Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?
zdroj: Shutterstock

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového oleje a rovněž se řeší jeho negativní dopad na životní prostředí. Proto mnoho z nás hledá zdraví i přírodě šetrnější alternativu – kvalitní ořechový krém se zdraví prospěšnými tuky a minimem cukru a aditiv.

Jak vlastně vznikly oblíbené sladké krémy?
Historie sladkých krémů sahá do 18. století, kdy dali světu cukráři z Turína čokoládovou pastu Gianduja, protože nastaly problémy s dovozem kakaa. Čokoláda v ní byla smíchaná s lískovými oříšky, aby se snížilo množství potřebné suroviny. Cukrář Pietro Ferrero pak tento recept vylepšil tak, že vznikl Giandujot, krájecí forma na bázi lískových oříšků, kakaa a cukru. Ta se dávala na chléb as díky vlnám horka změnila na tekutou alternativu, kterou známe dnes.

Použití v kuchyni není jen namazání na chleba
Ať už rádi jíte čokoládové krémy jen tak lžičkou nebo je mažete na chleba, není to jediný způsob, jak je používat. Můžete jimi natřít koláčové korpusy, přidat je do domácí zmrzliny, zamíchat do piškotových těst, dortových krémů, domácích lanýžů nebo si z nich vyrobit horkou čokoládu. Chuťově se nemusíte omezit pouze na tradiční formu s lískovými oříšky, seženete i velmi originální ořechové krémy v raw formě s přídavkem dalších chutných ingrediencí. Můžete je přidat do nepečených sladkostí, zmrzlin a dalších lahodných pochutin.

Problematika palmového oleje je poměrně rozšířená
Palmový olej tvoří 20 % nejznámější ořechové pomazánky. Tato pro výrobce finančně nenáročná velmi kontroverzní surovina je bohužel součástí mnoha pochutin, které denně konzumujete. Není to jen záležitost čokoládových krémů, ale i dalších, levnějších či dražších sladkostí. Proto je vždy potřeba dávat pozor na složení toho, co si kupujete. Pro výrobce je výhodný, protože je levný a dodává krému pěknou texturu.

Dlouhodobě se však palmový olej řeší jako problematický pro životní prostředí kvůli odlesňování při zakládání plantáží v Indonésii a Malajsii, která vyváží 80 % jeho světové produkce. Neregulované kácení přímo ohrožuje místní biodiverzitu a rovněž má negativní klimatické dopady. Něco jiného je to u palmového oleje, který pochází z biologicky udržitelných zdrojů.

Dejte pozor na kvalitu čokolády i celkové složení
Mluvíme-li o nejoblíbenější komerční ořechové pomazánce, v jejím složení najdete 56 % cukru, následně pak palmový olej, malé procentuální zastoupení ořechů (7 %), odstředěné sušené mléko, kakao, sójový lecitin, který funguje jako emulgační složka, syntetický vanilin (vanilkové aroma). Z nutričního hlediska je to takové malé výživové peklo, protože 100 g obsahuje 539 kcal a 30,9 g tuku. Má velmi omezený nutriční význam, do těla z ní nedostanete v slušném množství ani omega mastné kyseliny.

Pokud chcete sáhnout po ořechovém krému bez výčitek a toho, aby se podepsal na vaší postavě, můžete si ho vyrobit doma nebo sáhnout po již zmíněných variantách. Obsahují totiž kokosový cukr, který má nízký glykemický index a proto jsou vhodné i pro diabetiky a osoby, které se snaží zhubnout.

Zdravý krém si můžete vyrobit i doma. Zkuste smíchat:
120 g opražených lískových ořechů, 100 g hořké čokolády, 6 předem namočených datlí Medjool, horkou vodu (může být ta z datlí). Vodu přidávejte tak, abyste získali požadovanou krémovou texturu. Stačí rozmixovat a máte hotovo.

Zdroje: wholesalenutsanddriedfruit.comnatureseats.comwwf.org.ukncbi.nlm.nih.gov

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který začíná už mnohem dříve, protože vhodné návyky získané ve středním...

Čtěte dál
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...