Jak zpracovat zbylé cukroví od Vánoc?

Jak zpracovat zbylé cukroví od Vánoc?
zdroj: Shutterstock

Nadbytečné množství cukroví, které s chutí či nechutí dojídáte ještě po Novém roce je už tradice. Bohužel většina zbytků skončí v koši, což je velká škoda. Tomu se můžete snadno vyhnout, aniž byste uchovávali krabičky v mrazáku a ty potom vyhodili až v létě.

Do mrazáku s rozmyslem
Pokud přeci jenom chcete alespoň část zbylého cukroví zamrazit například na Velikonoce, pamatujte na to, že jakékoli jídlo časem nasaje pachy. Vybírejte proto dobře uzavíratelné krabičky nebo vakuové obaly. Do mrazáku nepatří žádné cukroví s krémem, protože ten vlivem mrazu ztrácí svou konzistenci a pochopitelně také chuť. Naopak se osvědčilo uchování rohlíčků, lineckého cukroví nebo třeba piškotových kuliček. Nejvhodnější čas, kdy cukroví uchovat, je ale ihned po upečení. I po půl ročním skladováním bude po rozmrazení jako čerstvé. Naopak zamrazováním nepečeného cukroví nebo cukroví, které je již měsíc upečené, si zaděláte na střevní potíže.

Myslete na ostatní
Mnoho z vás možná chodí zbytky cukroví rozdávat do lesa zvířatům. Na jednu stranu je to dobrý skutek, na druhou ale vězte, že to pro ně není to pravé ořechové. Pokud chcete svátky zlepšit i jim, nadělte jim raději ovoce a zeleninu. Přebytky cukroví potom odneste příbuzným, přátelům, ale klidně také do dětského domova.

Vykouzlete ze zbytků cukroví báječný dezert
Prakticky z jakéhokoli cukroví se dá vytvořit něco nového. Z přebytků plněných ořechů připravte třeba závin, z lineckého nepečené kuličky ale klidně i korpus na cheesecake. Receptů je celá řada a klidně vymyslete i vlastní. V případě nepečených dobrot stačí cukroví nadrtit a přidat trochu másla. Pokud chcete, aby vám vydrželo déle, přidejte i pár kapek rumu a skladujte v lednici nebo na chladném místě.

A co je vůbec nejlepší? Chuť cukroví v těchto receptech vůbec nepoznáte!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...