Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?
zdroj: Shutterstock

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom si na nic mohli stále pochutnávat, i když už ne tak často, jako v letních měsících. Jak je ochránit před plísní, hnilobou a klíčením?

Rada číslo jedna je zásadní, protože nakupování do zásoby se skutečně nevyplácí – kupujte vždy jen tolik, kolik zvládnete sníst, v opačném případě se budete potýkat hned s dvojí nechutí: jednak vlivem toho, že už budete dané pochutiny přejedení a bude vám „lézt i ušima“, jak se říká, jednak budete frustrovaní, když uvidíte, kolik toho vyhazujete – kolik odpadu produkujete a kolik peněz přišlo zbytečně vniveč.

Kupte jen tolik, kolik sníte
Pravidlo nakupovat jen tolik, kolik sníte, se týká i ovoce a zeleniny, které se chystáte uskladnit. Žádné potravině vyloženě nesvědčí dlouhé skladování (pokud se nejedná třeba alkohol, který správným skladováním zraje – říká se „zrát jako víno“), proto byste uměřenost měli praktikovat i ve vztahu k pochutinám, které se chystáte uskladnit. Udělejte například zásoby na zimu s tím, že na jaře začne být k dostání zase řada čerstvých produktů, takže rozhodně strádat nebudete.

Přezrálé kusy nakazí ostatní
Další věc se týká samotného charakteru potravin vhodných k uskladnění. Pamatujte na to, že zralé nebo přezrálé plody jsou náchylné k napadení plísní či hnilobou a jakmile máte ve várce jeden takový kus je pravděpodobné, že v poměrně krátké době nakazí i ostatní a vy se budete muset s celou „partou“ rozloučit. Což určitě nechcete. Proto příliš zralé kusy raději hned zpracujte a pro uskladnění operujte pouze s těmi, k nimž do zralosti ještě nějaký ten čas zbývá.

Pozor na jablka
Pozor byste si v tomto směru měli dávat především na jablka. Ta totiž uvolňují etylen, který urychluje zrání plodů ve svém okolí. Pokud jste například koupili nezralé banány a položíte je vedle jablek, pomohou jim zežloutnout a dozrát. Pokud ovšem banány již zralé jsou, měli byste je od jablek držet dál, protože by velmi rychle způsobily jejich zčernání. Těchto vlastností jablek můžete tedy využít, když potřebujete podpořit dozrávání jiné plodiny. Rozhodně byste je ale neměli uskladňovat třeba vedle brambor, u nichž by mohla způsobit předčasné vyklíčení.

Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle
Už víme, že bychom neměli nakupovat do zásoby, ale vždy jen tolik, kolik sníme. Seznámili jsme se s nebezpečím, které pro ostatní představují zralé či přezrálé kusy i s rizikem, jež zralým plodům přináší jablka a etylen, jenž uvolňují. Zbývá se podělit o několik rad a tipů k uskladnění ovoce a zeleniny, které zaručí, že vydrží bezmála celou zimu. Hlavu nevěste ani v případě, že bydlíte v bytovce či paneláku a nemáte sklep či kóji odpovídající velikosti.

  • Místo do sklepa nebo sklepní kóje můžete k uskladnění využít balkon (pozor ale na přemrznutí) nebo spodní část spižírny: přepravní nádoby vyložte pytlovinou nebo polystyrenem (nebo jiným materiálem, který propouští vzduch), ovoce a zeleninu zabalte do novin a uložte do takto připravené bedny, přepravky či krabice. Tímto způsobem ovoce přechovávejte maximálně ve třech vrstvách.
  • Trvanlivost jablek a hrušek prodloužíte, když je budete skladovat i se stopkou.
  • Ořechy skladujte ve slupce v pytli na suchém větraném místě. Vyloupané ořechy vydrží v dobře uzavřené nádobě v mrazáku až jeden rok, v lednici až půl roku.
  • Mrkev uskladněte v bedně. Klaďte vedle sebe vždy střídavě hlavu a špičku a jednotlivé řady prokládejte rašelinou s pískem nebo vlhkou zeminou.
  • Hnilobě i předčasnému vyklíčení brambor předejdete skladováním v suchu, tmě a chladu (2-4 °C). Pokud nemáte sklep, dejte na balkon starou skříňku a zabalené brambory uložte do ní. Podobně můžete postupovat i s česnekem a cibulí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pečivo a zdravý životní styl: jde to dohromady?

Pro někoho představuje pečivo součást každodenního jídelníčku, zatímco někteří ho považují za nepřítele dobré postavy a vyhýbají se...
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Ploché nohy nejsou ničím výjimečným, postihují dokonce většinu naší populace. Nohy, především chodidla, přitom musí být dostatečně...