Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?
zdroj: Shutterstock

Vánoce už jsou za dveřmi a blíží se doba, kdy začneme řešit tradiční pečení vánočního cukroví. Začali jste letos hubnout a jíst zdravěji a rádi byste tento životní styl zachovali i během Vánoc? Pak jistě budete chtít doma zkusit připravit i cukroví, které vám kila nepřidá, ale také bude zdravější. Máme pro vás několik tipů, jaké alternativy v kuchyni vyzkoušet, aby bylo spokojené a zdravé nejen vaše tělo, ale také vaše rodina.

Obávaný cukr – jak ho nahradit?
Jednoduché sacharidy jsou už nějakou dobu na pranýři. A tak se poslední roky snažíme najít vhodné alternativy nebo náhražky. Na umělá sladidla ale zapomeňte. Dnes je naštěstí mnoho možností, jak vánoční cukroví osladit a klasický cukr přitom vůbec nepoužít. Mezi ty běžnější náhražky patří ovoce, med či sirupy. Právě v případě sirupů je důležité správně vybírat. Různé druhy se také liší hodnotou glykemického indexu (GI) a případně dalšími složkami. Zvolit můžete například sirupy z ovoce, jako je datlový nebo třeba švestkový. Obsahují vlákninu i vitamíny s minerály. Pak můžete sáhnout také po obilných sirupech, které mají oproti ovocným nižší GI. Podobně dobře je na tom také sirup javorový, sirup z agáve je už méně vhodný kvůli vysokému obsahu fruktózy.

Zajímavou náhradou cukru by se ale mohly stát polyoly (známé také jako alkoholové cukry) – sem patří například xylitol, sorbitol nebo i stevia. Výhodné jsou v tom, že mají podstatně nižší kalorickou hodnotu, neškodí zubům a mohou je také diabetici. Ti si mohou dopřát i čekankový sirup, který obsahuje vlákninu inulin a má nízký GI. Tímto sirupem navíc můžete v těstě nahradit i tuk! A jak jsou na tom různé verze klasického cukru? Chcete-li nahradit cukr tmavým, volte vždy cukr vyrobený ze třtiny. Hnědý řepný cukr je prakticky stejný jako klasický, pouze je dobarvován. Pozor si dejte také na označení „přírodní“ cukr. Ten je rovněž stejný jako cukr, který známe. Ve složení tak vždy hledejte slovo třtina. Počítejte ale s tím, že kaloricky si moc nepomůžete.

Mouka jako základ pečení
Pokud chcete mít jistotu zdravější verze cukroví, základem je vyměnit klasickou pšeničnou mouku za jiné alternativy. Hlavním fíglem je vláknina. Volte tedy pro pečení celozrnné verze, které právě díky vláknině lépe zasytí. Zkusit můžete například celozrnnou pšeničnou, ale této obiloviny si většinou užijeme až dost, tak proč nezkusit i jiný druh? Celozrnná pohanková mouka může být skvělým řešením. Dobře poslouží také žitná mouka. Vděčné jsou také různé druhy vloček – ovesné, ječné, pohankové, žitné. S těmi ozvláštníte každý druh cukroví a mouku přitom potřebovat ani nemusíte. Odlehčit cukroví můžete rovněž podle toho, zda zvolíte variantu s lepkem nebo bez lepku. Tím ale výběr nekončí. Skvělé jsou také ořechové mouky, jako je voňavá mandlová nebo kokosová. A vůbec nejlepší mohou být luštěninové mouky. Dodáte tak svému cukroví spoustu vlákniny, ale také rostlinné bílkoviny. A díky sytící schopnosti luštěnin si buďte jisti, že vám bude k pochutnání stačit daleko méně kousků. Zkuste třeba cizrnovou, která voní po oříškách, nebo méně výraznou čočkovou.

Další zdravé dobroty, které v cukroví potěší
Jak ještě odlehčit a trochu „ozdravit“ vaše klasické oblíbené druhy cukroví? Zkuste místo běžného kravského mléka použít rostlinnou verzi – třeba mandlové, nebo rýžové, které je jen mírně nasládlé, ale chuťově cukroví nijak nezmění. Na úkor másla či máslového krému pak použijte tvaroh, jogurt, pudink, želatinu, nebo již zmíněný čekankový sirup. Lepší alternativou může být také máslo přepuštěné neboli ghí. A podobně i chutně poslouží také různá oříšková másla. Volte vždy kvalitní neslazené druhy, ve kterých jsou pouze ořechy a olej.

Pokud máte rádi ořechy, skvěle – jsou to cenné zdroje zdravých tuků. I tak jsou ale dost kalorické, proto je nemusíte dávat úplně do všech druhů cukroví. U některých receptů neuškodí ubrat na množství ořechů a doplnit je lehce opraženými vločkami. Rozdíl na chuti nepoznáte, v počtu kalorií ano!

Vsaďte na výrazná ochucovadla i nepečené verze
Nebojte se také různého koření a ochucovadel, díky kterým můžete ubrat na sladivosti. Pomoci může třeba strouhaný zázvor, hořká čokoláda, pravá vanilka, tmavé kakao, karob, kardamom nebo koření dobré také na trávení – skořice, badyán, anýz. Vděčnou volbou je rovněž nepečené cukroví, které se těší stále větší oblibě díky příznivcům raw stravy. Navíc tyto druhy můžete připravit rychle a třeba den před Vánocemi. Využijte nesmrtelnou kombinaci sušeného ovoce a ořechů s trochou citronové šťávy. Skvěle poslouží datle (rovněž můžete zkusit datlovou pastu), meruňky, švestky v kombinaci s mandlemi, kokosem nebo vlašskými ořechy.

Vánoce jsou nejkrásnější svátky roku a cukroví k nim neodmyslitelně patří. Ovšem ne za podmínky, že jste díky tomu ve stresu a chcete trhnout rekord v počtu druhů. Vyberte si jen pár oblíbených receptů, které zdravě vylepšíte, a přidejte jeden či dva nepečené druhy, které jsou hotové raz dva. Ať už ale zvolíte jakékoliv suroviny (klasické nebo zdravější), pečení si užijte a nezapomeňte k němu pozvat také ostatní členy domácnosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kde se vůbec vzalo cukroví? Zde je stručná historie tradičního pečení

Kde se vůbec vzalo cukroví? Zde je stručná historie tradičního pečení

I když dnes je neodmyslitelnou součástí Vánoc, jeho historie se v našich končinách příliš dlouho nepíše. Například v porovnání s kynutými sladkostmi jako je vánočka nebo mazanec, kterým se říká obřadní...

Čtěte dál
Druhý covidový advent klepe na dveře. Jak si ho užít v klidu a pohodě?

Druhý covidový advent klepe na dveře. Jak si ho užít v klidu a pohodě?

Rok se s rokem sešel a advent nám zase pomalu, ale jistě klepe na dveře. A spolu s ním i vůně svařeného vína, perníčků, skořice, vanilky,...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní...
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Datle: chutnají po karamelu a jsou vhodným zdrojem sladké chuti

Ovoce, které vyniká mimořádným nutričním profilem, chutná po karamelu a v kuchyni nachází velmi hojné využití. Ačkoliv naším uším může...
Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Kopečková nebo točená? Jak vybírat zmrzlinu a neodpírat si letní požitek

Horké léto si každý spojuje nejen s chlazenými nápoji, ale také se zmrzlinami. Jsou velice oblíbené po celém světě a na výběr je dnes...
Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Cukr dětským játrům nesvědčí. Co může způsobit a proč si na něj dávat pozor?

Nedávná studie naznačuje, že vysoká konzumace jednoduchých cukrů, zejména fruktózy, může u dětí zvýšit pravděpodobnost ztučnění jater....
Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Cheat day – opravdu můžete jeden den v týdnu hřešit bez následků?

Přestože se u nás za poslední roky tento trend poměrně rozšířil, jeho případné zařazení do stravovacího režimu stále vyvolává spoustu...
Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?

Med je tekuté zlato. Jak si umět pohlídat jeho kvalitu?

I když přináší řadu benefitů, pořád se jedná o koncentrovaný zdroj cukru, s jehož konzumací byste to rozhodně neměli přehánět. Pokud...
Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Potraviny pro zdravou pokožku bez vrásek: Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Když je tělo v nerovnováze, jedním z prvních míst, kde se to projeví, je pokožka. Pokud se organismu nedostává optimálního množství...