Nadbytečné množství cukroví, které s chutí či nechutí dojídáte ještě po Novém roce je už tradice. Bohužel většina zbytků skončí v koši, což je velká škoda. Tomu se můžete snadno vyhnout, aniž byste uchovávali krabičky v mrazáku a ty potom vyhodili až v létě.
Do mrazáku s rozmyslem
Pokud přeci jenom chcete alespoň část zbylého cukroví zamrazit například na Velikonoce, pamatujte na to, že jakékoli jídlo časem nasaje pachy. Vybírejte proto dobře uzavíratelné krabičky nebo vakuové obaly. Do mrazáku nepatří žádné cukroví s krémem, protože ten vlivem mrazu ztrácí svou konzistenci a pochopitelně také chuť. Naopak se osvědčilo uchování rohlíčků, lineckého cukroví nebo třeba piškotových kuliček. Nejvhodnější čas, kdy cukroví uchovat, je ale ihned po upečení. I po půl ročním skladováním bude po rozmrazení jako čerstvé. Naopak zamrazováním nepečeného cukroví nebo cukroví, které je již měsíc upečené, si zaděláte na střevní potíže.
Myslete na ostatní
Mnoho z vás možná chodí zbytky cukroví rozdávat do lesa zvířatům. Na jednu stranu je to dobrý skutek, na druhou ale vězte, že to pro ně není to pravé ořechové. Pokud chcete svátky zlepšit i jim, nadělte jim raději ovoce a zeleninu. Přebytky cukroví potom odneste příbuzným, přátelům, ale klidně také do dětského domova.
Vykouzlete ze zbytků cukroví báječný dezert
Prakticky z jakéhokoli cukroví se dá vytvořit něco nového. Z přebytků plněných ořechů připravte třeba závin, z lineckého nepečené kuličky ale klidně i korpus na cheesecake. Receptů je celá řada a klidně vymyslete i vlastní. V případě nepečených dobrot stačí cukroví nadrtit a přidat trochu másla. Pokud chcete, aby vám vydrželo déle, přidejte i pár kapek rumu a skladujte v lednici nebo na chladném místě.
A co je vůbec nejlepší? Chuť cukroví v těchto receptech vůbec nepoznáte!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek
Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...
Čtěte dál
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?
