Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně páchnoucí kostku něčeho, co nám zajistí nakynutí těsta. Rozlišujeme však droždí určené k pečení a droždí neaktivní, tzv. lahůdkové. Podívejme se nyní více, proč je vhodné jím obohatit náš jídelníček.
O čem je vlastně řeč?
Jedná se o kvasinky, a to konkrétně Sacharomyces cerevisiae. Dnes se jejich pěstování provádí i v různých roztocích (melasa, řepný cukr, syrovátka, dřevný cukr), a to zejména z důvodu lepší chuti. Droždí používáme pro nakynutí těsta (pekařské), máme však ale i droždí, se kterým vzejití kvásku nedocílíme, za to je ale velmi bohaté na živiny a další látky, které jsou pro naše tělo nezbytné. A to je ono lahůdkové droždí.
Nenahraditelný vyvážený zdroj esenciálních aminokyselin a vitaminů
Obsahuje 50 % bílkovin, které jsou tvořeny z esenciálních aminokyselin. Takové si naše tělo neumí vyrobit samo a je nutné jej přijímat z potravy, neboť jsou pro nás nepostradatelné. Díky tomu jsou kvasnice vhodné například pro sportovce, vegetariány a vegany ad. Je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B6, kyselina listová). Vitamin B12 se často do droždí přidává. Pro nás jsou důležité pro správný vývoj a růst, podporují činnost nervové, svalové a srdeční soustavy. Podílí se na vitalitě naší pokožky, hojení ran, zlepšují kvalitu a růst vlasů, nehtů. Podporují tvorbu červených krvinek a zlepšují trávení. Je také nutné mít na paměti, že zvyšují chuť k jídlu, což může být mnohdy přínosem, ale často i negativním účinkem.
Zásoba minerálních látek a stopových prvků
Lahůdkové droždí je také dobrým zdrojem hořčíku, který je důležitý například pro energetický metabolismus, nervovou a svalovou činnost. Obsahuje značné množství vápníku, potřebného pro naše kosti a zuby, ale také třeba pro přenos podnětů ve svalech a nervech. Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, který je zodpovědný za přenos kyslíku do tkání. Naše tělo jej potřebuje pro krvetvorbu a funkci různých enzymů. Draslík je zásadní pro udržování vodní a elektrolytové rovnováhy v našem těle, přenáší nervové vzruchy, podporuje funkci svalů, činnost srdce a reguluje krevní tlak. V droždí obsažený fosfor je důležitý pro stavbu kostí a tvorbu bílkovin, přeměnu energie ve svalech, ale i správnou funkci nervů a mozku. Dále obsahuje například selen, zinek, lithium, měď a chrom.
Podpora správného trávení
Pivovarské kvasnice obsahují probiotika, což jsou živé bakterie, přirozeně osidlující naše tlusté střevo. Přijímáme je mimo to například i konzumací zakysaných mléčných výrobků. Jsou důležité pro ochranu střeva a střevní bariéry, podílí se na trávení a zpracování potravy, na naší imunitě, tlumí alergické reakce, pomáhají při srážení krve a zneškodňují patogeny. Potravou probiotik jsou prebiotika, která se v droždí také vyskytují. Jedná se o rozpustnou vlákninu, již naše tělo nestráví. Získáváme ji například i z ovoce a zeleniny. Pivovarské kvasnice nám tedy mohou pomoci zlepšit vitalitu našich střev a my tak budeme odolnější vůči patogenům, infekcím, různým plísním apod.
Možný pomocník při cukrovce 2. typu
Lahůdkové droždí obsahuje tzv. glukózový toleranční faktor, díky kterému se podílí na snížení hladiny cukru v krvi. Tento fakt může diabetikům druhého typu pomoci s léčbou cukrovky, nicméně je zapotřebí provést ještě více výzkumů. Napomáhají také ke snižování celkové hladiny cholesterolu, působí proto jako prevence vysokého krevního tlaku, srdečních chorob či mrtvice.
Kdo by měl být s užíváním opatrný?
U citlivých osob může docházet k bolestem hlavy, žaludečním obtížím nebo třeba k plynatosti. Je tedy dobré, zařazovat jej do jídelníčku postupně. Pozor by si měli dát lidé, užívající léky na cukrovku, neboť současně s kvasnicemi by mohlo dojít k velkému poklesu hladiny cukru v krvi (hypoglykémii). Jste-li na bezlepkové dietě, hlídejte si složení lahůdkového droždí, protože spousta doplňků a produktů obsahuje současně i lepek. Obecně se nedoporučuje přílišné užívání, pokud trpíte často na kvasinkové infekce. Pokud máte Crohnovu chorobu, ulcerózní kolitidu nebo velmi sníženou imunitu (např. po transplantaci orgánu), i zde se doporučuje velká opatrnost.
Jak jej zařadit do našeho jídelníčku?
Lahůdkové droždí se nejčastěji prodává ve formě jemných sypkých vloček, které mají béžovou barvu. Jelikož má lahůdkové droždí chuť umami, tedy plnou, tzv. bujonovou chuť, můžete s ním ochutit nejrůznější pokrmy. Velké využití má ve vegetariánské a veganské kuchyni. Vyrobit si také můžete veganský parmazán – rozmixujte kešu ořechy se špetkou soli a lžící lahůdkového droždí. Dochutit s ním můžete různé pomazánky a také omáčky.
Zdroje: verywellhealth.com, bylinkyprovsechny.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Sportovci si mohou dovolit více solit, sodík je důležité doplňovat hlavně v horkém počasí
Sůl, jeden z hlavních zdrojů sodíku, je v současnosti spojována s různými zdravotními problémy. V případě sportovců, kteří pravidelně cvičí, je třeba dbát na vyšší příjem sodíku než u běžné populace. Proč...
Čtěte dál