Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
zdroj: Shutterstock

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo celkově zdravého jídelníčku. Tak to ale rozhodně není. Hlavně během letních měsíců je to skvělá verze hlavních jídel, protože právě těstoviny nabízejí velké množství kombinací. Ideální volbou jsou nyní těstovinové saláty. Pokud je spojíte s těmi správnými ingrediencemi, máte rychlé, lehké, a hlavně komplexní jídlo! Jak na to? A co by v salátu nemělo nikdy chybět?

Nejznámější druhy těstovin
Těstovinové saláty jsou vděčným pokrmem během léta. Je ale dobré vědět, jaké druhy těstovin vybírat, a s čím je kombinovat. Klasické těstoviny jsou vyrobené z pšeničné mouky, vody a mohou také obsahovat vejce. Vaječné druhy mívají lákavější barvu, co se týká výživy, nelze ale říci, že by šlo o výrazně lepší druh, protože množství vajec je zde jen malé. Oblíbené jsou semolinové těstoviny z tvrdozrnné pšenice nebo žitné, ty mají více vlákniny a minerálů. Ještě lepší jsou ale celozrnné, které mají vlákniny o to více, lépe zasytí a také množství minerálů a vitamínů je vyšší.

Na trhu dnes ale najdeme i mnoho dalších druhů. Například bezlepkové těstoviny vyrobené z pohanky, kukuřice, rýže nebo také luštěnin, případně z jejich kombinace. Luštěninové druhy navíc vynikají obsahem bílkovin a vlákniny, proto je dobré si je občas dopřát, když od těstovin čekáte lepší zasycení a plnohodnotnější jídlo. To by mělo být v případě těstovinového salátu na prvním místě. Proto si v první řadě zvolte kvalitnější verzi těstovin.

Co by v salátu z těstovin nemělo chybět
Během přípravy salátu dbejte na dostatek bílkovin. Vždy do takového jídla přidejte kousek masa, rybu nebo šunku. Pokud nejste masoví, nevadí. Do salátu se skvěle hodí také vejce nebo různé druhy sýra a dalších mléčných výrobků. Zmínit můžeme například tvaroh, jogurt nebo cottage. Využít můžete také rostlinných zdrojů jako je tofu nebo tempeh. Následně se zaměřte na přítomnost zdravých tuků, které do salátu dostanete třeba pomocí rostlinných olejů nebo různých semínek. A protože jde o salát, nesmí chybět zelenina. Zde se rozhodně nemusíte nijak omezovat. Přidejte si do salátu cokoliv máte rádi. Osvědčenou klasikou jsou rajčata a různé druhy paprik. Využít můžete během sezóny také cukety, okurky nebo listovou zeleninu.

Zálivku si vždy připravte sami
Hotové dílo můžete ještě vyšperkovat nějakou chutnou zálivkou. Tu jednoduše připravíte například jen z olivového oleje, pepře, soli a citronové šťávy. Ale protože je bylinková sezóna v plném proudu, nezapomeňte také na čerstvou bazalku, pažitku, petrželku nebo třeba koriandr. Teď je všeho dost. Těstovinový salát si ale zbytečně nedělejte kaloričtější a těžší. Třeba tím, že do něj přidáte hromadu majonézy nebo hotové zálivky a dresinky plné aditiv.

Těstovinové saláty jsou vděčné hlavně díky snadné a rychlé přípravě. Konzumují se studené, takže si je můžete vzít s sebou kamkoliv, ať už do práce, na piknik nebo třeba k vodě. Pamatujte, aby se v salátu vždy objevil zdroj bílkovin a zdravých tuků. Případně zvolte těstoviny z luštěnin a nějak bílkovinu tím již získáte. Samozřejmostí by měla být zelenina jakožto zdroj vlákniny.

Skvělým a důležitým základem jsou kvalitní a chutné suroviny, které bohatě stačí dochutit jen kořením a bylinkami. Pak salátem z těstovin získáte přesně to, co máte. Tedy zdravý pokrm vhodný na léto, když není chuť na teplá a těžká jídla, zato plnohodnotný a plný chutí.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Se slunečními dny je potřeba najít tu správnou ochranu. Debata o škodlivých látkách v opalovací kosmetice se táhne již několik let a mnoho z nás má již oblíbené non toxic produkty pro ochranu pokožky před...

Čtěte dál
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Léto je krásným, ale i poměrně náročným obdobím. Prázdniny, nároky dětí na pozornost, horko, ve kterém se vám nechce nic dělat. Potřeba...
Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Klimatizace, ačkoliv nám umí poskytnout v horkých dnech značnou úlevu, může při nesprávném používání nebo zanedbané údržbě způsobovat...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě

Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a...
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...