Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?
zdroj: Shutterstock

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom si na nic mohli stále pochutnávat, i když už ne tak často, jako v letních měsících. Jak je ochránit před plísní, hnilobou a klíčením?

Rada číslo jedna je zásadní, protože nakupování do zásoby se skutečně nevyplácí – kupujte vždy jen tolik, kolik zvládnete sníst, v opačném případě se budete potýkat hned s dvojí nechutí: jednak vlivem toho, že už budete dané pochutiny přejedení a bude vám „lézt i ušima“, jak se říká, jednak budete frustrovaní, když uvidíte, kolik toho vyhazujete – kolik odpadu produkujete a kolik peněz přišlo zbytečně vniveč.

Kupte jen tolik, kolik sníte
Pravidlo nakupovat jen tolik, kolik sníte, se týká i ovoce a zeleniny, které se chystáte uskladnit. Žádné potravině vyloženě nesvědčí dlouhé skladování (pokud se nejedná třeba alkohol, který správným skladováním zraje – říká se „zrát jako víno“), proto byste uměřenost měli praktikovat i ve vztahu k pochutinám, které se chystáte uskladnit. Udělejte například zásoby na zimu s tím, že na jaře začne být k dostání zase řada čerstvých produktů, takže rozhodně strádat nebudete.

Přezrálé kusy nakazí ostatní
Další věc se týká samotného charakteru potravin vhodných k uskladnění. Pamatujte na to, že zralé nebo přezrálé plody jsou náchylné k napadení plísní či hnilobou a jakmile máte ve várce jeden takový kus je pravděpodobné, že v poměrně krátké době nakazí i ostatní a vy se budete muset s celou „partou“ rozloučit. Což určitě nechcete. Proto příliš zralé kusy raději hned zpracujte a pro uskladnění operujte pouze s těmi, k nimž do zralosti ještě nějaký ten čas zbývá.

Pozor na jablka
Pozor byste si v tomto směru měli dávat především na jablka. Ta totiž uvolňují etylen, který urychluje zrání plodů ve svém okolí. Pokud jste například koupili nezralé banány a položíte je vedle jablek, pomohou jim zežloutnout a dozrát. Pokud ovšem banány již zralé jsou, měli byste je od jablek držet dál, protože by velmi rychle způsobily jejich zčernání. Těchto vlastností jablek můžete tedy využít, když potřebujete podpořit dozrávání jiné plodiny. Rozhodně byste je ale neměli uskladňovat třeba vedle brambor, u nichž by mohla způsobit předčasné vyklíčení.

Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle
Už víme, že bychom neměli nakupovat do zásoby, ale vždy jen tolik, kolik sníme. Seznámili jsme se s nebezpečím, které pro ostatní představují zralé či přezrálé kusy i s rizikem, jež zralým plodům přináší jablka a etylen, jenž uvolňují. Zbývá se podělit o několik rad a tipů k uskladnění ovoce a zeleniny, které zaručí, že vydrží bezmála celou zimu. Hlavu nevěste ani v případě, že bydlíte v bytovce či paneláku a nemáte sklep či kóji odpovídající velikosti.

  • Místo do sklepa nebo sklepní kóje můžete k uskladnění využít balkon (pozor ale na přemrznutí) nebo spodní část spižírny: přepravní nádoby vyložte pytlovinou nebo polystyrenem (nebo jiným materiálem, který propouští vzduch), ovoce a zeleninu zabalte do novin a uložte do takto připravené bedny, přepravky či krabice. Tímto způsobem ovoce přechovávejte maximálně ve třech vrstvách.
  • Trvanlivost jablek a hrušek prodloužíte, když je budete skladovat i se stopkou.
  • Ořechy skladujte ve slupce v pytli na suchém větraném místě. Vyloupané ořechy vydrží v dobře uzavřené nádobě v mrazáku až jeden rok, v lednici až půl roku.
  • Mrkev uskladněte v bedně. Klaďte vedle sebe vždy střídavě hlavu a špičku a jednotlivé řady prokládejte rašelinou s pískem nebo vlhkou zeminou.
  • Hnilobě i předčasnému vyklíčení brambor předejdete skladováním v suchu, tmě a chladu (2-4 °C). Pokud nemáte sklep, dejte na balkon starou skříňku a zabalené brambory uložte do ní. Podobně můžete postupovat i s česnekem a cibulí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...

Čtěte dál
Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Proč nepodceňovat péči o pleť a kontrolu u dermatologa po dovolené?

Každý den jsme vystaveni slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na naši pokožku. Obzvlášť pak o letní dovolené, kdy vyrážíme...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Proč nás horké noci připravují o spánek a jak s nimi bojovat

Letní insomnie, tedy nespavost spojená s letními měsíci, je fenomén, který postihuje mnoho lidí, a to i těch, kteří běžně se spánkem...
Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

Péče o oči v létě – jednoduché SOS tipy pro zdravé oči bez suchosti a zarudnutí

V létě je důležité věnovat zvláštní pozornost péči o oči, sezóna totiž přináší specifické výzvy. V tomto období oči trpí různými problémy...
Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Co se děje s tělem při létání a jakou zátěží jsou pro nás dlouhé lety?

Létání k létu patří, ale ne každý je dobře snáší. Někdo létání miluje a nedělá mu sebemenší problémy, někomu naopak způsobuje úzkostné...
Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť

Slunečnice je jednou z typických letních květin. Její vysoká majestátnost, tyčící se za ploty chalup nebo projasňující krajinu zářivě...
Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Jak se oholit, aniž by vám vyskákaly pupínky a zčervenala kůže?

Léto si žádá bezchybné oholení, minimálně pokud jde o podpaží a nohy. Pokud ale vyrážíte k vodě, bude to chtít ještě alespoň upravit...
Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Jak se vypořádat s menopauzou během horkých dnů

Klimakterium, známé také jako menopauza, je přirozenou fází života ženy, která obvykle nastává okolo 45. a 55. roku života. Tento přechod...
Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Péče o vlasy v létě: vhodný šampon a další vychytávky, které vašim vlasům pomohou

Sluneční záření, slaná mořská voda a chlór z bazénů mohou mít na vlasy nejrůznější negativní dopady. Vlas sám o sobě, byť se to nezdá,...
Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké dny zvyšují riziko zdravotních komplikací, pozor si musí dávat hlavně lidé s chronickými onemocněními

Horké letní dny přinášejí nejen radost z teplého počasí, ale také starost, zvláště lidem trpícím nějakým běžným chronickým onemocněním....
Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...