Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení
zdroj: Shutterstock

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi chutné a zdraví mimořádně prospěšné. Co byste o nich měli vědět?

K nám, respektive do našich zeměpisných šířek, se broskve dostaly přes Peršany od starých Římanů. Broskvoně ale ve skutečnosti pocházejí až z daleké Číny. Milují teplé klima, proto se jim dnes daří nejen ve Středomoří, ale také v Africe, na Novém Zélandu i v USA.

Sametově hebké i hedvábně hladké
Jednotlivé odrůdy se liší především barvou slupky s typickým chmýřím – setkat se můžete se žlutozelenou, žlutou i ohnivě červenou. Existují ovšem i broskve, které mají slupku zcela lysou a jsou dvojího druhu – jedny se jmenují nektarinky a jejich pecka lze od dužiny snadno odloučit, druhým se říká bryňonky a pecka je u nich od dužiny odlučitelná poměrně těžko.

Posílí imunitu, střeva i srdce
Chrání před volnými radikály poškozujícími buňky, zvyšují odolnost proti stresu, zrychlují střevní peristaltiku a bojují proti zácpě, odvodňují a pomáhají s hubnutím. A to pořád není všechno, čím mohou broskve prospět. Kromě toho také posilují vazivové tkáně, cévy, srdce a krevní oběh celkově.

Mladší a krásnější díky broskvím
Díky vitaminu C a karotenům mají broskve omlazující účinky a pomáhají bojovat se stárnutím těla. V tomto směru jich využívá i moderní kosmetika – broskvové pyré zabírá na ochablou pleť, olej z broskvových jader je součástí pleťových a tělových krémů a olejů.

Elixír zdraví z rukou přírody
Kterým látkám vděčí broskve za své jedinečné vlastnosti? Především jsou to rostlinná barviva karoteny, které jsou původcem jejich výrazné barvy. Kromě nich je to také vitamin B3, dále hořčík, selen a zinek. Díky nim umí broskve zlepšovat náladu, potlačovat neklid, bojovat se stresem i nervozitou. Ne nadarmo se jim říká „antistresové ovoce“, protože ve vypjatých situacích pomohou více než nějaká syntetická pilulka na uklidnění. Broskve také mírně projímají, působí močopudně a pomáhají při bronchitidách, kašli i astmatu.

Bezpočet kulinářských variací
Poctivě vypěstované čerstvé broskve jsou pochoutkou samy o sobě. Konzumaci začerstva nahrává i fakt, že se velmi rychle kazí a nedají se proto příliš dlouho skladovat. Čerstvé broskve poslouží i jako přísada do ovocných salátů, zmrzlinových pohárů nebo jako ozdoba na palačinky či jiné dezerty. Skvěle chutnají v mléčné rýži, rýžovém nákypu nebo zpracované v kompot. Využijete je i pro výrobu čatní, když je naložíte do alkoholu. S alkoholem je můžete také smíchat a vytvořit lahodný drink – vylisujte z nich šťávu a tu vlijte do bílého vína. Nápoj se podává jako aperitiv.

Aroma a šťavnatost se rozvíjí až v posledních dnech zrání
Jako ve všech případech byste i u broskví měli dávat přednost tuzemskému zboží, které dozrávalo na stromech a bylo čerstvě sklizeno. Takové plody jsou aromatické a šťavnaté, protože právě své typické aroma a bohatství šťáv rozvíjejí broskve až v posledních dnech zrání. Nejbezpečnější je kupovat broskve od pěstitelů v bio zemědělství, kde máte jistotu, že slupky nejsou kontaminovány žádnými chemikáliemi. I tak je ale nutné je pro jistotu pořádně omýt teplou i studenou vodou.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kosmetika minimalisticky: bez čeho se na dovolené obejdete a jak vše skladně zabalit?

Kosmetika minimalisticky: bez čeho se na dovolené obejdete a jak vše skladně zabalit?

Letní dovolená je příležitost ke koupi kosmetiky, kterou jste chtěli už dávno vyzkoušet. Poskytuje totiž dobrý důvod k tomu, abyste si zabalili menší balení produktů. Získáte tak zároveň prostor a čas...

Čtěte dál
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Srpen jako měsíc úrody: jak probíhaly oslavy dožínek?

Srpen jako měsíc úrody: jak probíhaly oslavy dožínek?

Ačkoliv je srpen druhým prázdninovým měsícem, je obdobím poměrně náročným. I když zároveň krásným. Sklízíme plody dosavadního pěstitelského...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Palačinky s pečeným banánem

Palačinky s pečeným banánem

Zpříjemněte si den sladkou snídaní. Palačinky ve spojení s pečeným banánem a kapkou rumu dostanou lehký exotický nádech.