Jak nejlépe pečovat o oči a dobrý zrak? Naučte se speciální cviky

Jak nejlépe pečovat o oči a dobrý zrak? Naučte se speciální cviky
zdroj: Shutterstock

Moderní doba ve znamení počítačové technologie a času tráveného u počítače si vybírá daň na našem zraku. Oči jsou více namáhané a velice často se lidé potýkají s tzv. syndromem suchého oka. Co našemu zraku dokáže jednoznačně pomoci?

Oči máme jen jedny. Všichni to víme, ale bohužel na to často zapomínáme. Trávením času u počítače jsou oči více zatěžovány. Rovněž i další faktory mají negativní vliv na lidský zrak. Stejně tak je fakt, že s přibývajícím věkem dochází ke zhoršování vidění. To vše však lze výrazně oddálit a negativní procesy zpomalit – pomoci může vhodná strava a speciální oční gymnastika.

Potraviny s blahodárným účinkem na lidský zrak
Vhodnou stravou lze zrak velmi ovlivnit. Kdo nikdy neslyšel o mrkvi jakožto zdroji provitamínu A a jejích prospěšných účincích? Avšak jsou i potraviny, které mají mnohem lepší účinek. Které stojí za to zařadit je do jídelníčku? Prvenství v tomto směru mají borůvky, které jsou bohaté na flavonoidní látky, pomáhají snižovat riziko onemocnění oka a chrání i před šedým zákalem. Významné jsou hlavně antokyany, které ovlivňují ostrost vidění. Dále se můžete spolehnout, že znamenitou službu prokáží i jahody, mandle, listová zelenina, losos, pstruh či tuňák.

V čem tkví podstata oční gymnastiky?
Oční gymnastika přinese úlevu očím a funguje na bázi přirozené masáže očního orgánu. Je vhodná pro všechny. Pro ty, kdo tráví mnoho času u počítače, je takřka nutností. Však to znáte, kdy z počítače máte tzv. vykoukané oči, pálí vás, hůře se soustředíte apod. Toto vyřeší právě toto cvičení. Důležitá je zde pevná vůle, neboť je ideální provádět cviky 3x denně. Doporučuje se také cvičit pravidelně večer před spaním. Výsledkem bude i to, že vaše oči nebudou brzy unavené a oční svaly poté více vydrží. Doporučuje se cvičit bez brýlí.

Konkrétní cviky neboli přesně daná sestava
Mezi cviky vždy na 5 až 10 vteřin oči zavřete a uvolněte. Každý cvik se provádí 10x a zásadně v daném pořadí.

  • Zamrkat.
  • Podívat se směrem nahoru a dolů.
  • Podívat se doprava a doleva.
  • Podívat se do úhlopříčky zprava nahoře a vlevo dolů.
  • Podívat se do opačné úhlopříčky, tj. zleva nahoře a doprava dolů.
  • Zakroužit očima doprava.
  • Zakroužit očima doleva.
  • Zamrkat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní v plném rozpuku. Ačkoliv vypadá především jako líbivá květinka, jedná...

Čtěte dál
Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Meruňky: jako slunce kulaté a zářivé. V čem jsou naprosto jedinečné?

Známé peckové ovoce s doslova sametovou slupkou se řadí do čeledi růžovitých. Vyniká zářivě oranžovou barvou a jemnou leč intenzivní...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Maliny: využijte maliník od plodů až po listy

Díky jemné, sladké a výrazně osobité chuti se stávají skvělou součástí zavařenin, zmrzlin a nejrůznějších dezertů. Keř, na kterém rostou,...
Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Špendlíky: opomíjené ovoce, výborné do džemu. Co o nich víme?

Chutnají jako hodně sladká švestka, ale švestka to není. Občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není. Přesto patří...
Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Péče o pokožku, kterou trápí rozšířené a ucpané póry: fígl je v použití účinných látek

Přiznejte se, kolik času trávíte na tím, že pod drobnohledem zkoumáte vaši pleť, vyhlížíte rozšířené póry a černé tečky? Rozšířené...
Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurky: vliv na zdraví a využití v kuchyni

Okurkový salát, okurka jako obloha nebo okurka na chlebu s máslem či s nějakou pomazánkou. Kdo by neznal okurku? Snad i ti, kteří nejedí...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin....
Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Hemoroidy jsou běžným, ale nepříjemným stavem zahrnujícím otoky a zanícení žil uvnitř konečníku nebo v jeho okolí. V závislosti na...
Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Melanom. Diagnóza zhoubného nádoru kůže, kterou slýchává stále více lidí. Většinou trvá roky, než se z malé nevýrazné pihy vyvine zhoubný...
Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold: opomíjená listová zelenina, která září barvami. Jaké má využití v kuchyni?

Mangold byl velmi oblíbenou a hojně používanou zeleninou. Až později ho nahradil špenát. Obě rostliny jsou však trochu jiné a to nejen...
Rozhovor s biochemičkou: Období po koronaviru –  jak o sebe pečovat, aby se nám nemoci vyhýbaly?

Rozhovor s biochemičkou: Období po koronaviru – jak o sebe pečovat, aby se nám nemoci vyhýbaly?

Opatření se rozvolňují, po pandemii se začínáme vracet do normálu. Koronavirus ale nezmizel a podle některých odborníků tu s námi bude...