Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?

Sezónní úroda: Jak skladovat plody, aby dlouho vydržely?
zdroj: Shutterstock

Léto je obdobím hojnosti, kdy se všude kolem nás nachází množství přírodních pokladů. Ty chceme zachovat pro nadcházející měsíce, abychom si na nic mohli stále pochutnávat, i když už ne tak často, jako v letních měsících. Jak je ochránit před plísní, hnilobou a klíčením?

Rada číslo jedna je zásadní, protože nakupování do zásoby se skutečně nevyplácí – kupujte vždy jen tolik, kolik zvládnete sníst, v opačném případě se budete potýkat hned s dvojí nechutí: jednak vlivem toho, že už budete dané pochutiny přejedení a bude vám „lézt i ušima“, jak se říká, jednak budete frustrovaní, když uvidíte, kolik toho vyhazujete – kolik odpadu produkujete a kolik peněz přišlo zbytečně vniveč.

Kupte jen tolik, kolik sníte
Pravidlo nakupovat jen tolik, kolik sníte, se týká i ovoce a zeleniny, které se chystáte uskladnit. Žádné potravině vyloženě nesvědčí dlouhé skladování (pokud se nejedná třeba alkohol, který správným skladováním zraje – říká se „zrát jako víno“), proto byste uměřenost měli praktikovat i ve vztahu k pochutinám, které se chystáte uskladnit. Udělejte například zásoby na zimu s tím, že na jaře začne být k dostání zase řada čerstvých produktů, takže rozhodně strádat nebudete.

Přezrálé kusy nakazí ostatní
Další věc se týká samotného charakteru potravin vhodných k uskladnění. Pamatujte na to, že zralé nebo přezrálé plody jsou náchylné k napadení plísní či hnilobou a jakmile máte ve várce jeden takový kus je pravděpodobné, že v poměrně krátké době nakazí i ostatní a vy se budete muset s celou „partou“ rozloučit. Což určitě nechcete. Proto příliš zralé kusy raději hned zpracujte a pro uskladnění operujte pouze s těmi, k nimž do zralosti ještě nějaký ten čas zbývá.

Pozor na jablka
Pozor byste si v tomto směru měli dávat především na jablka. Ta totiž uvolňují etylen, který urychluje zrání plodů ve svém okolí. Pokud jste například koupili nezralé banány a položíte je vedle jablek, pomohou jim zežloutnout a dozrát. Pokud ovšem banány již zralé jsou, měli byste je od jablek držet dál, protože by velmi rychle způsobily jejich zčernání. Těchto vlastností jablek můžete tedy využít, když potřebujete podpořit dozrávání jiné plodiny. Rozhodně byste je ale neměli uskladňovat třeba vedle brambor, u nichž by mohla způsobit předčasné vyklíčení.

Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby vydržely co nejdéle
Už víme, že bychom neměli nakupovat do zásoby, ale vždy jen tolik, kolik sníme. Seznámili jsme se s nebezpečím, které pro ostatní představují zralé či přezrálé kusy i s rizikem, jež zralým plodům přináší jablka a etylen, jenž uvolňují. Zbývá se podělit o několik rad a tipů k uskladnění ovoce a zeleniny, které zaručí, že vydrží bezmála celou zimu. Hlavu nevěste ani v případě, že bydlíte v bytovce či paneláku a nemáte sklep či kóji odpovídající velikosti.

  • Místo do sklepa nebo sklepní kóje můžete k uskladnění využít balkon (pozor ale na přemrznutí) nebo spodní část spižírny: přepravní nádoby vyložte pytlovinou nebo polystyrenem (nebo jiným materiálem, který propouští vzduch), ovoce a zeleninu zabalte do novin a uložte do takto připravené bedny, přepravky či krabice. Tímto způsobem ovoce přechovávejte maximálně ve třech vrstvách.
  • Trvanlivost jablek a hrušek prodloužíte, když je budete skladovat i se stopkou.
  • Ořechy skladujte ve slupce v pytli na suchém větraném místě. Vyloupané ořechy vydrží v dobře uzavřené nádobě v mrazáku až jeden rok, v lednici až půl roku.
  • Mrkev uskladněte v bedně. Klaďte vedle sebe vždy střídavě hlavu a špičku a jednotlivé řady prokládejte rašelinou s pískem nebo vlhkou zeminou.
  • Hnilobě i předčasnému vyklíčení brambor předejdete skladováním v suchu, tmě a chladu (2-4 °C). Pokud nemáte sklep, dejte na balkon starou skříňku a zabalené brambory uložte do ní. Podobně můžete postupovat i s česnekem a cibulí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil. Jeho houbovitá konzistence z něj dělá skvělého „přebírače“ chutí a...

Čtěte dál
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...
Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus...
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...
Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák jako řízek, fermentovaný nebo květáková rýže – tradiční zelenina získává populární kabátek

Květák neboli karfiol patří k typům zeleniny, které se pěstovaly již v dávných dobách před naším letopočtem. Kdysi se o něm pohrdavě...
Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Kouzlo hořké čokolády – proč si ji dopřát bez výčitek?

Sladkosti nejsou obecně doporučované v rámci zdravého stylu života. Nicméně i zde platí určité výjimky. Kvalitní hořká čokoláda je...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Meduňka: čím prospívá a pro koho není vhodná?

Meduňka: čím prospívá a pro koho není vhodná?

Meduňka lékařská je bylinka z čeledi hluchavkovitých a na zahrádce se často pěstuje vedle rozpínavé máty. Podobně jako ona skvěle doplní...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...
Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné...
Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Horko představuje pro naše tělo velkou zátěž. Srdce musí vynaložit více energie, která nám pak může chybět. Vedro nás zpomaluje, snižuje...