Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?
zdroj: Shutterstock

Každý ví, že ovoce je zdravé, a různí odborníci na zdraví jej velmi často doporučují zařadit do jídelníčku. Je dokonce pravda, že se jedná o jednu z nejčastějších rad, jak vstoupit na cestu zdravého životního stylu. Jsou ale situace, kdy je potřeba ovoce omezit nebo si vybrat jen některé druhy. Jaké to jsou?

Kromě vody, vlákniny, vitaminů a minerálů vyniká ovoce poměrně vysokým množstvím cukru. Řada studií již mnohokrát prokázala, že nadbytek cukru organismu škodí, záleží ovšem na kontextu, v němž je toto tvrzení pronášeno. A je rozhodně jasné, že cukr z ovoce neuškodí tolik jako cukr ze sladkého dortíčku z vedlejší cukrárny. Jaké jsou klady konzumace ovoce a v jakých případech je vhodné ho pro obsah cukru omezit?

Vláknina jako benefit
Ovoce sice obsahuje cukry, obsahuje ale také i vlákninu, která vstřebávání cukru zpomaluje a je celkově sytící. Jak se to projevuje v praxi? I když jablko poskytne stejné množství cukru jako určité množství slazeného nápoje, po jeho snězení se budete cítit sytí a nebudete mít tendence mlsat, což se o slazeném nápoji říci nedá.

Vitamíny, minerály a polyfenoly
Ovoce je široká skupina plodin, které vynikají mimořádným nutričním bohatstvím. Vedle vlákniny tyto potraviny dodají také řadu vitaminů, minerálů, antioxidantů a polyfenolických látek obecně. Dostatečný a pravidelný příjem ovoce tak může pomoci doplnit hladinu těchto cenných látek a postarat se o to, aby vaše tělo nestrádalo.

Prevence
Příjem polyfenolických látek je také velmi důležitý pro celkovou prevenci zdraví. Organismu pomáhají se bránit před celou řadou různých nemocí zahrnujících infarkt, mozkovou mrtvici, dále choroby srdce, cukrovku či rakovinu. Vedle snižování rizika těchto civilizačních nemocí bylo také několikrát prokázáno, že lidé, kteří každý den jedí ovoce, mají tendence více dbát na zdraví, více se hýbat a méně kouřit.

Kdy konzumaci ovoce omezit?
A dostáváme se k onomu ALE: Přestože je ovoce pro většinu lidí zdravé a vhodné, najdou se výjimky. Jedním z nich je nesnášenlivost některých složek potravin. Některé druhy ovoce mohou u jedinců s intolerancí FODMAP způsobovat zažívací potíže. FODMAP je zkratka pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, při kterých se v průběhu trávení tvoří velké množství střevních plynů. Některé druhy ovoce jsou bohaté na FODMAP a pro citlivé jedince jsou tak nevhodné.

Dalším důvodem může být dodržování nějaké nízkosacharidové diety či navození ketózy. A toho docílíte, když denně přijmete méně než 50 g sacharidů, někdy se doporučuje dokonce jen 20–30 g. A jelikož jeden kus ovoce může dodat i více než 20 g cukru, je nežádoucí jej v případě takových diet zařazovat. Při nízkosacharidových dietách je důležité si vybírat ty druhy, které obsahují cukrů nejméně – např. bobuloviny.

Lidé, kteří se snaží o redukci hmotnosti, by se měli vyvarovat zvýšené konzumace ovocných džusů a sušeného ovoce. V ovocném džusu, i když je 100%, je minimum vlákniny, která by brzdila zpomalování vstřebávání cukru, sušené plody zase často bývají doslazovány. Smoothies se nacházejí na pomezí – vlákninu sice obsahují, ale zase nekoušete, jen pijete, díky čemuž do sebe dostanete více ovoce a více cukru, který se rychleji vstřebává. Nadměrný příjem cukru, i když prostřednictvím ovocných nápojů, není při hubnutí nic žádoucího.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje stravování právě podle ročního období, a tedy podle toho, co v...

Čtěte dál
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy...
Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši...
Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Lahodné, nasládlé a sezónní. Jedlé kaštany vám zpestří váš zdravý jídelníček!

Když se řekne „kaštany“, vybavíme si povětšinou tvrdé hnědé kuličky připomínající ořechy, které děti sbírají na podzim a vyrábějí z...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...