Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni a těžko mu odoláváme. I s cukrovím se ale pojí určitá zdravotní rizika, a na ty se dnes zaměříme, stejně tak jako na tipy, jak ho skladovat, aby vydrželo dlouho a v dobré formě.
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma nástrahy a rizika konzumace vánočního cukroví jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.
Nástrahy a rizika přípravy cukroví
Příprava cukroví se neobejde bez široké škály ingrediencí. Ořechy, sušené ovoce, máslo, ale i různé barevné konfety, citrusy a koření jsou nedílnou součástí různých druhů. Každá skupina potravin s sebou však přináší i potenciální rizika, která je potřeba mít na paměti a vybírat tak hned ze začátku co nejkvalitnější suroviny. Například klasické citrony a bohužel ani bio citrony nejsou vhodné k tomu, aby se z nich strouhala kůra do pečení, obsahují totiž širokou škálu pesticidů, které se bohužel plně neodstraní ani při použití známé metody – odmočení v octové vodě. A u pesticidů to nekončí. Jak správně skladovat vánoční cukroví, aby zůstalo zdravotně nezávadné? Z jakých tuků ideálně cukroví péct? A je správně cukroví mrazit? Na tyto i další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.
Moderátorka: Zuzana Košařová
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?
Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů a její rozsah se odvíjí od věku jedince, jeho pohlaví, dále stavu a postavení...
Čtěte dál
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Příprava na adventní pečení krok za krokem
