Čočka je tradičním novoročním pokrmem. Připravit z ní můžete spoustu zajímavých pokrmů – třeba toto ragú. Čočka je výborným zdrojem rostlinných bílkovin a také železa.
Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Ingredience
- 250 g čočky
- 2 středně velké mrkve
- 2 žluté cibule
- 1 středně velká petržel
- ½ menšího celeru
- 1 stroužek česneku
- 2 plechovky krájených rajčat
- 400 ml rajčatového pyré
- 3 lžičky bazalky
- 3 lžičky cukru
- sůl, pepř
- 1 lžíce přepuštěného másla
- parmezán (na ozdobu)
- 200 g instantní polenty
- 1,7 l vody
Postup
- Čočku připravte podle návodu a odstavte.
- Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostky.
- Ve větším hrnci rozpusťte přepuštěné máslo. Zpěňte na něm cibuli, česnek nechte rozvonět. Poté přidejte mrkev, petržel a celer. Vše opékejte cca 10 minut.
- Do hrnce dejte krájená rajčata, rajčatové pyré, podlijte lehce vodou a vařte cca 20 minut. Poté přidejte čočku a vařte dalších 5 minut.
- Chuť dolaďte solí, pepřem, bazalkou a cukrem.
- Mezitím si připravte polentu. Vařte ji v osolené vodě cca 5 minut.
- Ragú podávejte s polentou a dozdobte parmezánem.
Náš tip
Do horké polenty přidejte menší kousky másla. Ty dodají polentě krémovější chuť.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Velikonoční boží milosti
Boží milosti jsou tradiční velikonoční pochoutkou. Vyzkoušejte je obalit v třtinovém a kokosovém cukru.
Čtěte dálBezlepková sekaná s bylinkami
Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami
Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...
Slaný závin se zelím a uzeným tofu
Zelná náplň je výbornou volbou pro naplnění kynutého těsta. Závin si mohou dopřát i vegetariáni a vychutnat si jej můžete jak teplý,...
Zeleninové lečo s vejcem
Lečo je typickým zeleninovým pokrmem, které bývá často doplněno vejci. K přípravě je zapotřebí jen pár surovin, které se společně dusí a propojí se tak všechny chutě. Pokrm je výživný...
Šátečky s tvarohem a marmeládou
Voňavé šátečky jsou velmi rychle hotové a chuťově výborné. Spojení tvarohu a marmelády potěší snad každého. Využijte jakoukoliv marmeládu,...
Domácí kvašené zelí
Domácí kvašené zelí je výbornou zdravou bombou, plnou vitamínu C. Je bohaté na probiotika, která velmi prospívají našim střevům. Příprava...
Makové rolky s povidly a drobenkou
Makové rolky jsou skvělým pohoštěním, výbornou snídaní, ale i super pohoštěním. Milovníci máku si určitě pochutnají!
Mramorová bábovka s kakaem a vanilkou
Bábovka je tradičním moučníkem, který nikdy nezklame. Její mramorová verze je výborná a po rozkrojení je vždy překvapením, jaké vzory...
Bramborové dukátky s česnekem a cheddarem
Bramborové dukátky jsou velice snadné na přípravu, ale přesto chuťově naprosto dokonalé. Příjemně křupou a voní česnekem. Skvěle se...
Hruškový štrůdl s brusinkami a ořechy
Obměňte klasický jablečný štrůdl za ten hruškový. Štrůdl je velmi jednoduchý, rychlý a pohostíte jim i větší návštěvu. Je příjemně...
Pohanková polévka se zeleninou
Pohanka je bezlepková potravina, která je bohatým zdrojem rutinu. Ten je důležitý pro pružnost a pevnost cév. Polévka s pohankou v...
Novoroční vitamínový drink
Vitamínový nápoj je skvělý jako ranní vzpruha po náročných bujarých nocích.