Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace
zdroj: Shutterstock

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo celkově zdravého jídelníčku. Tak to ale rozhodně není. Hlavně během letních měsíců je to skvělá verze hlavních jídel, protože právě těstoviny nabízejí velké množství kombinací. Ideální volbou jsou nyní těstovinové saláty. Pokud je spojíte s těmi správnými ingrediencemi, máte rychlé, lehké, a hlavně komplexní jídlo! Jak na to? A co by v salátu nemělo nikdy chybět?

Nejznámější druhy těstovin
Těstovinové saláty jsou vděčným pokrmem během léta. Je ale dobré vědět, jaké druhy těstovin vybírat, a s čím je kombinovat. Klasické těstoviny jsou vyrobené z pšeničné mouky, vody a mohou také obsahovat vejce. Vaječné druhy mívají lákavější barvu, co se týká výživy, nelze ale říci, že by šlo o výrazně lepší druh, protože množství vajec je zde jen malé. Oblíbené jsou semolinové těstoviny z tvrdozrnné pšenice nebo žitné, ty mají více vlákniny a minerálů. Ještě lepší jsou ale celozrnné, které mají vlákniny o to více, lépe zasytí a také množství minerálů a vitamínů je vyšší.

Na trhu dnes ale najdeme i mnoho dalších druhů. Například bezlepkové těstoviny vyrobené z pohanky, kukuřice, rýže nebo také luštěnin, případně z jejich kombinace. Luštěninové druhy navíc vynikají obsahem bílkovin a vlákniny, proto je dobré si je občas dopřát, když od těstovin čekáte lepší zasycení a plnohodnotnější jídlo. To by mělo být v případě těstovinového salátu na prvním místě. Proto si v první řadě zvolte kvalitnější verzi těstovin.

Co by v salátu z těstovin nemělo chybět
Během přípravy salátu dbejte na dostatek bílkovin. Vždy do takového jídla přidejte kousek masa, rybu nebo šunku. Pokud nejste masoví, nevadí. Do salátu se skvěle hodí také vejce nebo různé druhy sýra a dalších mléčných výrobků. Zmínit můžeme například tvaroh, jogurt nebo cottage. Využít můžete také rostlinných zdrojů jako je tofu nebo tempeh. Následně se zaměřte na přítomnost zdravých tuků, které do salátu dostanete třeba pomocí rostlinných olejů nebo různých semínek. A protože jde o salát, nesmí chybět zelenina. Zde se rozhodně nemusíte nijak omezovat. Přidejte si do salátu cokoliv máte rádi. Osvědčenou klasikou jsou rajčata a různé druhy paprik. Využít můžete během sezóny také cukety, okurky nebo listovou zeleninu.

Zálivku si vždy připravte sami
Hotové dílo můžete ještě vyšperkovat nějakou chutnou zálivkou. Tu jednoduše připravíte například jen z olivového oleje, pepře, soli a citronové šťávy. Ale protože je bylinková sezóna v plném proudu, nezapomeňte také na čerstvou bazalku, pažitku, petrželku nebo třeba koriandr. Teď je všeho dost. Těstovinový salát si ale zbytečně nedělejte kaloričtější a těžší. Třeba tím, že do něj přidáte hromadu majonézy nebo hotové zálivky a dresinky plné aditiv.

Těstovinové saláty jsou vděčné hlavně díky snadné a rychlé přípravě. Konzumují se studené, takže si je můžete vzít s sebou kamkoliv, ať už do práce, na piknik nebo třeba k vodě. Pamatujte, aby se v salátu vždy objevil zdroj bílkovin a zdravých tuků. Případně zvolte těstoviny z luštěnin a nějak bílkovinu tím již získáte. Samozřejmostí by měla být zelenina jakožto zdroj vlákniny.

Skvělým a důležitým základem jsou kvalitní a chutné suroviny, které bohatě stačí dochutit jen kořením a bylinkami. Pak salátem z těstovin získáte přesně to, co máte. Tedy zdravý pokrm vhodný na léto, když není chuť na teplá a těžká jídla, zato plnohodnotný a plný chutí.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně zhoršují v létě. Vysoké teploty, slunce, vlhkost a další faktory spojené...

Čtěte dál
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...