Michaela Bebová
30. 06. 2020
| 07:25
Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které nám rostou často jen pár kroků od našich domovů. Proč stojí z hlediska stravy léto za naši pozornost?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma letní sezóna jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Sledujte náš kanál na youtube
Letní sezóna
V České republice máme 4 roční období, které do velké míry určují sezónnost potravin. Zatímco v supermarketech najdeme po celý rok mnoho druhů, které rostou po celém světě, u nás je to právě letní sezóna, která poskytuje nejvíce lokálních druhů ovoce a zeleniny. Lokální plody mají tu výhodu, že jsou nezatížené dlouhým transportem a dostávají se na naše stoly v dobré nutriční formě. Mnohdy jen stačí vyrazit do sadů, na samosběr či se zastavit na prodeji přes plot a získáte chutná rajčata, okurky, ale i maliny, jahody, meruňky a mnohé další.
Moderátorka: Kateřina Hájková
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!
Také by Vás mohlo zajímat
Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce jsou typické pro konec léta a začátek podzimu. Můžeme si je vychutnávat...
Čtěte dál
Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...