Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?
zdroj: Shutterstock

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom si na nic mohli stále pochutnávat, i když už ne tak často, jako v letních měsících. Jak je ochránit před plísní, hnilobou a klíčením?

Rada číslo jedna je zásadní, protože nakupování do zásoby se skutečně nevyplácí – kupujte vždy jen tolik, kolik zvládnete sníst, v opačném případě se budete potýkat hned s dvojí nechutí: jednak vlivem toho, že už budete dané pochutiny přejedení a bude vám „lézt i ušima“, jak se říká, jednak budete frustrovaní, když uvidíte, kolik toho vyhazujete – kolik odpadu produkujete a kolik peněz přišlo zbytečně vniveč.

Kupte jen tolik, kolik sníte
Pravidlo nakupovat jen tolik, kolik sníte, se týká i ovoce a zeleniny, které se chystáte uskladnit. Žádné potravině vyloženě nesvědčí dlouhé skladování (pokud se nejedná třeba alkohol, který správným skladováním zraje – říká se „zrát jako víno“), proto byste uměřenost měli praktikovat i ve vztahu k pochutinám, které se chystáte uskladnit. Udělejte například zásoby na zimu s tím, že na jaře začne být k dostání zase řada čerstvých produktů, takže rozhodně strádat nebudete.

Přezrálé kusy nakazí ostatní
Další věc se týká samotného charakteru potravin vhodných k uskladnění. Pamatujte na to, že zralé nebo přezrálé plody jsou náchylné k napadení plísní či hnilobou a jakmile máte ve várce jeden takový kus je pravděpodobné, že v poměrně krátké době nakazí i ostatní a vy se budete muset s celou „partou“ rozloučit. Což určitě nechcete. Proto příliš zralé kusy raději hned zpracujte a pro uskladnění operujte pouze s těmi, k nimž do zralosti ještě nějaký ten čas zbývá.

Pozor na jablka
Pozor byste si v tomto směru měli dávat především na jablka. Ta totiž uvolňují etylen, který urychluje zrání plodů ve svém okolí. Pokud jste například koupili nezralé banány a položíte je vedle jablek, pomohou jim zežloutnout a dozrát. Pokud ovšem banány již zralé jsou, měli byste je od jablek držet dál, protože by velmi rychle způsobily jejich zčernání. Těchto vlastností jablek můžete tedy využít, když potřebujete podpořit dozrávání jiné plodiny. Rozhodně byste je ale neměli uskladňovat třeba vedle brambor, u nichž by mohla způsobit předčasné vyklíčení.

Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle
Už víme, že bychom neměli nakupovat do zásoby, ale vždy jen tolik, kolik sníme. Seznámili jsme se s nebezpečím, které pro ostatní představují zralé či přezrálé kusy i s rizikem, jež zralým plodům přináší jablka a etylen, jenž uvolňují. Zbývá se podělit o několik rad a tipů k uskladnění ovoce a zeleniny, které zaručí, že vydrží bezmála celou zimu. Hlavu nevěste ani v případě, že bydlíte v bytovce či paneláku a nemáte sklep či kóji odpovídající velikosti.

  • Místo do sklepa nebo sklepní kóje můžete k uskladnění využít balkon (pozor ale na přemrznutí) nebo spodní část spižírny: přepravní nádoby vyložte pytlovinou nebo polystyrenem (nebo jiným materiálem, který propouští vzduch), ovoce a zeleninu zabalte do novin a uložte do takto připravené bedny, přepravky či krabice. Tímto způsobem ovoce přechovávejte maximálně ve třech vrstvách.
  • Trvanlivost jablek a hrušek prodloužíte, když je budete skladovat i se stopkou.
  • Ořechy skladujte ve slupce v pytli na suchém větraném místě. Vyloupané ořechy vydrží v dobře uzavřené nádobě v mrazáku až jeden rok, v lednici až půl roku.
  • Mrkev uskladněte v bedně. Klaďte vedle sebe vždy střídavě hlavu a špičku a jednotlivé řady prokládejte rašelinou s pískem nebo vlhkou zeminou.
  • Hnilobě i předčasnému vyklíčení brambor předejdete skladováním v suchu, tmě a chladu (2-4 °C). Pokud nemáte sklep, dejte na balkon starou skříňku a zabalené brambory uložte do ní. Podobně můžete postupovat i s česnekem a cibulí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu, která prospívá našemu zdraví. Kromě toho je řapíkatý celer bohatý na vodu...

Čtěte dál
Meduňka: čím prospívá a pro koho není vhodná?

Meduňka: čím prospívá a pro koho není vhodná?

Meduňka lékařská je bylinka z čeledi hluchavkovitých a na zahrádce se často pěstuje vedle rozpínavé máty. Podobně jako ona skvěle doplní...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...
Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné...
Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Horko představuje pro naše tělo velkou zátěž. Srdce musí vynaložit více energie, která nám pak může chybět. Vedro nás zpomaluje, snižuje...
Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle...
Kosmetika minimalisticky: bez čeho se na dovolené obejdete a jak vše skladně zabalit?

Kosmetika minimalisticky: bez čeho se na dovolené obejdete a jak vše skladně zabalit?

Letní dovolená je příležitost ke koupi kosmetiky, kterou jste chtěli už dávno vyzkoušet. Poskytuje totiž dobrý důvod k tomu, abyste...
Čokoládový termix s ostružinami

Čokoládový termix s ostružinami

Připravte si doma tradiční termix, který vám zachutná tak, že ten z obchodu již chtít nebudete. Vychlazený pak přijde vhod jako dezert...
Srpen jako měsíc úrody: jak probíhaly oslavy dožínek?

Srpen jako měsíc úrody: jak probíhaly oslavy dožínek?

Ačkoliv je srpen druhým prázdninovým měsícem, je obdobím poměrně náročným. I když zároveň krásným. Sklízíme plody dosavadního pěstitelského...
Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Přišla první letní vedra: Proč nás horko tak vysiluje?

Čas trávený sluněním může být velmi unavující. Proč se vám chce spát a máte pocit, že celkově stagnujete, když vlastně jen ležíte na...
Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Vysoké teploty a zdravotní rizika: pozor dávejte hlavně na léky, které užíváte

Letní období patří obecně mezi nejoblíbenější část roku. S létem máme spojenou zejména dovolenou, koupání, opalování a dlouhé slunečné...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...