Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny
zdroj: Shutterstock

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli, a když se k jídlu konečně dostanete, přeženete to a potom vás bolí břicho. Jenže za chvíli vám v něm zase kručí… Jaké mohou být příčiny vašeho neustálého hladu?

Každý má čas od času hlad, běžně ale platí, že pořádné jídlo by mělo hlad zahnat a ten by se měl znovu objevit po zhruba 3 hodinách. Pokud máte dlouhodobě pocit, že se nedokážete zasytit, protože vám od hladu nepomůže ani jídlo, může to být znamení, že je něco v nepořádku. Hlad by totiž rozhodně neměl být vaším stálým společníkem. Co může být za tím, že se vás nechce pustit?

1. Málo jíte
Pokud příjem energie klesne pod hodnotu bazálního metabolismu, dostaví se hlad, únava a podrážděnost a vy sice hubnete, ale ze svalů, což vás ještě více oslabuje. Pokud držíte dietu a hlad je všudypřítomný a ochromující, měli byste popřemýšlet nad skladbou jídelníčku a množstvím energie, kterou přijmete, a přidat si.

2. Nepřijímáte dostatek bílkovin
Bílkoviny přispívají k pocitu sytosti mnohem více než sacharidy nebo tuky. Pokud jste právě dojedli a máte pořád hlad, je možné, že pokrm neobsahoval dost bílkovin. A pokud se stejně stravujete i během dne, není se čemu divit, že se nemůžete hladu zbavit. Bílkoviny by mělo obsahovat každé denní jídlo. Najdete je nejen v mléčných výrobcích a mase, ale také v luštěninách či v tofu a v menším množství také v celozrnných obilovinách a pseudoobilovinách, v ořeších a semínkách.

3. Máte nevyvážený mikrobiom
Ve střevech žijí mikroorganismy, které fungují jako takový druhý mozek a mohou tak kromě toho, že hrají významnou roli v podpoře imunity, ovlivňovat také náladu a chuť k jídlu.

Desítky bilionů mikrobů žijících ve střevech produkují řadu sloučenin a některé z nich jsou podobné hormonům vyvolávajícím chuť k jídlu. Asi 20 minut po jídle vysílají stimulací produkce hormonu spojeného s pocity sytosti určité bakterie ze střev do mozku signály, že máte dost. Pokud ale populace ve střevech není přiměřeně rozmanitá, mohou zde dominovat jiné druhy, které hrají proti vám, protože pro přežití vyžadují jiné věci než vaše tělo. To znamená, že mohou manipulovat s vašimi stravovacími návyky ve svůj prospěch: to se projeví touhou po určitých potravinách, které vás ale nedokáží zasytit, jako jsou například produkty plné jednoduchých cukrů.

Různorodost mikrobioty a tedy prevenci dominance jednoho druhu nad jinými podporuje vyvážená životospráva, konzumace potravin bohatých na vlákninu a probiotika, pravidelný pohyb, dobrý spánek a vyhýbání se stresu.

4. Málo spíte
Dlouhodobý nedostatek spánku může vést k zvýšení pocitu hladu a touze po cukru, který energii dodá nejrychleji. Pravidelně byste neměli spát méně než šest hodin.

5. Špatné načasování
Existuje mnoho názorů, odborných i jiných, na optimální počet denních jídel. Žádný jasný důkaz však nepotvrzuje, že načasování a frekvence příjmu potravin musí nutně souviset s hmotností nebo zdravím. Jinými slovy každému může vyhovovat něco jiného, klíčové je, abyste na to přišli a mezi jednotlivými porcemi nehladověli tak, že budete mít potom tendence vyjíst celou ledničku. Druhým extrémem je neustálé jezení ve strachu, že přijde hlad. Hlad není špatný, signalizuje, že je tělo připraveno přijmout další dávku energie. Neměl by ovšem přejít do „vlčí“ roviny. Experimentujte a zjistěte, jaká frekvence vyhovuje vám.

6. Nevíte, co je hlad
Mnoho lidí ztratilo kontakt se svým tělem a tak není schopno poznat, kdy mají opravdu hlad. Vydrží celý den bez jídla a nezakručí jim v žaludku, jenže po příchodu domů vyluxují lednici. Může se jednat o chronické dietáře, kteří jídla vynechávají záměrně, nebo o jedince s hektickým životním stylem, kteří jídlo nestíhají nebo na něj zapomínají. Jiný případ je, že si hlad pleteme s chutí, kdy jsme buď unavení a potřebujeme rychlé doplnění energie, nebo si jídlem řešíme nějaké emocionální záležitosti. Řešením je dostatečně pít (hlad bývá i převlečená žízeň), pravidelně jíst a dbát o pestrý a vyvážený jídelníček.

Zdroj: www.washingtonpost.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Cvičení nalačno – efektivní hubnutí a nebo nesmyslné trápení?

Rádi byste si zvolili pravidelnou dobu cvičení a přemýšlíte, kdy je nejlepší čas? Pokud uvažujete o ranních hodinách, určitě jste také zaznamenali názor, že cvičit nalačno je pro tělo nejefektivnější....

Čtěte dál
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní...
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...
Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

Neberte jídlo jako hřích aneb jak se nezbláznit v době plné diet

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné...
Jaká je souvislost mezi obezitou a depresemi?

Jaká je souvislost mezi obezitou a depresemi?

Ačkoliv není pravidlem, že každý obézní člověk musí nutně trpět depresí, existuje mnoho případů, kdy jsou tyto dva faktory přítomny...
Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může...
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...
Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Nedávná studie naznačuje, že vysoká konzumace jednoduchých cukrů, zejména fruktózy, může u dětí zvýšit pravděpodobnost ztučnění jater....
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...