Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky
zdroj: Shutterstock

Med původem z Austrálie a Nového Zélandu vyniká lahodnou chutí a antibakteriálními vlastnostmi. Pro to všechno se vyplatí s manukovým medem seznámit. Proč je tak výjimečný a jak poznáte jeho kvalitu?

V Austrálii a na Novém Zélandu roste stálezelený keř, který zdobí růžové nebo bílé květy a jehož jméno je Balmín metlatý neboli Manuka. Právě z květů tohoto keře včely získávají sladký nektar, jenž se posléze mění v lahodný med plný hodnotných látek s antibakteriálními vlastnostmi.

Cenné přírodní antibiotikum
K léčbě mnoha různých stavů se manukový med používá již od starověku, o jeho přirozených antibiotických účincích se ale vědci dozvěděli až koncem 19. století. Manukový med také může mírnit bolest a zánět, působí totiž zároveň protizánětlivě. Ne každý med je však stejný, jeho kvalita závisí na druhu a na tom, jak a kdy se sklízí: některé druhy mohou být až stokrát účinnější než jiné.

Hlavní antibakteriální složka
Jednou z hlavních antibakteriálních složek manukového medu je sloučenina zvaná methylglyoxal (MGO), která pochází z přeměny další sloučeniny, jíž manuka rovněž obsahuje ve vysoké koncentraci, dihydroxyacetonu (DHA). Platí přitom, že čím více se MGO v manuce nachází, tím silnější je jeho antibakteriální účinek – pro hodnocení účinnosti medu používají jeho výrobci speciální stupnici nazývanou UMFTM (Unique Manuka Factor).

Specifická stupnice hodnocení
UMFTM odráží koncentraci tří podpisových sloučenin ve skutečném manuka medu – MGO, DHA a leptosperinu. Aby byl manuka med považován za dostatečně účinný, aby mohl být označen za terapeutický, musí dosáhnout minimálního UMFTM hodnocení 10+. Pravdou ale je, že lékaři a vědci si nejsou jisti, zda toto hodnocení z medicínského hlediska skutečně o něčem vypovídá.

Zkracuje dobu hojení
Pravdou ovšem je, že manuka med doma využijete nejen k jídlu, ale i k úlevě od různých stavů: pomáhá při hojení ran, popálenin i bércových vředů, kde dobu hojení zkracuje; poskytuje péči pleti postižené ekzémem nebo dermatitidou; uklidňuje kašel i bolest v krku a podporuje zdraví trávicího systému. Podle některých studií může pomoci předcházet zánětu dásní a dalším periodontálním onemocněním tím, že snižuje tvorbu zubního plaku.

Nevzniká něj rezistence jako na antibiotika
Oproti antibiotikům má dále manukový med jednu významnou výhodu – působí proti bakteriím a zatím se nezdá, že by vedl k rezistenci, jak se děje u některých antibiotik, která jsou nemocnému často předepisována. V některých výzkumech se ukázalo, že manuka pomáhá předcházet zánětu jícnu způsobenému radiací a chemoterapií.

Kdo by manuku neměl jíst
Mezi možné vedlejší účinky tohoto přírodního elixíru zdraví patří alergické reakce, zejména u jedinců alergických na bodnutí včelou a nebo alergických přímo na pyl.

Zdroj: www.sonnentor.comwww.webmd.comwww.foractiv.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Co jsou homeopatika, na jakém principu fungují a jak souvisí s placebem?

Co jsou homeopatika, na jakém principu fungují a jak souvisí s placebem?

Přírodní léčiva známá jako homeopatika se používají již více než 200 let. Působí jinak než léky na bázi biologicky aktivních látek a přesto pomáhají. Mají ovšem jak své zastánce, tak i odpůrce. Který z...

Čtěte dál
Neznáte svou krevní skupinu? Velká chyba! Dozvíte se z ní mnohé o sobě i o svém zdraví

Neznáte svou krevní skupinu? Velká chyba! Dozvíte se z ní mnohé o sobě i o svém zdraví

Skutečnost, že krevní skupina 0 může dát krev všem, zatímco AB zase může od všech přijmout, asi znáte. Krevní skupiny člověka totiž...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Co (ne)patří do lednice a jak potraviny v chladničce správně rozmístit

Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není...
Urinoterapie – pavěda nebo účinná terapie?

Urinoterapie – pavěda nebo účinná terapie?

Říká vám něco pojem urinoterapie? Pokud ne, nevadí, v dnešním článku vám ji a její podstatu přiblížíme. Jde o jednu z metod alternativní...
Cítíte se stále unavení? Zde jsou nemoci, které za únavou mohou stát

Cítíte se stále unavení? Zde jsou nemoci, které za únavou mohou stát

Únava je běžnou součástí života a pokud nepřichází moc často nebo nás neomezuje v běžném životě, zpravidla se jí nemusíme přehnaně...
Onemocnění a problémy, které může signalizovat bolest palce u nohy

Onemocnění a problémy, které může signalizovat bolest palce u nohy

Podobně jako u jakéhokoliv jiného bolestivého problému, který můžete mít s kotníky nebo nohami obecně, byste, není-li na první pohled...
Metličkové žilky: proč vznikají a jak se dají zahladit

Metličkové žilky: proč vznikají a jak se dají zahladit

Řada žen s nimi má nějakou zkušenost, mnohým se vytvoří zejména v období těhotenství. Metličky neboli metličkové žilky nevypadají pěkně,...
Co dělat, když vám hubnutí naruší úraz nebo náhlá nemoc? Vše má své řešení

Co dělat, když vám hubnutí naruší úraz nebo náhlá nemoc? Vše má své řešení

Většinou se rozhodneme pro hubnutí v době, kdy jsme v plné síle a máme dost energie na nové výzvy. Faktem je, že s redukčními režimy...
První pomoc pro unavené hlasivky aneb co dělat když přijdete při nemoci o hlas

První pomoc pro unavené hlasivky aneb co dělat když přijdete při nemoci o hlas

Vnímáme ho jako samozřejmost, jeho důležitost si mnohdy uvědomíme až ve chvíli, kdy ztratíme možnost ho používat. Nejčastěji vlivem...
Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Harvardští vědci zjistili, že užívání olivového oleje místo margarínu, másla nebo jiných zdrojů nasycených tuků může chránit před úmrtím...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Potraviny našeho jídelníčku, které je potřeba umět správně jíst, abychom se neotrávili

Často slýcháme o jedech, toxinech a škodlivinách, které se do potravin dostávají vinou člověka. Co je ale už méně známé, jsou toxiny...