Med původem z Austrálie a Nového Zélandu vyniká lahodnou chutí a antibakteriálními vlastnostmi. Pro to všechno se vyplatí s manukovým medem seznámit. Proč je tak výjimečný a jak poznáte jeho kvalitu?
V Austrálii a na Novém Zélandu roste stálezelený keř, který zdobí růžové nebo bílé květy a jehož jméno je Balmín metlatý neboli Manuka. Právě z květů tohoto keře včely získávají sladký nektar, jenž se posléze mění v lahodný med plný hodnotných látek s antibakteriálními vlastnostmi.
Cenné přírodní antibiotikum
K léčbě mnoha různých stavů se manukový med používá již od starověku, o jeho přirozených antibiotických účincích se ale vědci dozvěděli až koncem 19. století. Manukový med také může mírnit bolest a zánět, působí totiž zároveň protizánětlivě. Ne každý med je však stejný, jeho kvalita závisí na druhu a na tom, jak a kdy se sklízí: některé druhy mohou být až stokrát účinnější než jiné.
Hlavní antibakteriální složka
Jednou z hlavních antibakteriálních složek manukového medu je sloučenina zvaná methylglyoxal (MGO), která pochází z přeměny další sloučeniny, jíž manuka rovněž obsahuje ve vysoké koncentraci, dihydroxyacetonu (DHA). Platí přitom, že čím více se MGO v manuce nachází, tím silnější je jeho antibakteriální účinek – pro hodnocení účinnosti medu používají jeho výrobci speciální stupnici nazývanou UMFTM (Unique Manuka Factor).
Specifická stupnice hodnocení
UMFTM odráží koncentraci tří podpisových sloučenin ve skutečném manuka medu – MGO, DHA a leptosperinu. Aby byl manuka med považován za dostatečně účinný, aby mohl být označen za terapeutický, musí dosáhnout minimálního UMFTM hodnocení 10+. Pravdou ale je, že lékaři a vědci si nejsou jisti, zda toto hodnocení z medicínského hlediska skutečně o něčem vypovídá.
Zkracuje dobu hojení
Pravdou ovšem je, že manuka med doma využijete nejen k jídlu, ale i k úlevě od různých stavů: pomáhá při hojení ran, popálenin i bércových vředů, kde dobu hojení zkracuje; poskytuje péči pleti postižené ekzémem nebo dermatitidou; uklidňuje kašel i bolest v krku a podporuje zdraví trávicího systému. Podle některých studií může pomoci předcházet zánětu dásní a dalším periodontálním onemocněním tím, že snižuje tvorbu zubního plaku.
Nevzniká něj rezistence jako na antibiotika
Oproti antibiotikům má dále manukový med jednu významnou výhodu – působí proti bakteriím a zatím se nezdá, že by vedl k rezistenci, jak se děje u některých antibiotik, která jsou nemocnému často předepisována. V některých výzkumech se ukázalo, že manuka pomáhá předcházet zánětu jícnu způsobenému radiací a chemoterapií.
Kdo by manuku neměl jíst
Mezi možné vedlejší účinky tohoto přírodního elixíru zdraví patří alergické reakce, zejména u jedinců alergických na bodnutí včelou a nebo alergických přímo na pyl.
Zdroj: www.sonnentor.com, www.webmd.com, www.foractiv.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Pneumokokové infekce – pro koho jsou největším rizikem a jak se před nimi chránit?

Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Jak si po létě co nejdéle udržet opálenou pokožku

Kurkuma, koření s věhlasnými účinky. Kdy si ale na její užívání dát pozor?

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?
