Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky

Speciální med z Manuky – léčivý zázrak s antibakteriálními účinky
zdroj: Shutterstock

Med původem z Austrálie a Nového Zélandu vyniká lahodnou chutí a antibakteriálními vlastnostmi. Pro to všechno se vyplatí s manukovým medem seznámit. Proč je tak výjimečný a jak poznáte jeho kvalitu?

V Austrálii a na Novém Zélandu roste stálezelený keř, který zdobí růžové nebo bílé květy a jehož jméno je Balmín metlatý neboli Manuka. Právě z květů tohoto keře včely získávají sladký nektar, jenž se posléze mění v lahodný med plný hodnotných látek s antibakteriálními vlastnostmi.

Cenné přírodní antibiotikum
K léčbě mnoha různých stavů se manukový med používá již od starověku, o jeho přirozených antibiotických účincích se ale vědci dozvěděli až koncem 19. století. Manukový med také může mírnit bolest a zánět, působí totiž zároveň protizánětlivě. Ne každý med je však stejný, jeho kvalita závisí na druhu a na tom, jak a kdy se sklízí: některé druhy mohou být až stokrát účinnější než jiné.

Hlavní antibakteriální složka
Jednou z hlavních antibakteriálních složek manukového medu je sloučenina zvaná methylglyoxal (MGO), která pochází z přeměny další sloučeniny, jíž manuka rovněž obsahuje ve vysoké koncentraci, dihydroxyacetonu (DHA). Platí přitom, že čím více se MGO v manuce nachází, tím silnější je jeho antibakteriální účinek – pro hodnocení účinnosti medu používají jeho výrobci speciální stupnici nazývanou UMFTM (Unique Manuka Factor).

Specifická stupnice hodnocení
UMFTM odráží koncentraci tří podpisových sloučenin ve skutečném manuka medu – MGO, DHA a leptosperinu. Aby byl manuka med považován za dostatečně účinný, aby mohl být označen za terapeutický, musí dosáhnout minimálního UMFTM hodnocení 10+. Pravdou ale je, že lékaři a vědci si nejsou jisti, zda toto hodnocení z medicínského hlediska skutečně o něčem vypovídá.

Zkracuje dobu hojení
Pravdou ovšem je, že manuka med doma využijete nejen k jídlu, ale i k úlevě od různých stavů: pomáhá při hojení ran, popálenin i bércových vředů, kde dobu hojení zkracuje; poskytuje péči pleti postižené ekzémem nebo dermatitidou; uklidňuje kašel i bolest v krku a podporuje zdraví trávicího systému. Podle některých studií může pomoci předcházet zánětu dásní a dalším periodontálním onemocněním tím, že snižuje tvorbu zubního plaku.

Nevzniká něj rezistence jako na antibiotika
Oproti antibiotikům má dále manukový med jednu významnou výhodu – působí proti bakteriím a zatím se nezdá, že by vedl k rezistenci, jak se děje u některých antibiotik, která jsou nemocnému často předepisována. V některých výzkumech se ukázalo, že manuka pomáhá předcházet zánětu jícnu způsobenému radiací a chemoterapií.

Kdo by manuku neměl jíst
Mezi možné vedlejší účinky tohoto přírodního elixíru zdraví patří alergické reakce, zejména u jedinců alergických na bodnutí včelou a nebo alergických přímo na pyl.

Zdroj: www.sonnentor.comwww.webmd.comwww.foractiv.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýně vládnou podzimu. Proč by rozhodně neměla chybět na vašem talíři?

Dýně vládnou podzimu. Proč by rozhodně neměla chybět na vašem talíři?

Dýně je nejen symbolem podzimu a Halloweenu, ale i skvělou surovinou v kuchyni. Je vysoce ceněna pro svou všestrannost a výživové hodnoty. Dýně patří do čeledi tykvovitých a v těchto dnech se můžeme těšit...

Čtěte dál
Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

Krátké chmurné dny a více únavy? Tohle je tajemství silné imunity i podzimní psychické pohody

S návratem ke školním a pracovním povinnostem se pojí určitý chaos, který po létě a krásném lenošení může pěkně zamávat s naší psychikou....
Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?

Obvykle se na obalech nejrůznějších potravin setkáváme s daty, která nám určují, do kdy bychom měli daný výrobek spotřebovat. Může...
Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Nadýmání a dech s odérem zkažených vajec. Tyto příznaky poukazují na málo známý zdravotní problém

Syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO), je stav, kdy dochází k nadměrnému množení bakterií v tenkém střevě, kde by...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Virus Epstein-Barrové (EBV) – příznaky, diagnóza a léčba

Virus Epstein-Barrové (EBV) – příznaky, diagnóza a léčba

Virus Epstein-Barrové (EBV) je jedním z nejrozšířenějších virů. I přestože se o něm nemluví tak často jako o oparu nebo neštovicích,...
Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť

Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť

Zelený ječmen je součástí oblíbených doplňků stravy, určených pro podporu detoxikace nejen na jaře. Zároveň může být také poměrně dobrým...
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Možná i vy uvažujete o tom, jak ochránit své děti, rodiče nebo sebe před nebezpečnými infekcemi způsobenými pneumokokem. Pokud si kladete...
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...