Podobné, přesto jiné: Jak poznat petržel od pastináku?

Podobné, přesto jiné: Jak poznat petržel od pastináku?
zdroj: Shutterstock

Na petržel je v kuchyni zvyklý už téměř každý, ale v obchodě ji můžete snadno zaměnit za další typ zeleniny, pastinák. Stačí se ovšem řídit jednoduchým poznávacím znamením a už se nikdy nespletete. Jak na to?

Rozdíl poznáte na první pohled
Poznat petržel není nic těžkého, jednoduše vypadá jako bíle zbarvená mrkev. Ale mnozí z vás možná v obchodě sáhnou po pastináku v domnění, že se jedná o přerostlou petržel. Zatímco nať z petržele roste po celé ploše konce, u pastináku spíše působí dojmem, že vyrůstá z kořene. Nať je pouze uprostřed a je umístěna v důlku. Pokud vám to k rozpoznání nestačí, můžete se zadívat na listy. U petržel jsou hladké, zatímco pastinák má jemné chloupky. Když víte, na co se zaměřit, nemůžete se splést.

Petržel je ostřejší, pastinák jemný
Chuťově se petržel od pastináku neboli "pastiňáku", jak se mu lidově říká, liší zásadně. Petržel má výraznější, ostřejší chuť a hodí se proto například do svíčkové omáčky nebo do polévek, kterým dodá tu správnou chuť. Pastinák je jemnější a nasládlý a tyto pokrmy s ním můžete zpestřit. Oba druhy kořenové zeleniny můžete přidávat do polévek, zapečených jídel, kaší nebo omáček. Pastinák se navíc skvěle hodí jako alternativa bezmasého řízku. Oba druhy lze konzumovat syrové i tepelně upravené.

Další superpotravina?
Kvůli svému obsahu vitamínů a minerálů se o petrželi někdy mluví jako o další superpotravině. Spolu s pastinákem obsahují provitamín A, vitamín C v trojnásobném množství oproti pomeranči, vitamíny B1, B2, B3 a B6. Jsou důležitým zdrojem draslíku a vlákniny. Petržel navíc obsahuje také fosfor, vápník, kyselinu listovou a betakaroten, který posiluje zrak a pomáhá v léčbě očních obtíží. Oproti pastináku ale obsahuje menší množství silic. Ty podporují vylučování moči, mírní nadýmání a zvyšují chuť k jídlu. Pravidelný přísun pastináku mírní bolest zubů u osob s citlivými dásněmi. Petrželová nať působí jako ženské afrodiziakum a reguluje menstruační cyklus. Není vhodné ji užívat v těhotenství, protože může vyvolat předčasné kontrakce a tím spustit porod.

Snadné pěstování
Petržel i pastinák jsou velmi snadné na pěstování a nenáročné na půdu. Stačí je jednou týdně okopat. Nicméně při kontaktu s pastinákem si dejte pozor. Spolu s působením slunečního záření může dotyk natě způsobit u citlivých osob alergickou reakci. Ta se většinou projevuje krátkodobým začervenáním pokožky, ale mohou se objevit i nepříjemné puchýře. Pastináku se proto věnujte až ve večerních hodinách. Na podzim, v době sklizně, už riziko nehrozí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...