Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole
zdroj: Shutterstock

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží již po staletí. A některé z benefitů, které toto exotické ovoce přináší, jsou podporovány dokonce i moderní vědou. Proč je vlastně kaki tak zdravé?

I když vypadá jako oranžové rajče, je kaki ve skutečnosti ovoce, které je jemné a příjemně sladké –připomíná broskev říznutou melounem a vanilkou. Tak ale chutná jen když je pořádně vyzrálé, nezralé plody jsou naopak svíravé a trpké. Jedná se o plody ovocného stromu tomelu japonského, proto se jim říká také tomel. Jejich domovinou je Asie, zejména Japonsko a Čína. Pro svou typickou chuť i mimořádné složení jsou ale stále vyhledávanější pochoutkou po celém světě. Kaki jsou bohaté na draslík a betakaroten, také na vitamin C, folát, fosfor, hořčík a vápník. Z cenného složení plynou stejně cenné zdravotní benefity. O jaké se jedná?

1. Chrání oči
Kaki nabízejí výjimečně vysokou hladinu luteinu a zeaxanthinu. Tyto sloučeniny působí jako antioxidanty a chrání oči před makulární degenerací (věkem podmíněné oční onemocnění projevující se ztrátou zraku). Jsou rovněž bohaté na další antioxidanty, jako je vitamin C a E, které oční buňky chrání před poškozením ze strany volných kyslíkových radikálů.

2. Podporuje zdraví mozku
Kaki obsahuje přírodní sloučeninu zvanou fisetin, což je antioxidant přinášející mozku hned několik výhod. Jednak zvyšuje dlouhodobou paměť, pomáhá předcházet neuronální dysfunkci a chrání před poklesem poznávacích funkcí, který souvisí s věkem. Také se uvádí, že fisetin snižuje poškození mozku způsobené ischemickými cévními mozkovými příhodami a zvyšuje hladinu serotoninu, čímž poskytuje antidepresivní účinky.

3. Pečuje o srdce
Draslík v kaki snižuje krevní tlak, zatímco kyselina listová a vitamin C pomáhají předcházet mrtvici a infarktu.

4. Brání před rakovinou
Bylo prokázáno, že oranžové a žluté ovoce, včetně kaki, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Tyto druhy jsou totiž bohaté na betakaroten a u toho se předpokládá, že pomáhá kontrolovat růst a šíření rakovinných buněk. Kaki jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro dobré trávení a pravidelné odstraňování toxinů ze střev a těla.

Tradiční bramborový salát je nuda? Zkuste ho odlehčit a dodat mu novou chuť i vůni!

5. Může snížit riziko onemocnění kloubů a kostí
Listy kaki jsou bohaté na prospěšné rostlinné sloučeniny, u nichž se věří, že pomáhají při různých onemocněních. Nedávný výzkum zkoumal jejich potenciál pro zdraví kostí a zjistil, že polysacharidy, jež obsahují, inhibují genetickou expresi osteoklastů, buněk odpovědných za rozpad kostí. Tato zjištění naznačují možné přínosy v prevenci postmenopauzální osteoporózy, stejně jako paradentózy a revmatoidní artritidy.

Jak s kaki nakládat
S kaki zacházejte jako s jinými druhy čerstvého ovoce. Před jídlem nebo řezáním je dobře umyjte pod tekoucí vodou. Nezapomeňte pečlivě sloupnout slupku, buď jej rozkrájejte nejdříve na měsíčky a nebo oloupejte celý kus. Plody kaki uchovávejte odděleně od ostatních potravin, které by mohly způsobit potenciální kontaminaci, zejména syrové maso nebo ryby. Plody pravidelně kontrolujte, jestli jsou zralé, a konzumujte je od těch nejzralejších. A jak je využít v kuchyni? Skvěle se doplňují se sýrem nebo z nich lze připravit džem. Hodí se pro ozdobení či přípravu dezertu nebo pudinku, zachutnají jako přísada ve sladkém či slaném salátu, jen tak samotné nebo v podobě polevy či zmrzliny.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

Záněty spojivek trápí kolektivy dětí i dospělích. Jak je účinně léčit?

O očích se říká, že jsou okna do naší duše, ale co když jsou tato okna zakalena? Metaforicky by tento stav šlo přirovnat k zánětu spojivek...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...