Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni

Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Kopřivy nepatří jen do nádivky, ale dokáží obohatit mnohé další jarní pokrmy! Co všechno s nimi lze v kuchyni připravit? Kdy je ideálně nasbírat? A proč nám vlastně tak prospívají?

Kopřivy nejsou jen žahavým plevelem, platí naopak, že se jedná o rostliny velmi podceňované – lidskému organismu totiž prospívají více, než se na první pohled může zdát. Jsou plné antioxidantů a vitaminů, což z nich vytváří superbylinku, které bychom měli spíše opěvovat. Naopak se předpokládá, že pozitivně působí na artritické bolesti a pomáhá rozproudit krevní oběh. Jak je to možné?

Bylinka plná antioxidantů
Kopřivy obsahují bioaktivní sloučeniny, které mají významné antimikrobiální vlastnosti. Lidová medicína si jich proto považuje již od nepaměti a lidé je dokonce dříve nakládali do mléka, aby déle vydržely čerstvé. Využití ale kopřivy nacházely i v kuchyni, kde do nich hospodyně balily maso, aby jej mohly co nejdéle skladovat. Rostlinka, kterou dnes mnozí považují za plevel, obsahuje dokonce více vitaminu C než citrusové plody a je bohatá na flavonoidy a minerály jako je železo, draslík, hořčík. Dalším překvapivým přínosem je rovněž vysoký obsah bílkovin: 100 gramů kopřiv nabídne totéž množství jako stejná porce fazolí. Chutí se ale podobají spíše špenátu, a tak je v kuchyni můžete užít všude tam, kde byste užili špenát.

Na sběr s sebou vezměte rukavice
Když již tedy víme, jak kopřivy tělu prospívají, stačí navléct rukavice a vyrazit na sběr. K tomu je ideální příležitost právě nyní, v brzkém počátku jara. Sbírat by se kopřivy totiž měly ještě dříve, než vykvetou – i proto bývají oblíbenou ingrediencí v tradičních velikonočních nádivkách, kde zastupují ranné zelené býlí, jež je s velikonočními a jarními tradicemi nedílně spjato. Jakmile totiž vykvetou, změní se jejich chuť a ony jsou jaksi vláknitější, což již není příliš atraktivní. Nasbírané poklady můžete v kuchyni zužitkovat podobně jako špenát, nebo je usušit a uchovat pro výrobu čaje, či je zmrazit a v případě potřeby vyndat a užít pro uvaření polévky nebo přípravy zdravého smoothie po celý rok. Zamrazením totiž netratí jejich nutriční hodnota.

Než s nimi budete pracovat, nechte je povadnout
Jak s kopřivami nakládat, když je přinesete domů? Je dobré nechat je několik hodin „odstát“ – mírně totiž zvadnou a jejich ostré chloupky již nebudou mít sílu proniknout kůží a bodnout vás. Potom s nimi můžete manipulovat beze strachu z podráždění kůže. Poté můžete přistoupit k vlastní přípravě. Několikrát je propláchněte v salátové odstředivce. V tomto očištěném stavu je můžete využít syrové – chutnají skutečně podobně jako špenát a jsou velmi jemné. Syrové kopřivy skvěle chutnají v různých druzích smoothie nebo jako základ pro bylinné pesto. Pokud kopřivy uvaříte, můžete připravit čerstvý bylinný nálev, nebo přílohu k masu – podobně jako v případě špenátu. Z kopřiv se dá uvařit i skvělá polévka nebo je uvařené můžete přidávat do noků a knedlíčků, případně je využít jako základ pro vytvoření smetanové omáčky k těstovinám.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Třítýdenní kúra pro odpočinek střev, díky které zregenerujete vaše trávení

Naše střeva hrají obrovskou roli v tom, jak dobře nebo špatně se cítíme. Proto se určitě vyplatí starat se o jejich zdraví a kondici. Když totiž střeva nejsou v rovnováze, má to vliv nejen na naše fyzické,...

Čtěte dál
Rozlučte se s pokleslými víčky – bez operace, přírodní cestou

Rozlučte se s pokleslými víčky – bez operace, přírodní cestou

Povislá nebo ochablá víčka vizuálně přidávají na věku a kromě toho mohou i zhoršovat vidění. Některé statistiky naznačují, že chirurgické...
Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Každodenní návyky, které vedou k plochému bříšku

Vstávat s plochým břichem si přeje snad každý. A právě v létě, kdy chodíme v plavkách a obecně odhalujeme mnohem více kůže než kdykoliv...
Řešíme za vás dilema: Jak získat bezpečně vitamin D ze sluníčka a nespálit se při tom?

Řešíme za vás dilema: Jak získat bezpečně vitamin D ze sluníčka a nespálit se při tom?

Vitamin D je jedinečný vitamin, kterého většina lidí nemá ve svém těle dostatek. Vyrábí se z cholesterolu a jeho derivátu v pokožce,...
Střízlivost je trendy – tlak na výkon a zdravý životní styl posouvá alkohol do pozadí

Střízlivost je trendy – tlak na výkon a zdravý životní styl posouvá alkohol do pozadí

Nejnovější průzkumy ukazují, že svět se pomalu stává nealkoholickým. Nastává doba, kdy střízlivost je trendy. Nejmladší generace dokonce...
Homeopatika – placebo nebo opravdu účinná léčba?

Homeopatika – placebo nebo opravdu účinná léčba?

Homeopatie je druh alternativní medicíny (často bývá zdůrazňováno, že vědecky nepodložené), která má jak své odpůrce, tak i zastánce,...
Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Lískové ořechy – proč si je dopřát i jinak než v oblíbené čokoládové pomazánce?

Jsou chutným zobáním i doplňkem mnoha různých pokrmů. Typické aroma dodávají oblíbené čokoládové pomazánce a různým druhům čokolád,...
KRATOM: léčivá bylina nebo nebezpečná droga?

KRATOM: léčivá bylina nebo nebezpečná droga?

Mnoho lidí trpících úzkostmi nebo závislosti na opioidech vnímá bylinný doplněk kratom jako dar z nebes. Popisují jej jako bezpečný...
Černý kmín je všelékem podobně jako kurkuma – s čím vším pomůže?

Černý kmín je všelékem podobně jako kurkuma – s čím vším pomůže?

Malá černá semínka rostlinky černuchy seté (Nigella sativa) sice vypadají nenápadně, staletí praxe přírodní medicíny ale potvrzují,...
Bolestivé kuří oko – jak ho rozeznáte od mozolu či bradavice?

Bolestivé kuří oko – jak ho rozeznáte od mozolu či bradavice?

Nevhodné, nepohodlné, příliš úzké a tlačící boty – je tohle váš případ? Pak si zaděláváte na problém zvaný kuří oko. Co to je, jak...
Ohlédnutí za uplynulým časem s novým čínským koronavirem

Ohlédnutí za uplynulým časem s novým čínským koronavirem

Červen se nese ve znamení rozvolňování protikoronavirových restrikcí, život se vrací do normálu a my se konečně můžeme zase volně nadechnout,...
Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

Ochrana před sluncem: Nikdy nezapomínejte na těchto 5 základních opatření

I přes chladnější jaro se slunné léto blíží mílovými kroky a společně s ním i čas, kdy budeme chytat bronz na sluníčku a užívat si...