Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků
zdroj: Shutterstock

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale neměli bychom zapomínat na tu hlavní zbraň – správné hřejivé potraviny. Tělo je totiž potřeba zahřívat především zevnitř. Skvělými pomocníky mohou být různá koření či bylinky. Většina z nich navíc nejen zahřeje, ale také posílí obranyschopnost a pomůže při virózách nebo nachlazeních.

V první řadě je potřeba vždy myslet na své aktuální zdraví a potřeby. Zahřívající koření způsobuje rozšíření cév a prokrvení tkání, což nemusí být dobré pro osoby trpící vysokým krevním tlakem, žaludečními vředy nebo zažívacími obtížemi. Konzumace velmi horkých nebo kořeněných pokrmů či nápojů také dráždí jícen a žaludek a může vést k řadě onemocnění. Když se však každý bude držet hesla „všeho s mírou“, pak hřejivé koření přinese tělu jen samá pozitiva.

Skořice
Skořice nechybí snad v žádné kuchyni. Je nepostradatelnou součástí mnoha pokrmů, a to nejen těch sladkých. Oblíbená je skořice také v nejrůznějších nápojích. Zkuste si skořici přidat do svého oblíbeného čaje nebo kávy. Skvěle ladí s jablkem nebo citrusy a používá se rovněž do svařeného vína. Přidat skořici můžete i do vánočního cukroví. A pokud máte rádi exotiku, přidejte tohle voňavé koření do polévek (třeba do dýňové nebo luštěninové) či do omáček. Snídáte-li mléčné výrobky nebo obilné kaše, neměla by zde chybět. Skořice umí naše tělo krásně prohřát, a navíc posiluje imunitu. Pomůže vám, pokud trpíte například na studené končetiny.

Zázvor
Skvěle funguje jako prevence proti nachlazení nebo chřipce. Jeho silná pálivá chuť aktivuje srdečněcévní systém a prohřeje tak náš organismus. Výborný je spařený zázvor ve formě čaje, doplněný o med a trochu citronu. Přidává se ale také do polévek, omáček nebo i pod maso. V indické a čínské kuchyni má své místo a je nepostradatelným doplňkem nejrůznějších zeleninových směsí, polévek, omáček apod. Inspirujte se a přidejte zázvor také do svých zimních pokrmů.

Pepř a chilli
Pokud nejste úplně na nové chutě a exotická jídla, zkuste na zahřátí obyčejný pepř. Hodí se do každého slaného jídla a snesou ho i lidé, kteří nemají rádi příliš ostré chutě. Jeho konzumací zrychlíte metabolismus a zvýšíte produkci tepla v těle. Máte-li rádi kurkumu, spojte ji právě s pepřem, díky kterému tak navýšíte příznivé účinky kurkumy. Krevní oběh povzbudíte také díky chilli, z něj vám může být pěkně horko. Sušené můžete přidat do omáček, do směsí, ale také do džemu. Není ani žádnou novinkou popíjení horké čokolády posypané špetkou chilli. Lahodné a pikantní!

Perníkové koření
Směs koření na perník nebo perníčky zná asi každý. Jde o nezaměnitelnou vůni a chuť. Pod tím vším se skrývá kombinace anýzu, badyánu nebo hřebíčku. Vychutnejte si tohle koření naplno, v každém najdete příznivé účinky pro organismus. Nejen že zahřeje (zejména v oblasti břicha), ale také podpoří imunitu. Přidejte si takové koření do perníčků i do horkých nápojů. Nemusí se přitom jednat jen o svařené víno, vhodná jsou tahle výrazná koření i do čajů nebo punče. Dobrou službu udělají také v kompotech nebo omáčkách.

Vanilka
Vůně vanilky neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře. Právě její výrazné aroma dokáže nejen navodit dobrou náladu a dodat energii, ale silice vanilky mají také schopnost zahřívat organismus i podpořit imunitní systém. Abyste však mohli využívat všech výhod, které vanilka přináší, kořeňte pouze pravou vanilkou, nikoliv jejími náhražkami (typu vanilin).

Zdroj: vimcojim.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day: vyplatí se dát den volno od dodržování hubnoucího režimu?

Cheat day, den, ve kterém můžete sníst úplně cokoliv a vystoupit tak ze své zajeté rutiny zdravého životního stylu nebo redukční diety. Názory na tento „podváděcí“ den se různí. Co to je to cheat day,...

Čtěte dál
Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Přežili jste Valentýna bez kupovaných kytek? Pak jste pomohli přírodě

Únor je sice posledním zimním měsícem, ale slibuje potěšení pro různé prodejce v podobě Valentýna. Ať už ho slavíte nebo ne, z jakéhokoli...
Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Proskurník lékařský neboli ibišek – okrasná bylina s léčivými účinky

Ibišek jistě znáte jako okrasnou rostlinu, ale máte povědomí i o jejích léčebných účincích? Po celém světe je totiž ibišek pěstován...