Už jste slyšeli termín postbiotika? Postbiotika jsou blahodárně působící látky, které mohou dle studií oslabit nepřátelské bakterie a tím pomoci v prevenci vzniku infekcí a dalších onemocnění. Postbiotika posilují imunitní systém a jsou důležitá zvláště v kojeneckém věku, kdy se celý imunitní systém vyvíjí.
Postbiotika mohou mít vliv na redukci zánětů, a mohla by dokonce hrát důležitou pozitivní roli při rozvoji diabetu či při syndromu dráždivého střeva. Na rozdíl od probiotik neobsahují živé mikroorganismy, ale působí blahodárně na organismus, podporují imunitní systém, posilují střevní bariéru, mají protizánětlivé a antimikrobiální účinky a mohou pomoci při trávicích potížích, alergiích a metabolických onemocněních.
Co jsou to postbiotika?
V dnešní době se stále více lidí zajímá o zdraví svého trávícího systému a hledá nové způsoby, jak podpořit zdravou střevní mikroflóru. Zatímco probiotika a prebiotika jsou dobře známé a často diskutované, do popředí se dostává nový trend – postbiotika. Postbiotika jsou zdraví prospěšné, bioaktivní látky (např. mastné kyseliny s krátkým řetězcem, vitamíny, enzymy), které produkují probiotické bakterie během fermentace nebo působením v našem střevě. Získávají se ze střevní fermentace, z fermentovaných potravin jako je kysané zelí nebo kefír, nebo jako součást doplňků stravy. Jsou to metabolity neboli vedlejší produkty probiotických bakterií. Postbiotika neobsahují živé bakterie, ale mají přímé účinky na organismus.
Jaké jsou přínosy postbiotik?
Postbiotika stimulují imunitní systém, čímž zlepšují jeho schopnost bojovat s infekcemi. Mají protizánětlivé účinky i antimikrobiální vlastnosti, potlačují růst škodlivých bakterií a patogenů ve střevě, čímž podporují zdravou střevní mikroflóru. Zpevňují střevní stěnu a brání tak průniku škodlivých látek do krve. Mohou pozitivně ovlivňovat metabolismus, zlepšovat citlivost na inzulín a pomáhat při prevenci diabetu. Zlepšují celkové trávení a zvyšují dostupnost živin pro organismus.
V jakých potravinách najdeme postbiotika a kdy je užívat?
Nejlepší zdrojem postbiotik jsou nepochybně fermentované potraviny, jako je kysané zelí, kefír či kombucha. Dobrou zprávou je, že tělo si postbiotika produkuje také samo, když konzumujeme dostatek vlákniny a prebiotik (např. rezistentní škrob). Speciální doplňky stravy obsahující izolovaná postbiotika jsou jejich dalším zdrojem. Postbiotika je vhodné užívat v kojeneckém věku pro podporu vývoje imunitního systému a trávicí soustavy. Dále také při trávicích potížích, jako je průjem, nadýmání nebo zácpa. Jsou vhodné jako podpůrná péče při užívání antibiotik, která mohou narušit střevní mikrobiom. Využít je můžeme i při syndromu dráždivého střeva nebo jiných zánětlivých onemocněních střev.
Probiotika, prebiotika a postbiotika – znáte rozdíl?
Probiotika – jsou živé přátelské bakterie v potravinách (zvláště bakterie mléčného kvašení), které mají mimo jiné pozitivní účinek na střevní mikroflóru. Najdeme je například v jogurtech.
Prebiotika – výživa pro probiotika. Jedná se o typ rozpustné vlákniny, kterou naše tělo nedokáže strávit.
Postbiotka – výsledek práce bakterií během metabolického procesu a zbylé části buněk prospěšných bakterií.
Zdroj: nutriklub.cz
Také by Vás mohlo zajímat

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?
Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je to ale se složením hub a jejich výživovými hodnotami? Jsou houby vhodné...
Čtěte dál
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku
