Chai latté

Chai latté
zdroj: Kristýna Rybovičová

První adventní neděle je za námi a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Zpříjemněte si chladné dny s šálkem domácího voňavého nápoje a užijte si chvíli jen pro sebe. Chai latte má svůj původ v Indii. Jedná se o černý čaj se směsí koření, který se podává s mlékem.

Porce: 2
Doba přípravy: 20 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány a vegany, bezlepkové

Ingredience

  • 400 ml vody
  • 400 ml sójového mléka
  • 2 sáčky kvalitního černého čaje
  • 3 ks celé skořice
  • 3 ks badyánu
  • 6 plátků zázvoru
  • 2 lžičky hřebíčku
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička kardamomu

Postup

  1. Vodu dejte do menšího hrnce a přiveďte ji k varu.
  2. Do vody přidejte sáčky čaje, veškeré koření a vařte cca 3 – 5 minut.
  3. Poté vyndejte sáčky čaje a vařte dalších cca 5 minut. Odstavte.
  4. Mezitím v odděleném hrnci přiveďte k varu i mléko. Poté jej tyčovým mixérem prošlehejte tak, aby vznikla mléčná pěna. Pokud máte šlehač na mléko, použijte ten.
  5. Čaj sceďte, přidejte med a promíchejte.
  6. Nápoj rozlejte do šálků, přidejte mléko s mléčnou pěnou a podávejte.

Náš tip
Pro ostřejší chuť přidejte do čaje i nakrájené kousky chilli papriček.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento vegetariánský, bezlepkový recept vás v létě jistě potěší.

Čtěte dál
Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Svěží rychlý oběd či večeře s nádechem Itálie si připravíte během pár minut. Vybírejte kvalitní kuřecí maso a doplňte jej listovým...
Květákové halušky s brynzou

Květákové halušky s brynzou

Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete...
Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek....
Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou...
Jahodová bublanina s pudinkem

Jahodová bublanina s pudinkem

Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji...
Cizrnové těstoviny se zelím

Cizrnové těstoviny se zelím

Vhodnou alternativou pšeničných těstovin jsou těstoviny luštěninové. V obchodech jich naleznete celou řadu, jako např. cizrnové, ze...
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Sezóna jahod pomalu začíná a možností, jak je zpracovat, je plno. Bezlepkové tvarohové knedlíčky budou chutnat jak vám, tak vašim dětem....
Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubna patří mezi naši sezónní košťálovou zeleninu a její sklizeň probíhá právě v květnu. Obsahuje např. vitamín C, vitamíny skupiny...
Sekaná z mungo fazolí

Sekaná z mungo fazolí

Mungo fazole je luštěnina zelené barvy původem z Indie. V kuchyni má široké využití. Je vhodná jak do salátů, polévek, tak i k naklíčení....
Bezlepkový rebarborový koláč

Bezlepkový rebarborový koláč

Sezóna rebarbory se již blíží. Tato zelenina s typickou kyselou chutí se skvěle hodí na přípravu netradičních sladkých pokrmů. Konzumujte...
Vajíčková pomazánka s tvarohem

Vajíčková pomazánka s tvarohem

Oblíbeným způsobem, jak zpracovat uvařená velikonoční vajíčka, je příprava vajíčkové pomazánky. Vyzkoušejte její odlehčenou verzi s...