Med, propolis a mateří kašička. Jedinečné poklady, které pilné včelky dnes a denně lidstvu poskytují. Možná ani netušíme, jak daleko zasahují a jak moc by nám scházely, kdybychom byli nuceni se bez nich obejít.
Med, propolis a mateří kašička mají ohromný biologický potenciál. Med skvěle chutná, působí antimikrobiálně a pomáhá s hojením ran. Propolis se pyšní četnými zdravotními přínosy od mírnění trávicích obtíží, přes pomoc s alergiemi, gynekologickými, orálními a kožními potížemi. A mateří kašička? Ta je dobře známá pro ochranné účinky na reprodukční zdraví, neurodegenerativní poruchy, hojení ran, a dokonce i stárnutí. Ačkoliv přesné mechanismy působení včelího bohatství na lidský organismus nebyly dosud zcela objasněny, jeho jednoznačně pozitivní vlivy zkrátka nelze popřít.
Funkční potraviny pro zdraví těla i mysli
Včelí produkty jsou hojně využívány nejen v přírodní, ale také v tradiční medicíně. Mnoho současných studií se zaměřuje na zkoumání přímých zdravotních výhod a farmakologických vlastností včelích produktů a důvodů jejich takřka zázračné účinnosti – to vede k rostoucímu vývoji nutraceutik a funkčních potravin pocházejících z těchto přírodních pokladů. Pojem funkční potravina přitom označuje takové potraviny, které mají schopnost podporovat zdraví fyziologické i psychické ve srovnání s potravinami běžnými. Tyto účinky přispívají k udržování celkového zdraví, pohody a snížení míry chronických onemocnění. Za to vše vděčíme včelám!
Sladký zázrak jménem med
Po celém světě je slaďoučký zlatavý med uznáván pro vysoce výživné složení prospívající lidské pohodě. Egypťané, Řekové, Římané a Číňané jej již od nepaměti využívají pro podporu hojení ran, léčbu střevních onemocnění i žaludečních vředů, nebo jako lék na kašel či bolest v krku. V Indii se med z lotosu tradičně užívá dokonce k léčbě očních infekcí a dalších chorob. Kromě těchto hojivých vlastností je med také mimořádně chutný, proto se užívá jako vysoce funkční potravina poskytující energii i sílu. Med je složen primárně z jednoduchých cukrů glukózy, fruktózy, dále ze sacharózy a mimo to i biologicky aktivních látek – polyfenolů a organických kyselin. Obsahuje i vitamíny a minerální látky v příjemném množství.
Včelí lepidlo s jedinečnými vlastnostmi
Propolis je obecně známý jako včelí lepidlo. Jedná se o pryskyřičnou látku, kterou včely akumulují z různých druhů rostlin. Spojuje těsnící otvory úlu i praskliny, používá se při rekonstrukci úlu i při vyhlazování jeho vnitřního povrchu a udržování vnitřní teploty na 35 °C – brání jej před povětrnostními vlivy i vpádem dravců. Po zahřátí se stává měkkým a lepkavým a příjemně voní. Propolis a výtažky z něj nachází četné uplatnění při léčně různých nemocí díky antiseptickým, protizánětlivým, antioxidačním, antibakteriálním, antimykotickým, protivředovým a protirakovinovým vlastnostem. Posiluje také přirozenou obranyschopnost lidského organismu.
Kašička je jen pro královnu
Bílou, viskózní látku podobnou želé produkují žlázy dělnických včel, aby ji poté zkonzumovala jen jedna jediná včela – a to včelí královna, která díky ní žije déle než jiné včely. Kromě ní si na ní mohou po vylíhnutí pochutnat i včelí larvičky, kterým pomáhá s vývinem během prvních 2–3 dnů života. V lidském světě je využívána pro jedinečné nutričně komplexní složení, které pomáhá v boji s různými chronickými onemocněními – využívá se jak v tradiční, tak i v moderní medicíně. Jsou jí připisovány četné farmakologické účinky, mezi něž patří významné antibakteriální, protinádorové, antialergické a protizánětlivé účinky. Významně také posiluje imunitu.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Balzámy na rty v zimě ochrání, ale mohou skrývat i zdravotní rizika
Touha po krásných a vláčných rtech chrlí v kosmetickém průmyslu mnoho vysouvacích tyčinek i tuhých balzámů různých chutí a vůní. Ne vždy je však jejich používání pro nás bezpečné. Jedná se totiž o produkt,...
Čtěte dál