Přestože bojujeme poslední roky s velkým suchem, patří letní sezóna k těm neplodnějším v roce. Nabízí nám mnoho lokálních plodin, které nám rostou často jen pár kroků od našich domovů. Proč stojí z hlediska stravy léto za naši pozornost?
V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma letní sezóna jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.
Letní sezóna
V České republice máme 4 roční období, které do velké míry určují sezónnost potravin. Zatímco v supermarketech najdeme po celý rok mnoho druhů, které rostou po celém světě, u nás je to právě letní sezóna, která poskytuje nejvíce lokálních druhů ovoce a zeleniny. Lokální plody mají tu výhodu, že jsou nezatížené dlouhým transportem a dostávají se na naše stoly v dobré nutriční formě. Mnohdy jen stačí vyrazit do sadů, na samosběr či se zastavit na prodeji přes plot a získáte chutná rajčata, okurky, ale i maliny, jahody, meruňky a mnohé další.
Moderátorka: Kateřina Hájková
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví
Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...
Čtěte dál
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?
