Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem dát si i sladké dobroty, jako jsou dorty, muffiny, koláčky apod. Co když ale nejíte živočišné produkty? Nebo se snažíte vyhýbat živočišným zdrojům, případně byste si rádi dopřáli něco sladkého, ale lehkého? Jde to! A my vám nyní poradíme, jak můžete snadno i zdravě mlsat rostlinně.
Ovoce je jasná volba
Veganské sladkosti nemusí být vůbec těžké na přípravu, nemusí to být ani nuda nebo nulový chuťový zážitek. Chuť na sladké můžete skvěle uspokojit i rostlinnými verzemi dezertů. Pokud chcete něco opravdu jednoduchého a rychlého, třeba někam na cestu, jsou vhodné různé druhy lyofilizovaného ovoce. U něj máte jistotu, že vydrží, nepodléhá zkáze a pochutnáte si. Samozřejmostí je ovoce také čerstvé. Pokud máte ovoce rádi v jakékoliv podobě, zkuste i sušené plody. Volte ale vždy nedoslazované, nejlépe v bio kvalitě a bez siřičitanů. Případně je vhodné takové plody před konzumací propláchnout ve vlažné vodě.
Rostlinné nápoje nebo ořechy také dobře zasytí
Mezi jednoduché a rychlé mlsání, které ale zároveň zasytí, patří různé druhy ořechů. Zkuste si dát hrst mandlí nebo kešu, jsou lehce nasládlé a mohou tak jednoduše zahnat i chutě na sladké. Kamkoliv na cestu nebo jako rychlé mlsání se skvěle hodí nejrůznější alternativy jogurtů či pudinků. Také rostlinné mléko dnes běžně seženete v mini krabičkách. Snadno si tak dopřejete třeba ochucený ovocný jogurt, čokoládový pudink nebo kokosové mléko s kakaem, a ještě doplníte bílkoviny a vitamíny. Dobrou volbou pro mlsání je také kvalitní hořká čokoláda. Volte ale nejlépe vysoké procento kakaa a ve složení si pohlídejte, že do ní nebylo přidáno mléko nebo jiné živočišné složky. Při ruce můžete mít také pytlíček samotných kakaových bobů. Komplexní svačinku a současně zdroj všech důležitých látek najdete v nejrůznějších raw tyčinkách, které bývají složené z ovoce, ořechů, datlí a vloček.
Vsaďte na různé druhy smoothie
Pokud vás honí mlsná doma, můžete si připravit lahodné smoothie. Použít můžete čerstvé nebo mražené ovoce a k tomu přidat kokosový, sójový nebo třeba mandlový nápoj (mléko). Z ovoce se skvěle hodí borůvky, maliny nebo jahody, jsou bohaté na antioxidanty, plné vitamínu C a mají nízkou energetickou hodnotu. Z exotických druhů jsou ideální banány, kiwi nebo mango. Dobře poslouží ale také jablíčka. A pamatujte, že do smoothie se hodí i zelenina, přestože máte chuť na sladké. Vhodná je například mrkev, která má navíc také sladkou chuť, přidat můžete také čerstvý špenát, okurku nebo řapíkatý celer.
Co si připravit doma jako dezert
Když byste raději dopřáli svým chuťovým buňkám něco více podobného dezertu, ale pořád z rostlinných surovin, i zde existuje spoustu možností. Připravit si můžete například puding z chia semínek nebo z tapiokových perel, který doplníte rostlinným nápojem, čerstvým ovocem anebo ovocným pyré. Zvýšit vlákninu můžete přidáním nejrůznějších vloček, třeba ovesných nebo pohankových. Dezert tak bude o něco sytější a nebudete po něm mít hlad. Výsledný dezert můžete ozdobit nasekanými ořechy, čímž své dílo nejen krásně vyladíte, ale přidáte další zdroj bílkovin a zdravých tuků.
Po čem sáhnout v obchodech
V případě, že se vám nechce cokoliv chystat, stačí dnes už jen zajít do obchodu. Trochu se porozhlédněte a zjistíte, jak široký výběr rostlinných dobrot je dnes běžně k mání. Díky trendu poslední doby neustále roste počet výrobků na rostlinném základě. Vybírat tak můžete z několika variant. Zkuste například rýžové dezerty na bázi kokosového mléka, které bývají ochucené buď ovocem, nebo čokoládou či vanilkou. K dostání jsou různé druhy sladké rýže nebo také alternativy jogurtů a mléka. Pochutnat si můžete na čokoládovém, vanilkovém nebo kokosovém dezertu, nebo na ovocných „jogurtech“, které svou konzistencí připomínají skyr.
Zdroj: autor, vimcojim.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál