Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?
zdroj: Shutterstock

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni a těžko mu odoláváme. I s cukrovím se ale pojí určitá zdravotní rizika, a na ty se dnes zaměříme, stejně tak jako na tipy, jak ho skladovat, aby vydrželo dlouho a v dobré formě.

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma nástrahy a rizika konzumace vánočního cukroví jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Nástrahy a rizika přípravy cukroví
Příprava cukroví se neobejde bez široké škály ingrediencí. Ořechy, sušené ovoce, máslo, ale i různé barevné konfety, citrusy a koření jsou nedílnou součástí různých druhů. Každá skupina potravin s sebou však přináší i potenciální rizika, která je potřeba mít na paměti a vybírat tak hned ze začátku co nejkvalitnější suroviny. Například klasické citrony a bohužel ani bio citrony nejsou vhodné k tomu, aby se z nich strouhala kůra do pečení, obsahují totiž širokou škálu pesticidů, které se bohužel plně neodstraní ani při použití známé metody – odmočení v octové vodě. A u pesticidů to nekončí. Jak správně skladovat vánoční cukroví, aby zůstalo zdravotně nezávadné? Z jakých tuků ideálně cukroví péct? A je správně cukroví mrazit? Na tyto i další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Pravidla zdravého otužování nejen v zimním období

Je konec ledna a při své zdravotní procházce zahlédnu z pod čepice na břehu řeky sportovce v plavkách. Mžourám, zírám, nechápu. Až po chvíli mi na mysl přijde pojem otužování. Takhle to tedy vypadá, televizní...

Čtěte dál
Vypadávání vlasů – kolik je normální a kolik už je moc?

Vypadávání vlasů – kolik je normální a kolik už je moc?

Kvalita vlasů a vlasové pokožky, je skoro vždy odrazem zdravotního stavu. Není tedy jednoduché podat univerzální návod, jak zatočit...
Jak počasí ovlivňuje bolestivost kloubů a proč bolí zejména v zimě

Jak počasí ovlivňuje bolestivost kloubů a proč bolí zejména v zimě

Není revma jako revma. Samotní laici, spíše než odborníci, tak běžně označují jakoukoliv bolest či ztuhlost kloubů, bez ohledu na samotnou...
Vše o rýmě – jak poznat zánět dutin, proč sprej do nosu není vždy výhra a jak podpořit samoléčbu?

Vše o rýmě – jak poznat zánět dutin, proč sprej do nosu není vždy výhra a jak podpořit samoléčbu?

Neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní. Pokud to u vás neplatí, posviťte si na dutiny. Rýma je považována za banální onemocnění, které...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...
Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Dietní chyba u svátečního stolu umí poškádlit trávení, ale ve většině případů není život ohrožující. Díky úpravě životního stylu a...
Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě....
Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Snad Vás hned na úvod nezklamu, nebo neodradím od dalšího čtení, když řeknu, že řešit formu přes Vánoce je tak trochu úsměvné. Proč...
Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Ač je to paradoxní, mnozí z nás během vánočních svátků podléhají jednomu ze smrtelných hříchů, a sice obžerství. Je obtížné si toto...
Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Adventní čas je tu a s ním i doba pečení vánočního cukroví. Každý zná klasické druhy, jako jsou rohlíčky, linecké nebo perníčky. Co...