Česnek a jeho léčivé vlastnosti: V čem je unikátní?

Česnek a jeho léčivé vlastnosti: V čem je unikátní?
zdroj: Shutterstock

Nositel rozporuplné vůně, na níž někteří nedají dopustit a jiní se ji brání jako čert kříže. Vždyť česnek podle lidových pověstí chrání před upíry, kteří jsou, podobně jako čerti, považováni za mocnosti zla. V čem je česnek tak mocný?

Kdybychom chtěli najít podobně komplexní rostlinu jako je česnek, zřejmě bychom hledali velmi dlouho. Rozhodně nelze říci, že bychom nenašli, na místě je ale konstatovat, že česnek svým složením představuje rostlinný unikát vynikající celou plejádou léčivých vlastností, jichž lidstvo užívá od nepaměti.

Česnek jako léčivý prostředek uznávala řada učenců
Antický učenec Pythagoras jej nazval kořením králů a nebyl jediným velkým mužem, který oceňoval přínosy, jež lidskému organismu nabízí. Římský historik Plinius starší česnek doporučoval proti 61 nemocem a slavný řecký lékař Hippokrates jej předepisoval nejen proti otokům a zácpě, ale třeba také proti nádorům. Egyptští lékaři zase léčivých sil česneku využívali při řešení bolestí hlavy nebo hltanu, při tělesné slabosti a dalších 19 různých stavech. Čím je tedy ale česnek tak výjimečný?

Studnice zdraví plná léčivých vlastností
Česnek představuje hotovou studnici zdraví. Zlepšuje prokrvování, posiluje krevní oběh a srdce. Ničí plísně a špatné střevní bakterie, pomáhá při zácpě, nadýmání, střevních kolikách i s bolestmi žil a křečovými žilami. Podporuje soustředěnost a koncentraci, stejně jako hubnutí a snižování krevního tlaku i hladiny tuku v krvi, čímž zároveň účinně působí proti ateroskleróze. A aby toho nebylo málo, podporuje celkové zdraví a vitalitu, čímž zpomaluje stárnutí organismu.

Pach česneku každý nesnese, chrání ale proti virům i bakteriím
Když se řekne česnek, mnohým z nás se zřejmě vybaví jeho specifická vůně. Nebo spíše pach? Záleží na tom, jak jej (nebo ji) vnímáte vy sami. Ať tak či tak, je dokázáno, že česneková vůně je dobrým prostředkem pro ochranu proti virům a bakteriím (tedy nejen proti upírům). Jejím původcem jsou česnekové silice s účinnou sirnou látkou jménem alliin, který se v těle při látkové přeměně štěpí na allicin, což je velmi účinné antibiotikum. Podobně jako penicilin zničí většinu nežádoucích mikroorganismů. V krevním oběhu kromě toho rozproudí látkovou přeměnu, omlazuje a také zeštíhluje. Díky tomu se rychle říší po těle a dostane se tak ke všem buňkám, které jej potřebují.

Prostředek proti mnoha onemocněním
Nejen díky významné flavonoidní látce allicinu je česnek využíván jako podpůrný prostředek proti různým onemocněním. Kromě něj obsahuje také vitaminy, minerální látky a značné množství jódu. Tyto mikronutrienty při křečích přináší uvolnění, podporují vylučování žluče, snižují hladinu cukru v krvi stejně jako tlak v krvi, čímž zároveň zabraňují tvorbě cholesterolových plátů a vzniku aterosklerózy, tedy se podílí i na snižování hladiny triacylglycerolů v krvi. Účinně tak zbavují tělo škodlivin a dezinfikují střevní trakt. Skvěle tedy působí nejen při obtížích se srdcem, ale také se střevy, která zbavují průjmů, zácpy i nadýmání.

Při dávkování buďte opatrní
Česnek je i přes svou nepatrnou velikost významným zdrojem bioaktivních látek s léčivým účinkem. Na malém prostoru jich je koncentrováno velké množství. Proto je dobré česnek dávkovat s rozvahou, protože u některých osob s citlivým zažíváním může, zejména v syrovém stavu, v těle působit agresivně a vyvolat žaludeční a jaterní obtíže, případně snížit krevní tlak pod zdravou mez.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...