Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.

Zapomeňte na probiotika – tohle je novinka, která stojí za pozornost.
zdroj: Shutterstock

Už jste slyšeli termín postbiotika? Postbiotika jsou blahodárně působící látky, které mohou dle studií oslabit nepřátelské bakterie a tím pomoci v prevenci vzniku infekcí a dalších onemocnění. Postbiotika posilují imunitní systém a jsou důležitá zvláště v kojeneckém věku, kdy se celý imunitní systém vyvíjí.

Postbiotika mohou mít vliv na redukci zánětů, a mohla by dokonce hrát důležitou pozitivní roli při rozvoji diabetu či při syndromu dráždivého střeva. Na rozdíl od probiotik neobsahují živé mikroorganismy, ale působí blahodárně na organismus, podporují imunitní systém, posilují střevní bariéru, mají protizánětlivé a antimikrobiální účinky a mohou pomoci při trávicích potížích, alergiích a metabolických onemocněních. 

Co jsou to postbiotika?
V dnešní době se stále více lidí zajímá o zdraví svého trávícího systému a hledá nové způsoby, jak podpořit zdravou střevní mikroflóru. Zatímco probiotika a prebiotika jsou dobře známé a často diskutované, do popředí se dostává nový trend – postbiotika. Postbiotika jsou zdraví prospěšné, bioaktivní látky (např. mastné kyseliny s krátkým řetězcem, vitamíny, enzymy), které produkují probiotické bakterie během fermentace nebo působením v našem střevě. Získávají se ze střevní fermentace, z fermentovaných potravin jako je kysané zelí nebo kefír, nebo jako součást doplňků stravy. Jsou to metabolity neboli vedlejší produkty probiotických bakterií. Postbiotika neobsahují živé bakterie, ale mají přímé účinky na organismus. 

Jaké jsou přínosy postbiotik?
Postbiotika stimulují imunitní systém, čímž zlepšují jeho schopnost bojovat s infekcemi. Mají protizánětlivé účinky i antimikrobiální vlastnosti, potlačují růst škodlivých bakterií a patogenů ve střevě, čímž podporují zdravou střevní mikroflóru. Zpevňují střevní stěnu a brání tak průniku škodlivých látek do krve. Mohou pozitivně ovlivňovat metabolismus, zlepšovat citlivost na inzulín a pomáhat při prevenci diabetu. Zlepšují celkové trávení a zvyšují dostupnost živin pro organismus.

V jakých potravinách najdeme postbiotika a kdy je užívat? 
Nejlepší zdrojem postbiotik jsou nepochybně fermentované potraviny, jako je kysané zelí, kefír či kombucha. Dobrou zprávou je, že tělo si postbiotika produkuje také samo, když konzumujeme dostatek vlákniny a prebiotik (např. rezistentní škrob). Speciální doplňky stravy obsahující izolovaná postbiotika jsou jejich dalším zdrojem. Postbiotika je vhodné užívat v kojeneckém věku pro podporu vývoje imunitního systému a trávicí soustavy. Dále také při trávicích potížích, jako je průjem, nadýmání nebo zácpa. Jsou vhodné jako podpůrná péče při užívání antibiotik, která mohou narušit střevní mikrobiom. Využít je můžeme i při syndromu dráždivého střeva nebo jiných zánětlivých onemocněních střev. 

Probiotika, prebiotika a postbiotika – znáte rozdíl?

Probiotika – jsou živé přátelské bakterie v potravinách (zvláště bakterie mléčného kvašení), které mají mimo jiné pozitivní účinek na střevní mikroflóru. Najdeme je například v jogurtech.

Prebiotika – výživa pro probiotika. Jedná se o typ rozpustné vlákniny, kterou naše tělo nedokáže strávit.

Postbiotka – výsledek práce bakterií během metabolického procesu a zbylé části buněk prospěšných bakterií.

Zdroj: nutriklub.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houby a dieta: Jíte je správně, nebo děláte častou chybu, která brání hubnutí?

Houbařská sezóna je v plném proudu a tím i vášeň českého národa pro sběr a pojídání nejrůznějších druhů volně rostoucích hub. Jak je to ale se složením hub a jejich výživovými hodnotami? Jsou houby vhodné...

Čtěte dál
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?

Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek?...
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Laktóza neboli mléčný cukr se nachází v mléčných výrobcích a přirozeně také v samotném mléce. S trávením tohoto disacharidu nám pomáhá...
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Štědrovečerní večeře se blíží a s ní i obvyklá rizika – rybí kosti, přejedení, bolest žaludku nebo i žlučníkový záchvat. Samozřejmě,...
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...