Zapečený lilek s fetou

Zapečený lilek s fetou
zdroj: Kristýna Rybovičová

Lilek je čím dál tím více v naší kuchyni oblíbený. Připravovat z něj můžete různé pokrmy. Je ideální na zapékání či grilování. Tento vegetariánský, bezlepkový recept vás v létě jistě potěší.

Porce: 4
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 2 velké lilky
  • 1 menší cuketa
  • 1 hrnek quinoi
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 větší mrkve
  • 3 lžíce kukuřice
  • 1 balení baby špenátu
  • 4 větší rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 100 g sýru Feta
  • sůl, pepř

Postup

  1. Veškerou zeleninu omyjte. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Lilky podélně rozkrojte a vydlabejte vnitřky. Vytvořené lodičky osolte, pokapejte řepkovým olejem a dejte předpéci na cca 15 minut do trouby.
  3. Quinou propláchněte a uvařte v osolené vodě podle návodu.
  4. Cibuli, česnek nakrájejte na tenké plátky. Mrkev, vnitřky lilků a cuketu nakrájejte na drobné kostky.
  5. V pánvi rozehřejte řepkový olej a opečte na něm cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte česnek a nechte jej rozvonět.
  6. Poté do pánve přidejte cuketu, vnitřky lilků, mrkev, kukuřici, sůl, pepř a opékejte vše cca 10 minut. Jakmile je zelenina měkká, přidejte quinou. Vše důkladně promíchejte a vařte společně dalších 10 minut.
  7. Z trouby vyndejte lodičky. Naplňte je směsí zeleniny, posypte sýrem Feta a dejte péci na 15 minut zpět do trouby.
  8. Mezitím si připravte salát smícháním baby špenátu, nakrájených rajčat, olivového oleje, soli a pepře.
  9. Po upečení podávejte lilky s připraveným salátem.

Náš tip
Pokud vám zbyde zeleninová směs, podávejte ji další den s opečeným bramborem.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Dýňové „špagety“ aglio e olio

Dýňové „špagety“ aglio e olio

Špagetová dýně je druhem dýně, která má po upečení příjemně měkkou dužinu. Ta se poté rozpadá na vlákna, která připomínají špagety....
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Kynutý cibulový koláč

Kynutý cibulový koláč

Slané koláče jsou stále více oblíbené. Jsou vhodné jak na oběd, večeři tak i na výlety. Nejen náplně, ale i druhy těsta můžete libovolně...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Hruškové lívance se slaným karamelem

Hruškové lívance se slaným karamelem

Sladké lívance vám zpříjemní chladná podzimní rána. Jsou přirozeně bezlepkové a díky sladkým hruškám již není potřeba do těsta přidávat...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....