Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení
zdroj: Shutterstock

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi chutné a zdraví mimořádně prospěšné. Co byste o nich měli vědět?

K nám, respektive do našich zeměpisných šířek, se broskve dostaly přes Peršany od starých Římanů. Broskvoně ale ve skutečnosti pocházejí až z daleké Číny. Milují teplé klima, proto se jim dnes daří nejen ve Středomoří, ale také v Africe, na Novém Zélandu i v USA.

Sametově hebké i hedvábně hladké
Jednotlivé odrůdy se liší především barvou slupky s typickým chmýřím – setkat se můžete se žlutozelenou, žlutou i ohnivě červenou. Existují ovšem i broskve, které mají slupku zcela lysou a jsou dvojího druhu – jedny se jmenují nektarinky a jejich pecka lze od dužiny snadno odloučit, druhým se říká bryňonky a pecka je u nich od dužiny odlučitelná poměrně těžko.

Posílí imunitu, střeva i srdce
Chrání před volnými radikály poškozujícími buňky, zvyšují odolnost proti stresu, zrychlují střevní peristaltiku a bojují proti zácpě, odvodňují a pomáhají s hubnutím. A to pořád není všechno, čím mohou broskve prospět. Kromě toho také posilují vazivové tkáně, cévy, srdce a krevní oběh celkově.

Mladší a krásnější díky broskvím
Díky vitaminu C a karotenům mají broskve omlazující účinky a pomáhají bojovat se stárnutím těla. V tomto směru jich využívá i moderní kosmetika – broskvové pyré zabírá na ochablou pleť, olej z broskvových jader je součástí pleťových a tělových krémů a olejů.

Elixír zdraví z rukou přírody
Kterým látkám vděčí broskve za své jedinečné vlastnosti? Především jsou to rostlinná barviva karoteny, které jsou původcem jejich výrazné barvy. Kromě nich je to také vitamin B3, dále hořčík, selen a zinek. Díky nim umí broskve zlepšovat náladu, potlačovat neklid, bojovat se stresem i nervozitou. Ne nadarmo se jim říká „antistresové ovoce“, protože ve vypjatých situacích pomohou více než nějaká syntetická pilulka na uklidnění. Broskve také mírně projímají, působí močopudně a pomáhají při bronchitidách, kašli i astmatu.

Bezpočet kulinářských variací
Poctivě vypěstované čerstvé broskve jsou pochoutkou samy o sobě. Konzumaci začerstva nahrává i fakt, že se velmi rychle kazí a nedají se proto příliš dlouho skladovat. Čerstvé broskve poslouží i jako přísada do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů nebo jako ozdoba na palačinky či jiné dezerty. Skvěle chutnají v mléčné rýži, rýžovém nákypu nebo zpracované v kompot. Využijete je i pro výrobu čatní, když je naložíte do alkoholu. S alkoholem je můžete také smíchat a vytvořit lahodný drink – vylisujte z nich šťávu a tu vlijte do bílého vína. Nápoj se podává jako aperitiv.

Aroma a šťavnatost se rozvíjí až v posledních dnech zrání
Jako ve všech případech byste i u broskví měli dávat přednost tuzemskému zboží, které dozrávalo na stromech a bylo čerstvě sklizeno. Takové plody jsou aromatické a šťavnaté, protože právě své typické aroma a bohatství šťáv rozvíjejí broskve až v posledních dnech zrání. Nejbezpečnější je kupovat broskve od pěstitelů v bio zemědělství, kde máte jistotu, že slupky nejsou kontaminovány žádnými chemikáliemi. I tak je ale nutné je pro jistotu pořádně omýt teplou i studenou vodou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

Hroznové víno jako plodina s tradicí. Hrozny, víno nebo rozinky – co si vyberete?

„Révo révo požehnaná, jiskrná jak mladá panna, révo révo tekutá, zabarvená do žluta…,“ zpívá Valdemar Matuška v legendárním pohádkovém...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...