Když je fruktóza konzumována v ovoci, v rozumném množství, je vše v pořádku. Pokud ji ale přijímáte ještě bokem v koncentrované formě, třeba prostřednictvím sladkých limonád, zakládáte si na pořádné problémy...
Rafinované potraviny plné cukru, slazené nealkoholické nápoje, nekvalitní ovocné šťávy a další podobné laskominy jsou plné fruktózy, jednoduchého monosacharidu, který ve velkém množství může velmi ublížit. Nadměrná konzumace fruktózy je totiž klíčovým faktorem vedoucím k metabolickému syndromu a zvyšuje riziko obezity, cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních chorob, dny, onemocnění jater, a dokonce i některých forem rakoviny.
Není fruktóza jako fruktóza
Fruktóza obsažená v ovoci a zelenině tělu jako součást vyvážené stravy neškodí. Jednak se jí ve zmíněných plodech nenachází tak mnoho, jednak je zde doplněna často vysokým množstvím vlákniny. Čistá fruktóza a nebo fruktóza jakožto součást cukru sacharózy (sacharoza je složena z glukozy a fruktozy) v nadbytku ale ohrožuje zdraví. Od té doby co lidé vynalezli fruktózový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup je situace ještě horší.
Zde jsou hlavní dopady nadměrné konzumace fruktózy na náš organismus.
Hromadění viscerálního tuku
Metabolismus fruktózy, podobně jako alkoholu, končí nejčastěji mastnými kyselinami tedy tukem. Tuk se hromadí okolo jater jakožto hlavního orgánu pro tyto procesy a dochází tak k pomalému ztučňování vnitřní břišní oblasti. Viscerální tuk je metabolicky aktivní a je přímo spojený s metabolickým syndromem, kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou.
Zvýšení hladiny špatného cholesterolu a triglyceridů
Nadměrná konzumace fruktózy vede ke zvýšení LDL cholesterolu. A vysoký LDL cholesterol, jak je známo, je startem pro kardiovaskulární onemocnění.
Střevní obtíže
Množství fruktózy, které tělo dokáže absorbovat, je omezené. Neabsorbovaná fruktóza pak přechází do tlustého střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi. Tento proces může vést k plynatosti, nadýmání a průjmům a může podporovat bakteriální přerůstání.
Zvýšená produkce leptinu
Leptin je hormon, vytvářený tukovými buňkami, signalizující mozku úroveň sytosti. Čím více tuku se v těle nachází, tím více leptinu je produkováno. Nadbytek leptinu vede k tomu, že si na něj tělo vypěstuje odolnost – rezistenci. Co z toho plyne? Otupí se pocit sytosti a vy nebudete vědět, kdy máte dost.
Rozmyslíte si příští skleničku křiklavě růžové šťávy?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
![Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_main_img/uploads/article_images/3d929e819ec29891e9bd1662cfcae657.jpeg)
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně
Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech stále nedochází ke zlepšení? Nabízí se otázka, kterou bychom si...
Čtěte dál![Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/b870f2ec78db0bde25e40e0915f8ebdb.jpeg)
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?
![Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/15a14e4dbded45512acf06971d1b2aae.jpeg)
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii
![Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/d459db36671a50ddd2d3e122db5cca91.jpeg)
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?
![Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/207634744a3bf57f42d10b1a90aeb125.jpeg)
Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?
![Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/a78684a1d1fb6e348d663eb8c5281bc2.jpeg)
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
![Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/f7924e64da57e2061d5b056de9de0205.jpeg)
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?
![Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/52c98af1bdf76e3f0f689765637606b0.jpeg)
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou
![Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/f23a9bde66400dbc16c14f7bb8dec048.jpeg)
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?
![Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/09da96a6dc4dfbe848f9d54e359fcb9a.jpeg)
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu
![Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3e655fbc36b55690120dadc44f728cf8.jpeg)
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?
![Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3a6f752e8b07ee454dc6b4b4cd20054d.jpeg)
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?
![Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/18751c04c569228a67a34e2bf68bdcb6.jpeg)