Čočkové ragú

Čočkové ragú
zdroj: Kristýna Rybovičová

Čočka je tradičním novoročním pokrmem. Připravit z ní můžete spoustu zajímavých pokrmů – třeba toto ragú. Čočka je výborným zdrojem rostlinných bílkovin a také železa.

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience

  • 250 g čočky
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 žluté cibule
  • 1 středně velká petržel
  • ½ menšího celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 400 ml rajčatového pyré
  • 3 lžičky bazalky
  • 3 lžičky cukru
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • parmezán (na ozdobu)
  • 200 g instantní polenty
  • 1,7 l vody

Postup

  1. Čočku připravte podle návodu a odstavte.
  2. Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  3. Ve větším hrnci rozpusťte přepuštěné máslo. Zpěňte na něm cibuli, česnek nechte rozvonět. Poté přidejte mrkev, petržel a celer. Vše opékejte cca 10 minut.
  4. Do hrnce dejte krájená rajčata, rajčatové pyré, podlijte lehce vodou a vařte cca 20 minut. Poté přidejte čočku a vařte dalších 5 minut.
  5. Chuť dolaďte solí, pepřem, bazalkou a cukrem.
  6. Mezitím si připravte polentu. Vařte ji v osolené vodě cca 5 minut.
  7. Ragú podávejte s polentou a dozdobte parmezánem.

Náš tip
Do horké polenty přidejte menší kousky másla. Ty dodají polentě krémovější chuť.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kapustová frittata

Kapustová frittata

Frittata je tradiční italský pokrm. Základ této pochoutky tvoří vejce. Zbylé ingredience můžete různě kombinovat. Výsledkem je po upečení slaný koláč, který se hodí jak na oběd, tak jako rychlá večeře.

Čtěte dál
Plněné krémové taštičky

Plněné krémové taštičky

Tento recept na těsto je univerzální a lze jej využít jak na slané, tak na sladké verze krémových taštiček. Červená řepa je bohatá...
Silvestrovské pohoštění: Batátové kanapky

Silvestrovské pohoštění: Batátové kanapky

Oslavte Silvestra a Nový rok netradičně. Připravte si na místo klasických jednohubek a chlebíčků tyto batátové kanapky. Můžete je ozdobit...

Videorozhovor