Podstata zdravé výživy je jednoduchost a selský rozum

Podstata zdravé výživy je jednoduchost a selský rozum

Za svou praxi, která zahrnuje i sestavování nejrůznějších specifických jídelníčků, jsem relativně rychle poznala, a také si ověřila, že jedním z nejdůležitějších faktorů, který by se měl prolínat všude a vším, je JEDNODUCHOST, protože v jednoduchosti je krása a rovnováha.

Na zdravé a vyvážené stravě je skvělé to, že často (podotýkám ne vždy) splňuje mnoho kritérií, které vyžadují specifické jídelníčky při nejrůznějších zdravotních obtížích či omezeních. Ať už je to pálení žáhy, cukrovka, histaminová intolerance, či redukční dieta, mnoho provázků, za které zdravá strava tahá, vedou právě k řešení těchto problémů. Pokud radím a upravuji jídelníčky, poměrně často zdůrazňuji stále ta samá kritéria, která lidem dělají problémy.

V dnešní uspěchané době, která na nás klade nespočet nároků, se často naše osobnost a zdraví těla & ducha posouvá ke krajnici naší životní cesty. To, co jíme, často začínáme řešit, až když se něco stane, až když se problém projeví... místo abychom se problémům snažili předcházet. To je potřeba si uvědomit a začít jednat. Není potřeba ze dne na den svůj život otočit o 360 stupňů – méně je někdy více.

Základní kritéria zdravého stravování jsou vlastně strašně jednoduchá – jen vyžadují počáteční vůli a přesvědčení:

1. Měli bychom se snažit orientovat na co nejméně průmyslově zpracované potraviny. Čím méně polotovarů sníme, tím méně aditiv do svého těla posíláme, a tím méně zatěžujeme své vnitřní orgány.

2. Měli bychom omezit všechny prefabrikované sladkosti (což v praxi znamená ignorovat zhruba 2–4 regály potravin v supermarketu) a raději si vyrábět sladkosti domácí. Nejlépe uděláme, když si budeme vybírat a kombinovat potraviny s přirozeně sladkou chutí – ovoce, freshe, sušené ovoce, sladká zelenina, sirupy s vysokým podílem polysacharidů apod. Cukru není nutné se asketicky vyhýbat – vždy je na nás, abychom zvážili, jak moc jsme aktivní a s jakou mírou jsme schopni přijaté sladkosti spálit a zamezit jejich riziku účastnit se na nežádoucích procesech, jako je inzulínová rezistence aj.

3. Dalším důležitým předpokladem pro zdravější stravování je odvyknutí si slané a obecně výrazné dochucené chuti potravin. Pokud je výrazná chuť postavena jen na koření, pak je vše v pořádku, pokud je však postavena na soli a dochucovadlech typu glutamát, tak je to špatně – nadměrné solení brání vnímat základní chutě potravin v jejich přirozeném stavu – a jde bohužel proti prvnímu bodu.

4. Dalším úskalím je jedení více, než si naše tělo žádá. Zde je důležité podotknout, že za ignoraci signálů pocitu sytosti či jednoduchého pocitu „jsem sytý, nepotřebuji jíst“ často svým způsobem nemůžeme. Přejídání vlastních hormonálních a nervových signálů, které říkají včas dost, je jedním z principů obezity a je potřeba tyto signály opět očistit a nechat je se ozývat tak, jak jsou naprogramovány. Jak toho docílit? Střídmostí v jídle.

5. V neposlední řadě, i když to je bod, kde se mnoho odborníků rozchází, je důležité jíst pravidelně. Dle mého názoru je optimální jíst 4–5x denně v závislosti na pohybovém režimu či individuálních potřebách. Pravidelnost v jídle funguje jako prevence výkyvu energie a nálady, přílišného kolísání inzulínu a také jako prevence chutí na sladké. Zejména je to pilíř, na kterém je postavena zdravá redukce.

6. Závěrečné kritérium jde ruku v ruce s nadpisem – nehledejte ve výživě vědu, není nutné počítat kalorie, „makra“, podléhat trendům a reklamám, snažit se do jídelníčku natlačit všechny potraviny světa... výživu berte s nadhledem a hlavně – se zdravým selským rozumem :).

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Úskalí tolik propagované vody s citrónem. Jak ji pít, aby byla opravdu prospěšná?

Všechna ta překombinovaná doporučení, kterými nás výživoví poradci zasypávají, je velmi těžké dodržet. Mnohdy je jednoduché začít, ale už složitější pokračovat. Někdy ale opravdu postačí začít něčím úplně...

Čtěte dál
Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Kombucha a vodní kefír: Fermentované nápoje, které prospívají našim střevům

Popularita kombuchy se dostala na vrchol, fermentace je zkrátka trendy. Prodává se nejen v obchodech, ale umíchají vám ji na přání...
Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo stravování: Je opravdu zdravé se stravovat jako jeskynní muž?

Paleo nebo Caveman dieta. Systém kopírující stravu našich prapředků. Je v tomto případě dobré předky následovat, nebo bychom jejich...
Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc...
Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Jak skladovat zeleninu a ovoce, aby nám vydržely co nejdéle?

Letošní léto nám přineslo obzvlášť velkou úrodu. Na bohatství zeleniny a ovoce si tak přišli i majitelé menších zahrádek. Háček je...
Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky?...
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...