Čočkové ragú

Čočkové ragú
zdroj: Kristýna Rybovičová

Čočka je tradičním novoročním pokrmem. Připravit z ní můžete spoustu zajímavých pokrmů – třeba toto ragú. Čočka je výborným zdrojem rostlinných bílkovin a také železa.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

  • 250 g čočky
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 žluté cibule
  • 1 středně velká petržel
  • ½ menšího celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 400 ml rajčatového pyré
  • 3 lžičky bazalky
  • 3 lžičky cukru
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • parmezán (na ozdobu)
  • 200 g instantní polenty
  • 1,7 l vody

Postup

  1. Čočku připravte podle návodu a odstavte.
  2. Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  3. Ve větším hrnci rozpusťte přepuštěné máslo. Zpěňte na něm cibuli, česnek nechte rozvonět. Poté přidejte mrkev, petržel a celer. Vše opékejte cca 10 minut.
  4. Do hrnce dejte krájená rajčata, rajčatové pyré, podlijte lehce vodou a vařte cca 20 minut. Poté přidejte čočku a vařte dalších 5 minut.
  5. Chuť dolaďte solí, pepřem, bazalkou a cukrem.
  6. Mezitím si připravte polentu. Vařte ji v osolené vodě cca 5 minut.
  7. Ragú podávejte s polentou a dozdobte parmezánem.

Náš tip
Do horké polenty přidejte menší kousky másla. Ty dodají polentě krémovější chuť.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento vegetariánský, bezlepkový recept vás v létě jistě potěší.

Čtěte dál
Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Italská kuřecí prsa s mozzarellou

Svěží rychlý oběd či večeře s nádechem Itálie si připravíte během pár minut. Vybírejte kvalitní kuřecí maso a doplňte jej listovým...
Květákové halušky s brynzou

Květákové halušky s brynzou

Halušky jsou tradičním jídlem Slovenska. Vyměňte klasické vydatné halušky za ty květákové. Pokrm je díky němu lehký, bezlepkový a nebudete...
Kefírové muffiny s borůvkami

Kefírové muffiny s borůvkami

Borůvky – malé modré plody, které u nás dozrávají od června do září. Jsou přírodním zdrojem vitamínů a mnoha zdraví prospěšných látek....
Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Květákový krém s opečenými piniovými oříšky

Na polévky nezapomínejte ani v teplejším období a doplňujte jimi vyvážený jídelníček. Květák je u nás oblíbenou brukvovitou zeleninou...
Jahodová bublanina s pudinkem

Jahodová bublanina s pudinkem

Bublanina je typickým moučníkem z nadýchaného těsta, který potěší jak děti, tak dospělé. S voňavými jahodami a sladkým pudinkem ji...
Cizrnové těstoviny se zelím

Cizrnové těstoviny se zelím

Vhodnou alternativou pšeničných těstovin jsou těstoviny luštěninové. V obchodech jich naleznete celou řadu, jako např. cizrnové, ze...
Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Sezóna jahod pomalu začíná a možností, jak je zpracovat, je plno. Bezlepkové tvarohové knedlíčky budou chutnat jak vám, tak vašim dětem....
Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubnové zelí s karamelizovanou cibulkou

Kedlubna patří mezi naši sezónní košťálovou zeleninu a její sklizeň probíhá právě v květnu. Obsahuje např. vitamín C, vitamíny skupiny...
Sekaná z mungo fazolí

Sekaná z mungo fazolí

Mungo fazole je luštěnina zelené barvy původem z Indie. V kuchyni má široké využití. Je vhodná jak do salátů, polévek, tak i k naklíčení....
Bezlepkový rebarborový koláč

Bezlepkový rebarborový koláč

Sezóna rebarbory se již blíží. Tato zelenina s typickou kyselou chutí se skvěle hodí na přípravu netradičních sladkých pokrmů. Konzumujte...
Vajíčková pomazánka s tvarohem

Vajíčková pomazánka s tvarohem

Oblíbeným způsobem, jak zpracovat uvařená velikonoční vajíčka, je příprava vajíčkové pomazánky. Vyzkoušejte její odlehčenou verzi s...