Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?
zdroj: Shutterstock

Každý ví, že ovoce je zdravé, a různí odborníci na zdraví jej velmi často doporučují zařadit do jídelníčku. Je dokonce pravda, že se jedná o jednu z nejčastějších rad, jak vstoupit na cestu zdravého životního stylu. Jsou ale situace, kdy je potřeba ovoce omezit nebo si vybrat jen některé druhy. Jaké to jsou?

Kromě vody, vlákniny, vitaminů a minerálů vyniká ovoce poměrně vysokým množstvím cukru. Řada studií již mnohokrát prokázala, že nadbytek cukru organismu škodí, záleží ovšem na kontextu, v němž je toto tvrzení pronášeno. A je rozhodně jasné, že cukr z ovoce neuškodí tolik jako cukr ze sladkého dortíčku z vedlejší cukrárny. Jaké jsou klady konzumace ovoce a v jakých případech je vhodné ho pro obsah cukru omezit?

Vláknina jako benefit
Ovoce sice obsahuje cukry, obsahuje ale také i vlákninu, která vstřebávání cukru zpomaluje a je celkově sytící. Jak se to projevuje v praxi? I když jablko poskytne stejné množství cukru jako určité množství slazeného nápoje, po jeho snězení se budete cítit sytí a nebudete mít tendence mlsat, což se o slazeném nápoji říci nedá.

Vitamíny, minerály a polyfenoly
Ovoce je široká skupina plodin, které vynikají mimořádným nutričním bohatstvím. Vedle vlákniny tyto potraviny dodají také řadu vitaminů, minerálů, antioxidantů a polyfenolických látek obecně. Dostatečný a pravidelný příjem ovoce tak může pomoci doplnit hladinu těchto cenných látek a postarat se o to, aby vaše tělo nestrádalo.

Prevence
Příjem polyfenolických látek je také velmi důležitý pro celkovou prevenci zdraví. Organismu pomáhají se bránit před celou řadou různých nemocí zahrnujících infarkt, mozkovou mrtvici, dále choroby srdce, cukrovku či rakovinu. Vedle snižování rizika těchto civilizačních nemocí bylo také několikrát prokázáno, že lidé, kteří každý den jedí ovoce, mají tendence více dbát na zdraví, více se hýbat a méně kouřit.

Kdy konzumaci ovoce omezit?
A dostáváme se k onomu ALE: Přestože je ovoce pro většinu lidí zdravé a vhodné, najdou se výjimky. Jedním z nich je nesnášenlivost některých složek potravin. Některé druhy ovoce mohou u jedinců s intolerancí FODMAP způsobovat zažívací potíže. FODMAP je zkratka pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, při kterých se v průběhu trávení tvoří velké množství střevních plynů. Některé druhy ovoce jsou bohaté na FODMAP a pro citlivé jedince jsou tak nevhodné.

Dalším důvodem může být dodržování nějaké nízkosacharidové diety či navození ketózy. A toho docílíte, když denně přijmete méně než 50 g sacharidů, někdy se doporučuje dokonce jen 20–30 g. A jelikož jeden kus ovoce může dodat i více než 20 g cukru, je nežádoucí jej v případě takových diet zařazovat. Při nízkosacharidových dietách je důležité si vybírat ty druhy, které obsahují cukrů nejméně – např. bobuloviny.

Lidé, kteří se snaží o redukci hmotnosti, by se měli vyvarovat zvýšené konzumace ovocných džusů a sušeného ovoce. V ovocném džusu, i když je 100%, je minimum vlákniny, která by brzdila zpomalování vstřebávání cukru, sušené plody zase často bývají doslazovány. Smoothies se nacházejí na pomezí – vlákninu sice obsahují, ale zase nekoušete, jen pijete, díky čemuž do sebe dostanete více ovoce a více cukru, který se rychleji vstřebává. Nadměrný příjem cukru, i když prostřednictvím ovocných nápojů, není při hubnutí nic žádoucího.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu a vývoji tělesných orgánů. V jídelníčku nesmí chybět vitamíny, minerální...

Čtěte dál
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...