Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni

Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Kopřivy nepatří jen do nádivky, ale dokáží obohatit mnohé další jarní pokrmy! Co všechno s nimi lze v kuchyni připravit? Kdy je ideálně nasbírat? A proč nám vlastně tak prospívají?

Kopřivy nejsou jen žahavým plevelem, platí naopak, že se jedná o rostliny velmi podceňované – lidskému organismu totiž prospívají více, než se na první pohled může zdát. Jsou plné antioxidantů a vitaminů, což z nich vytváří superbylinku, které bychom měli spíše opěvovat. Naopak se předpokládá, že pozitivně působí na artritické bolesti a pomáhá rozproudit krevní oběh. Jak je to možné?

Bylinka plná antioxidantů
Kopřivy obsahují bioaktivní sloučeniny, které mají významné antimikrobiální vlastnosti. Lidová medicína si jich proto považuje již od nepaměti a lidé je dokonce dříve nakládali do mléka, aby déle vydržely čerstvé. Využití ale kopřivy nacházely i v kuchyni, kde do nich hospodyně balily maso, aby jej mohly co nejdéle skladovat. Rostlinka, kterou dnes mnozí považují za plevel, obsahuje dokonce více vitaminu C než citrusové plody a je bohatá na flavonoidy a minerály jako je železo, draslík, hořčík. Dalším překvapivým přínosem je rovněž vysoký obsah bílkovin: 100 gramů kopřiv nabídne totéž množství jako stejná porce fazolí. Chutí se ale podobají spíše špenátu, a tak je v kuchyni můžete užít všude tam, kde byste užili špenát.

Na sběr s sebou vezměte rukavice
Když již tedy víme, jak kopřivy tělu prospívají, stačí navléct rukavice a vyrazit na sběr. K tomu je ideální příležitost právě nyní, v brzkém počátku jara. Sbírat by se kopřivy totiž měly ještě dříve, než vykvetou – i proto bývají oblíbenou ingrediencí v tradičních velikonočních nádivkách, kde zastupují ranné zelené býlí, jež je s velikonočními a jarními tradicemi nedílně spjato. Jakmile totiž vykvetou, změní se jejich chuť a ony jsou jaksi vláknitější, což již není příliš atraktivní. Nasbírané poklady můžete v kuchyni zužitkovat podobně jako špenát, nebo je usušit a uchovat pro výrobu čaje, či je zmrazit a v případě potřeby vyndat a užít pro uvaření polévky nebo přípravy zdravého smoothie po celý rok. Zamrazením totiž netratí jejich nutriční hodnota.

Než s nimi budete pracovat, nechte je povadnout
Jak s kopřivami nakládat, když je přinesete domů? Je dobré nechat je několik hodin „odstát“ – mírně totiž zvadnou a jejich ostré chloupky již nebudou mít sílu proniknout kůží a bodnout vás. Potom s nimi můžete manipulovat beze strachu z podráždění kůže. Poté můžete přistoupit k vlastní přípravě. Několikrát je propláchněte v salátové odstředivce. V tomto očištěném stavu je můžete využít syrové – chutnají skutečně podobně jako špenát a jsou velmi jemné. Syrové kopřivy skvěle chutnají v různých druzích smoothie nebo jako základ pro bylinné pesto. Pokud kopřivy uvaříte, můžete připravit čerstvý bylinný nálev, nebo přílohu k masu – podobně jako v případě špenátu. Z kopřiv se dá uvařit i skvělá polévka nebo je uvařené můžete přidávat do noků a knedlíčků, případně je využít jako základ pro vytvoření smetanové omáčky k těstovinám.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené převážně z důvodu, že umí snížit zánět, riziko srdečních chorob a jsou...

Čtěte dál
Jak si užít Velikonoce bez odpírání a bez kil navíc

Jak si užít Velikonoce bez odpírání a bez kil navíc

Během roku se nám naskytne hned několik příležitostí, které nás přímo vybízejí ke zvýšené konzumaci jídla a alkoholu. Patří k nim pochopitelně...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...
Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajské masáže – fenomén moderní relaxace

Thajská masáž vám může pomoci, ale protože má určitá specifika, mnozí se shodují v tom, že tělo na ni musí být připraveno. Thajská...
Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika: Moderní přístupy a možnosti v těhotenství

Prenatální diagnostika představuje klíčovou součást péče o těhotné ženy, jejím cílem je zjistit zdravotní stav miminka ještě před narozením....
Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Péče o klouby v zimním období – užitečné tipy a význam správné výživy

Zimní období je zátěžovou zkouškou nejen pro imunitu, ale i pro pohybový aparát. Mrazivé teploty a zvýšená vlhkost vzduchu ovlivňují...
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika

Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne...
Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Konec starého a začátek nového – na co se připravit v roce 2025?

Nový rok 2025 bude podle všeho ve znamení velkých změn, ať už společenských, politických, globálních, nebo ryze osobních. V každém...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...