Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků
zdroj: Shutterstock

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale neměli bychom zapomínat na tu hlavní zbraň – správné hřejivé potraviny. Tělo je totiž potřeba zahřívat především zevnitř. Skvělými pomocníky mohou být různá koření či bylinky. Většina z nich navíc nejen zahřeje, ale také posílí obranyschopnost a pomůže při virózách nebo nachlazeních.

V první řadě je potřeba vždy myslet na své aktuální zdraví a potřeby. Zahřívající koření způsobuje rozšíření cév a prokrvení tkání, což nemusí být dobré pro osoby trpící vysokým krevním tlakem, žaludečními vředy nebo zažívacími obtížemi. Konzumace velmi horkých nebo kořeněných pokrmů či nápojů také dráždí jícen a žaludek a může vést k řadě onemocnění. Když se však každý bude držet hesla „všeho s mírou“, pak hřejivé koření přinese tělu jen samá pozitiva.

Skořice
Skořice nechybí snad v žádné kuchyni. Je nepostradatelnou součástí mnoha pokrmů, a to nejen těch sladkých. Oblíbená je skořice také v nejrůznějších nápojích. Zkuste si skořici přidat do svého oblíbeného čaje nebo kávy. Skvěle ladí s jablkem nebo citrusy a používá se rovněž do svařeného vína. Přidat skořici můžete i do vánočního cukroví. A pokud máte rádi exotiku, přidejte tohle voňavé koření do polévek (třeba do dýňové nebo luštěninové) či do omáček. Snídáte-li mléčné výrobky nebo obilné kaše, neměla by zde chybět. Skořice umí naše tělo krásně prohřát, a navíc posiluje imunitu. Pomůže vám, pokud trpíte například na studené končetiny.

Zázvor
Skvěle funguje jako prevence proti nachlazení nebo chřipce. Jeho silná pálivá chuť aktivuje srdečněcévní systém a prohřeje tak náš organismus. Výborný je spařený zázvor ve formě čaje, doplněný o med a trochu citronu. Přidává se ale také do polévek, omáček nebo i pod maso. V indické a čínské kuchyni má své místo a je nepostradatelným doplňkem nejrůznějších zeleninových směsí, polévek, omáček apod. Inspirujte se a přidejte zázvor také do svých zimních pokrmů.

Pepř a chilli
Pokud nejste úplně na nové chutě a exotická jídla, zkuste na zahřátí obyčejný pepř. Hodí se do každého slaného jídla a snesou ho i lidé, kteří nemají rádi příliš ostré chutě. Jeho konzumací zrychlíte metabolismus a zvýšíte produkci tepla v těle. Máte-li rádi kurkumu, spojte ji právě s pepřem, díky kterému tak navýšíte příznivé účinky kurkumy. Krevní oběh povzbudíte také díky chilli, z něj vám může být pěkně horko. Sušené můžete přidat do omáček, do směsí, ale také do džemu. Není ani žádnou novinkou popíjení horké čokolády posypané špetkou chilli. Lahodné a pikantní!

Perníkové koření
Směs koření na perník nebo perníčky zná asi každý. Jde o nezaměnitelnou vůni a chuť. Pod tím vším se skrývá kombinace anýzu, badyánu nebo hřebíčku. Vychutnejte si tohle koření naplno, v každém najdete příznivé účinky pro organismus. Nejen že zahřeje (zejména v oblasti břicha), ale také podpoří imunitu. Přidejte si takové koření do perníčků i do horkých nápojů. Nemusí se přitom jednat jen o svařené víno, vhodná jsou tahle výrazná koření i do čajů nebo punče. Dobrou službu udělají také v kompotech nebo omáčkách.

Vanilka
Vůně vanilky neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře. Právě její výrazné aroma dokáže nejen navodit dobrou náladu a dodat energii, ale silice vanilky mají také schopnost zahřívat organismus i podpořit imunitní systém. Abyste však mohli využívat všech výhod, které vanilka přináší, kořeňte pouze pravou vanilkou, nikoliv jejími náhražkami (typu vanilin).

Zdroj: vimcojim.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje stravování právě podle ročního období, a tedy podle toho, co v...

Čtěte dál
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou

Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou

Zelená jarní polévka vypadá krásně na talíři a příjemně voní medvědím česnekem. Jelikož je hustší, příjemně zasytí a zároveň vám dopřeje...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Zamilovanost – co všechno se s námi děje, když jsme zasaženi šípem lásky?

Zamilovanost – co všechno se s námi děje, když jsme zasaženi šípem lásky?

Zamilovanost se projevuje různě, ale rozhodně má své jasné, v mnoha případech podobné příznaky a vaše tělo v žádném případě nenechává...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

„Výzvy a režimy nás drží v pozoru, dietování v lednu je ale nepřirozené,“ říká odbornice

I když míváme volno a sportem se příliš nepředřeme, býváme po vánočním období velmi unavení. Důvodem jsou hody, které se podepisují...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Kroupy jako tradiční česká surovina: Jaké se dávají do kuby?

Než se obilná zrna zpracují do lépe rozpoznatelných forem, jsou považována za kroupy. Jak chutnají, jsou zdravé a z kolika druhů můžete...
Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Základní mýty o přibírání, které vám kazí hezké prožití adventu a Vánoc

Když člověk o všem moc přemýšlí, bývá to spíše ke škodě než k užitku. To je i případ souvislosti svátečního adventního a vánočního...