělesných pochodů. Multivitaminy mohou některé nabízet – ale ne všechny anebo jich mohou dodávat nadbytek či naopak nedostatek. Diskutabilní jsou také zdroje – uvedené živiny mohou pocházet se skutečných potravin nebo vznikat uměle v laboratořích. Kromě vitaminů a minerálů mohou také multivitaminy obsahovat bylinné výtažky, aminokyseliny a mastné kyseliny, jejichž obsah se může lišit a nemusí být vůbec žádoucí. Proto nezapomínejte číst etikety a být obezřetní.

Ochrana před nemocemi srdce a rakovinou prokázána nebyla
Mnozí jsou přesvědčeni o tom, že užívání multivitaminů může částečně ochránit před srdečními chorobami i rakovinou. Důkazy jsou však v obou případech smíšené. Ačkoliv některé studie naznačují, že užívání multivitaminů může souviset se sníženým rizikem infarktu a smrti, jiné takové závěry rozhodně nepotvrzují. Podobně je to i s domnělými ochrannými účinky multivitaminů před rakovinou – i zde jsou závěry studií nejasné a některé z nich dokonce varují před tím, že jejich nadužívání může riziko rakoviny naopak zvyšovat.

Mohou částečně zlepšovat paměť, náladu a chránit před slepotou
Několik výzkumů přišlo s názorem, že užívání multivitaminů může u seniorů zlepšovat paměť a u všech bez ohledu na věk náladu. Ke druhému tvrzení odpůrci multivitaminů celkem logicky dodávají, že špatná nálada a deprese přirozeně souvisí s nedostatkem některých esenciálních živin a že tedy zlepšení stavu závisí na tom, že ony živiny tělu dodáme, a ne na tom, že se tak stane prostřednictvím multivitaminů. Možné příznivé působení na zvrácení degenerativního stavu mohou ale antioxidanty, vitaminy a minerály, nacházející se v doplňcích stravy, podle některých vykazovat ve vztahu k makulární degeneraci (celosvětově nejrozšířenější příčina slepoty související s věkem). Jiné důkazy také hovoří o schopnosti snižovat riziko nástupu katarakty, což je další velmi časté oční onemocnění.

I nadužívání dobrých věcí může škodit
V některých případech mohou být multivitaminy dokonce i nebezpečné – protože koňské dávky vitaminů a minerálů přesahující doporučenou denní dávku nemusí vždy nutně prospět. To se týká zejména vitaminů rozpustných v tucích, jejichž nadbytku se tělo nezbaví tak snadno jako těch, které jsou rozpustné ve vodě. Mohou se potom v těle hromadit a působit toxicky, což se týká zejména vitaminů A, který u těhotných žen může zvýšit riziko vrozené vady plodu. Mějte tak na paměti, že pokud se stravujete zdravě, a navíc užíváte vitaminy, můžete se poměrně snadno předávkovat – nebezpečný může být třeba i nadbytek železa.

Nehodí se pro každého
Multivitaminy se zkrátka nehodí pro každého a mohou z nich těžit jen některé skupiny. To se týká seniorů, těhotných žen, pacientů po operacích či úrazech a vegetariánů či veganů. Pokud ale máte nějaké specifické výživové potřeby, je vždy lepší doplnit konkrétní živinu a ne multivitamin, který dodá i něco, co nepotřebujete. Rozhodně se také nejedná o náhradu pestré stravy a vyváženého jídelníčku.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...