Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole
zdroj: Shutterstock

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží již po staletí. A některé z benefitů, které toto exotické ovoce přináší, jsou podporovány dokonce i moderní vědou. Proč je vlastně kaki tak zdravé?

I když vypadá jako oranžové rajče, je kaki ve skutečnosti ovoce, které je jemné a příjemně sladké –připomíná broskev říznutou melounem a vanilkou. Tak ale chutná jen když je pořádně vyzrálé, nezralé plody jsou naopak svíravé a trpké. Jedná se o plody ovocného stromu tomelu japonského, proto se jim říká také tomel. Jejich domovinou je Asie, zejména Japonsko a Čína. Pro svou typickou chuť i mimořádné složení jsou ale stále vyhledávanější pochoutkou po celém světě. Kaki jsou bohaté na draslík a betakaroten, také na vitamin C, folát, fosfor, hořčík a vápník. Z cenného složení plynou stejně cenné zdravotní benefity. O jaké se jedná?

1. Chrání oči
Kaki nabízejí výjimečně vysokou hladinu luteinu a zeaxanthinu. Tyto sloučeniny působí jako antioxidanty a chrání oči před makulární degenerací (věkem podmíněné oční onemocnění projevující se ztrátou zraku). Jsou rovněž bohaté na další antioxidanty, jako je vitamin C a E, které oční buňky chrání před poškozením ze strany volných kyslíkových radikálů.

2. Podporuje zdraví mozku
Kaki obsahuje přírodní sloučeninu zvanou fisetin, což je antioxidant přinášející mozku hned několik výhod. Jednak zvyšuje dlouhodobou paměť, pomáhá předcházet neuronální dysfunkci a chrání před poklesem poznávacích funkcí, který souvisí s věkem. Také se uvádí, že fisetin snižuje poškození mozku způsobené ischemickými cévními mozkovými příhodami a zvyšuje hladinu serotoninu, čímž poskytuje antidepresivní účinky.

3. Pečuje o srdce
Draslík v kaki snižuje krevní tlak, zatímco kyselina listová a vitamin C pomáhají předcházet mrtvici a infarktu.

4. Brání před rakovinou
Bylo prokázáno, že oranžové a žluté ovoce, včetně kaki, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Tyto druhy jsou totiž bohaté na betakaroten a u toho se předpokládá, že pomáhá kontrolovat růst a šíření rakovinných buněk. Kaki jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro dobré trávení a pravidelné odstraňování toxinů ze střev a těla.

Tradiční bramborový salát je nuda? Zkuste ho odlehčit a dodat mu novou chuť i vůni!

5. Může snížit riziko onemocnění kloubů a kostí
Listy kaki jsou bohaté na prospěšné rostlinné sloučeniny, u nichž se věří, že pomáhají při různých onemocněních. Nedávný výzkum zkoumal jejich potenciál pro zdraví kostí a zjistil, že polysacharidy, jež obsahují, inhibují genetickou expresi osteoklastů, buněk odpovědných za rozpad kostí. Tato zjištění naznačují možné přínosy v prevenci postmenopauzální osteoporózy, stejně jako paradentózy a revmatoidní artritidy.

Jak s kaki nakládat
S kaki zacházejte jako s jinými druhy čerstvého ovoce. Před jídlem nebo řezáním je dobře umyjte pod tekoucí vodou. Nezapomeňte pečlivě sloupnout slupku, buď jej rozkrájejte nejdříve na měsíčky a nebo oloupejte celý kus. Plody kaki uchovávejte odděleně od ostatních potravin, které by mohly způsobit potenciální kontaminaci, zejména syrové maso nebo ryby. Plody pravidelně kontrolujte, jestli jsou zralé, a konzumujte je od těch nejzralejších. A jak je využít v kuchyni? Skvěle se doplňují se sýrem nebo z nich lze připravit džem. Hodí se pro ozdobení či přípravu dezertu nebo pudinku, zachutnají jako přísada ve sladkém či slaném salátu, jen tak samotné nebo v podobě polevy či zmrzliny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Laserové operace očí: jsou oblíbené, přesto se nehodí pro každého

Laserové operace očí: jsou oblíbené, přesto se nehodí pro každého

Oftalmologové dnes laser užívají při mnoha chirurgických zákrocích. Pomáhají při refrakční výměně nebo implantátu čočky či při operaci katarakty, šedého zákalu, kdy se čočka zakalí a nemocný vidí jako...

Čtěte dál
Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme....
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamín D: dostatečná hladina je prevencí mnoha onemocnění včetně rakoviny, poukazují vědci

Vitamin D je známý svou důležitostí pro zdravé kosti, v posledních měsících se rovněž hovoří o jeho protektivních účincích na imunitu....
Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Studené ruce, brnění, křeče: Jak zlepšit krevní oběh v dolních i horních končetinách?

Máte pořád studené nohy? Trápí vás časté nebo dokonce neustálé brnění, píchání, křeče nebo necitlivost v končetinách? Na vině mohou...
Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

Rozhovor s biochemičkou L. Svobodovou: Opravdová výživa vs. tabulky, čísla a izolované živiny

V současné době konzumuje doplňky stravy každý druhý člověk a mnoho lidí si bez nich život vůbec nedokáže představit. Opravdu nám základní...
Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus...
Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené....
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Bronchitida neboli zánět průdušek: příznaky a vhodná léčba v domácím prostředí

Potíže s dýcháním, kašel a další nepříjemné příznaky. Tak se o slovo hlásí bronchitida. S trochou snahy ji ale můžete vyléčit doma....
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...
Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Dýně jako královna podzimu. Co všechno o ní možná nevíte?

Oranžový podzim se nese ve znamení dýně. Tu nám částečně vnucuje anglosaský svátek Halloween, který vychází z předkřesťanských tradic...