Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?
zdroj: Shutterstock

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni a těžko mu odoláváme. I s cukrovím se ale pojí určitá zdravotní rizika, a na ty se dnes zaměříme, stejně tak jako na tipy, jak ho skladovat, aby vydrželo dlouho a v dobré formě.

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma nástrahy a rizika konzumace vánočního cukroví jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Nástrahy a rizika přípravy cukroví
Příprava cukroví se neobejde bez široké škály ingrediencí. Ořechy, sušené ovoce, máslo, ale i různé barevné konfety, citrusy a koření jsou nedílnou součástí různých druhů. Každá skupina potravin s sebou však přináší i potenciální rizika, která je potřeba mít na paměti a vybírat tak hned ze začátku co nejkvalitnější suroviny. Například klasické citrony a bohužel ani bio citrony nejsou vhodné k tomu, aby se z nich strouhala kůra do pečení, obsahují totiž širokou škálu pesticidů, které se bohužel plně neodstraní ani při použití známé metody – odmočení v octové vodě. A u pesticidů to nekončí. Jak správně skladovat vánoční cukroví, aby zůstalo zdravotně nezávadné? Z jakých tuků ideálně cukroví péct? A je správně cukroví mrazit? Na tyto i další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pupík je plný přátelských bakterií. K čemu nám tam vlastně jsou?

Pupík je plný přátelských bakterií. K čemu nám tam vlastně jsou?

Pupík je známkou toho, že jsme kdysi byli s matkou spojeni pupeční šňůrou, jejímž prostřednictvím nám předávala výživu. Mluví se o tom, že by se ho člověk neměl dotýkat, protože je plný bakterií. Jenže...

Čtěte dál
Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Babské rady na štípance, spálení i unavené oči od slunce

Aromaterapeutické prostředky jsou skvělou součástí letní lékárničky. Co je dobré mít po ruce, abyste prožili léto v pohodě a jak řešit,...
Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici....
Rozlučte se s pokleslými víčky – bez operace, přírodní cestou

Rozlučte se s pokleslými víčky – bez operace, přírodní cestou

Povislá nebo ochablá víčka vizuálně přidávají na věku a kromě toho mohou i zhoršovat vidění. Některé statistiky naznačují, že chirurgické...
Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Vstávat s plochým břichem si přeje snad každý. A právě v létě, kdy chodíme v plavkách a obecně odhalujeme mnohem více kůže než kdykoliv...
Řešíme za vás dilema: Jak získat bezpečně vitamin D ze sluníčka a nespálit se při tom?

Řešíme za vás dilema: Jak získat bezpečně vitamin D ze sluníčka a nespálit se při tom?

Vitamin D je jedinečný vitamin, kterého většina lidí nemá ve svém těle dostatek. Vyrábí se z cholesterolu a jeho derivátu v pokožce,...
Střízlivost je trendy – tlak na výkon a zdravý životní styl posouvá alkohol do pozadí

Střízlivost je trendy – tlak na výkon a zdravý životní styl posouvá alkohol do pozadí

Nejnovější průzkumy ukazují, že svět se pomalu stává nealkoholickým. Nastává doba, kdy střízlivost je trendy. Nejmladší generace dokonce...
Homeopatika – placebo nebo opravdu účinná léčba?

Homeopatika – placebo nebo opravdu účinná léčba?

Homeopatie je druh alternativní medicíny (často bývá zdůrazňováno, že vědecky nepodložené), která má jak své odpůrce, tak i zastánce,...
Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Jsou chutným zobáním i doplňkem mnoha různých pokrmů. Typické aroma dodávají oblíbené čokoládové pomazánce a různým druhům čokolád,...
Černý kmín je všelékem podobně jako kurkuma – s čím vším pomůže?

Černý kmín je všelékem podobně jako kurkuma – s čím vším pomůže?

Malá černá semínka rostlinky černuchy seté (Nigella sativa) sice vypadají nenápadně, staletí praxe přírodní medicíny ale potvrzují,...
Bolestivé kuří oko – jak ho rozeznáte od mozolu či bradavice?

Bolestivé kuří oko – jak ho rozeznáte od mozolu či bradavice?

Nevhodné, nepohodlné, příliš úzké a tlačící boty – je tohle váš případ? Pak si zaděláváte na problém zvaný kuří oko. Co to je, jak...
Ohlédnutí za uplynulým časem s novým čínským koronavirem

Ohlédnutí za uplynulým časem s novým čínským koronavirem

Červen se nese ve znamení rozvolňování protikoronavirových restrikcí, život se vrací do normálu a my se konečně můžeme zase volně nadechnout,...
Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

I přes chladnější jaro se slunné léto blíží mílovými kroky a společně s ním i čas, kdy budeme chytat bronz na sluníčku a užívat si...