Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu
zdroj: Shutterstock

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat doma na zahrádce nebo na balkoně, výhodou je, že máta rozhodně nepotřebuje žádnou extra péči. Spíše se o ní říká, že je to takový plevel. Jak ji jednou zasadíte na záhonku, můžete si být jisti, že vám bez většího přičinění rok, co rok vyroste pěkný keřík, který se rád dále rozrůstá. Ostudu vám ale na zahradě určitě dělat nebude. Lístky i květy hezky vypadají a specifická pronikavá vůně odrazuje nepříjemný drobný hmyz.

Máta uklidní trávení i zažene rýmu
Máta má hned několik výhod. Nejen že hezky vypadá a voní, rovněž má řadu pozitivních vlivů na zdraví a pomáhá také při nejrůznějších obtížích. Nejčastěji se máta využívá na všelijaké trávicí problémy, jako jsou křeče, nadýmání, nevolnost nebo bolesti břicha. Pokud vás tyto nepříjemnosti potkají, připravte si mátový čaj a uvidíte, že se vám hned uleví. Svěží chuť máty vám také pomůže, pokud to přeženete s jídlem a je vám těžko. Máta je také dobrý pomocník při různých nachlazeních a během kašle. I proto bývá často součástí bylinných čajových směsí nebo je přidána do bylinných bonbonů. Její intenzivní svěží vůně dokáže totiž příjemně uvolnit dutiny a pomůže vám lépe dýchat.

Mátový čaj v létě? Není lepší osvěžení pro tělo!
V letních měsících mátu jistě ocení každý. Pro své chladivé a osvěžující vlastnosti bývá součástí nejrůznějších letních limonád nebo drinků. Přidává se také do čerstvých pokrmů a dezertů. Lístky máty si ale můžete osvěžit třeba jen obyčejnou vodu. A ačkoliv se zdá být přirozené, že v létě nemáme takovou chuť na klasické teplé čaje, nebraňte se jim ani během letního období. Vlažný mátový čaj totiž dokáže překvapivě tělo nejlépe osvěžit a zchladit, navíc takto doplníte tekutiny mnohem vhodněji než příliš studenými či ledovými nápoji. Své o tom vědí obyvatelé arabských zemí, kde je vlažný čaj z máty považován za hlavní prostředek k ochlazení organismu a doplnění tekutin v horkých dnech. I u nás už dobře známe tropické teploty, zkuste se tedy od nich inspirovat!

Máta vám zlepší náladu
Silné aroma máty také umí zlepšit náladu. Její chuť a vůně dokáže uvolnit stres a napětí. Bylinka vám navíc dodá energii a svěžest (nejen) mysli. Máta umí osvěžit dech, proto je také součástí různých žvýkaček a osvěžujících bonbonů. V případě potřeby ale klidně stačí vzít si pár lístků máty a nechat je poválet v ústech. Osvěžení a lepší chuť v ústech je zaručena.

Jak mátu využít na talíři
Máta je výborná jako čaj, skvěle osvěží vodu, domácí limonádu nebo smoothie. Krásně se máta ale vyjímá také na dezertech typu cheesecake nebo tiramisu. Můžete ji použít jen jako ozdobu, nebo ji rovnou zakomponovat do samotného krému. Svou vůní a chutí máta dobře ladí s jahodami a ostatními lesními plody. Využijete ji ale i na vaření. Připravte si třeba svěží letní pomazánku s mátou nebo lehký salát z luštěnin a obilovin, do kterého přimícháte několik lístků máty na osvěžení. Svému pokrmu tak jednoduše dáte nový chuťový (i barevný) rozměr. Pokud máte i letos na své zahradě bohatou úrodu máty, usušte si ji a v chladnějším období si dopřejte každé ráno mátový čaj pro ideální začátek dne.

Máta jako dobrý parťák po celý rok
Máta je všestranná bylinka, která nevyžaduje v podstatě žádnou péči, a přesto krásně roste. Nenechte se ovládnout názory, že je to „pouze“ plevel, který brání na zahradě růst jiným rostlinkám. Máta je poklad, který si zaslouží využití nejen v kuchyni, ale zejména při zdravotních problémech. V létě patří mezi top voňavé bylinky, v zimě uleví při nachlazení. Je to zkrátka parťák na celý rok.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední léta změnil přístup tak výrazně, jako k sóji. Jednu dobu byla oslavovaná,...

Čtěte dál
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem...
Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory,...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Rooibos: nápoj, který se pije jako čaj, ale neobsahuje kofein. Připravte si z něj sváteční nápoj!

Rooibos: nápoj, který se pije jako čaj, ale neobsahuje kofein. Připravte si z něj sváteční nápoj!

Pokud si dáte ve své oblíbené kavárně nebo doma šálek rooibosu, můžete si odškrtnout jeden dobrý skutek pro své zdraví. Rooibos totiž...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...