Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?
zdroj: Shutterstock

Vánoce už jsou za dveřmi a blíží se doba, kdy začneme řešit tradiční pečení vánočního cukroví. Začali jste letos hubnout a jíst zdravěji a rádi byste tento životní styl zachovali i během Vánoc? Pak jistě budete chtít doma zkusit připravit i cukroví, které vám kila nepřidá, ale také bude zdravější. Máme pro vás několik tipů, jaké alternativy v kuchyni vyzkoušet, aby bylo spokojené a zdravé nejen vaše tělo, ale také vaše rodina.

Obávaný cukr – jak ho nahradit?
Jednoduché sacharidy jsou už nějakou dobu na pranýři. A tak se poslední roky snažíme najít vhodné alternativy nebo náhražky. Na umělá sladidla ale zapomeňte. Dnes je naštěstí mnoho možností, jak vánoční cukroví osladit a klasický cukr přitom vůbec nepoužít. Mezi ty běžnější náhražky patří ovoce, med či sirupy. Právě v případě sirupů je důležité správně vybírat. Různé druhy se také liší hodnotou glykemického indexu (GI) a případně dalšími složkami. Zvolit můžete například sirupy z ovoce, jako je datlový nebo třeba švestkový. Obsahují vlákninu i vitamíny s minerály. Pak můžete sáhnout také po obilných sirupech, které mají oproti ovocným nižší GI. Podobně dobře je na tom také sirup javorový, sirup z agáve je už méně vhodný kvůli vysokému obsahu fruktózy.

Zajímavou náhradou cukru by se ale mohly stát polyoly (známé také jako alkoholové cukry) – sem patří například xylitol, sorbitol nebo i stevia. Výhodné jsou v tom, že mají podstatně nižší kalorickou hodnotu, neškodí zubům a mohou je také diabetici. Ti si mohou dopřát i čekankový sirup, který obsahuje vlákninu inulin a má nízký GI. Tímto sirupem navíc můžete v těstě nahradit i tuk! A jak jsou na tom různé verze klasického cukru? Chcete-li nahradit cukr tmavým, volte vždy cukr vyrobený ze třtiny. Hnědý řepný cukr je prakticky stejný jako klasický, pouze je dobarvován. Pozor si dejte také na označení „přírodní“ cukr. Ten je rovněž stejný jako cukr, který známe. Ve složení tak vždy hledejte slovo třtina. Počítejte ale s tím, že kaloricky si moc nepomůžete.

Mouka jako základ pečení
Pokud chcete mít jistotu zdravější verze cukroví, základem je vyměnit klasickou pšeničnou mouku za jiné alternativy. Hlavním fíglem je vláknina. Volte tedy pro pečení celozrnné verze, které právě díky vláknině lépe zasytí. Zkusit můžete například celozrnnou pšeničnou, ale této obiloviny si většinou užijeme až dost, tak proč nezkusit i jiný druh? Celozrnná pohanková mouka může být skvělým řešením. Dobře poslouží také žitná mouka. Vděčné jsou také různé druhy vloček – ovesné, ječné, pohankové, žitné. S těmi ozvláštníte každý druh cukroví a mouku přitom potřebovat ani nemusíte. Odlehčit cukroví můžete rovněž podle toho, zda zvolíte variantu s lepkem nebo bez lepku. Tím ale výběr nekončí. Skvělé jsou také ořechové mouky, jako je voňavá mandlová nebo kokosová. A vůbec nejlepší mohou být luštěninové mouky. Dodáte tak svému cukroví spoustu vlákniny, ale také rostlinné bílkoviny. A díky sytící schopnosti luštěnin si buďte jisti, že vám bude k pochutnání stačit daleko méně kousků. Zkuste třeba cizrnovou, která voní po oříškách, nebo méně výraznou čočkovou.

Další zdravé dobroty, které v cukroví potěší
Jak ještě odlehčit a trochu „ozdravit“ vaše klasické oblíbené druhy cukroví? Zkuste místo běžného kravského mléka použít rostlinnou verzi – třeba mandlové, nebo rýžové, které je jen mírně nasládlé, ale chuťově cukroví nijak nezmění. Na úkor másla či máslového krému pak použijte tvaroh, jogurt, pudink, želatinu, nebo již zmíněný čekankový sirup. Lepší alternativou může být také máslo přepuštěné neboli ghí. A podobně i chutně poslouží také různá oříšková másla. Volte vždy kvalitní neslazené druhy, ve kterých jsou pouze ořechy a olej.

Pokud máte rádi ořechy, skvěle – jsou to cenné zdroje zdravých tuků. I tak jsou ale dost kalorické, proto je nemusíte dávat úplně do všech druhů cukroví. U některých receptů neuškodí ubrat na množství ořechů a doplnit je lehce opraženými vločkami. Rozdíl na chuti nepoznáte, v počtu kalorií ano!

Vsaďte na výrazná ochucovadla i nepečené verze
Nebojte se také různého koření a ochucovadel, díky kterým můžete ubrat na sladivosti. Pomoci může třeba strouhaný zázvor, hořká čokoláda, pravá vanilka, tmavé kakao, karob, kardamom nebo koření dobré také na trávení – skořice, badyán, anýz. Vděčnou volbou je rovněž nepečené cukroví, které se těší stále větší oblibě díky příznivcům raw stravy. Navíc tyto druhy můžete připravit rychle a třeba den před Vánocemi. Využijte nesmrtelnou kombinaci sušeného ovoce a ořechů s trochou citronové šťávy. Skvěle poslouží datle (rovněž můžete zkusit datlovou pastu), meruňky, švestky v kombinaci s mandlemi, kokosem nebo vlašskými ořechy.

Vánoce jsou nejkrásnější svátky roku a cukroví k nim neodmyslitelně patří. Ovšem ne za podmínky, že jste díky tomu ve stresu a chcete trhnout rekord v počtu druhů. Vyberte si jen pár oblíbených receptů, které zdravě vylepšíte, a přidejte jeden či dva nepečené druhy, které jsou hotové raz dva. Ať už ale zvolíte jakékoliv suroviny (klasické nebo zdravější), pečení si užijte a nezapomeňte k němu pozvat také ostatní členy domácnosti.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha výzkumů si jsou tyto dvě závislosti velmi podobné. Závislost na jídle...

Čtěte dál
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického...
Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Cukrovka a Vánoce – základní pravidla pro diabetiky

Dietní chyba u svátečního stolu umí poškádlit trávení, ale ve většině případů není život ohrožující. Díky úpravě životního stylu a...
Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Sušené datle – odkud pochází jejich tradice u nás a jaké mají využití při pečení

Chléb pouště nebo koláč chudých – tak se říká datlím. Jde o sladké exotické plody, které u nás najdete zejména v jejich sušené podobě....
Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Rady a tipy, jak si udržet formu přes Vánoce

Snad Vás hned na úvod nezklamu, nebo neodradím od dalšího čtení, když řeknu, že řešit formu přes Vánoce je tak trochu úsměvné. Proč...
Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?

Ač je to paradoxní, mnozí z nás během vánočních svátků podléhají jednomu ze smrtelných hříchů, a sice obžerství. Je obtížné si toto...
Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Bezlepkové pečení cukroví: s jakými druhy mouky se nejlépe pracuje?

Adventní čas je tu a s ním i doba pečení vánočního cukroví. Každý zná klasické druhy, jako jsou rohlíčky, linecké nebo perníčky. Co...
Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Jak navodit poklidnou vánoční atmosféru ve světě, kde se každý za něčím honí

Znáte to, člověk běhá od trouby k balícímu papíru a od balícího papíru k výzdobě, která už vlastně měla být dávno rozvěšená po pokojích,...