Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?
zdroj: Shutterstock

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství? A co ona značka „bio“ vlastně znamená? Je vyšší cena v případě biopotravin doopravdy vykoupena vyšší kvalitou?

Proč bychom si měli kupovat předražené biopotraviny, když si takovou bio potravinu v podstatě můžeme vypěstovat doma na zahrádce? Takové otázky si klade řada jedinců, kteří jsou k označení „bio“ přirozeně nedůvěřiví. Je vlastně nějaký rozdíl mezi tím, co si vypěstujeme doma a mezi tím, co nese značku „bio“?

Jaké jsou zásady ekologického zemědělství
Bio potravina je taková potravina, která byla vypěstována podle zásad ekologického zemědělství. Těch je mnoho a mezi nejdůležitější patří tato: v rostlinné výrobě se nepoužívají průmyslová hnojiva, pesticidy ani geneticky modifikované organismy; u živočišné výroby jsou zvířata krmena pouze ekologickým krmivem a rovněž se dbá na zásady tzv. wellfare, to znamená, že jsou jim vytvářeny co nejpřirozenější životní podmínky. Samotné výroby jsou potom vyráběny ze složek přírodního původu, nejsou přidávána žádná aditiva ani konzervanty, případně pouze ta, která jsou povolené přísnou legislativou.

Nekupujte zajíce v pytli: produkt musí mít logo a kontrolní kód
Zelená vlaječka s bílým lupínkem nebo proužkovaný půlkruh v zeleno-bílé kombinaci. To jsou takzvaná bio loga, podle kterých běžný spotřebitel pozná, že se jedná o potravinu v bio kvalitě. O té totiž nevypovídá pouze přízvisko „bio“ v názvu potraviny. Pro potvrzení opravdovosti, férovosti a kvality výrobku se užívá právě oněch zmiňovaných log.

První jmenované je bio logo Evropské unie, v případě druhém se jedná o české národní logo, které značí, že potravina byla vypěstována nebo jinak zpracována na území České republiky. Pod biologem by se potom měl nacházet kód kontrolní organizace, například CZ004. Další důležité potvrzení je věta: Původ zemědělské produkce v EU, nebo mimo EU.

U nebalených potravin se zeptejte na dodavatele
Produkty nesoucí tato označení můžete s čistým svědomím vložit do nákupního košíku, protože se jedná o skutečné bio výrobky. To se týká i ovoce a zeleniny a dalších produktů v bio kvalitě, které jsou v supermarketech většinou balené. Tyto obaly nesou patřičná označení logem, přičemž samotné balení probíhá přímo u certifikovaných prodejců nebo v certifikovaných distribučních skladech.

V případě nebalených produktů se můžete prodejce zeptat na dodavatele a jeho opravdovost potom ověřit na internetu v registru ekologických zemědělců. Podobně můžeme postupovat i na farmářských trzích v případě, že si nejsme jistí seriózností prodejce – zeptáme se ho na údaje jako je IČO a prověříme stejným způsobem.

Přísná legislativa jako garance kvality a bezúhonnosti
Ekologické zemědělství podléhá řadě pravidel a přísné legislativě, jejichž dodržování je pravidelně kontrolováno. Kdo pravidla nedodržuje ať už kvůli tomu, že je nezná nebo že se snaží podvádět, není do systému přijat nebo je z něj nekompromisně vyloučen. To zaručuje, že ekologické zemědělství je šetrnější k přírodě – rostlinám i zvířatům, produkty jsou bez zbytečných „éček“.

Proč jsou bio potraviny zdravější
Pro řadu lidí jsou bio potraviny také chutnější, v jejich prospěch rovněž hovoří četné výzkumy, z nichž jeden prokázal, že obsahují až o necelých 29 % více významných esenciálních nenasycených mastných kyselin podstatných nejen pro zdraví mozku. Ze studií také vyplývá, že rostliny, které jsou pěstované podle zásad ekologického zemědělství, mají vyšší přirozenou imunitu a tím pádem i větší odolnost vůči nákazám (například plísněmi).

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Co je to uhlíková stopa a proč bychom se měli snažit, aby zrovna ta naše byla co nejnižší?

Co je to uhlíková stopa a proč bychom se měli snažit, aby zrovna ta naše byla co nejnižší?

Uhlíková stopa je velké téma. Vede k mnoha debatám, které nemusí být zrovna příjemné. Je součástí diskusí o změnách klimatu a má své...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Voskované ubrousky jako skvělý zero waste pomocník do domácnosti

Voskované ubrousky jako skvělý zero waste pomocník do domácnosti

Ekologie a včely prostě jdou dohromady. Díky nim je na zemi život, máme co jíst a rovněž nám dávají mnoho cenného materiálu z úlu....
Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva v kapslích: pohodlí za cenu zátěže pro životní prostředí

Káva je jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Tento nápoj je nejen energetickou vzpruhou, ale obsahuje velké množství vitamínů,...
Kastilské mýdlo a další tuhá kosmetika ušetří místo v kufru i životní prostředí

Kastilské mýdlo a další tuhá kosmetika ušetří místo v kufru i životní prostředí

Když cestujete, často nemáte v kufru místo nazbyt. Proto je dobré zvažovat, jakou kosmetiku do něho dáte, abyste ji mohli v pohodě...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Gore-tex – unikátní nepromokavý materiál, který má svá pro i proti

Gore-tex – unikátní nepromokavý materiál, který má svá pro i proti

Gore-tex je unikátní nepromokavý textilní materiál, jehož základem je tenká pórovitá membrána, která je vtěsnána mezi vysoce kvalitní...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...