Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci profitovat z nachytání zdravého bronzu co nejdéle.
Jak funguje opalování?
Opalování je výsledkem obranného mechanismu těla proti UV záření vyzařovanému sluncem. Lidská kůže obsahuje speciální buňky zvané melanocyty, které při stimulaci produkují pigment, melanin, který má přirozenou schopnost částečně absorbovat UV paprsky. Právě jim vděčíme za nádherně opálenou pleť, kterou si chceme udržet co nejdéle. Ale biologie pracuje proti nám, protože naše kožní vrstva epidermis se pravidelně obnovuje, nové buňky vytvořené v nejhlubší vrstvě kůže postupně nahrazují buňky na povrchu. Proces kožní revitalizace trvá 20 až 30 dní.
Hydratovaná pokožka drží opálení déle
Hydratace je klíčem k udržení opálené pokožky. Nejde jen o dodržování pitného režimu během dne, ale v rámci pojmu “hydratace” je mířeno také na kvalitní kosmetické produkty, které uzamykají vodu v pleti a pomáhají oddálit přirozený proces ztráty povrchové vrstvy epidermis při obnově pokožky.
- Pozor byste si měli dávat také na aplikaci příliš agresivního peelingu, který sice odstraní odumřelé kožní buňky, ale zároveň může mít vliv na to, jak vám bude dále “držet” opálení.
- Zkuste zrníčkové peelingy nahradit jemnějšími peelingovými séry s AHA kyselinami.
- Správná ranní a večerní hydratace pokožky i kůže pomocí dobře zvolené kosmetiky je tedy velikým plusem.
S prodloužením opálení pomůže jídelníček
Dalším tipem, jak prodloužit trvání letního opálení pokožky, je jíst potraviny bohaté na beta-karoten. Ten funguje jako prekurzor v tvorbě vitamínu A, mimo jiné stimuluje produkci melaninu, pigmentu přítomného v našem těle, o kterém je známo, že dodává pokožce typickou barvu při opalování. Zaměřte se na ovoce a zeleninu jako melouny, mrkve, rajčata, meruňky, špenát, petržel, nektarinky, čekanka, červené zelí.
Když připravujete zeleninu bohatou na betakaroten, jako je mrkev, vždy použijte trochu oleje nebo másla, které podpoří využitelnost tohoto provitaminu rozpustného v tucích. Pokud nechcete moc přemýšlet nad jídelníčkem, můžete rovněž zvolit užívání doplňku stravy, kterým doplníte beta-karoten do těla v požadovaném množství opravdu hravě.
Rostlinné oleje pro zlepšení opálení
Několik rostlinných olejů může pomoci k udržení vašeho opálení. Velmi oblíbený je mrkvový macerát, který je bohatý na betakaroten. Díky svému lehce oranžovému odstínu tento olej sjednocuje pleť a dodává jí příjemnou zářivost. Kromě betakarotenu obsahuje i deriváty xantinu a lutein, aktivní složky zodpovědné za barvu macerátu a zdravě vypadající pokožku, které fungují jako silné antioxidanty. Je také bohatý na triglyceridy a fosfolipidy, které jsou zodpovědné za změkčující účinek a pomáhají udržovat bariérovou funkci pokožky.
Slunečnicový olej, ve kterém jsou kořeny mrkve nejčastěji macerovány, je bohatý na mastné kyseliny: polynenasycené esenciální mastné kyseliny, kyselinu linolovou (omega 6), mononenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová, omega-9) a nasycené mastné kyseliny (palmitová kyselina a kyselina stearová). Rakytníkový rostlinný olej je bohatý na karotenoidy, což ho činí zajímavým pro výrobu DIY produktů péče po opalování. Díky obsahu antioxidantů má také dobrý ochranný účinek proti volným radikálům.
Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál