Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy
zdroj: Shutterstock

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným živočichem, pravdou je, že takzvané dračí ovoce patří mezi skutečné lahůdky. Ba co víc – je dokonce mimořádně zdravé! Čím vším tělu prospívá?

Pitahaya, pitaya, jahodová hruška nebo dračí ovoce – všechny tyto názvy označují exotické tropické ovoce typické červenou slupkou (připomínající dračí šupinatou a hřebenatou kůži) a sladkou dužinou posetou semínky. To je díky svému jedinečného vzhledu i chuti a uznávaným vlastnostem superpotravin je oblíbené nejen u gurmánů, ale i u vyznavačů zdravé stravy. Jaké benefity nabízí?

1. Posiluje imunitní systém
Dračí ovoce je bohaté na vitaminy (C a E) a minerály (železo a hořčík). Kromě těchto nutrientů obsahuje také velmi užitečné rostlinné sloučeniny jako jsou polyfenoly, karotenoidy, betacyaniny a antioxidanty. Ty neutralizují volné radikály, čímž zabraňují poškození buněk a vzniku zánětu, což chrání imunitu (bílé krvinky, které bojují proti cizím patogenům) a pomáhá předcházet chronickým onemocněním mezi něž patří choroby srdce, rakoviny, cukrovka a artritida.

2. Podporuje zdraví střev
Další důležitou složkou, kterou dračí ovoce nabízí v hojném množství, je vláknina. Vláknina hraje významnou roli při trávení a výzkumy ukazují, že se podílí i na ochraně před srdečními onemocněními, na zvládání cukrovky druhého typu a na udržování zdravé hmotnosti. Lidská střeva obývá několik desítek miliónů různých mikroorganismů, včetně více než 400 druhů bakterií. Mnoho vědců věří, že tato komunita může mít velký vliv na celkové zdraví a že její nerovnováha může souviset s nejrůznějšími onemocněními. Protože je dračí ovoce bohaté na vlákninu, může potencionálně zlepšit rovnováhu bakterií ve střevech. Vláknina slouží také jako prebiotikum, tedy výživa pro střevní mikrobiotu.

3. Chrání před anémií
Dračí ovoce je jedním z mála druhů čerstvého ovoce, které obsahuje železo. To hraje klíčovou roli nejen při transportu kyslíku po těle, ale také při zpracovávání potravin a jejich přeměně na energii. Důsledky jeho nedostatku mohou být velmi vážné a patří mezi ně i anémie neboli chudokrevnost, která se mimo jiné projevuje zvýšenou únavou a slabostí. Dračí ovoce je navíc bohaté na vitamin C, které napomáhá vstřebávání železa.

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Jak vybrat a sníst vhodný kus
Navzdory zastrašujícímu vzhledu chutná pitaya skutečně lahodně a jí se poměrně snadno. Trik spočívá v nalezení zralého kusu – ten poznáte podle jasně červené barvy. Zelená naznačuje, že je ovoce nezralé, množství tmavých skvrn podobných modřinám zase, že je přezrálé. Stejně jako avokádo nebo kiwi by i zralé dračí ovoce mělo být měkké, ale ne kašovité. Zralý kus podélně rozkrojte ostrým nožem a dužinu vydlabejte lžící. Dužinu také můžete nakrájet na kostky nebo pruhy, poté zatlačit na vnější část slupky a vyjmout ji lžící nebo prsty. Dračí ovoce můžete jíst jen tak, přidávat do salátů, smoothies a jogurtů či s ním zdobit různé dezerty a moučníky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...