Dýňový tvarohový dort

Dýňový tvarohový dort
zdroj: Kristýna Rybovičová

K měsíci říjnu a celkově i k podzimu patří barevné dýně. Receptů na saláty či polévky je spousta, ale i sladké dezerty lze z této plodiny připravit. Dýně jsou bohaté na vlákninu, mají nízkou energetickou hodnotu a najdete v nich také přírodní barvivo betakaroten.

Porce: 12 kousků
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 55 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány.
Ingredience (dortová forma 23 cm)

Na korpus

  • 200 g oblíbených máslových sušenek
  • 30 g másla
  • 1 vejce

Na krém

  • 250 g smetanového sýru
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 4 lžíce medu
  • 1 máslová dýně
  • 3 vejce
  • 1 citron
  • 2 lžičky skořice
  • badyán, hřebíček
  • špetka soli

Postup

  1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Dýni omyjte, oloupejte, odstraňte dužinu a nakrájejte na menší kostky. Kousky dejte do hrnce. Přidejte hřebíček, badyán, zalejte vodou a vařte doměkka. Uvařenou dýni nechte vychladnout.
  3. Sušenky rozmixujte tyčovým mixérem najemno. Máslo rozpusťte. V míse smíchejte rozmixované sušenky, máslo a vejce.
  4. Směs dejte do formy, utlačte ji do stran. Korpus 15 minut v troubě předpečte a poté nechte vychladnout.
  5. Mezitím si připravte krém. V míse prošlehejte sýr společně s tvarohem, medem, vejcem, špetnou soli, nastrouhanou kůrou z citronu a sušenou vanilkou. V oddělené míse pak tyčovým mixérem zmixujte vychladlou dýni se skořicí.
  6. Tvarohový krém opatrně přidejte k dýni a vše důkladně promíchejte.
  7. Směs vlijte na korpus a dejte péct do trouby na dalších cca 40 minut.
  8. Po upečení nechte dort vychladnout, nakrájejte jej na kousky a podávejte.

Náš tip
Na přípravě můžete použít různé typy dýní jako například Hokkaido.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Bramborové koláčky

Bramborové koláčky

I na podzim a v zimě, bychom měli na přípravu pokrmů využívat sezónní, v tomto období již spíše uskladněné potraviny. Základní recept na bramborové koláčky můžete doplňovat o suroviny, které máte rádi....

Čtěte dál
Kokosové řezy s pudinkem a čokoládou

Kokosové řezy s pudinkem a čokoládou

Lehký kokosový krém doplněný kakaovým piškotem oslazeným banány je výborná kombinace dezertu. Řezy jsou voňavé, vláčné a snadno je...
Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou

Polévka z pečené mrkve s červenou čočkou

Luštěniny, které jsou zdrojem bílkovin a mají vyšší podíl vlákniny, bychom měli pravidelně zařazovat do jídelníčku. Příprava červené...

Videorozhovor