Čočkové ragú

Čočkové ragú
zdroj: Kristýna Rybovičová

Čočka je tradičním novoročním pokrmem. Připravit z ní můžete spoustu zajímavých pokrmů – třeba toto ragú. Čočka je výborným zdrojem rostlinných bílkovin a také železa.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

  • 250 g čočky
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 žluté cibule
  • 1 středně velká petržel
  • ½ menšího celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 400 ml rajčatového pyré
  • 3 lžičky bazalky
  • 3 lžičky cukru
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • parmezán (na ozdobu)
  • 200 g instantní polenty
  • 1,7 l vody

Postup

  1. Čočku připravte podle návodu a odstavte.
  2. Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  3. Ve větším hrnci rozpusťte přepuštěné máslo. Zpěňte na něm cibuli, česnek nechte rozvonět. Poté přidejte mrkev, petržel a celer. Vše opékejte cca 10 minut.
  4. Do hrnce dejte krájená rajčata, rajčatové pyré, podlijte lehce vodou a vařte cca 20 minut. Poté přidejte čočku a vařte dalších 5 minut.
  5. Chuť dolaďte solí, pepřem, bazalkou a cukrem.
  6. Mezitím si připravte polentu. Vařte ji v osolené vodě cca 5 minut.
  7. Ragú podávejte s polentou a dozdobte parmezánem.

Náš tip
Do horké polenty přidejte menší kousky másla. Ty dodají polentě krémovější chuť.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Jak nejlépe podpořit imunitní systém? Připravte si vitamíny nabité nápoje. Rakytník je zdrojem vitamínu C. Pomáhá proti chřipce a nachlazení. Kopřiva působí protizánětlivě a pomáhá při léčbě zánětu močových...

Čtěte dál
Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky

Pohanka s pečenou zeleninou a klíčky

Pohanka je výborná bezlepková potravina. Je vyhledávaná pro svůj bohatý obsah rutinu, který podporuje pevnost žilních stěn. Je také...
Jáhlový nákyp s ovocem

Jáhlový nákyp s ovocem

Jáhly jsou tradiční českou bezlepkovou potravinou, která se postupně začíná opět vracet do našich jídelníčků. Vyzkoušejte z nich připravit...

Videorozhovor