Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?
zdroj: Shutterstock

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme jimi své domácnosti, ale také si je ve velkém dopřejeme v rámci nejrůznějších velikonočních pokrmů. V čem všem si je můžeme dopřát? A jak si vejce vedou v otázkách zdraví?

Přestože byla vejce střídavě zatracována, vychvalována a opět zatracována, pravdou je, že patří z nutričního hlediska mezi velice hodnotné potraviny. Obsahují mnoho prospěšných látek a podle toho, co se dosud o vejcích zjistilo, jde o jednu z nejkomplexnějších potravin. Především jsou vejce kvalitním zdrojem plnohodnotných bílkovin. Respektive jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin vůbec – ve srovnání s ostatními bílkovinami mají nejvyšší biologickou využitelnost. A přestože jejich cena roste úměrně s původem a kvalitou, jedná se o cenově nejdostupnější zdroj bílkovin (na rozdíl od masa nebo ryb).

Co všechno vejce obsahují
To ale zdaleka není všechno. Vejce obsahují důležité vitamíny a řadu minerálů. Bílek obsahuje hlavně široké spektrum bílkovin. Právě to je ale bohužel odpovědné až za 20 % potravinových alergií (vyrážky, nadýmání, ekzém, astma, žaludeční potíže). Bílek je rovněž potenciálně rizikový i pro kojence a batolata. Zato vaječný žloutek je nadupaný živinami! Obsahuje především vitamíny skupiny B (včetně vitamínu B12 důležitého pro vegetariány, kteří ho mají nedostatek kvůli absenci masa ve stravě), dále je dobrým zdrojem vitamínu D, A nebo E. Z minerálů vejce obsahují vápník, fosfor (pro podporu kostí), draslík, zinek (posilující imunitu) nebo železo (bojující proti chudokrevnosti a únavě).

Vejce také obsahují cholin, který je důležitý pro podporu vývoje mozku plodu, a rovněž esenciální (pro tělo nezbytnou) kyselinu linolovou a fosfolipidy (lecitin), které přispívají ke snížení cholesterolu. Lecitin navíc podporuje paměť a koncentraci. To už je opravdu mnoho důvodů pro jejich pravidelnou konzumaci.

A co obávaný cholesterol?
Vejce jsou také známým zdrojem cholesterolu, kvůli kterému tato potravina skončila již několikrát na pranýři. Naštěstí se prokázalo, že u zdravých jedinců konzumace vaječného žloutku nedokáže nijak významně zvýšit hladinu krevního cholesterolu. Není tedy žádný důvod vyhýbat se pravidelné konzumaci vajec. Při potížích s vysokým cholesterolem je pak dobré pokrmy z vajec trochu omezit a více sledovat, v čem všem mohou být vejce skryta.

Jak si vejce můžete připravit
Vejce bezesporu patří mezi základní suroviny většiny chladniček. Vajíčka nám totiž dávají opravdu mnoho možností, jak si je připravit nebo je využít. Skvěle poslouží samostatně jako hlavní chod například v podobě míchaných vajec nebo tzv. volského oka. Jsou ale také běžnou součástí mnoha dalších pokrmů – často se používají při pečení sladkých koláčů, bábovek a dezertů, své místo vejce mají také ve slaných pokrmech, jako jsou různé quiche, pizzy, těstoviny, polévky, obložené mísy, pomazánky a chlebíčky apod. Pokud si rádi dopřejete samotná vejce, nejstravitelnější úprava je na hniličko. Variant je tedy opravdu celá řada a jistě si každý najde tu svou oblíbenou.

Čerstvost a kvalita je zásadní
Ideální je vejce kupovat a konzumovat co nejčerstvější. Pokud dostanete domácí vajíčka nebo je máte doma již nějakou dobu, ověřte si jejich čerstvost ponořením do vody, a pokud vejce nevyplave a zůstane u dna, víte, že je čerstvé. Čerstvé vejce zkrátka neplave! Pokud vejce chystáte využít například do těsta, můžete po rozklepnutí pozorovat, zda se žloutek slije s bílkem. Pokud ne, čerstvost je zaručena.

Další výhodou je bezesporu fakt, že se jedná o tuzemskou potravinu. Právě český původ vejcím přidává na kvalitě, což můžete vnímat také na ceně v obchodech. Přesto ale roste poptávka po vejcích z volných chovů, od farmářů či bio vejcích od šťastných slepiček. Kvalita je v tomto případě znát, vyplatí se tedy vyhýbat vejcím z klecových chovů a dát přednost raději osvědčenému zdroji.

Zdroj: autorka

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí a rovněž příznivým nutričním profilem. Co je Buddha Bowl, proč je vlastně...

Čtěte dál
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Nový rok, nové zvyky: Drobnosti, které vám zpříjemní celý život i každodenní fungování

Nový rok, nové zvyky: Drobnosti, které vám zpříjemní celý život i každodenní fungování

Často si dáváme různá předsevzetí, která ovšem mívají spíše materiální charakter a jde v nich tedy především o to, jak bychom chtěli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Velké změny začínají drobnými krůčky, které často mohou mít podobu posílení něčeho, čemu se už nějakou dobu věnujeme. Základem je dávat...
Velký návrat másla do jídelníčku. Proč bylo považováno za zdraví škodlivé a nyní slaví znovuzrození?

Velký návrat másla do jídelníčku. Proč bylo považováno za zdraví škodlivé a nyní slaví znovuzrození?

Oblast stravování má už pár let svého staronového hrdinu. Je jím máslo, které jsme léta zavrhovali v domnění, že jde o něco zcela nezdravého...
Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Veganství neboli stravování založené čistě na rostlinných zdrojích je stále oblíbenější a na tuto cestu nastupuje stále více jedinců....
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Hořká čokoláda nebo kus ovoce místo freshe – malé změny v jídelníčku, které vás provedou hubnutím

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat...
Aminokyselina glutamin: Má jeho suplementace smysl?

Aminokyselina glutamin: Má jeho suplementace smysl?

Glutamin je nejhojnější aminokyselina v našem těle. Organismus dokáže dokonce glutamin vyrábět sám, kromě toho jej přijímáme v řadě...
Vědecky podložené způsoby, jak podpořit ztrátu břišního tuku

Vědecky podložené způsoby, jak podpořit ztrátu břišního tuku

Začít můžete třeba tím, že denně budete jen o minutu více věnovat přirozené chůzi. A další opatření jsou podobného ražení – zdá se,...