Dýňový tvarohový dort

Dýňový tvarohový dort
zdroj: Kristýna Rybovičová

K měsíci říjnu a celkově i k podzimu patří barevné dýně. Receptů na saláty či polévky je spousta, ale i sladké dezerty lze z této plodiny připravit. Dýně jsou bohaté na vlákninu, mají nízkou energetickou hodnotu a najdete v nich také přírodní barvivo betakaroten.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 55 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma 23 cm)

Na korpus

  • 200 g oblíbených máslových sušenek
  • 30 g másla
  • 1 vejce

Na krém

  • 250 g smetanového sýru
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 4 lžíce medu
  • 1 máslová dýně
  • 3 vejce
  • 1 citron
  • 2 lžičky skořice
  • badyán, hřebíček
  • špetka soli

Postup

  1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Dýni omyjte, oloupejte, odstraňte dužinu a nakrájejte na menší kostky. Kousky dejte do hrnce. Přidejte hřebíček, badyán, zalejte vodou a vařte doměkka. Uvařenou dýni nechte vychladnout.
  3. Sušenky rozmixujte tyčovým mixérem najemno. Máslo rozpusťte. V míse smíchejte rozmixované sušenky, máslo a vejce.
  4. Směs dejte do formy, utlačte ji do stran. Korpus 15 minut v troubě předpečte a poté nechte vychladnout.
  5. Mezitím si připravte krém. V míse prošlehejte sýr společně s tvarohem, medem, vejcem, špetnou soli, nastrouhanou kůrou z citronu a sušenou vanilkou. V oddělené míse pak tyčovým mixérem zmixujte vychladlou dýni se skořicí.
  6. Tvarohový krém opatrně přidejte k dýni a vše důkladně promíchejte.
  7. Směs vlijte na korpus a dejte péct do trouby na dalších cca 40 minut.
  8. Po upečení nechte dort vychladnout, nakrájejte jej na kousky a podávejte.

Náš tip
Na přípravě můžete použít různé typy dýní jako například Hokkaido.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vláčná bábovka s banány a kokosem

Vláčná bábovka s banány a kokosem

Bábovka je tradiční český dezert. Výborné jsou ty bábovky, které zůstávají vláčné i několik dní po upečení. Vláčnost u tohoto receptu podpoří banány se sladkou vůní kokosu.

Čtěte dál
Kapustová frittata

Kapustová frittata

Frittata je tradiční italský pokrm. Základ této pochoutky tvoří vejce. Zbylé ingredience můžete různě kombinovat. Výsledkem je po upečení...
Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá...

Videorozhovor