Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni

Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Kopřivy nepatří jen do nádivky, ale dokáží obohatit mnohé další jarní pokrmy! Co všechno s nimi lze v kuchyni připravit? Kdy je ideálně nasbírat? A proč nám vlastně tak prospívají?

Kopřivy nejsou jen žahavým plevelem, platí naopak, že se jedná o rostliny velmi podceňované – lidskému organismu totiž prospívají více, než se na první pohled může zdát. Jsou plné antioxidantů a vitaminů, což z nich vytváří superbylinku, které bychom měli spíše opěvovat. Naopak se předpokládá, že pozitivně působí na artritické bolesti a pomáhá rozproudit krevní oběh. Jak je to možné?

Bylinka plná antioxidantů
Kopřivy obsahují bioaktivní sloučeniny, které mají významné antimikrobiální vlastnosti. Lidová medicína si jich proto považuje již od nepaměti a lidé je dokonce dříve nakládali do mléka, aby déle vydržely čerstvé. Využití ale kopřivy nacházely i v kuchyni, kde do nich hospodyně balily maso, aby jej mohly co nejdéle skladovat. Rostlinka, kterou dnes mnozí považují za plevel, obsahuje dokonce více vitaminu C než citrusové plody a je bohatá na flavonoidy a minerály jako je železo, draslík, hořčík. Dalším překvapivým přínosem je rovněž vysoký obsah bílkovin: 100 gramů kopřiv nabídne totéž množství jako stejná porce fazolí. Chutí se ale podobají spíše špenátu, a tak je v kuchyni můžete užít všude tam, kde byste užili špenát.

Na sběr s sebou vezměte rukavice
Když již tedy víme, jak kopřivy tělu prospívají, stačí navléct rukavice a vyrazit na sběr. K tomu je ideální příležitost právě nyní, v brzkém počátku jara. Sbírat by se kopřivy totiž měly ještě dříve, než vykvetou – i proto bývají oblíbenou ingrediencí v tradičních velikonočních nádivkách, kde zastupují ranné zelené býlí, jež je s velikonočními a jarními tradicemi nedílně spjato. Jakmile totiž vykvetou, změní se jejich chuť a ony jsou jaksi vláknitější, což již není příliš atraktivní. Nasbírané poklady můžete v kuchyni zužitkovat podobně jako špenát, nebo je usušit a uchovat pro výrobu čaje, či je zmrazit a v případě potřeby vyndat a užít pro uvaření polévky nebo přípravy zdravého smoothie po celý rok. Zamrazením totiž netratí jejich nutriční hodnota.

Než s nimi budete pracovat, nechte je povadnout
Jak s kopřivami nakládat, když je přinesete domů? Je dobré nechat je několik hodin „odstát“ – mírně totiž zvadnou a jejich ostré chloupky již nebudou mít sílu proniknout kůží a bodnout vás. Potom s nimi můžete manipulovat beze strachu z podráždění kůže. Poté můžete přistoupit k vlastní přípravě. Několikrát je propláchněte v salátové odstředivce. V tomto očištěném stavu je můžete využít syrové – chutnají skutečně podobně jako špenát a jsou velmi jemné. Syrové kopřivy skvěle chutnají v různých druzích smoothie nebo jako základ pro bylinné pesto. Pokud kopřivy uvaříte, můžete připravit čerstvý bylinný nálev, nebo přílohu k masu – podobně jako v případě špenátu. Z kopřiv se dá uvařit i skvělá polévka nebo je uvařené můžete přidávat do noků a knedlíčků, případně je využít jako základ pro vytvoření smetanové omáčky k těstovinám.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Byliny a těhotenství: které ano a které raději ne

Těhotenství přináší radost, očekávání a také mnoho změn v těle. Budoucí matky se v tomto období snaží být co nejšetrnější a nejopatrnější k sobě i k nenarozenému miminku. Nabízí se obrátit pozornost při...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Onemocnění hlasivek a ztráta hlasu – příčiny, prevence a léčba

Náhlá a přechodná ztráta hlasu není jen výsadou zpěváků, moderátorů, učitelů a dalších profesí, u kterých se člověk hlasem živí a v...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...