Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento vegetariánský, bezlepkový recept vás v létě jistě potěší.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 2 velké lilky
  • 1 menší cuketa
  • 1 hrnek quinoi
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větší mrkve
  • 3 lžíce kukuřice
  • 1 balení baby špenátu
  • 4 větší rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 100 g sýru Feta
  • sůl, pepř

Postup

  1. Veškerou zeleninu omyjte. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Lilky podélně rozkrojte a vydlabejte vnitřky. Vytvořené lodičky osolte, pokapejte řepkovým olejem a dejte předpéci na cca 15 minut do trouby.
  3. Quinou propláchněte a uvařte v osolené vodě podle návodu.
  4. Cibuli, česnek nakrájejte na tenké plátky. Mrkev, vnitřky lilků a cuketu nakrájejte na drobné kostky.
  5. V pánvi rozehřejte řepkový olej a opečte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  6. Poté do pánve přidejte cuketu, vnitřky lilků, mrkev, kukuřici, sůl, pepř a opékejte vše cca 10 minut. Jakmile je zelenina měkká, přidejte quinou. Vše důkladně promíchejte a vařte společně dalších 10 minut.
  7. Z trouby vyndejte lodičky. Naplňte je směsí zeleniny, posypte sýrem Feta a dejte péci na 15 minut zpět do trouby.
  8. Mezitím si připravte salát smícháním baby špenátu, nakrájených rajčat, olivového oleje, soli a pepře.
  9. Po upečení podávejte lilky s připraveným salátem.

Náš tip
Pokud vám zbyde zeleninová směs, podávejte ji další den s opečeným bramborem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Bezlepková sekaná s bylinkami

Bezlepková sekaná s bylinkami

Voňavá masová sekaná je klasická česká pochoutka. Vyzkoušejte její bezlepkovou verzi s bylinkami a podávejte ji s vařenými bramborami.
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice s celozrnnými těstovinami

Kuře na paprice je u nás velmi oblíbený pokrm. Recept na něj je snadný a výborný jak s těstovinou, tak s knedlíkem. Kuřecí prsa jsou...