Česnek a jeho léčivé vlastnosti: V čem je unikátní?

Česnek a jeho léčivé vlastnosti: V čem je unikátní?
zdroj: Shutterstock

Nositel rozporuplné vůně, na níž někteří nedají dopustit a jiní se ji brání jako čert kříže. Vždyť česnek podle lidových pověstí chrání před upíry, kteří jsou, podobně jako čerti, považováni za mocnosti zla. V čem je česnek tak mocný?

Kdybychom chtěli najít podobně komplexní rostlinu jako je česnek, zřejmě bychom hledali velmi dlouho. Rozhodně nelze říci, že bychom nenašli, na místě je ale konstatovat, že česnek svým složením představuje rostlinný unikát vynikající celou plejádou léčivých vlastností, jichž lidstvo užívá od nepaměti.

Česnek jako léčivý prostředek uznávala řada učenců
Antický učenec Pythagoras jej nazval kořením králů a nebyl jediným velkým mužem, který oceňoval přínosy, jež lidskému organismu nabízí. Římský historik Plinius starší česnek doporučoval proti 61 nemocem a slavný řecký lékař Hippokrates jej předepisoval nejen proti otokům a zácpě, ale třeba také proti nádorům. Egyptští lékaři zase léčivých sil česneku využívali při řešení bolestí hlavy nebo hltanu, při tělesné slabosti a dalších 19 různých stavech. Čím je tedy ale česnek tak výjimečný?

Studnice zdraví plná léčivých vlastností
Česnek představuje hotovou studnici zdraví. Zlepšuje prokrvování, posiluje krevní oběh a srdce. Ničí plísně a špatné střevní bakterie, pomáhá při zácpě, nadýmání, střevních kolikách i s bolestmi žil a křečovými žilami. Podporuje soustředěnost a koncentraci, stejně jako hubnutí a snižování krevního tlaku i hladiny tuku v krvi, čímž zároveň účinně působí proti ateroskleróze. A aby toho nebylo málo, podporuje celkové zdraví a vitalitu, čímž zpomaluje stárnutí organismu.

Pach česneku každý nesnese, chrání ale proti virům i bakteriím
Když se řekne česnek, mnohým z nás se zřejmě vybaví jeho specifická vůně. Nebo spíše pach? Záleží na tom, jak jej (nebo ji) vnímáte vy sami. Ať tak či tak, je dokázáno, že česneková vůně je dobrým prostředkem pro ochranu proti virům a bakteriím (tedy nejen proti upírům). Jejím původcem jsou česnekové silice s účinnou sirnou látkou jménem alliin, který se v těle při látkové přeměně štěpí na allicin, což je velmi účinné antibiotikum. Podobně jako penicilin zničí většinu nežádoucích mikroorganismů. V krevním oběhu kromě toho rozproudí látkovou přeměnu, omlazuje a také zeštíhluje. Díky tomu se rychle říší po těle a dostane se tak ke všem buňkám, které jej potřebují.

Prostředek proti mnoha onemocněním
Nejen díky významné flavonoidní látce allicinu je česnek využíván jako podpůrný prostředek proti různým onemocněním. Kromě něj obsahuje také vitaminy, minerální látky a značné množství jódu. Tyto mikronutrienty při křečích přináší uvolnění, podporují vylučování žluče, snižují hladinu cukru v krvi stejně jako tlak v krvi, čímž zároveň zabraňují tvorbě cholesterolových plátů a vzniku aterosklerózy, tedy se podílí i na snižování hladiny triacylglycerolů v krvi. Účinně tak zbavují tělo škodlivin a dezinfikují střevní trakt. Skvěle tedy působí nejen při obtížích se srdcem, ale také se střevy, která zbavují průjmů, zácpy i nadýmání.

Při dávkování buďte opatrní
Česnek je i přes svou nepatrnou velikost významným zdrojem bioaktivních látek s léčivým účinkem. Na malém prostoru jich je koncentrováno velké množství. Proto je dobré česnek dávkovat s rozvahou, protože u některých osob s citlivým zažíváním může, zejména v syrovém stavu, v těle působit agresivně a vyvolat žaludeční a jaterní obtíže, případně snížit krevní tlak pod zdravou mez.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným, protože švestky jsou mimořádně zdravé. Jaké prospěšné účinky od nich...

Čtěte dál
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...