Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni

Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Kopřivy nepatří jen do nádivky, ale dokáží obohatit mnohé další jarní pokrmy! Co všechno s nimi lze v kuchyni připravit? Kdy je ideálně nasbírat? A proč nám vlastně tak prospívají?

Kopřivy nejsou jen žahavým plevelem, platí naopak, že se jedná o rostliny velmi podceňované – lidskému organismu totiž prospívají více, než se na první pohled může zdát. Jsou plné antioxidantů a vitaminů, což z nich vytváří superbylinku, které bychom měli spíše opěvovat. Naopak se předpokládá, že pozitivně působí na artritické bolesti a pomáhá rozproudit krevní oběh. Jak je to možné?

Bylinka plná antioxidantů
Kopřivy obsahují bioaktivní sloučeniny, které mají významné antimikrobiální vlastnosti. Lidová medicína si jich proto považuje již od nepaměti a lidé je dokonce dříve nakládali do mléka, aby déle vydržely čerstvé. Využití ale kopřivy nacházely i v kuchyni, kde do nich hospodyně balily maso, aby jej mohly co nejdéle skladovat. Rostlinka, kterou dnes mnozí považují za plevel, obsahuje dokonce více vitaminu C než citrusové plody a je bohatá na flavonoidy a minerály jako je železo, draslík, hořčík. Dalším překvapivým přínosem je rovněž vysoký obsah bílkovin: 100 gramů kopřiv nabídne totéž množství jako stejná porce fazolí. Chutí se ale podobají spíše špenátu, a tak je v kuchyni můžete užít všude tam, kde byste užili špenát.

Na sběr s sebou vezměte rukavice
Když již tedy víme, jak kopřivy tělu prospívají, stačí navléct rukavice a vyrazit na sběr. K tomu je ideální příležitost právě nyní, v brzkém počátku jara. Sbírat by se kopřivy totiž měly ještě dříve, než vykvetou – i proto bývají oblíbenou ingrediencí v tradičních velikonočních nádivkách, kde zastupují ranné zelené býlí, jež je s velikonočními a jarními tradicemi nedílně spjato. Jakmile totiž vykvetou, změní se jejich chuť a ony jsou jaksi vláknitější, což již není příliš atraktivní. Nasbírané poklady můžete v kuchyni zužitkovat podobně jako špenát, nebo je usušit a uchovat pro výrobu čaje, či je zmrazit a v případě potřeby vyndat a užít pro uvaření polévky nebo přípravy zdravého smoothie po celý rok. Zamrazením totiž netratí jejich nutriční hodnota.

Než s nimi budete pracovat, nechte je povadnout
Jak s kopřivami nakládat, když je přinesete domů? Je dobré nechat je několik hodin „odstát“ – mírně totiž zvadnou a jejich ostré chloupky již nebudou mít sílu proniknout kůží a bodnout vás. Potom s nimi můžete manipulovat beze strachu z podráždění kůže. Poté můžete přistoupit k vlastní přípravě. Několikrát je propláchněte v salátové odstředivce. V tomto očištěném stavu je můžete využít syrové – chutnají skutečně podobně jako špenát a jsou velmi jemné. Syrové kopřivy skvěle chutnají v různých druzích smoothie nebo jako základ pro bylinné pesto. Pokud kopřivy uvaříte, můžete připravit čerstvý bylinný nálev, nebo přílohu k masu – podobně jako v případě špenátu. Z kopřiv se dá uvařit i skvělá polévka nebo je uvařené můžete přidávat do noků a knedlíčků, případně je využít jako základ pro vytvoření smetanové omáčky k těstovinám.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Brní vám nohy častěji? Může jít o skrytý problém, který byste neměli podcenit

Brní vám nohy častěji? Může jít o skrytý problém, který byste neměli podcenit

Náhlá změna polohy po dlouhém setrvání např. ve zkříženém sedu může vést k nepříjemnému brnění, které nás na určitou chvíli může téměř ochromit. Přesezení a z toho vzniklé brnění nohou však určitě není...

Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Jak si užít Velikonoce bez odpírání a bez kil navíc

Jak si užít Velikonoce bez odpírání a bez kil navíc

Během roku se nám naskytne hned několik příležitostí, které nás přímo vybízejí ke zvýšené konzumaci jídla a alkoholu. Patří k nim pochopitelně...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...