Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?

Ani superzdravé ovoce není vhodné pro každého. V jakých případech ho musíte omezit?
zdroj: Shutterstock

Každý ví, že ovoce je zdravé, a různí odborníci na zdraví jej velmi často doporučují zařadit do jídelníčku. Je dokonce pravda, že se jedná o jednu z nejčastějších rad, jak vstoupit na cestu zdravého životního stylu. Jsou ale situace, kdy je potřeba ovoce omezit nebo si vybrat jen některé druhy. Jaké to jsou?

Kromě vody, vlákniny, vitaminů a minerálů vyniká ovoce poměrně vysokým množstvím cukru. Řada studií již mnohokrát prokázala, že nadbytek cukru organismu škodí, záleží ovšem na kontextu, v němž je toto tvrzení pronášeno. A je rozhodně jasné, že cukr z ovoce neuškodí tolik jako cukr ze sladkého dortíčku z vedlejší cukrárny. Jaké jsou klady konzumace ovoce a v jakých případech je vhodné ho pro obsah cukru omezit?

Vláknina jako benefit
Ovoce sice obsahuje cukry, obsahuje ale také i vlákninu, která vstřebávání cukru zpomaluje a je celkově sytící. Jak se to projevuje v praxi? I když jablko poskytne stejné množství cukru jako určité množství slazeného nápoje, po jeho snězení se budete cítit sytí a nebudete mít tendence mlsat, což se o slazeném nápoji říci nedá.

Vitamíny, minerály a polyfenoly
Ovoce je široká skupina plodin, které vynikají mimořádným nutričním bohatstvím. Vedle vlákniny tyto potraviny dodají také řadu vitaminů, minerálů, antioxidantů a polyfenolických látek obecně. Dostatečný a pravidelný příjem ovoce tak může pomoci doplnit hladinu těchto cenných látek a postarat se o to, aby vaše tělo nestrádalo.

Prevence
Příjem polyfenolických látek je také velmi důležitý pro celkovou prevenci zdraví. Organismu pomáhají se bránit před celou řadou různých nemocí zahrnujících infarkt, mozkovou mrtvici, dále choroby srdce, cukrovku či rakovinu. Vedle snižování rizika těchto civilizačních nemocí bylo také několikrát prokázáno, že lidé, kteří každý den jedí ovoce, mají tendence více dbát na zdraví, více se hýbat a méně kouřit.

Kdy konzumaci ovoce omezit?
A dostáváme se k onomu ALE: Přestože je ovoce pro většinu lidí zdravé a vhodné, najdou se výjimky. Jedním z nich je nesnášenlivost některých složek potravin. Některé druhy ovoce mohou u jedinců s intolerancí FODMAP způsobovat zažívací potíže. FODMAP je zkratka pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, při kterých se v průběhu trávení tvoří velké množství střevních plynů. Některé druhy ovoce jsou bohaté na FODMAP a pro citlivé jedince jsou tak nevhodné.

Dalším důvodem může být dodržování nějaké nízkosacharidové diety či navození ketózy. A toho docílíte, když denně přijmete méně než 50 g sacharidů, někdy se doporučuje dokonce jen 20–30 g. A jelikož jeden kus ovoce může dodat i více než 20 g cukru, je nežádoucí jej v případě takových diet zařazovat. Při nízkosacharidových dietách je důležité si vybírat ty druhy, které obsahují cukrů nejméně – např. bobuloviny.

Lidé, kteří se snaží o redukci hmotnosti, by se měli vyvarovat zvýšené konzumace ovocných džusů a sušeného ovoce. V ovocném džusu, i když je 100%, je minimum vlákniny, která by brzdila zpomalování vstřebávání cukru, sušené plody zase často bývají doslazovány. Smoothies se nacházejí na pomezí – vlákninu sice obsahují, ale zase nekoušete, jen pijete, díky čemuž do sebe dostanete více ovoce a více cukru, který se rychleji vstřebává. Nadměrný příjem cukru, i když prostřednictvím ovocných nápojů, není při hubnutí nic žádoucího.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...

Čtěte dál
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Potraviny, které prospívají zdraví našich střev

Prebiotika a probiotika jsou obdobně jako vitaminy a minerály považovány za základ, který utváří a ovlivňuje celé naše tělo a zdraví....
Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Náhrady vejce (nejen) při velikonočním pečení – využijte tofu, semínka nebo škrob

Nechcete jíst vejce z etických důvodů nebo je nemáte doma? Pro velikonoční pečení můžete sáhnout po alternativních zdrojích. S jejich...