Michaela Bebová
30. 06. 2020
| 07:25
Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které nám rostou často jen pár kroků od našich domovů. Proč stojí z hlediska stravy léto za naši pozornost?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma letní sezóna jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Sledujte náš kanál na youtube
Letní sezóna
V České republice máme 4 roční období, které do velké míry určují sezónnost potravin. Zatímco v supermarketech najdeme po celý rok mnoho druhů, které rostou po celém světě, u nás je to právě letní sezóna, která poskytuje nejvíce lokálních druhů ovoce a zeleniny. Lokální plody mají tu výhodu, že jsou nezatížené dlouhým transportem a dostávají se na naše stoly v dobré nutriční formě. Mnohdy jen stačí vyrazit do sadů, na samosběr či se zastavit na prodeji přes plot a získáte chutná rajčata, okurky, ale i maliny, jahody, meruňky a mnohé další.
Moderátorka: Kateřina Hájková
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně.
Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...