Dopady nadměrné konzumace fruktózy na váš organismus

Dopady nadměrné konzumace fruktózy na váš organismus
zdroj: Shutterstock

Když je fruktóza konzumována v ovoci, v rozumném množství, je vše v pořádku. Pokud ji ale přijímáte ještě bokem v koncentrované formě, třeba prostřednictvím sladkých limonád, zakládáte si na pořádné problémy...

Rafinované potraviny plné cukru, slazené nealkoholické nápoje, nekvalitní ovocné šťávy a další podobné laskominy jsou plné fruktózy, jednoduchého monosacharidu, který ve velkém množství může velmi ublížit. Nadměrná konzumace fruktózy je totiž klíčovým faktorem vedoucím k metabolickému syndromu a zvyšuje riziko obezity, cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních chorob, dny, onemocnění jater, a dokonce i některých forem rakoviny.

Není fruktóza jako fruktóza
Fruktóza obsažená v ovoci a zelenině tělu jako součást vyvážené stravy neškodí. Jednak se jí ve zmíněných plodech nenachází tak mnoho, jednak je zde doplněna často vysokým množstvím vlákniny. Čistá fruktóza a nebo fruktóza jakožto součást cukru sacharózy (sacharoza je složena z glukozy a fruktozy) v nadbytku ale ohrožuje zdraví. Od té doby co lidé vynalezli fruktózový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup je situace ještě horší.

Zde jsou hlavní dopady nadměrné konzumace fruktózy na náš organismus.

Hromadění viscerálního tuku
Metabolismus fruktózy, podobně jako alkoholu, končí nejčastěji mastnými kyselinami tedy tukem. Tuk se hromadí okolo jater jakožto hlavního orgánu pro tyto procesy a dochází tak k pomalému ztučňování vnitřní břišní oblasti. Viscerální tuk je metabolicky aktivní a je přímo spojený s metabolickým syndromem, kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou.

Zvýšení hladiny špatného cholesterolu a triglyceridů
Nadměrná konzumace fruktózy vede ke zvýšení LDL cholesterolu. A vysoký LDL cholesterol, jak je známo, je startem pro kardiovaskulární onemocnění.

Střevní obtíže
Množství fruktózy, které tělo dokáže absorbovat, je omezené. Neabsorbovaná fruktóza pak přechází do tlustého střeva, kde je fermentována střevními bakteriemi. Tento proces může vést k plynatosti, nadýmání a průjmům a může podporovat bakteriální přerůstání.

Zvýšená produkce leptinu
Leptin je hormon, vytvářený tukovými buňkami, signalizující mozku úroveň sytosti. Čím více tuku se v těle nachází, tím více leptinu je produkováno. Nadbytek leptinu vede k tomu, že si na něj tělo vypěstuje odolnost – rezistenci. Co z toho plyne? Otupí se pocit sytosti a vy nebudete vědět, kdy máte dost.

Rozmyslíte si příští skleničku křiklavě růžové šťávy?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Ideální letní sporty – udělejte z pohybu zvyk!

Léto je obdobím, které k pohybu přímo vybízí. I přesto mnozí z nás podléhají lákadlům v podobě zmrzliny a jiných letních pochutin a spíše, než by hubli, přibírají. To je ale velká škoda, protože léto představuje...

Čtěte dál
Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Vlčí mák: Jak jej využít nejen v kuchyni?

Okrasná květina, léčivá bylina i chutná přísada do čajů a pokrmů. To vše sedí pro charakteristiku vlčího máku, jehož sezóna je nyní...
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Léto je tu a horkých dní přibývá. Hranice se otevírají a mnoho z nás opět začíná uvažovat o letní dovolené u moře. Se stoupajícími...
Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Prázdniny a COVID-19: Jaká opatření se vyplácí dodržovat, i když už oficiálně nemusíme?

Od prvního července může většina republiky odložit roušky, a to i tam, kde byly dosud povinné. Výjimku tvoří pouze Moravskoslezský...
Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Rukola: vypěstujte ji doma, poslouží do italských jídel a to nejen v létě

Příjemně řízná chuť z ní činí skvělý doplněk sendvičů, salátů i zeleninových obloh. Neskutečně variabilní rukola je kromě toho zásobárnou...
Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Budíte se ráno nevyspalí a bez energie? Změňte to pomocí vhodné stravy

Někdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin....
Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Nepříjemné hemoroidy: Jaké máte možnosti léčby?

Hemoroidy jsou běžným, ale nepříjemným stavem zahrnujícím otoky a zanícení žil uvnitř konečníku nebo v jeho okolí. V závislosti na...
Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Pravidlo ABCDE: Naučte se ho, pomůže vám včas odhalit nebezpečí rakoviny kůže

Melanom. Diagnóza zhoubného nádoru kůže, kterou slýchává stále více lidí. Většinou trvá roky, než se z malé nevýrazné pihy vyvine zhoubný...
Rozhovor s biochemičkou: Období po koronaviru –  jak o sebe pečovat, aby se nám nemoci vyhýbaly?

Rozhovor s biochemičkou: Období po koronaviru – jak o sebe pečovat, aby se nám nemoci vyhýbaly?

Opatření se rozvolňují, po pandemii se začínáme vracet do normálu. Koronavirus ale nezmizel a podle některých odborníků tu s námi bude...
Začleňte pohyb do každodenního života a začněte s tím ještě dnes!

Začleňte pohyb do každodenního života a začněte s tím ještě dnes!

Léto klepe na dveře a to je ideální čas na to si plně začít užívat pohyb venku s motivací nepřestat s prvními chladnými dny. Na výběr...
Bílkoviny: Kolik bychom jich denně měli přijmout ve stravě?

Bílkoviny: Kolik bychom jich denně měli přijmout ve stravě?

Bílkoviny jsou pro dobré zdraví nezbytné. Svědčí o tom již samotný původ výrazu protein, vycházející z řeckého protos, což znamená...
První signály blížícího se nervového zhroucení

První signály blížícího se nervového zhroucení

Také máte někdy den blbec? Kdy máte pocit, že vám schází síla, energie a chuť cokoliv vykonat? Dojít si na záchod, uvařit kávu, sníst...
Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí: Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?

Hubnutí představuje ve výživě jedno z věčných témat. Každý by chtěl zhubnout co nejdříve, aby se mohl atraktivními křivkami chlubit...