Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole
zdroj: Shutterstock

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží již po staletí. A některé z benefitů, které toto exotické ovoce přináší, jsou podporovány dokonce i moderní vědou. Proč je vlastně kaki tak zdravé?

I když vypadá jako oranžové rajče, je kaki ve skutečnosti ovoce, které je jemné a příjemně sladké –připomíná broskev říznutou melounem a vanilkou. Tak ale chutná jen když je pořádně vyzrálé, nezralé plody jsou naopak svíravé a trpké. Jedná se o plody ovocného stromu tomelu japonského, proto se jim říká také tomel. Jejich domovinou je Asie, zejména Japonsko a Čína. Pro svou typickou chuť i mimořádné složení jsou ale stále vyhledávanější pochoutkou po celém světě. Kaki jsou bohaté na draslík a betakaroten, také na vitamin C, folát, fosfor, hořčík a vápník. Z cenného složení plynou stejně cenné zdravotní benefity. O jaké se jedná?

1. Chrání oči
Kaki nabízejí výjimečně vysokou hladinu luteinu a zeaxanthinu. Tyto sloučeniny působí jako antioxidanty a chrání oči před makulární degenerací (věkem podmíněné oční onemocnění projevující se ztrátou zraku). Jsou rovněž bohaté na další antioxidanty, jako je vitamin C a E, které oční buňky chrání před poškozením ze strany volných kyslíkových radikálů.

2. Podporuje zdraví mozku
Kaki obsahuje přírodní sloučeninu zvanou fisetin, což je antioxidant přinášející mozku hned několik výhod. Jednak zvyšuje dlouhodobou paměť, pomáhá předcházet neuronální dysfunkci a chrání před poklesem poznávacích funkcí, který souvisí s věkem. Také se uvádí, že fisetin snižuje poškození mozku způsobené ischemickými cévními mozkovými příhodami a zvyšuje hladinu serotoninu, čímž poskytuje antidepresivní účinky.

3. Pečuje o srdce
Draslík v kaki snižuje krevní tlak, zatímco kyselina listová a vitamin C pomáhají předcházet mrtvici a infarktu.

4. Brání před rakovinou
Bylo prokázáno, že oranžové a žluté ovoce, včetně kaki, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Tyto druhy jsou totiž bohaté na betakaroten a u toho se předpokládá, že pomáhá kontrolovat růst a šíření rakovinných buněk. Kaki jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro dobré trávení a pravidelné odstraňování toxinů ze střev a těla.

Tradiční bramborový salát je nuda? Zkuste ho odlehčit a dodat mu novou chuť i vůni!

5. Může snížit riziko onemocnění kloubů a kostí
Listy kaki jsou bohaté na prospěšné rostlinné sloučeniny, u nichž se věří, že pomáhají při různých onemocněních. Nedávný výzkum zkoumal jejich potenciál pro zdraví kostí a zjistil, že polysacharidy, jež obsahují, inhibují genetickou expresi osteoklastů, buněk odpovědných za rozpad kostí. Tato zjištění naznačují možné přínosy v prevenci postmenopauzální osteoporózy, stejně jako paradentózy a revmatoidní artritidy.

Jak s kaki nakládat
S kaki zacházejte jako s jinými druhy čerstvého ovoce. Před jídlem nebo řezáním je dobře umyjte pod tekoucí vodou. Nezapomeňte pečlivě sloupnout slupku, buď jej rozkrájejte nejdříve na měsíčky a nebo oloupejte celý kus. Plody kaki uchovávejte odděleně od ostatních potravin, které by mohly způsobit potenciální kontaminaci, zejména syrové maso nebo ryby. Plody pravidelně kontrolujte, jestli jsou zralé, a konzumujte je od těch nejzralejších. A jak je využít v kuchyni? Skvěle se doplňují se sýrem nebo z nich lze připravit džem. Hodí se pro ozdobení či přípravu dezertu nebo pudinku, zachutnají jako přísada ve sladkém či slaném salátu, jen tak samotné nebo v podobě polevy či zmrzliny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Jaro ve znamení pevného zdraví – jeďte na zelené potraviny! Které vám obzvláště prospějí?

Zima se sice ještě stále hlásí o slovo, přesto si příroda již naplno uvědomuje, že jaro je definitivně tady. Venku se všechno začíná zelenat, a mělo by tomu tak být i v našich kuchyních. S příchodem tohoto...

Čtěte dál
Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Nejúčinnější léčba vysokého krevního tlaku nevyžaduje léky

Vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenze postihuje po celém světě miliony lidí. Jeho kontrola medikací přitom nestačí, zásadní...
Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným...
Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Moře nemáme, ale ryby bychom měli konzumovat pravidelně. V čem je jejich přínos pro zdraví?

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek...
Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,...
Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Každý ví, že ovoce je zdravé, a různí odborníci na zdraví jej velmi často doporučují zařadit do jídelníčku. Je dokonce pravda, že se...
Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě,...
Ráno dělá den: Jak do startu nového dne vnést více energie?

Ráno dělá den: Jak do startu nového dne vnést více energie?

Každý občas vstane špatnou nohou. Začít den správným způsobem je však mnohem snazší, než si možná myslíte. Ne nadarmo se říká, že ráno...
Laserové operace očí: jsou oblíbené, přesto se nehodí pro každého

Laserové operace očí: jsou oblíbené, přesto se nehodí pro každého

Oftalmologové dnes laser užívají při mnoha chirurgických zákrocích. Pomáhají při refrakční výměně nebo implantátu čočky či při operaci...
Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme....
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...