Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli, a když se k jídlu konečně dostanete, přeženete to a potom vás bolí břicho. Jenže za chvíli vám v něm zase kručí… Jaké mohou být příčiny vašeho neustálého hladu?
Každý má čas od času hlad, běžně ale platí, že pořádné jídlo by mělo hlad zahnat a ten by se měl znovu objevit po zhruba 3 hodinách. Pokud máte dlouhodobě pocit, že se nedokážete zasytit, protože vám od hladu nepomůže ani jídlo, může to být znamení, že je něco v nepořádku. Hlad by totiž rozhodně neměl být vaším stálým společníkem. Co může být za tím, že se vás nechce pustit?
1. Málo jíte
Pokud příjem energie klesne pod hodnotu bazálního metabolismu, dostaví se hlad, únava a podrážděnost a vy sice hubnete, ale ze svalů, což vás ještě více oslabuje. Pokud držíte dietu a hlad je všudypřítomný a ochromující, měli byste popřemýšlet nad skladbou jídelníčku a množstvím energie, kterou přijmete, a přidat si.
2. Nepřijímáte dostatek bílkovin
Bílkoviny přispívají k pocitu sytosti mnohem více než sacharidy nebo tuky. Pokud jste právě dojedli a máte pořád hlad, je možné, že pokrm neobsahoval dost bílkovin. A pokud se stejně stravujete i během dne, není se čemu divit, že se nemůžete hladu zbavit. Bílkoviny by mělo obsahovat každé denní jídlo. Najdete je nejen v mléčných výrobcích a mase, ale také v luštěninách či v tofu a v menším množství také v celozrnných obilovinách a pseudoobilovinách, v ořeších a semínkách.
3. Máte nevyvážený mikrobiom
Ve střevech žijí mikroorganismy, které fungují jako takový druhý mozek a mohou tak kromě toho, že hrají významnou roli v podpoře imunity, ovlivňovat také náladu a chuť k jídlu.
Desítky bilionů mikrobů žijících ve střevech produkují řadu sloučenin a některé z nich jsou podobné hormonům vyvolávajícím chuť k jídlu. Asi 20 minut po jídle vysílají stimulací produkce hormonu spojeného s pocity sytosti určité bakterie ze střev do mozku signály, že máte dost. Pokud ale populace ve střevech není přiměřeně rozmanitá, mohou zde dominovat jiné druhy, které hrají proti vám, protože pro přežití vyžadují jiné věci než vaše tělo. To znamená, že mohou manipulovat s vašimi stravovacími návyky ve svůj prospěch: to se projeví touhou po určitých potravinách, které vás ale nedokáží zasytit, jako jsou například produkty plné jednoduchých cukrů.
Různorodost mikrobioty a tedy prevenci dominance jednoho druhu nad jinými podporuje vyvážená životospráva, konzumace potravin bohatých na vlákninu a probiotika, pravidelný pohyb, dobrý spánek a vyhýbání se stresu.
4. Málo spíte
Dlouhodobý nedostatek spánku může vést k zvýšení pocitu hladu a touze po cukru, který energii dodá nejrychleji. Pravidelně byste neměli spát méně než šest hodin.
5. Špatné načasování
Existuje mnoho názorů, odborných i jiných, na optimální počet denních jídel. Žádný jasný důkaz však nepotvrzuje, že načasování a frekvence příjmu potravin musí nutně souviset s hmotností nebo zdravím. Jinými slovy každému může vyhovovat něco jiného, klíčové je, abyste na to přišli a mezi jednotlivými porcemi nehladověli tak, že budete mít potom tendence vyjíst celou ledničku. Druhým extrémem je neustálé jezení ve strachu, že přijde hlad. Hlad není špatný, signalizuje, že je tělo připraveno přijmout další dávku energie. Neměl by ovšem přejít do „vlčí“ roviny. Experimentujte a zjistěte, jaká frekvence vyhovuje vám.
6. Nevíte, co je hlad
Mnoho lidí ztratilo kontakt se svým tělem a tak není schopno poznat, kdy mají opravdu hlad. Vydrží celý den bez jídla a nezakručí jim v žaludku, jenže po příchodu domů vyluxují lednici. Může se jednat o chronické dietáře, kteří jídla vynechávají záměrně, nebo o jedince s hektickým životním stylem, kteří jídlo nestíhají nebo na něj zapomínají. Jiný případ je, že si hlad pleteme s chutí, kdy jsme buď unavení a potřebujeme rychlé doplnění energie, nebo si jídlem řešíme nějaké emocionální záležitosti. Řešením je dostatečně pít (hlad bývá i převlečená žízeň), pravidelně jíst a dbát o pestrý a vyvážený jídelníček.
Zdroj: www.washingtonpost.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Pilates – cvičení, které posílí celé tělo a je stále velmi v módě
Pilates je druh cvičení, které má stále mnoho příznivců (především mezi ženami) a na žebříčku oblíbenosti se drží už dlouho. Proč vlastně? Je to jednoduché. Pilates nemá tělo týrat a drasticky vyčerpávat,...
Čtěte dál
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Ideální tepová frekvence pro spalování tuků: mýtus nebo realita?

Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Proč hladové diety nikdy nebudou dlouhodobě fungovat

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

5 příčin večerního hladu, které vám brání zhubnout

Kroky k vysněné postavě a základní berličky úspěšného hubnutí – 2. díl

Ketodieta vs. nízkosacharidové stravování: rozdíly, úskalí a benefity

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín
