Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?
zdroj: Shutterstock

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství? A co ona značka „bio“ vlastně znamená? Je vyšší cena v případě biopotravin doopravdy vykoupena vyšší kvalitou?

Proč bychom si měli kupovat předražené biopotraviny, když si takovou bio potravinu v podstatě můžeme vypěstovat doma na zahrádce? Takové otázky si klade řada jedinců, kteří jsou k označení „bio“ přirozeně nedůvěřiví. Je vlastně nějaký rozdíl mezi tím, co si vypěstujeme doma a mezi tím, co nese značku „bio“?

Jaké jsou zásady ekologického zemědělství
Bio potravina je taková potravina, která byla vypěstována podle zásad ekologického zemědělství. Těch je mnoho a mezi nejdůležitější patří tato: v rostlinné výrobě se nepoužívají průmyslová hnojiva, pesticidy ani geneticky modifikované organismy; u živočišné výroby jsou zvířata krmena pouze ekologickým krmivem a rovněž se dbá na zásady tzv. wellfare, to znamená, že jsou jim vytvářeny co nejpřirozenější životní podmínky. Samotné výroby jsou potom vyráběny ze složek přírodního původu, nejsou přidávána žádná aditiva ani konzervanty, případně pouze ta, která jsou povolené přísnou legislativou.

Nekupujte zajíce v pytli: produkt musí mít logo a kontrolní kód
Zelená vlaječka s bílým lupínkem nebo proužkovaný půlkruh v zeleno-bílé kombinaci. To jsou takzvaná bio loga, podle kterých běžný spotřebitel pozná, že se jedná o potravinu v bio kvalitě. O té totiž nevypovídá pouze přízvisko „bio“ v názvu potraviny. Pro potvrzení opravdovosti, férovosti a kvality výrobku se užívá právě oněch zmiňovaných log.

První jmenované je bio logo Evropské unie, v případě druhém se jedná o české národní logo, které značí, že potravina byla vypěstována nebo jinak zpracována na území České republiky. Pod biologem by se potom měl nacházet kód kontrolní organizace, například CZ004. Další důležité potvrzení je věta: Původ zemědělské produkce v EU, nebo mimo EU.

U nebalených potravin se zeptejte na dodavatele
Produkty nesoucí tato označení můžete s čistým svědomím vložit do nákupního košíku, protože se jedná o skutečné bio výrobky. To se týká i ovoce a zeleniny a dalších produktů v bio kvalitě, které jsou v supermarketech většinou balené. Tyto obaly nesou patřičná označení logem, přičemž samotné balení probíhá přímo u certifikovaných prodejců nebo v certifikovaných distribučních skladech.

V případě nebalených produktů se můžete prodejce zeptat na dodavatele a jeho opravdovost potom ověřit na internetu v registru ekologických zemědělců. Podobně můžeme postupovat i na farmářských trzích v případě, že si nejsme jistí seriózností prodejce – zeptáme se ho na údaje jako je IČO a prověříme stejným způsobem.

Přísná legislativa jako garance kvality a bezúhonnosti
Ekologické zemědělství podléhá řadě pravidel a přísné legislativě, jejichž dodržování je pravidelně kontrolováno. Kdo pravidla nedodržuje ať už kvůli tomu, že je nezná nebo že se snaží podvádět, není do systému přijat nebo je z něj nekompromisně vyloučen. To zaručuje, že ekologické zemědělství je šetrnější k přírodě – rostlinám i zvířatům, produkty jsou bez zbytečných „éček“.

Proč jsou bio potraviny zdravější
Pro řadu lidí jsou bio potraviny také chutnější, v jejich prospěch rovněž hovoří četné výzkumy, z nichž jeden prokázal, že obsahují až o necelých 29 % více významných esenciálních nenasycených mastných kyselin podstatných nejen pro zdraví mozku. Ze studií také vyplývá, že rostliny, které jsou pěstované podle zásad ekologického zemědělství, mají vyšší přirozenou imunitu a tím pádem i větší odolnost vůči nákazám (například plísněmi).

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala doba chřipek, nachlazení a nyní i koronaviru, je nyní o to více důležité...

Čtěte dál
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: základní rozdíly a zásady pro zdraví

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí jídelníčku. Pomáhají budovat, opravovat a udržovat svalstvo a strukturu těla a jsou základem mnoha...
Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?

Překvapující vědecké výsledky: Dýně čistí půdu od insekticidů. Jak toho využít v praxi?

Oranžovou dýni si často spojujeme právě s Halloweenem, jehož symbolem je rozšklebená dýňová lucerna, jíž se říká jack-o´-lantern. Výzkumy...
Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Strašák lepek: omezit, vynechat úplně nebo jíst neomezeně? Místo trendů naslouchejte něčemu jinému

Už několik let je na černé listině potravin lepek. Právě ten nám údajně velmi škodí a způsobuje řadu potíží a onemocnění. Dříve takové...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky: vliv na zdraví a tipy na využití v kuchyni

Hrušky jsou druhem ovoce, které u nás již zcela zdomácnělo. Prospívá střevům i náladě. Šťavnaté hrušky jsou příjemně sladké, osvěžující...
Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Léčivá moc vývarů: Proč a v čem jsou tak prospěšné?

Vývary z kostí a zeleniny nejen, že úžasně voní, ale také perfektně zahřejí. Prospívají žaludku a celému trávení a posilují celkovou...
Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Potraviny vhodné pro podzimní období a jejich zdraví prospěšné účinky

Podzim přináší určité zklidnění. Příroda se postupně připravuje na zimní spánek a my lidé cítíme, že se naše životní tempo zpomaluje....
Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Sezóna švestek je tu! Využití v kuchyni a prospěšné účinky pro zdraví

Kynuté knedlíky, koláče, povidla či Honzovy buchty – švestky milujeme na mnoho způsobů. V mnoha pokrmech spojíme příjemné s užitečným,...
Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech...
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....