Michaela Bebová
15. 10. 2019
| 06:01
Salám ze sójy, jogurt z kokosu nebo máslo z palmového tuku. Rostlinné náhražky hýbou českými obchody. Měli bychom je začlenit do svých jídelníčků? Které vybírat a na které si naopak dát pozor?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma alternativy mléčných výrobků jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Sledujte náš kanál na youtube
Rostlinné alternativy mléčných výrobků
Velkou nevýhodou rostlinných alternativ mléčných výrobků je to, že jim chybí bílkoviny, naopak bývají bohatší na tuky, hlavně v případě kokosových alternativ nebo na sacharidy, hlavně u sójových produktů, kde je často cukr nositelem chuti. Rozdíly jsou ale i na úrovni vitamínů a minerálních látek - např. vápníku. Jogurty a sýry jsou významným zdrojem vápníku. Ořechy jsou na druhou stranu také bohatým zdrojem vápníku, takže např. sýry vyrobené z mandlí jsou konkurenceschopné. Poctivé rostlinné sýry jsou ale náročné na výrobu i ingredience, takže je v běžném sortimentu najdeme velmi zřídka, protože jsou velmi drahé. Místo toho narazíme na mnoho rostlinných náhražek s často nulovou výživovou hodnotou.
Jak se naučit vybírat ty, které za to stojí? Kdy je náhrada opravdu prospěšná a kdy je to jen otázka trendu či zpestření jídelníčku? A co musí splňovat kvalitní rostlinné produkty?
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
I když je Česká republika jedním z nejateističtějších národů světa, Dušičky si vzít nenecháme. Než vyrazíte za svými zesnulými, přečtěte si článek o tom, jak spolu souvisí právě svátek věrných zemřelých...
Čtěte dál
Proč máme rádi opakující se okolnosti a lpíme na zavedených rituálech? Proč jsou tyto rituály pro každého člověka důležité a proč má...
Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Dnes si už téměř nedokážeme představit den bez chytrého telefonu, počítače nebo jiných zařízení. Neustálé kontrolování zpráv, sledování...
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém...
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Cestovní horečka je běžný jev, který přichází, jak při plánování dovolené, tak během samotného cestování. Projevuje se nervozitou a...
Kosmetický průmysl patří k nejvíce rozvinutým a nejvíce dynamickým odvětvím světa krásy a zdraví. Jaké jsou aktuální trendy ve světě...
Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Využijme toho, že tu máme období, kdy je ráno brzy vidět a z postele se nám chce o něco více než v zimě. Tma a šero do pozdních ranních...
Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...