Podstata zdravé výživy je jednoduchost a selský rozum

Podstata zdravé výživy je jednoduchost a selský rozum

Za svou praxi, která zahrnuje i sestavování nejrůznějších specifických jídelníčků, jsem relativně rychle poznala, a také si ověřila, že jedním z nejdůležitějších faktorů, který by se měl prolínat všude a vším, je JEDNODUCHOST, protože v jednoduchosti je krása a rovnováha.

Na zdravé a vyvážené stravě je skvělé to, že často (podotýkám ne vždy) splňuje mnoho kritérií, které vyžadují specifické jídelníčky při nejrůznějších zdravotních obtížích či omezeních. Ať už je to pálení žáhy, cukrovka, histaminová intolerance, či redukční dieta, mnoho provázků, za které zdravá strava tahá, vedou právě k řešení těchto problémů. Pokud radím a upravuji jídelníčky, poměrně často zdůrazňuji stále ta samá kritéria, která lidem dělají problémy.

V dnešní uspěchané době, která na nás klade nespočet nároků, se často naše osobnost a zdraví těla & ducha posouvá ke krajnici naší životní cesty. To, co jíme, často začínáme řešit, až když se něco stane, až když se problém projeví... místo abychom se problémům snažili předcházet. To je potřeba si uvědomit a začít jednat. Není potřeba ze dne na den svůj život otočit o 360 stupňů – méně je někdy více.

Základní kritéria zdravého stravování jsou vlastně strašně jednoduchá – jen vyžadují počáteční vůli a přesvědčení:

1. Měli bychom se snažit orientovat na co nejméně průmyslově zpracované potraviny. Čím méně polotovarů sníme, tím méně aditiv do svého těla posíláme, a tím méně zatěžujeme své vnitřní orgány.

2. Měli bychom omezit všechny prefabrikované sladkosti (což v praxi znamená ignorovat zhruba 2–4 regály potravin v supermarketu) a raději si vyrábět sladkosti domácí. Nejlépe uděláme, když si budeme vybírat a kombinovat potraviny s přirozeně sladkou chutí – ovoce, freshe, sušené ovoce, sladká zelenina, sirupy s vysokým podílem polysacharidů apod. Cukru není nutné se asketicky vyhýbat – vždy je na nás, abychom zvážili, jak moc jsme aktivní a s jakou mírou jsme schopni přijaté sladkosti spálit a zamezit jejich riziku účastnit se na nežádoucích procesech, jako je inzulínová rezistence aj.

3. Dalším důležitým předpokladem pro zdravější stravování je odvyknutí si slané a obecně výrazné dochucené chuti potravin. Pokud je výrazná chuť postavena jen na koření, pak je vše v pořádku, pokud je však postavena na soli a dochucovadlech typu glutamát, tak je to špatně – nadměrné solení brání vnímat základní chutě potravin v jejich přirozeném stavu – a jde bohužel proti prvnímu bodu.

4. Dalším úskalím je jedení více, než si naše tělo žádá. Zde je důležité podotknout, že za ignoraci signálů pocitu sytosti či jednoduchého pocitu „jsem sytý, nepotřebuji jíst“ často svým způsobem nemůžeme. Přejídání vlastních hormonálních a nervových signálů, které říkají včas dost, je jedním z principů obezity a je potřeba tyto signály opět očistit a nechat je se ozývat tak, jak jsou naprogramovány. Jak toho docílit? Střídmostí v jídle.

5. V neposlední řadě, i když to je bod, kde se mnoho odborníků rozchází, je důležité jíst pravidelně. Dle mého názoru je optimální jíst 4–5x denně v závislosti na pohybovém režimu či individuálních potřebách. Pravidelnost v jídle funguje jako prevence výkyvu energie a nálady, přílišného kolísání inzulínu a také jako prevence chutí na sladké. Zejména je to pilíř, na kterém je postavena zdravá redukce.

6. Závěrečné kritérium jde ruku v ruce s nadpisem – nehledejte ve výživě vědu, není nutné počítat kalorie, „makra“, podléhat trendům a reklamám, snažit se do jídelníčku natlačit všechny potraviny světa... výživu berte s nadhledem a hlavně – se zdravým selským rozumem :).

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...