Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny
zdroj: Shutterstock

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli, a když se k jídlu konečně dostanete, přeženete to a potom vás bolí břicho. Jenže za chvíli vám v něm zase kručí… Jaké mohou být příčiny vašeho neustálého hladu?

Každý má čas od času hlad, běžně ale platí, že pořádné jídlo by mělo hlad zahnat a ten by se měl znovu objevit po zhruba 3 hodinách. Pokud máte dlouhodobě pocit, že se nedokážete zasytit, protože vám od hladu nepomůže ani jídlo, může to být znamení, že je něco v nepořádku. Hlad by totiž rozhodně neměl být vaším stálým společníkem. Co může být za tím, že se vás nechce pustit?

1. Málo jíte
Pokud příjem energie klesne pod hodnotu bazálního metabolismu, dostaví se hlad, únava a podrážděnost a vy sice hubnete, ale ze svalů, což vás ještě více oslabuje. Pokud držíte dietu a hlad je všudypřítomný a ochromující, měli byste popřemýšlet nad skladbou jídelníčku a množstvím energie, kterou přijmete, a přidat si.

2. Nepřijímáte dostatek bílkovin
Bílkoviny přispívají k pocitu sytosti mnohem více než sacharidy nebo tuky. Pokud jste právě dojedli a máte pořád hlad, je možné, že pokrm neobsahoval dost bílkovin. A pokud se stejně stravujete i během dne, není se čemu divit, že se nemůžete hladu zbavit. Bílkoviny by mělo obsahovat každé denní jídlo. Najdete je nejen v mléčných výrobcích a mase, ale také v luštěninách či v tofu a v menším množství také v celozrnných obilovinách a pseudoobilovinách, v ořeších a semínkách.

3. Máte nevyvážený mikrobiom
Ve střevech žijí mikroorganismy, které fungují jako takový druhý mozek a mohou tak kromě toho, že hrají významnou roli v podpoře imunity, ovlivňovat také náladu a chuť k jídlu.

Desítky bilionů mikrobů žijících ve střevech produkují řadu sloučenin a některé z nich jsou podobné hormonům vyvolávajícím chuť k jídlu. Asi 20 minut po jídle vysílají stimulací produkce hormonu spojeného s pocity sytosti určité bakterie ze střev do mozku signály, že máte dost. Pokud ale populace ve střevech není přiměřeně rozmanitá, mohou zde dominovat jiné druhy, které hrají proti vám, protože pro přežití vyžadují jiné věci než vaše tělo. To znamená, že mohou manipulovat s vašimi stravovacími návyky ve svůj prospěch: to se projeví touhou po určitých potravinách, které vás ale nedokáží zasytit, jako jsou například produkty plné jednoduchých cukrů.

Různorodost mikrobioty a tedy prevenci dominance jednoho druhu nad jinými podporuje vyvážená životospráva, konzumace potravin bohatých na vlákninu a probiotika, pravidelný pohyb, dobrý spánek a vyhýbání se stresu.

4. Málo spíte
Dlouhodobý nedostatek spánku může vést k zvýšení pocitu hladu a touze po cukru, který energii dodá nejrychleji. Pravidelně byste neměli spát méně než šest hodin.

5. Špatné načasování
Existuje mnoho názorů, odborných i jiných, na optimální počet denních jídel. Žádný jasný důkaz však nepotvrzuje, že načasování a frekvence příjmu potravin musí nutně souviset s hmotností nebo zdravím. Jinými slovy každému může vyhovovat něco jiného, klíčové je, abyste na to přišli a mezi jednotlivými porcemi nehladověli tak, že budete mít potom tendence vyjíst celou ledničku. Druhým extrémem je neustálé jezení ve strachu, že přijde hlad. Hlad není špatný, signalizuje, že je tělo připraveno přijmout další dávku energie. Neměl by ovšem přejít do „vlčí“ roviny. Experimentujte a zjistěte, jaká frekvence vyhovuje vám.

6. Nevíte, co je hlad
Mnoho lidí ztratilo kontakt se svým tělem a tak není schopno poznat, kdy mají opravdu hlad. Vydrží celý den bez jídla a nezakručí jim v žaludku, jenže po příchodu domů vyluxují lednici. Může se jednat o chronické dietáře, kteří jídla vynechávají záměrně, nebo o jedince s hektickým životním stylem, kteří jídlo nestíhají nebo na něj zapomínají. Jiný případ je, že si hlad pleteme s chutí, kdy jsme buď unavení a potřebujeme rychlé doplnění energie, nebo si jídlem řešíme nějaké emocionální záležitosti. Řešením je dostatečně pít (hlad bývá i převlečená žízeň), pravidelně jíst a dbát o pestrý a vyvážený jídelníček.

Zdroj: www.washingtonpost.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje stravování právě podle ročního období, a tedy podle toho, co v...

Čtěte dál
Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Příznivější počasí a stoupající teploty vybízejí k tomu trávit více času venku a věnovat se něčemu, co v zimě možná vědomě opomíjíme,...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme...
Jak zhubnout podle zásad ájurvédy? Tisíce let ověřené postupy vám pomohou získat rovnováhu

Jak zhubnout podle zásad ájurvédy? Tisíce let ověřené postupy vám pomohou získat rovnováhu

Hned v úvodu je potřeba zmínit základní fakt, a to je ten, že slovo dieta v ájurvédě neexistuje. Přesto hubnout podle ájurvédy lze....
Jak si vybrat vhodné jídlo z menu, abyste nenarušili vaši snahu o hubnutí?

Jak si vybrat vhodné jídlo z menu, abyste nenarušili vaši snahu o hubnutí?

Vnímáte výlet do restaurace jako stravovací hřích? Není to nutné. Zajít si na dobré jídlo nemusí vždy znamenat bůhvíjaký úlet. Je v...
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Vaginální mykóza je nepříjemná záležitost, se kterou se někdy setkala většina z nás. Jde o kvasinkovou infekci, které nemusí být tak...
Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí...
Chvála pomalosti aneb najděte si 30 minut na jídlo, pohyb i odpočinek

Chvála pomalosti aneb najděte si 30 minut na jídlo, pohyb i odpočinek

Každý má nějaké vysněné cíle. Může jít o hubnutí, vyrýsování postavy, začít relaxovat nebo se celkově více hýbat, případně lépe jíst....
Co dělat, když vám hubnutí naruší úraz nebo náhlá nemoc? Vše má své řešení

Co dělat, když vám hubnutí naruší úraz nebo náhlá nemoc? Vše má své řešení

Většinou se rozhodneme pro hubnutí v době, kdy jsme v plné síle a máme dost energie na nové výzvy. Faktem je, že s redukčními režimy...