Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny
zdroj: Shutterstock

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování zohlednit aktuální roční dobu, tzn. přizpůsobit stravu podle jejího termického působení. V létě jsou tedy pro tělo nejvíce prospěšné ochlazující potraviny, které nezatíží trávení. Po čem v létě sáhnout a jak jídelníček celkově odlehčit?

Vaření povoleno, ale hlavně lehce
V parných dnech se málokomu chce stát u plotny a zdlouhavě vyvařovat. Dá se však dobře vařit i v létě, a to rychle, zdravě a chutně. Nejlepší volbou v tomto období je zaručeně zelenina. Nemusíte se ale spoléhat jen na saláty. V létě je sice žádoucí konzumovat zeleninu hlavně syrovou, ale určitě se nevzdávejte ani tepelně upravené varianty. Zeleninu stačí jen lehce podusit např. k masu, rychle orestovat nebo ugrilovat. A co je největším hitem léta a zároveň výživovou bombou, jsou zeleninové polévky. Dodají tělu nejen vitamíny a minerály, ale hlavně tekutiny, kterých v létě není nikdy dost. Navíc je můžete konzumovat i vlažné. Dobrým spojencem při rychlém vaření jsou také některé druhy luštěnin. Například červená čočka je uvařená do 10 minut, nemusí se předem zdlouhavě namáčet a nezatěžuje trávení tolik, jako ostatní druhy luštěnin. Jako lehký oběd nebo večeře ve spojení se salátem a celozrnným pečivem je to ideální volba.

Tipy na lehké svačinky
Pokud máte na zahrádce nebo za oknem bylinky jako je pažitka, bazalka, nebo doma klíčíte třeba řeřichu či mungo, pak je skvěle využijete do pomazánek. Stačí vám k tomu tvaroh, žervé nebo lučina, přidáte zeleninu, koření a bylinky a supersvačina je na světě. V kombinaci s kvalitním pečivem (např. žitným kváskovým) máte postaráno o výživný, zdravý a hlavně chutný pokrm. Pomazánky jsou skvělým přísunem cenných živin, energie, dobře zasytí a tělo nezahřejí. Další vděčnou letní svačinou je bezesporu ovoce. Vsaďte na vodní melouny, které dodají tekutiny a minerály, nebo třeba na broskve, banány, nektarinky a bobulovité ovoce. Z různých druhů ovoce jednoduše připravíte i chutný ovocný salát. K létu také určitě patří zakysané mléčné výrobky, které tělo ochladí a dodají bílkoviny a důležité probiotické kultury. K snídani nebo svačině si tak dopřejte kefír, bílý jogurt nebo třeba skyr.

Pozor na pestrost
Jak už bylo zmíněno, zelenina je nepochybně nedílnou součástí letního jídelníčku. Dávejte si ale pozor, abyste se i v letních měsících zcela nevyhýbali tepelné úpravě. Nadbytečný přísun syrových potravin může způsobit nežádoucí zažívací potíže. Proto vždy myslete na pestrou skladbu jídelníčku, a to i během léta. A jak by takový jídelníček mohl vypadat? Ráno můžete začít kefírem se sypaným müsli a ovocem, k obědu si dopřejte třeba jen lehký zeleninový salát s vejcem nebo masem, odpoledne celozrnné pečivo s pomazánkou a k večeři zvolte polévku nebo třeba pohankové rizoto. Uvidíte, že se budete cítit lehce, plní energie a váš žaludek vám bude vděčný.

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní mlsání
I během léta většinu z nás neopouští chuť na sladké. Ideální jsou lehké koláče plné sezonního ovoce, nepečené dezerty (třeba z tvarohu) nebo zdravé nanuky připravené doma. Jejich výroba je navíc snadná a rychlá. Stačí mít doma formičky do mrazáku, různé ovoce, tvaroh nebo jogurt a můžete kouzlit s různými kombinacemi. Z ovoce vám nejlépe poslouží banány, jahody, borůvky, nebo i meloun a také citrusy a bylinky (máta, meduňka, bazalka). Výsledek je velmi chutný a osvěžující.

Jíst zdravě a chutně není ani v létě vůbec složité. Využijte teplého počasí pro odlehčení svého jídelníčku a užívejte si období dozrávání skvělých čerstvých plodů, které nám příroda připravila.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Houbařská sezóna je v plném proudu. Jaká houba je považována na nejchutnější poklad?

Také rádi houbaříte a ještě raději si pochutnáte na voňavé smaženici, poctivé houbové omáčce nebo na mnoha jiných vynikajících receptech s houbami? Pak už jste určitě letos alespoň jednou na houby vyrazili....

Čtěte dál
Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Právě dozrávají šípky! Jak z nich vytěžit maximum pro vaši imunitu?

Hledáte přírodní prostředek pro přirozenou podporu imunity? V takovém případě jednou z nejlepších voleb bude sáhnout po čerstvém šípku....
Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Učení, zkouška, výběrové řízení nebo prezentace: Co jíst a co vynechat když se potřebujete soustředit

Ať už studujete, nebo jste v pracovním procesu, je před vámi důležitá zkouška, prezentace či výběrové řízení, kromě samotného učení...
Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Řapíkatý celer: dokonalá zelenina, která nahradí chipsy, pečivo i hranolky. Jak ho využít v kuchyni?

Původně se používal jako léčivá bylina, dnes je běžnou součástí kuchyní po celém světě. Jeho stonky jsou velmi bohaté na vlákninu,...
Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

Stav ženy před otěhotněním určuje mnohé do budoucna. Strava je mocná hybná páka, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu jsme si povídaly o radostech i strastech těhotenství, o významu stravy a duševní pohody...
Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Riziko rakoviny sníží dostatek pohybu a správná životospráva. Vědci nově kladou důraz na holistický přístup ke stravě

Podle American Cancer Society (ACS, Americká společnost pro léčbu rakoviny), která vydala nová doporučení ohledně snížení rizika onemocnění...
Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Zdravá strava v těhotenství: Jak se stravovat ve. 2 trimestru?

Druhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné...
Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Sirup z kořene čekanky: je sladký a zároveň prospívá zdraví. V čem je jeho kouzlo?

Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například...
Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Příbuzný špenátu, který je stejně chutný i výživný: Proč dát šanci mangoldu?

Mangold, podobně jako jiné druhy listové zeleniny, je z nutričního hlediska velmi významný. Má nízký obsah kilokalorií, sacharidů i...
Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty a jejich účinky na zdraví

Přerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry...
Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Vyzkoušejte způsob vaření sous-vide: pokrmy jsou dietní a zdravé

Do nedávné doby byla metoda sous-vide doménou luxusních restaurací. Sous-vide je nejen zdravé vaření, dokáže také udělat i z obyčejné...
Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Ortorexie je novodobá porucha příjmu potravy. Neohrožuje právě vás?

Mezi dobře známé poruchy příjmu potravy patří zejména anorexie a bulimie. Co je ale v posledních letech „trendem“ v poruchách týkající...
Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Klimatizace: Jak ji správně nastavit a jak předejít angíně, ztuhlým zádům nebo suchým očím?

Horko představuje pro naše tělo velkou zátěž. Srdce musí vynaložit více energie, která nám pak může chybět. Vedro nás zpomaluje, snižuje...