Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?
zdroj: Shutterstock

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni a těžko mu odoláváme. I s cukrovím se ale pojí určitá zdravotní rizika, a na ty se dnes zaměříme, stejně tak jako na tipy, jak ho skladovat, aby vydrželo dlouho a v dobré formě.

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma nástrahy a rizika konzumace vánočního cukroví jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Nástrahy a rizika přípravy cukroví
Příprava cukroví se neobejde bez široké škály ingrediencí. Ořechy, sušené ovoce, máslo, ale i různé barevné konfety, citrusy a koření jsou nedílnou součástí různých druhů. Každá skupina potravin s sebou však přináší i potenciální rizika, která je potřeba mít na paměti a vybírat tak hned ze začátku co nejkvalitnější suroviny. Například klasické citrony a bohužel ani bio citrony nejsou vhodné k tomu, aby se z nich strouhala kůra do pečení, obsahují totiž širokou škálu pesticidů, které se bohužel plně neodstraní ani při použití známé metody – odmočení v octové vodě. A u pesticidů to nekončí. Jak správně skladovat vánoční cukroví, aby zůstalo zdravotně nezávadné? Z jakých tuků ideálně cukroví péct? A je správně cukroví mrazit? Na tyto i další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Akupunktura – napichování jehličkami nemusí bolet a může pomoci, když jiné přístupy selhávají

Akupunktura – napichování jehličkami nemusí bolet a může pomoci, když jiné přístupy selhávají

Proč do sebe někteří lidé nechávají zcela dobrovolně a vědomě bodat jehlami? Odkud pochází a na jakém principu stojí prastará léčebná metoda zvaná akupunktura? Jde opravdu o léčebný proces, nebo je to...

Čtěte dál
Extrakt z grepových jadérek – znáte jeho sílu a přednosti?

Extrakt z grepových jadérek – znáte jeho sílu a přednosti?

Grapefruit je citrusový plod nahořklé chuti, známý především vysokým obsahem vitamínu C, který, jak známo, je zcela zásadní pro naši...
Neemová kosmetika – to nejlepší pro vaši pleť z posvátného stromu Nimba

Neemová kosmetika – to nejlepší pro vaši pleť z posvátného stromu Nimba

Neem je populární nejen v ájurvédské medicíně a péči o pleť a vlasy. Díky svým mocným účinkům se dostal do povědomí všech, kteří bojují...
Jak zůstat aktivní v podzimním koronavirovém období

Jak zůstat aktivní v podzimním koronavirovém období

Koronavirus a krize, která se kolem něho soustřeďuje, vyvolává obavy a nejistotu. V dobách, jako je tato, je více než kdykoliv jindy...
Co se děje v těle, když máte horečku a z jakého důvodu nastává?

Co se děje v těle, když máte horečku a z jakého důvodu nastává?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se vaše tělesná teplota zvyšuje, když tělo s něčím bojuje? Je to vlastně přirozený obranný mechanismus,...
Představujeme žhavé BIO trendy v čištění zubů

Představujeme žhavé BIO trendy v čištění zubů

Podobně jako má své trendy móda, kosmetika nebo třeba výživa, přichází každoročně s novinkami i dentální hygiena. Kromě různých metod...
Bavlněné versus jednorázové roušky: Jak se o ně správně starat?

Bavlněné versus jednorázové roušky: Jak se o ně správně starat?

A je to zase tady, omezení kvůli Covidu-19 začínají opět nabírat na síle a rouška je nezbytnou výbavou každého z nás. Nevyhneme se...
Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

Vitamín C je nuda! Dejme na podzim šanci černému česneku, adaptogenům nebo zázvoru, říká Michaela Bebová

S nastupujícím podzimem každoročně stoupá i počet nachlazení, viróz, chřipek a dalších virových i bakteriálních infekcí. Letos na nás...
Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Zbavte se zácpy změnou jídelníčku a novými návyky krok po kroku

Nafouklé břicho, bolestivé vyprazdňování, tuhá stolice, krev na toaletním papíře a ohromná frustrace. Tyto a další symptomy zácpy znepříjemňují...
Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je...
Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Pěstujte si doma aloe vera – léčí, omlazuje, čistí i zahání únavu

Možná i u vás doma mezi pokojovými rostlinami kraluje jedna dužnatá, pichlavá dáma – Aloe. Jde o sukulentní trvalku, hojně využívanou...
Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Trend neočkovat vznikl na základě mýtu. Proč mu lidé věří, i když byl dávno vyvrácen?

Ačkoliv je u nás k dispozici řada kvalitních vakcín, podle statistik je proočkovanost české populace stále poměrně nízká. A to nejen...
Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Potraviny, které mohou usnadnit otěhotnění

Snažíte se otěhotnět? Pak byste měly do jídelníčku zařadit určité potraviny. I když samozřejmě ani jedna z nich není samospásná, podpoří...