Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom si na nic mohli stále pochutnávat, i když už ne tak často, jako v letních měsících. Jak je ochránit před plísní, hnilobou a klíčením?
Rada číslo jedna je zásadní, protože nakupování do zásoby se skutečně nevyplácí – kupujte vždy jen tolik, kolik zvládnete sníst, v opačném případě se budete potýkat hned s dvojí nechutí: jednak vlivem toho, že už budete dané pochutiny přejedení a bude vám „lézt i ušima“, jak se říká, jednak budete frustrovaní, když uvidíte, kolik toho vyhazujete – kolik odpadu produkujete a kolik peněz přišlo zbytečně vniveč.
Kupte jen tolik, kolik sníte
Pravidlo nakupovat jen tolik, kolik sníte, se týká i ovoce a zeleniny, které se chystáte uskladnit. Žádné potravině vyloženě nesvědčí dlouhé skladování (pokud se nejedná třeba alkohol, který správným skladováním zraje – říká se „zrát jako víno“), proto byste uměřenost měli praktikovat i ve vztahu k pochutinám, které se chystáte uskladnit. Udělejte například zásoby na zimu s tím, že na jaře začne být k dostání zase řada čerstvých produktů, takže rozhodně strádat nebudete.
Přezrálé kusy nakazí ostatní
Další věc se týká samotného charakteru potravin vhodných k uskladnění. Pamatujte na to, že zralé nebo přezrálé plody jsou náchylné k napadení plísní či hnilobou a jakmile máte ve várce jeden takový kus je pravděpodobné, že v poměrně krátké době nakazí i ostatní a vy se budete muset s celou „partou“ rozloučit. Což určitě nechcete. Proto příliš zralé kusy raději hned zpracujte a pro uskladnění operujte pouze s těmi, k nimž do zralosti ještě nějaký ten čas zbývá.
Pozor na jablka
Pozor byste si v tomto směru měli dávat především na jablka. Ta totiž uvolňují etylen, který urychluje zrání plodů ve svém okolí. Pokud jste například koupili nezralé banány a položíte je vedle jablek, pomohou jim zežloutnout a dozrát. Pokud ovšem banány již zralé jsou, měli byste je od jablek držet dál, protože by velmi rychle způsobily jejich zčernání. Těchto vlastností jablek můžete tedy využít, když potřebujete podpořit dozrávání jiné plodiny. Rozhodně byste je ale neměli uskladňovat třeba vedle brambor, u nichž by mohla způsobit předčasné vyklíčení.
Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle
Už víme, že bychom neměli nakupovat do zásoby, ale vždy jen tolik, kolik sníme. Seznámili jsme se s nebezpečím, které pro ostatní představují zralé či přezrálé kusy i s rizikem, jež zralým plodům přináší jablka a etylen, jenž uvolňují. Zbývá se podělit o několik rad a tipů k uskladnění ovoce a zeleniny, které zaručí, že vydrží bezmála celou zimu. Hlavu nevěste ani v případě, že bydlíte v bytovce či paneláku a nemáte sklep či kóji odpovídající velikosti.
- Místo do sklepa nebo sklepní kóje můžete k uskladnění využít balkon (pozor ale na přemrznutí) nebo spodní část spižírny: přepravní nádoby vyložte pytlovinou nebo polystyrenem (nebo jiným materiálem, který propouští vzduch), ovoce a zeleninu zabalte do novin a uložte do takto připravené bedny, přepravky či krabice. Tímto způsobem ovoce přechovávejte maximálně ve třech vrstvách.
- Trvanlivost jablek a hrušek prodloužíte, když je budete skladovat i se stopkou.
- Ořechy skladujte ve slupce v pytli na suchém větraném místě. Vyloupané ořechy vydrží v dobře uzavřené nádobě v mrazáku až jeden rok, v lednici až půl roku.
- Mrkev uskladněte v bedně. Klaďte vedle sebe vždy střídavě hlavu a špičku a jednotlivé řady prokládejte rašelinou s pískem nebo vlhkou zeminou.
- Hnilobě i předčasnému vyklíčení brambor předejdete skladováním v suchu, tmě a chladu (2-4 °C). Pokud nemáte sklep, dejte na balkon starou skříňku a zabalené brambory uložte do ní. Podobně můžete postupovat i s česnekem a cibulí.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál