Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny

Lehký a osvěžující jídelníček pro horké letní dny
zdroj: Shutterstock

Také jste vlivem horkého letního počasí přesedlali z teplých vydatných jídel na lehké a svěží pokrmy? Tak to děláte správně. Podle tradiční čínské medicíny je pro organismus ideální v rámci stravování zohlednit aktuální roční dobu, tzn. přizpůsobit stravu podle jejího termického působení. V létě jsou tedy pro tělo nejvíce prospěšné ochlazující potraviny, které nezatíží trávení. Po čem v létě sáhnout a jak jídelníček celkově odlehčit?

Vaření povoleno, ale hlavně lehce
V parných dnech se málokomu chce stát u plotny a zdlouhavě vyvařovat. Dá se však dobře vařit i v létě, a to rychle, zdravě a chutně. Nejlepší volbou v tomto období je zaručeně zelenina. Nemusíte se ale spoléhat jen na saláty. V létě je sice žádoucí konzumovat zeleninu hlavně syrovou, ale určitě se nevzdávejte ani tepelně upravené varianty. Zeleninu stačí jen lehce podusit např. k masu, rychle orestovat nebo ugrilovat. A co je největším hitem léta a zároveň výživovou bombou, jsou zeleninové polévky. Dodají tělu nejen vitamíny a minerály, ale hlavně tekutiny, kterých v létě není nikdy dost. Navíc je můžete konzumovat i vlažné. Dobrým spojencem při rychlém vaření jsou také některé druhy luštěnin. Například červená čočka je uvařená do 10 minut, nemusí se předem zdlouhavě namáčet a nezatěžuje trávení tolik, jako ostatní druhy luštěnin. Jako lehký oběd nebo večeře ve spojení se salátem a celozrnným pečivem je to ideální volba.

Tipy na lehké svačinky
Pokud máte na zahrádce nebo za oknem bylinky jako je pažitka, bazalka, nebo doma klíčíte třeba řeřichu či mungo, pak je skvěle využijete do pomazánek. Stačí vám k tomu tvaroh, žervé nebo lučina, přidáte zeleninu, koření a bylinky a supersvačina je na světě. V kombinaci s kvalitním pečivem (např. žitným kváskovým) máte postaráno o výživný, zdravý a hlavně chutný pokrm. Pomazánky jsou skvělým přísunem cenných živin, energie, dobře zasytí a tělo nezahřejí. Další vděčnou letní svačinou je bezesporu ovoce. Vsaďte na vodní melouny, které dodají tekutiny a minerály, nebo třeba na broskve, banány, nektarinky a bobulovité ovoce. Z různých druhů ovoce jednoduše připravíte i chutný ovocný salát. K létu také určitě patří zakysané mléčné výrobky, které tělo ochladí a dodají bílkoviny a důležité probiotické kultury. K snídani nebo svačině si tak dopřejte kefír, bílý jogurt nebo třeba skyr.

Pozor na pestrost
Jak už bylo zmíněno, zelenina je nepochybně nedílnou součástí letního jídelníčku. Dávejte si ale pozor, abyste se i v letních měsících zcela nevyhýbali tepelné úpravě. Nadbytečný přísun syrových potravin může způsobit nežádoucí zažívací potíže. Proto vždy myslete na pestrou skladbu jídelníčku, a to i během léta. A jak by takový jídelníček mohl vypadat? Ráno můžete začít kefírem se sypaným müsli a ovocem, k obědu si dopřejte třeba jen lehký zeleninový salát s vejcem nebo masem, odpoledne celozrnné pečivo s pomazánkou a k večeři zvolte polévku nebo třeba pohankové rizoto. Uvidíte, že se budete cítit lehce, plní energie a váš žaludek vám bude vděčný.

Letní jídelníček může obsahovat mnoho cukrů – na co si dát v létě pozor?

Letní mlsání
I během léta většinu z nás neopouští chuť na sladké. Ideální jsou lehké koláče plné sezonního ovoce, nepečené dezerty (třeba z tvarohu) nebo zdravé nanuky připravené doma. Jejich výroba je navíc snadná a rychlá. Stačí mít doma formičky do mrazáku, různé ovoce, tvaroh nebo jogurt a můžete kouzlit s různými kombinacemi. Z ovoce vám nejlépe poslouží banány, jahody, borůvky, nebo i meloun a také citrusy a bylinky (máta, meduňka, bazalka). Výsledek je velmi chutný a osvěžující.

Jíst zdravě a chutně není ani v létě vůbec složité. Využijte teplého počasí pro odlehčení svého jídelníčku a užívejte si období dozrávání skvělých čerstvých plodů, které nám příroda připravila.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Přehledné dělení sýrů: jaké jsou vhodné při dietě a jaké bychom raději v jídelníčku měli omezit?

Sýry patří mezi nejoblíbenější potraviny u nás i ve světě. Řada lidí si bez této voňavé pochoutky neumí představit žádný pokrm nebo třeba oslavu. Sýry jsou často součástí hlavních jídel, ale i předkrmů,...

Čtěte dál
Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek vejcoplodý: K čemu je dobrý a jak s ním nakládat v kuchyni?

Lilek není typicky českou plodinou, přesto si získal oblibu pro svou univerzálnost a v našich obchodech i kuchyních se celkem ustálil....
Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Máme se vzdát masa kvůli životnímu prostředí?

Ochrana životního prostředí je téma skloňované ve všech pádech. Na tomto procesu bychom se měli podílet všichni. Je ale nutné vzdát...
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které...
10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

10+1 otázek: Sůl je problém o kterém je potřeba mluvit. „Zdravější“ druhy nás nespasí, důležité je množství.

Solte méně, slýcháme od nejrůznějších výživových odborníků. Slaná chuť je výrazná a tudíž žádaná, sůl je ale také konzervant a zvýrazňovač...
Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus...
Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

Z výživy vyprchala normálnost, kus koláče je hřích a vyhledáváme extrémy, říká Michaela Bebová

S doktorkou biochemie a odbornicí na výživu o tom, proč se lidé ve stravě nadměrně hlídají, proč se z jídelníčku vytrácí přirozenost...
Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýňová semínka: výjimečně je pro své zdraví ocení hlavně muži! Jak?

Dýně vládne především podzimnímu období, a kromě toho, že je hlavní součástí halloweenské výzdoby, využívá se její dužina zejména k...
Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené....
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Zinek – důležitý pomocník v boji proti virům. Máte ve svém jídelníčku jeho hlavní zdroje?

Řada prvků, jako jsou vitamíny či minerály, je nezbytná pro náš imunitní systém a jeho správné fungování. Vzhledem k tomu, že nastala...
Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

Vlašské ořechy: důvody, proč byste si jich měli denně dopřát právě hrst

I když existovalo období, kdy byly kvůli vyššímu obsahu tuků a kalorií považovány za nezdravé, dnes se již ví, že tento nutriční poklad...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...