Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento vegetariánský, bezlepkový recept vás v létě jistě potěší.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 2 velké lilky
  • 1 menší cuketa
  • 1 hrnek quinoi
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větší mrkve
  • 3 lžíce kukuřice
  • 1 balení baby špenátu
  • 4 větší rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 100 g sýru Feta
  • sůl, pepř

Postup

  1. Veškerou zeleninu omyjte. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Lilky podélně rozkrojte a vydlabejte vnitřky. Vytvořené lodičky osolte, pokapejte řepkovým olejem a dejte předpéci na cca 15 minut do trouby.
  3. Quinou propláchněte a uvařte v osolené vodě podle návodu.
  4. Cibuli, česnek nakrájejte na tenké plátky. Mrkev, vnitřky lilků a cuketu nakrájejte na drobné kostky.
  5. V pánvi rozehřejte řepkový olej a opečte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  6. Poté do pánve přidejte cuketu, vnitřky lilků, mrkev, kukuřici, sůl, pepř a opékejte vše cca 10 minut. Jakmile je zelenina měkká, přidejte quinou. Vše důkladně promíchejte a vařte společně dalších 10 minut.
  7. Z trouby vyndejte lodičky. Naplňte je směsí zeleniny, posypte sýrem Feta a dejte péci na 15 minut zpět do trouby.
  8. Mezitím si připravte salát smícháním baby špenátu, nakrájených rajčat, olivového oleje, soli a pepře.
  9. Po upečení podávejte lilky s připraveným salátem.

Náš tip
Pokud vám zbyde zeleninová směs, podávejte ji další den s opečeným bramborem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě s tím něco udělat. Stačí se zaměřit na pár jednoduchých, ale osvědčených...

Čtěte dál
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Cuketové placky s mozzarellou

Cuketové placky s mozzarellou

Sezóna cuket je opět tu. Je tedy nejvyšší čas tuto naši sezónní zeleninu co nejvíce zařazovat do jídelníčku. Cuketové placky jsou skvělým...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Salát s prosciuttem a melounem

Salát s prosciuttem a melounem

Lehký letní salát, který si v horkém letním počasí zamilujete. Svěžest pokrmu dodá žlutý meloun, který v kombinaci s prosciuttem chuťově...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...