Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme a zkrášlujeme jimi své domácnosti, ale také si je ve velkém dopřejeme v rámci nejrůznějších velikonočních pokrmů. V čem všem si je můžeme dopřát? A jak si vejce vedou v otázkách zdraví?
Přestože byla vejce střídavě zatracována, vychvalována a opět zatracována, pravdou je, že patří z nutričního hlediska mezi velice hodnotné potraviny. Obsahují mnoho prospěšných látek a podle toho, co se dosud o vejcích zjistilo, jde o jednu z nejkomplexnějších potravin. Především jsou vejce kvalitním zdrojem plnohodnotných bílkovin. Respektive jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin vůbec – ve srovnání s ostatními bílkovinami mají nejvyšší biologickou využitelnost. A přestože jejich cena roste úměrně s původem a kvalitou, jedná se o cenově nejdostupnější zdroj bílkovin (na rozdíl od masa nebo ryb).
Co všechno vejce obsahují
To ale zdaleka není všechno. Vejce obsahují důležité vitamíny a řadu minerálů. Bílek obsahuje hlavně široké spektrum bílkovin. Právě to je ale bohužel odpovědné až za 20 % potravinových alergií (vyrážky, nadýmání, ekzém, astma, žaludeční potíže). Bílek je rovněž potenciálně rizikový i pro kojence a batolata. Zato vaječný žloutek je nadupaný živinami! Obsahuje především vitamíny skupiny B (včetně vitamínu B12 důležitého pro vegetariány, kteří ho mají nedostatek kvůli absenci masa ve stravě), dále je dobrým zdrojem vitamínu D, A nebo E. Z minerálů vejce obsahují vápník, fosfor (pro podporu kostí), draslík, zinek (posilující imunitu) nebo železo (bojující proti chudokrevnosti a únavě).
Vejce také obsahují cholin, který je důležitý pro podporu vývoje mozku plodu, a rovněž esenciální (pro tělo nezbytnou) kyselinu linolovou a fosfolipidy (lecitin), které přispívají ke snížení cholesterolu. Lecitin navíc podporuje paměť a koncentraci. To už je opravdu mnoho důvodů pro jejich pravidelnou konzumaci.
A co obávaný cholesterol?
Vejce jsou také známým zdrojem cholesterolu, kvůli kterému tato potravina skončila již několikrát na pranýři. Naštěstí se prokázalo, že u zdravých jedinců konzumace vaječného žloutku nedokáže nijak významně zvýšit hladinu krevního cholesterolu. Není tedy žádný důvod vyhýbat se pravidelné konzumaci vajec. Při potížích s vysokým cholesterolem je pak dobré pokrmy z vajec trochu omezit a více sledovat, v čem všem mohou být vejce skryta.
Jak si vejce můžete připravit
Vejce bezesporu patří mezi základní suroviny většiny chladniček. Vajíčka nám totiž dávají opravdu mnoho možností, jak si je připravit nebo je využít. Skvěle poslouží samostatně jako hlavní chod například v podobě míchaných vajec nebo tzv. volského oka. Jsou ale také běžnou součástí mnoha dalších pokrmů – často se používají při pečení sladkých koláčů, bábovek a dezertů, své místo vejce mají také ve slaných pokrmech, jako jsou různé quiche, pizzy, těstoviny, polévky, obložené mísy, pomazánky a chlebíčky apod. Pokud si rádi dopřejete samotná vejce, nejstravitelnější úprava je na hniličko. Variant je tedy opravdu celá řada a jistě si každý najde tu svou oblíbenou.
Čerstvost a kvalita je zásadní
Ideální je vejce kupovat a konzumovat co nejčerstvější. Pokud dostanete domácí vajíčka nebo je máte doma již nějakou dobu, ověřte si jejich čerstvost ponořením do vody, a pokud vejce nevyplave a zůstane u dna, víte, že je čerstvé. Čerstvé vejce zkrátka neplave! Pokud vejce chystáte využít například do těsta, můžete po rozklepnutí pozorovat, zda se žloutek slije s bílkem. Pokud ne, čerstvost je zaručena.
Další výhodou je bezesporu fakt, že se jedná o tuzemskou potravinu. Právě český původ vejcím přidává na kvalitě, což můžete vnímat také na ceně v obchodech. Přesto ale roste poptávka po vejcích z volných chovů, od farmářů či bio vejcích od šťastných slepiček. Kvalita je v tomto případě znát, vyplatí se tedy vyhýbat vejcím z klecových chovů a dát přednost raději osvědčenému zdroji.
Zdroj: autorka
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?
Cholesterol, slovo opředené obavami a mýty. Představme si cholesterol jako dvojsečný meč. Na jedné straně je nezbytný pro správné fungování našeho těla – pomáhá při výrobě hormonů, vitaminu D a je součástí...
Čtěte dál
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Preventivní prohlídky – jak často na ně máme nárok a co zahrnují?

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?

Vánoce a cholesterol v krvi – jak ho ovlivňuje hodování, stres a pohyb?
