Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?
zdroj: Shutterstock

Každý ví, že ovoce je zdravé, a různí odborníci na zdraví jej velmi často doporučují zařadit do jídelníčku. Je dokonce pravda, že se jedná o jednu z nejčastějších rad, jak vstoupit na cestu zdravého životního stylu. Jsou ale situace, kdy je potřeba ovoce omezit nebo si vybrat jen některé druhy. Jaké to jsou?

Kromě vody, vlákniny, vitaminů a minerálů vyniká ovoce poměrně vysokým množstvím cukru. Řada studií již mnohokrát prokázala, že nadbytek cukru organismu škodí, záleží ovšem na kontextu, v němž je toto tvrzení pronášeno. A je rozhodně jasné, že cukr z ovoce neuškodí tolik jako cukr ze sladkého dortíčku z vedlejší cukrárny. Jaké jsou klady konzumace ovoce a v jakých případech je vhodné ho pro obsah cukru omezit?

Vláknina jako benefit
Ovoce sice obsahuje cukry, obsahuje ale také i vlákninu, která vstřebávání cukru zpomaluje a je celkově sytící. Jak se to projevuje v praxi? I když jablko poskytne stejné množství cukru jako určité množství slazeného nápoje, po jeho snězení se budete cítit sytí a nebudete mít tendence mlsat, což se o slazeném nápoji říci nedá.

Vitamíny, minerály a polyfenoly
Ovoce je široká skupina plodin, které vynikají mimořádným nutričním bohatstvím. Vedle vlákniny tyto potraviny dodají také řadu vitaminů, minerálů, antioxidantů a polyfenolických látek obecně. Dostatečný a pravidelný příjem ovoce tak může pomoci doplnit hladinu těchto cenných látek a postarat se o to, aby vaše tělo nestrádalo.

Prevence
Příjem polyfenolických látek je také velmi důležitý pro celkovou prevenci zdraví. Organismu pomáhají se bránit před celou řadou různých nemocí zahrnujících infarkt, mozkovou mrtvici, dále choroby srdce, cukrovku či rakovinu. Vedle snižování rizika těchto civilizačních nemocí bylo také několikrát prokázáno, že lidé, kteří každý den jedí ovoce, mají tendence více dbát na zdraví, více se hýbat a méně kouřit.

Kdy konzumaci ovoce omezit?
A dostáváme se k onomu ALE: Přestože je ovoce pro většinu lidí zdravé a vhodné, najdou se výjimky. Jedním z nich je nesnášenlivost některých složek potravin. Některé druhy ovoce mohou u jedinců s intolerancí FODMAP způsobovat zažívací potíže. FODMAP je zkratka pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, při kterých se v průběhu trávení tvoří velké množství střevních plynů. Některé druhy ovoce jsou bohaté na FODMAP a pro citlivé jedince jsou tak nevhodné.

Dalším důvodem může být dodržování nějaké nízkosacharidové diety či navození ketózy. A toho docílíte, když denně přijmete méně než 50 g sacharidů, někdy se doporučuje dokonce jen 20–30 g. A jelikož jeden kus ovoce může dodat i více než 20 g cukru, je nežádoucí jej v případě takových diet zařazovat. Při nízkosacharidových dietách je důležité si vybírat ty druhy, které obsahují cukrů nejméně – např. bobuloviny.

Lidé, kteří se snaží o redukci hmotnosti, by se měli vyvarovat zvýšené konzumace ovocných džusů a sušeného ovoce. V ovocném džusu, i když je 100%, je minimum vlákniny, která by brzdila zpomalování vstřebávání cukru, sušené plody zase často bývají doslazovány. Smoothies se nacházejí na pomezí – vlákninu sice obsahují, ale zase nekoušete, jen pijete, díky čemuž do sebe dostanete více ovoce a více cukru, který se rychleji vstřebává. Nadměrný příjem cukru, i když prostřednictvím ovocných nápojů, není při hubnutí nic žádoucího.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“  – vyzkoušejte ho i vy

Exotické dračí ovoce je populární mezi „foodies“ – vyzkoušejte ho i vy

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným živočichem, pravdou je, že takzvané dračí ovoce patří mezi skutečné lahůdky....

Čtěte dál
Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Tento olej vám zpestří jídelníček a jako bonus je mimořádně zdravý

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické,...
Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

Lahodné liči: posiluje imunitu a pomáhá s kontrolou krevního tlaku

V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě,...
Ráno dělá den: Jak do startu nového dne vnést více energie?

Ráno dělá den: Jak do startu nového dne vnést více energie?

Každý občas vstane špatnou nohou. Začít den správným způsobem je však mnohem snazší, než si možná myslíte. Ne nadarmo se říká, že ráno...
Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Zdravé potraviny, kterým se v zimě vyhněte – ochlazují tělo a brání hubnutí

Existuje řada potravin, které jsou zdravotně přínosné pro tělo. Hodně ale záleží na tom, v jakou roční dobu dané potraviny konzumujeme....
Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Lahodné ovoce KAKI: důvody, proč by nemělo chybět na vašem vánočním stole

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží...
Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce a zelenina jako zdravé mlsání. Jaké kupovat a jak si je připravit v domácích podmínkách?

Sušené ovoce je skvělá pochoutka a vydatná svačinka. Za předpokladu správného sušení a absence dalších cukrů či chemie jde také o zdravou...
Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Mořské řasy: skvěle dochutí různé pokrmy a jednoduše doplní také jeden problematický minerál

Jsou slizké, kluzké, ale jsou považovány za superpotravinu plnou bioaktivních látek! Mořské řasy totiž obsahují důležité živiny, které...
Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Citrony: Zdraví prospěšné účinky a zásady při jejich používání

Kdo by neslyšel o prospěšných účincích vody s citronem. Milujeme je, i když jsou trooochu kyselé. Citrony znamenají pro lidský organismus...
Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Brusinky: účinky na zdraví a jejich využití v jídelníčku

Perfektní svačina, ozdoba kaše či dezertu, skvělý zdroj energie i cenných živin. Ovšem jen v případě, že si vyberete čerstvé či mražené....
Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Jablka – hvězdy podzimu, které podpoří zdraví. Zde jsou méně tradiční použití v kuchyni

Podzimní období právě vrcholí a s ním přichází na trh také řada skvělých potravin, které k podzimu neodmyslitelně patří. Jednou z nich...
Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Zelenina, která zažene chmury a rozpohybuje střeva. Její sezóna právě začala!

Růžičková kapusta je u nás k dostání celou zimu – od října až do konce března. Jedná se o zeleninu výrazné chuti, která v období poměrně...