Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování zohlednit aktuální roční dobu, tzn. přizpůsobit stravu podle jejího termického působení. V létě jsou tedy pro tělo nejvíce prospěšné ochlazující potraviny, které nezatíží trávení. Po čem v létě sáhnout a jak jídelníček celkově odlehčit?
Vaření povoleno, ale hlavně lehce
V parných dnech se málokomu chce stát u plotny a zdlouhavě vyvařovat. Dá se však dobře vařit i v létě, a to rychle, zdravě a chutně. Nejlepší volbou v tomto období je zaručeně zelenina. Nemusíte se ale spoléhat jen na saláty. V létě je sice žádoucí konzumovat zeleninu hlavně syrovou, ale určitě se nevzdávejte ani tepelně upravené varianty. Zeleninu stačí jen lehce podusit např. k masu, rychle orestovat nebo ugrilovat. A co je největším hitem léta a zároveň výživovou bombou, jsou zeleninové polévky. Dodají tělu nejen vitamíny a minerály, ale hlavně tekutiny, kterých v létě není nikdy dost. Navíc je můžete konzumovat i vlažné. Dobrým spojencem při rychlém vaření jsou také některé druhy luštěnin. Například červená čočka je uvařená do 10 minut, nemusí se předem zdlouhavě namáčet a nezatěžuje trávení tolik, jako ostatní druhy luštěnin. Jako lehký oběd nebo večeře ve spojení se salátem a celozrnným pečivem je to ideální volba.
Tipy na lehké svačinky
Pokud máte na zahrádce nebo za oknem bylinky jako je pažitka, bazalka, nebo doma klíčíte třeba řeřichu či mungo, pak je skvěle využijete do pomazánek. Stačí vám k tomu tvaroh, žervé nebo lučina, přidáte zeleninu, koření a bylinky a supersvačina je na světě. V kombinaci s kvalitním pečivem (např. žitným kváskovým) máte postaráno o výživný, zdravý a hlavně chutný pokrm. Pomazánky jsou skvělým přísunem cenných živin, energie, dobře zasytí a tělo nezahřejí. Další vděčnou letní svačinou je bezesporu ovoce. Vsaďte na vodní melouny, které dodají tekutiny a minerály, nebo třeba na broskve, banány, nektarinky a bobulovité ovoce. Z různých druhů ovoce jednoduše připravíte i chutný ovocný salát. K létu také určitě patří zakysané mléčné výrobky, které tělo ochladí a dodají bílkoviny a důležité probiotické kultury. K snídani nebo svačině si tak dopřejte kefír, bílý jogurt nebo třeba skyr.
Pozor na pestrost
Jak už bylo zmíněno, zelenina je nepochybně nedílnou součástí letního jídelníčku. Dávejte si ale pozor, abyste se i v letních měsících zcela nevyhýbali tepelné úpravě. Nadbytečný přísun syrových potravin může způsobit nežádoucí zažívací potíže. Proto vždy myslete na pestrou skladbu jídelníčku, a to i během léta. A jak by takový jídelníček mohl vypadat? Ráno můžete začít kefírem se sypaným müsli a ovocem, k obědu si dopřejte třeba jen lehký zeleninový salát s vejcem nebo masem, odpoledne celozrnné pečivo s pomazánkou a k večeři zvolte polévku nebo třeba pohankové rizoto. Uvidíte, že se budete cítit lehce, plní energie a váš žaludek vám bude vděčný.
Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?
Letní mlsání
I během léta většinu z nás neopouští chuť na sladké. Ideální jsou lehké koláče plné sezonního ovoce, nepečené dezerty (třeba z tvarohu) nebo zdravé nanuky připravené doma. Jejich výroba je navíc snadná a rychlá. Stačí mít doma formičky do mrazáku, různé ovoce, tvaroh nebo jogurt a můžete kouzlit s různými kombinacemi. Z ovoce vám nejlépe poslouží banány, jahody, borůvky, nebo i meloun a také citrusy a bylinky (máta, meduňka, bazalka). Výsledek je velmi chutný a osvěžující.
Jíst zdravě a chutně není ani v létě vůbec složité. Využijte teplého počasí pro odlehčení svého jídelníčku a užívejte si období dozrávání skvělých čerstvých plodů, které nám příroda připravila.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál