Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
zdroj: Shutterstock

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše začíná s prvními příkrmy, kolem šestého měsíce věku. Děťátko začíná pomalu ochutnávat a poznávat nové potraviny, které postupně nahrazují mateřské či kojenecké mléko. Již v takto brzké době se začínají tvořit naše stravovací zvyklosti.

Nepodceňujte zavádění příkrmů
Častým opomíjeným problémem bývá stolování. Dítě již od malička zvykneme například na stravování u televize, díky čemuž se pak plně nesoustředí na jídlo. Další překážkou může být i to, že většina maminek dbá na jídelníček svých dětí, sami na sebe ale zapomínají a jí „za běhu“. Děti jsou skvělými pozorovateli a vše sledují, tudíž vidí i nás, rodiče, jak se stravujeme, což ne vždy bývá příkladem. Pro obě strany je tedy nejlepším řešením začít stolovat společně, jíst stejná jídla (až je dítě starší). Vhodné je také zapojovat potomka do přípravy jídel formou zábavy a hry. Jelikož výživa je pro děti a dospívající klíčová, protože tak ovlivňujeme jejich vývoj, neměli bychom ji podceňovat. Pokud si jedinec osvojí správné stravování, stolování a pitný režim již v útlém věku, dáme mu tak dobrý základ do jeho dalších let.

Volba je na každém z nás
Mnoho lidí v mladším dospělém věku výživu podceňuje, zanedbávají se se slovy „vždyť mi nic není, jsem zdravý“. V tu chvíli si ale neuvědomujeme, že se zdravotní problémy, spojené s výživou, mohou objevovat plíživě a plně se projevit až v pozdějším věku. Mezi časté z nich řadíme například – obezitu, cukrovku 2. typu, osteoporózu, kardiovaskulární onemocnění, vysoký krevní tlak, ale i rakovinu. Abychom těmto zdravotním onemocněním co nejvíce předcházeli, je velmi významná prevence – tedy předcházení vzniku nemoci právě správnou výživou, ale i přiměřeným pohybem.

Věřte si a jděte za svým cílem
Pokud se rozhodneme pro změnu ať už z důvodu prevence či nás nutí nějaké aktuální zdravotní problémy, je zapotřebí mít trpělivost – výsledky nepřijdou ze dne na den. Prvním krokem ke změně našich špatných stravovacích návyků je uvědomění si. Je podstatné, abychom my sami pochopili, že děláme něco špatně a je nutné to změnit. Měli bychom mít pevnou vůli a motivaci (např. vidina větší energie, zlepšení psychického i zdravotního stavu). Abychom nevzdali snahu hned na začátku, je dobré určit si menší cíle, začít postupně. Jídlo si plánujte dopředu, dělejte si seznamy nákupů, začněte jíst pravidelně a v klidném, ničím nerušeném prostředí, plně se v tu chvíli soustřeďte na jídlo. Mějte u sebe neustále láhev či sklenici s vodou, abyste nezapomínali na pitný režim. Podstatné také je, abyste své okolí obeznámili se změnou, nenechte se ovlivnit ostatními, poproste je o pochopení a vstřícnost. Výsledky si můžete zaznamenávat, abyste sami viděli své úspěchy, chvalte se. Nemusíte mít obavu, že si některé pokrmy či pamlsky již nikdy nedáte – občasné „hřešení“ našemu tělu neuškodí, nesmí být však příliš časté.

Nezapomínejme na seniory
Stárnutí s sebou přináší mnoho fyzických i psychických změn, zdravotních problémů, což významně ovlivňuje stravovací návyky a tím i kvalitu života. Mezi časté změny, doprovázející stárnutí patří například snížené chuťové a čichové vnímání, snížený pocit žízně, problémy s chrupem, zhoršená pohyblivost a zrak, zvýšená zapomětlivost, zhoršené vstřebávání živin, trávící potíže, sociální izolace. Značná část seniorů bere velké množství léků, které mají spoustu vedlejších účinků (nechutenství, nevolnost, průjem, zácpa apod.).

Senioři jsou často sami, v izolaci – jejich psychický stav se zhoršuje, hrozí apatie a nezájem o sebe a okolí. Jelikož se zhoršuje pohyblivost, snižuje se i možnost nákupu potravin a příprava pokrmů. V jídle se tedy začínají odbývat, zvyšuje se konzumace potravin prázdných na živiny, vitaminy a minerální látky. Následkem toho bývá nedostatečná výživa, jež způsobuje či prohlubuje zdravotní komplikace. Jelikož senioři ztrácejí pocit žízně, více zapomínají, je velkým problémem i pitný režim.

Jde to i jinak
Pokud tomu zdravotní stav seniora dovolí, zapojujte ho do nákupů potravin, přípravy jídel, stolujte společně. Je nutné vařit pokrmy tak, aby je senior zvládl bez problému zkonzumovat (měkčí, kašovitá strava), ale aby si zároveň pochutnal – nebojte se bylinek, koření (bez soli). Vyhrajte si s prostíráním, používejte větší talíře. Před jídlem vždy vyvětrejte. Z nudných povinností se tak může rázem stát zábava, na kterou se senior začne těšit a sám se bude aktivně zapojovat.

Pohybem ku zdraví v každém věku
Dobré je také zařadit nějaký druh pohybové aktivity – dle možností jedince. Pohyb je potřebný jak pro psychickou pohodu, tak například i pro pohybový aparát či trávení – senior začne pociťovat větší chuť k jídlu, hlad, pozitivní vliv má však například i na zácpu.

Období stárnutí a změny s ním spojené, bývají pro mnohé těžkým obdobím. Je důležité, aby kolem sebe měli své blízké, mohli si popovídat o svých problémech, ale i radostech. Chvalte a podporujte seniory, buďte tu pro ně tak, jak tu oni byli celý život pro vás. Uvidíte, že se jejich psychický a zdravotní stav díky vám zlepší.

Zdroje: www.caps-os.czvimcojim.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Děti a zima – jak chránit dětský organismus před vlivy mrazivého počasí

Chladné zimní počasí společně s viry představuje pro dětský organismus velkou zátěž. Pokud na to děti dostatečně nepřipravíme, snadno,...
Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...