Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni

Pravidla pro sběr a používání kopřiv v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Kopřivy nepatří jen do nádivky, ale dokáží obohatit mnohé další jarní pokrmy! Co všechno s nimi lze v kuchyni připravit? Kdy je ideálně nasbírat? A proč nám vlastně tak prospívají?

Kopřivy nejsou jen žahavým plevelem, platí naopak, že se jedná o rostliny velmi podceňované – lidskému organismu totiž prospívají více, než se na první pohled může zdát. Jsou plné antioxidantů a vitaminů, což z nich vytváří superbylinku, které bychom měli spíše opěvovat. Naopak se předpokládá, že pozitivně působí na artritické bolesti a pomáhá rozproudit krevní oběh. Jak je to možné?

Bylinka plná antioxidantů
Kopřivy obsahují bioaktivní sloučeniny, které mají významné antimikrobiální vlastnosti. Lidová medicína si jich proto považuje již od nepaměti a lidé je dokonce dříve nakládali do mléka, aby déle vydržely čerstvé. Využití ale kopřivy nacházely i v kuchyni, kde do nich hospodyně balily maso, aby jej mohly co nejdéle skladovat. Rostlinka, kterou dnes mnozí považují za plevel, obsahuje dokonce více vitaminu C než citrusové plody a je bohatá na flavonoidy a minerály jako je železo, draslík, hořčík. Dalším překvapivým přínosem je rovněž vysoký obsah bílkovin: 100 gramů kopřiv nabídne totéž množství jako stejná porce fazolí. Chutí se ale podobají spíše špenátu, a tak je v kuchyni můžete užít všude tam, kde byste užili špenát.

Na sběr s sebou vezměte rukavice
Když již tedy víme, jak kopřivy tělu prospívají, stačí navléct rukavice a vyrazit na sběr. K tomu je ideální příležitost právě nyní, v brzkém počátku jara. Sbírat by se kopřivy totiž měly ještě dříve, než vykvetou – i proto bývají oblíbenou ingrediencí v tradičních velikonočních nádivkách, kde zastupují ranné zelené býlí, jež je s velikonočními a jarními tradicemi nedílně spjato. Jakmile totiž vykvetou, změní se jejich chuť a ony jsou jaksi vláknitější, což již není příliš atraktivní. Nasbírané poklady můžete v kuchyni zužitkovat podobně jako špenát, nebo je usušit a uchovat pro výrobu čaje, či je zmrazit a v případě potřeby vyndat a užít pro uvaření polévky nebo přípravy zdravého smoothie po celý rok. Zamrazením totiž netratí jejich nutriční hodnota.

Než s nimi budete pracovat, nechte je povadnout
Jak s kopřivami nakládat, když je přinesete domů? Je dobré nechat je několik hodin „odstát“ – mírně totiž zvadnou a jejich ostré chloupky již nebudou mít sílu proniknout kůží a bodnout vás. Potom s nimi můžete manipulovat beze strachu z podráždění kůže. Poté můžete přistoupit k vlastní přípravě. Několikrát je propláchněte v salátové odstředivce. V tomto očištěném stavu je můžete využít syrové – chutnají skutečně podobně jako špenát a jsou velmi jemné. Syrové kopřivy skvěle chutnají v různých druzích smoothie nebo jako základ pro bylinné pesto. Pokud kopřivy uvaříte, můžete připravit čerstvý bylinný nálev, nebo přílohu k masu – podobně jako v případě špenátu. Z kopřiv se dá uvařit i skvělá polévka nebo je uvařené můžete přidávat do noků a knedlíčků, případně je využít jako základ pro vytvoření smetanové omáčky k těstovinám.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Obliba přírodních repelentů roste přímo závratnou rychlostí. Letní tábory, pobyty u vody nebo v kempu si o ně přímo říkají. Stejně tak je ocení houbaři. Můžete jim věřit, že spolehlivě fungují?

Čtěte dál
Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství dostane každá budoucí maminka od svého lékaře žádanku na vyšetření s krkolomným názvem oGTT. Ohledně...
Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Snad každého někdy v životě bolela hlava. Lidé bolest hlavy nejčastěji popisují jako jednu z nejnepříjemnějších bolestí vůbec. Jde...
Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Kolena nesou velkou váhu a kromě ní také velkou zodpovědnost za to, že se celkově efektivně pohybujete. Proto je dobré jim věnovat...
Kratom – zázračná bylina, propagovaná influencery i blogery. V čem tkví její kouzlo?

Kratom – zázračná bylina, propagovaná influencery i blogery. V čem tkví její kouzlo?

Je možné, že jste v poslední době zaznamenali zvýšený zájem o prášek z listů stromu příbuzného kávovníku – kratom. Propagují ho dokonce...
Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení ran spočívá v tom, že je rána udržována v optimálně vlhkém prostředí, což má podpořit rychlejší hojení. Výsledky výzkumů...
Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Na internetu dnes již najdete opravdu cokoliv. Platí to i o nejrůznějších online jídelníčcích. Leckoho láká jednoduchost a rychlost...
Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Běžně se během focení narovnáváte a zatahujete břicho? V takovém případě budiž, jde přece jen o pár minut. Možná ale, ať už vědomě...
Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Jsou nepříjemné, mohou být bolestivé a postihují každého bez výjimky. Za výskytem protivných tiků a nepříjemných křečí může stát celá...
Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Mnoho žen má tendenci řešit očistu intimních oblastí podobným způsobem jako hygienu ostatních částí těla. Řada gynekologů však upozorňuje...
Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Květen je sice čas lásky a procházek pod Petřínem, zároveň je to však doba velkého jarního kvetení. Období alergií na jarní pyly v...
Rady pro začínající běžce: intervaly, tempo, regenerace nebo volba kroků

Rady pro začínající běžce: intervaly, tempo, regenerace nebo volba kroků

Letní počasí každý rok vyláká ven běžce zkušené i ty, kteří s tímto sportem teprve začínají. Protože se jedná o velmi komplexní trénink...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...