Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které nám rostou často jen pár kroků od našich domovů. Proč stojí z hlediska stravy léto za naši pozornost?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma letní sezóna jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Letní sezóna
V České republice máme 4 roční období, které do velké míry určují sezónnost potravin. Zatímco v supermarketech najdeme po celý rok mnoho druhů, které rostou po celém světě, u nás je to právě letní sezóna, která poskytuje nejvíce lokálních druhů ovoce a zeleniny. Lokální plody mají tu výhodu, že jsou nezatížené dlouhým transportem a dostávají se na naše stoly v dobré nutriční formě. Mnohdy jen stačí vyrazit do sadů, na samosběr či se zastavit na prodeji přes plot a získáte chutná rajčata, okurky, ale i maliny, jahody, meruňky a mnohé další.
Moderátorka: Kateřina Hájková
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách
