Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?
zdroj: Shutterstock

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku zbytečně velkou vědu. Je třeba zdůraznit, že v případě jídel před tréninkem a po tréninku je důležité řídit se vlastními pocity a zkušenostmi. Postupem času zjistíte, které jídlo vám dodá dostatek energie, nebo naopak, po kterém se cítíte unavení a kdy nejpozději před tréninkem se můžete najíst.

Co jíst před tréninkem?
Poslední velké jídlo se doporučuje 90 až 120 minut před tréninkem. Mírný hlad před tréninkem nevadí, ale velký hlad je kontraproduktivní. Předtréninkové jídlo by mělo obsahovat vyvážený poměr bílkovin a sacharidů, s trochou tuků, které jsou hůře stravitelné. Vynechte všechna tučná a mastná jídla. Vyvarujte se i cukrových bomb a příliš kořeněnému nebo pálivému jídlu. Vyhněte se také velkému množství zeleniny, volte rychlou čistou bílkovinu (kuřecí nebo krůtí maso je lepší volbou než maso hovězí), jako přílohu volte např. rýži či brambory; pozor však na těstoviny a luštěniny, ty nás mohou zatěžovat, případně způsobovat nadýmání. Krátce před tréninkem (může jít o 30 až 90 minut) pak můžete sáhnout po syrovátkovém proteinu, müsli tyčince, banánu a podobně.                                                         

Pokud si nedám protein ihned po tréninku, přijdu o všechny svaly?
Máme docvičeno, necháme tělo uklidnit, zajdeme si do sprchy a po nějakých 10 až 30 minutách po cvičení si můžeme v klidu dát např. syrovátkový protein (rychlý zdroj bílkovin) následovaný potréninkovým jídlem. Pokud máte možnost do hodiny a půl po tréninku sníst komplexní jídlo, tak vám syrovátka stačí. Pokud ale budete jíst až za dvě nebo tři hodiny, volte vícesložkový protein. Syrovátkový i vícesložkový protein po tréninku je možné kombinovat se zdrojem sacharidů pro doplnění glykogenu do svalů či zlepšení regenerace.                      

Samotné potréninkové jídlo by nemělo být těžké (musíme ho dobře strávit) a mělo by obsahovat kvalitní bílkoviny (kuřecí nebo hovězí maso) a komplexní sacharidy (rýže, brambory, quinoa, celozrnné pečivo). Zeleniny je lépe nedávat si velké množství a dát přednost spíše dříve uvedeným zdrojům sacharidů. Stejně tak by jídlo mělo obsahovat tuky (oleje, ořechy, semínka). Lze také zvolit shake s rozmixovaným ovocem, ovesnými vločkami, ořechy, proteinovým práškem atd. Vynecháním proteinového nápoje po tréninku se svět nezboří, stejně tak nevadí, když občas vynecháte potréninkové jídlo. Svaly vám přes noc nezmizí, ani zázračně nenabydou.

Jíst či nejíst večer?
Problém může nastat v případě, že trénujete večer a trénink končíte kolem osmé hodiny. Ve zkratce řečeno, existují dva přístupy. Jídlo ve večerních hodinách vadí i nevadí. To samé platí v případe sacharidů. Doporučení jídla i ve večerních hodinách je založeno na tom, že tělo potřebuje po tréninku živiny, což je logické; kromě toho, že je tělo potřebuje po celý den. Sacharidy po tréninku nám pomohou s regenerací a budováním svalové hmoty, dle některých výzkumů i s hubnutím. Opačný přístup, tj. omezení konzumace potravin ve večerních hodinách, souvisí s cirkadiánními rytmy (naše vnitřní hodiny). Tělo má večer odpočívat, nikoliv trávit nově přijaté živiny a narušovat tak procesy, které navečer a při následném spánku probíhají.                                                          

A co teď s tím? Domnívám se, že pravdu mají obě „strany“. Začněme ale od začátku. Ideální doba tréninku je dopoledne, případně mezi 16:00 a 18:00 hodinou. Pak nám logicky odpadají starosti s jídlem v pozdějších hodinách; těžký trénink ve večerních hodinách může také prodlužovat dobu usínání. Poslední jídlo dne se snažte, máte-li možnost, konzumovat nejpozději dvě až tři hodiny před spaním. U většiny lidí to vychází kolem 20:00 hodin. Objevuje se ale i doporučení jíst jen do 18:00 hodin, sám však vím, že bych měl problém ho v případě tréninkového dne dodržet. Co když ale náš trénink končí skutečně až v osm či v devět hodin večer? Pokud vám nevadí jít spát s prázdným žaludkem a v noci neprovedete loupežné přepadení lednice, klidně jděte spát. Pokud ale bez jídla po tréninku nedokážete být, zvolte zlatou střední cestu. Dejte si lehké jídlo složené z bílkovin a komplexních sacharidů, nebo vícesložkový protein. Ve večerních hodinách lze samozřejmě vynechat běžné sacharidové přílohy a konzumovat jen bílkoviny, případně je doplnit zeleninou. Jistě jste si všimli, že jsem vynechal tuky, které se tráví delší dobu. 

Zdroje:

BLOG Fitness007, autor, ymcamidtn.orghealthline.comeverydayhealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Glykogen jako rezervoár rychlé energie. Jak navýšit jeho zásoby v těle?

Glykogen jako rezervoár rychlé energie. Jak navýšit jeho zásoby v těle?

S pojmem glykogen se mnozí z vás jistě setkali. Možná i dokonce tušíte, že jde o zdroj energie pro lidské tělo. Co to přesně ten glykogen je, kdy vzniká a proč je ve spojitosti se sportovním výkonem tak...

Čtěte dál
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Nové letní výzvy: zkuste geocaching nebo plážový volejbal!

Nové letní výzvy: zkuste geocaching nebo plážový volejbal!

Léto si každý spojíme s teplem, sluníčkem, koupáním, dovolenou a podobnými věcmi charakteristickými pro toto období. Je to ale také...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Street workout – cvičte přes léto venku na čerstvém vzduchu

Street workout – cvičte přes léto venku na čerstvém vzduchu

Pokud si řeknete, že chcete zlepšit svou formu, tak vás jistě jako první napadne posilovna. Rozhodně však nejde o jedinou možnost....
Gore-tex – unikátní nepromokavý materiál, který má svá pro i proti

Gore-tex – unikátní nepromokavý materiál, který má svá pro i proti

Gore-tex je unikátní nepromokavý textilní materiál, jehož základem je tenká pórovitá membrána, která je vtěsnána mezi vysoce kvalitní...
Prázdniny se blíží: jak se dostat rychle do formy?

Prázdniny se blíží: jak se dostat rychle do formy?

Období léta a dovolených je pro mnoho lidí obrovskou motivací k tomu, aby se sebou něco začali dělat. Ruku na srdce: kdo by nechtěl...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...