Dopady nadměrné konzumace fruktózy na váš organismus

Dopady nadměrné konzumace fruktózy na váš organismus
zdroj: Shutterstock

Když je fruktóza konzumována v ovoci, v rozumném množství, je vše v pořádku. Pokud ji ale přijímáte ještě bokem v koncentrované formě, třeba prostřednictvím sladkých limonád, zakládáte si na pořádné problémy...

Rafinované potraviny plné cukru, slazené nealkoholické nápoje, nekvalitní ovocné šťávy a další podobné laskominy jsou plné fruktózy, jednoduchého monosacharidu, který ve velkém množství může velmi ublížit. Nadměrná konzumace fruktózy je totiž klíčovým faktorem vedoucím k metabolickému syndromu a zvyšuje riziko obezity, cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních chorob, dny, onemocnění jater, a dokonce i některých forem rakoviny.

Není fruktóza jako fruktóza
Fruktóza obsažená v ovoci a zelenině tělu jako součást vyvážené stravy neškodí. Jednak se jí ve zmíněných plodech nenachází tak mnoho, jednak je zde doplněna často vysokým množstvím vlákniny. Čistá fruktóza a nebo fruktóza jakožto součást cukru sacharózy (sacharoza je složena z glukozy a fruktozy) v nadbytku ale ohrožuje zdraví. Od té doby co lidé vynalezli fruktózový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup je situace ještě horší.

Zde jsou hlavní dopady nadměrné konzumace fruktózy na náš organismus.

Hromadění viscerálního tuku
Metabolismus fruktózy, podobně jako alkoholu, končí nejčastěji mastnými kyselinami tedy tukem. Tuk se hromadí okolo jater jakožto hlavního orgánu pro tyto procesy a dochází tak k pomalému ztučňování vnitřní břišní oblasti. Viscerální tuk je metabolicky aktivní a je přímo spojený s metabolickým syndromem, kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou.

Zvýšení hladiny špatného cholesterolu a triglyceridů
Nadměrná konzumace fruktózy vede ke zvýšení LDL cholesterolu. A vysoký LDL cholesterol, jak je známo, je startem pro kardiovaskulární onemocnění.

Střevní obtíže
Množství fruktózy, které tělo dokáže absorbovat, je omezené. Neabsorbovaná fruktóza pak přechází do tlustého střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi. Tento proces může vést k plynatosti, nadýmání a průjmům a může podporovat bakteriální přerůstání.

Zvýšená produkce leptinu
Leptin je hormon, vytvářený tukovými buňkami, signalizující mozku úroveň sytosti. Čím více tuku se v těle nachází, tím více leptinu je produkováno. Nadbytek leptinu vede k tomu, že si na něj tělo vypěstuje odolnost – rezistenci. Co z toho plyne? Otupí se pocit sytosti a vy nebudete vědět, kdy máte dost.

Rozmyslíte si příští skleničku křiklavě růžové šťávy?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat, může být extrémně stresující a dost nepříjemně nám komplikovat každodenní...

Čtěte dál
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Příprava na adventní pečení krok za krokem

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Vánoce bez domácího rodinného pečení by v mnoha českých domácnostech snad ani nebyly úplné. Pečení domácího cukroví s maminkou, babičkou,...