Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku
zdroj: Shutterstock

Opálili jste se letos o prázdninách a chtěli byste si krásnou snědou pleť udržet co nejdéle i na podzim? Nebo se teprve na dovolenou ještě chystáte? Zde je několik jednoduchých tipů, díky nimž budete moci profitovat z nachytání zdravého bronzu co nejdéle.

Jak funguje opalování? 
Opalování je výsledkem obranného mechanismu těla proti UV záření vyzařovanému sluncem. Lidská kůže obsahuje speciální buňky zvané melanocyty, které při stimulaci produkují pigment, melanin, který má přirozenou schopnost částečně absorbovat UV paprsky. Právě jim vděčíme za nádherně opálenou pleť, kterou si chceme udržet co nejdéle. Ale biologie pracuje proti nám, protože naše kožní vrstva epidermis se pravidelně obnovuje, nové buňky vytvořené v nejhlubší vrstvě kůže postupně nahrazují buňky na povrchu. Proces kožní revitalizace trvá 20 až 30 dní.

Hydratovaná pokožka drží opálení déle
Hydratace je klíčem k udržení opálené pokožky. Nejde jen o dodržování pitného režimu během dne, ale v rámci pojmu “hydratace” je mířeno také na kvalitní kosmetické produkty, které uzamykají vodu v pleti a pomáhají oddálit přirozený proces ztráty povrchové vrstvy epidermis při obnově pokožky.

  • Pozor byste si měli dávat také na aplikaci příliš agresivního peelingu, který sice odstraní odumřelé kožní buňky, ale zároveň může mít vliv na to, jak vám bude dále “držet” opálení.
  • Zkuste zrníčkové peelingy nahradit jemnějšími peelingovými séry s AHA kyselinami.
  • Správná ranní a večerní hydratace pokožky i kůže pomocí dobře zvolené kosmetiky je tedy velikým plusem.

S prodloužením opálení pomůže jídelníček
Dalším tipem, jak prodloužit trvání letního opálení pokožky, je jíst potraviny bohaté na beta-karoten. Ten funguje jako prekurzor v tvorbě vitamínu A, mimo jiné stimuluje produkci melaninu, pigmentu přítomného v našem těle, o kterém je známo, že dodává pokožce typickou barvu při opalování. Zaměřte se na ovoce a zeleninu jako melouny, mrkve, rajčata, meruňky, špenát, petržel, nektarinky, čekanka, červené zelí.

Když připravujete zeleninu bohatou na betakaroten, jako je mrkev, vždy použijte trochu oleje nebo másla, které podpoří využitelnost tohoto provitaminu rozpustného v tucích. Pokud nechcete moc přemýšlet nad jídelníčkem, můžete rovněž zvolit užívání doplňku stravy, kterým doplníte beta-karoten do těla v požadovaném množství opravdu hravě.

Rostlinné oleje pro zlepšení opálení

Několik rostlinných olejů může pomoci k udržení vašeho opálení. Velmi oblíbený je mrkvový macerát, který je bohatý na betakaroten. Díky svému lehce oranžovému odstínu tento olej sjednocuje pleť a dodává jí příjemnou zářivost. Kromě betakarotenu obsahuje i deriváty xantinu a lutein, aktivní složky zodpovědné za barvu macerátu a zdravě vypadající pokožku, které fungují jako silné antioxidanty. Je také bohatý na triglyceridy a fosfolipidy, které jsou zodpovědné za změkčující účinek a pomáhají udržovat bariérovou funkci pokožky.

Slunečnicový olej, ve kterém jsou kořeny mrkve nejčastěji macerovány, je bohatý na mastné kyseliny: polynenasycené esenciální mastné kyseliny, kyselinu linolovou (omega 6), mononenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová, omega-9) a nasycené mastné kyseliny (palmitová kyselina a kyselina stearová). Rakytníkový rostlinný olej je bohatý na karotenoidy, což ho činí zajímavým pro výrobu DIY produktů péče po opalování. Díky obsahu antioxidantů má také dobrý ochranný účinek proti volným radikálům.

 

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.govhealthline.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Změny počasí a jejich souvislost s migrénou

Migréna je jedním z nejčastějších typů bolestí hlavy, která postihuje miliony lidí po celém světě. Její intenzivní, pulzující bolest...
Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Kurkuma, nazývaná také indický šafrán, má své místo v přírodní lékárně. Je také ideálním kořením, které navíc podporuje správnou funkci...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Ashwagandha – ájurvédský štít před nežádoucím stresem. Podpoří libido, navodí kvalitní spánek a uklidní

Ashwagandha – ájurvédský štít před nežádoucím stresem. Podpoří libido, navodí kvalitní spánek a uklidní

Adaptogeny jsou čím dál oblíbenějšími doplňky stravy. Mezi nimi má pevné místo ashwagandha, perla ájurvédské medicíny, která poskytuje...
Tejpování – při jakých potížích a jak vám pomůže nalepení speciální „pásky“?

Tejpování – při jakých potížích a jak vám pomůže nalepení speciální „pásky“?

Tejpování bývalo zpočátku záležitostí vrcholových sportovců, dnes se však běžně využívá při rekonvalescenci po úrazech a ke zmírnění...
Sportovci si mohou dovolit více solit, sodík je důležité doplňovat hlavně v horkém počasí

Sportovci si mohou dovolit více solit, sodík je důležité doplňovat hlavně v horkém počasí

Sůl, jeden z hlavních zdrojů sodíku, je v současnosti spojována s různými zdravotními problémy. V případě sportovců, kteří pravidelně...
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech...
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Břišní kýla – příčiny vzniku a základní léčebné přístupy

Břišní kýla – příčiny vzniku a základní léčebné přístupy

Kýla (hernie) je stav, kdy dochází k patologickému vytlačení orgánu, části střev nebo tuku do dutiny břišní skrze oslabená místa či...