Podstata zdravé výživy je jednoduchost a selský rozum

Podstata zdravé výživy je jednoduchost a selský rozum

Za svou praxi, která zahrnuje i sestavování nejrůznějších specifických jídelníčků, jsem relativně rychle poznala, a také si ověřila, že jedním z nejdůležitějších faktorů, který by se měl prolínat všude a vším, je JEDNODUCHOST, protože v jednoduchosti je krása a rovnováha.

Na zdravé a vyvážené stravě je skvělé to, že často (podotýkám ne vždy) splňuje mnoho kritérií, které vyžadují specifické jídelníčky při nejrůznějších zdravotních obtížích či omezeních. Ať už je to pálení žáhy, cukrovka, histaminová intolerance, či redukční dieta, mnoho provázků, za které zdravá strava tahá, vedou právě k řešení těchto problémů. Pokud radím a upravuji jídelníčky, poměrně často zdůrazňuji stále ta samá kritéria, která lidem dělají problémy.

V dnešní uspěchané době, která na nás klade nespočet nároků, se často naše osobnost a zdraví těla & ducha posouvá ke krajnici naší životní cesty. To, co jíme, často začínáme řešit, až když se něco stane, až když se problém projeví... místo abychom se problémům snažili předcházet. To je potřeba si uvědomit a začít jednat. Není potřeba ze dne na den svůj život otočit o 360 stupňů – méně je někdy více.

Základní kritéria zdravého stravování jsou vlastně strašně jednoduchá – jen vyžadují počáteční vůli a přesvědčení:

1. Měli bychom se snažit orientovat na co nejméně průmyslově zpracované potraviny. Čím méně polotovarů sníme, tím méně aditiv do svého těla posíláme, a tím méně zatěžujeme své vnitřní orgány.

2. Měli bychom omezit všechny prefabrikované sladkosti (což v praxi znamená ignorovat zhruba 2–4 regály potravin v supermarketu) a raději si vyrábět sladkosti domácí. Nejlépe uděláme, když si budeme vybírat a kombinovat potraviny s přirozeně sladkou chutí – ovoce, freshe, sušené ovoce, sladká zelenina, sirupy s vysokým podílem polysacharidů apod. Cukru není nutné se asketicky vyhýbat – vždy je na nás, abychom zvážili, jak moc jsme aktivní a s jakou mírou jsme schopni přijaté sladkosti spálit a zamezit jejich riziku účastnit se na nežádoucích procesech, jako je inzulínová rezistence aj.

3. Dalším důležitým předpokladem pro zdravější stravování je odvyknutí si slané a obecně výrazné dochucené chuti potravin. Pokud je výrazná chuť postavena jen na koření, pak je vše v pořádku, pokud je však postavena na soli a dochucovadlech typu glutamát, tak je to špatně – nadměrné solení brání vnímat základní chutě potravin v jejich přirozeném stavu – a jde bohužel proti prvnímu bodu.

4. Dalším úskalím je jedení více, než si naše tělo žádá. Zde je důležité podotknout, že za ignoraci signálů pocitu sytosti či jednoduchého pocitu „jsem sytý, nepotřebuji jíst“ často svým způsobem nemůžeme. Přejídání vlastních hormonálních a nervových signálů, které říkají včas dost, je jedním z principů obezity a je potřeba tyto signály opět očistit a nechat je se ozývat tak, jak jsou naprogramovány. Jak toho docílit? Střídmostí v jídle.

5. V neposlední řadě, i když to je bod, kde se mnoho odborníků rozchází, je důležité jíst pravidelně. Dle mého názoru je optimální jíst 4–5x denně v závislosti na pohybovém režimu či individuálních potřebách. Pravidelnost v jídle funguje jako prevence výkyvu energie a nálady, přílišného kolísání inzulínu a také jako prevence chutí na sladké. Zejména je to pilíř, na kterém je postavena zdravá redukce.

6. Závěrečné kritérium jde ruku v ruce s nadpisem – nehledejte ve výživě vědu, není nutné počítat kalorie, „makra“, podléhat trendům a reklamám, snažit se do jídelníčku natlačit všechny potraviny světa... výživu berte s nadhledem a hlavně – se zdravým selským rozumem :).

Otevřít galerii

Projděte si další články

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...