Lahodné batátové brownies s pekanovými ořechy

Lahodné batátové brownies s pekanovými ořechy

S nejrůznějšími brownies se roztrhl pytel – začalo to fazolovým, pokračovalo řepným a avokádovým a nyní se hřeje na výslunní i batátové! Jeden batát se mi již delší dobu choulil v ledničce, tak jsem si řekla, že s ním to batátové brownies zkusím upéct. Dobře jsem udělala, je to výborná snídaně "na kopec" a neztratí se i jako výborný dezert pro přátele.

Porce: 20 ks
Doba přípravy: 90 min
Označení: Bezlepkové. Veganské.

Ingredience (na formu cca 25x15 cm)

  • 1 střední batát (cca 450-500 g)
  • 40 ml datlového sirupu
  • 30 g namočených sušených datlí
  • 1 střední banán
  • 50 g javorového sirupu
  • 2 vrchovaté lžičky kokosového oleje
  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g mandlí bez slupky
  • 50 ml rostlinného mléka (např. sójového)
  • 4 vrchovaté lžičky kakaového prášku + trocha na posypání
  • lžíce strouhaného kokosu na vysypání formy

Postup
1. Nejprve si připravte batátový základ. Batát škrabkou oloupejte, nakrájejte ho na kostičky a vařte v hrnci s vodou jako brambory 15-20 min do měkka. Poté batáty slijte a nechte vychladnout, ideálně za oknem, v chladu, alespoň 10-15 min.
2. Mezitím si v mixéru (food procesoru) zmixujte pekanové ořechy a mandle na jemnou strouhanku a přesypte si je vedle do misky.
3. Zchladlé batáty přendejte do mixéru, přidejte k nim všechny ostatní ingredience (pevný kokosový olej předtím rozpusťte) včetně namletých ořechů a zmixujte do hladké konzistence. Během mixování občas setřete ingredience ze stran nádoby do středu.
4. Formu 25x15 cm vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Těsto přelijte do formy, uhlaďte, lehce posypte kakaem a pečte v předem předehřáté troubě na 180 °C zhruba 45-50 min.
5. Hotové brownies nechte dobře vychladnout a poté i vychladit v ledničce či "venku za oknem". Podle chuti ho můžete polít čokoládovou polevou nebo nechat jen tak. Brownies skladujte v ledničce a podávejte vždy chlazené.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Kari z červené čočky

Kari z červené čočky

Tento exotický recept plný voňavého koření je vhodným příkladem toho, jak zajímavě a chutně připravit luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a červená čočka je navíc velice dobře stravitelná....

Čtěte dál
Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Jáhlový koláč s čokoládou a třešněmi

Vyzkoušejte tento výborný bezlepkový koláč. Je připraven z jáhel, jedné z nejstarších plodin vůbec, která opět zažívá své obrození....
Quinoa s veganským parmazánem

Quinoa s veganským parmazánem

Rychlé, vyvážené „quinoa rizoto“ s nádechem Itálie snadno připravíte do práce na oběd, či doma na večeři. Chuť pokrmu doladí lahůdkové...
Zeleninové hranolky s parmezánem

Zeleninové hranolky s parmezánem

Na oslavy Silvestra připravte tyto křupavé zeleninové hranolky. Doplnit je můžete svými oblíbenými dipy. Vyzkoušejte jogurtový či veganský...
Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Jednoduché datlové kuličky bez lepku a cukru

Vyzkoušejte na vánoční stůl tyto nepečené bezlepkové kuličky. Základní směs můžete podle chuti obměňovat, podle libosti pak dozdobit....
Mrkvové taštičky s povidly

Mrkvové taštičky s povidly

Vánoční svátky se kvapem blíží a je nejvyšší čas na přípravu vánočního cukroví. Vyzkoušejte letos vedle tradičních receptů tento neobvyklý,...
V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

V hlavní roli zázvor – sušenky, smoothie i zmrzlinový sendvič

Posílit imunitu a ještě si u toho pochutnat. To vše a mnohem více dokáže takřka kouzelný zázvor, který v chladném podzimu a ještě chladnější...
Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Rýžová kaše s karamelizovanou hruškou

Zahřejte se po ránu a nastartujte den výbornou snídaní. Domácí rýžová kaše vám zajistí dostatek energie a pocit sytosti. Fantazii se...
Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablečný koláč s mandlemi a kokosem

Jablka, ořechy, skořice, kokos – úžasná kombinace a symbol podzimu i zimy. Vyzkoušejte tento rychlý a nutričně vyvážený koláč, kterým...
Rajčatová polévka s batáty

Rajčatová polévka s batáty

Dopřejte si jemnou, italskou rajčatovou polévku trochu jinak – netradičně zahuštěnou batáty (sladkými bramborami). Ty jsou zdrojem...
Zelné placičky s quinoou

Zelné placičky s quinoou

Kysané zelí je doslova národní poklad, který si mi Češi s velkou pýchou doma vyrábíme a pak ho také s chutí konzumujeme. Dopřejte si...
Cuketový perník s čokoládovou polevou

Cuketový perník s čokoládovou polevou

Sezóna cuket sice už skončila, to nám ale nebrání si sem tam nějaký ten kus v bio kvalitě dopřát i z klasického obchodu. Vyzkoušejte...
Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Polévka z dýně Hokkaido s kokosovým mlékem

Podzimní sychravé počasí se už hlasitě ozývá. Je proto ideální čas se zahřát zdravou vydatnou polévkou. Dýně jsou symbolem konce října...
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Recept na banánový chlebíček je velice snadný, rychlý a je to ideální způsob, jak zpracovat přezrálé banány, na které již není tolik...