Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?

Pesticidy, konzervanty a syntetická barviva. Jak připravovat cukroví bez skryté chemie?
zdroj: Shutterstock

Vánoce jsou kouzelným obdobím a jednou z tradic, která se na tom bezesporu podílí, je vánoční cukroví. Těšíme se na jeho chuť a vůni a těžko mu odoláváme. I s cukrovím se ale pojí určitá zdravotní rizika, a na ty se dnes zaměříme, stejně tak jako na tipy, jak ho skladovat, aby vydrželo dlouho a v dobré formě.

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma nástrahy a rizika konzumace vánočního cukroví jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Nástrahy a rizika přípravy cukroví
Příprava cukroví se neobejde bez široké škály ingrediencí. Ořechy, sušené ovoce, máslo, ale i různé barevné konfety, citrusy a koření jsou nedílnou součástí různých druhů. Každá skupina potravin s sebou však přináší i potenciální rizika, která je potřeba mít na paměti a vybírat tak hned ze začátku co nejkvalitnější suroviny. Například klasické citrony a bohužel ani bio citrony nejsou vhodné k tomu, aby se z nich strouhala kůra do pečení, obsahují totiž širokou škálu pesticidů, které se bohužel plně neodstraní ani při použití známé metody – odmočení v octové vodě. A u pesticidů to nekončí. Jak správně skladovat vánoční cukroví, aby zůstalo zdravotně nezávadné? Z jakých tuků ideálně cukroví péct? A je správně cukroví mrazit? Na tyto i další otázky se dozvíte odpovědi v rozhovoru.

Moderátorka: Zuzana Košařová

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Jaké tuky jsou nejvhodnější pro pečení cukroví, smažení kapra nebo přípravu majonézy?

Období Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich...

Čtěte dál
Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholie: Kde končí hranice mezi smutnou náladou a depresí?

Melancholická deprese je formou velké depresivní poruchy, která vykazuje melancholické rysy. Ačkoliv dříve bývala evidována jako zřetelná...

Videorozhovor