Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?
zdroj: Shutterstock

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem za celý den. V případě, že oběd nějakým způsobem ošidíte, bude vám chybět energie, což se projeví v odpolední chutě na sladké, nebo ve večerní vlčí hlad. A pokud se najíte nejvíce až večer, tuto energii získanou z jídla již nebudete mít možnost využít a hrozí, že si ji tělo uloží do tukových zásob. Chcete se tomu vyhnout? Pak se zaměřte na správný a vyvážený oběd.

Zapomeňte na lehký zeleninový salát
Co se týká oběda, je důležité nejen jeho složení, ale také jeho vzhled, vůně, chuť, i to, s jakou náladou ho jíme a také třeba s kým. Ať už obědy probíhají v práci, doma nebo v restauraci, je hned několik chyb, kterých se lidé dopouštějí. Tou nejčastější (spíše „ženskou“) chybou je dát si jen něco tzv. lehkého, což zpravidla bývá zeleninový salát, kde chybí zdroj sacharidů i bílkovin. Přitom bílkoviny mají největší sytící schopnost, je tedy potřeba, aby se v určitém množství vyskytly v každém obědě.

Myslete na bílkoviny i správné sacharidy
Chybou bývá také absence těch správných (komplexních) sacharidů, což pak vede k odpolednímu hladu a následnému „dojídání se“ rychlými cukry a také k večernímu vlčímu hladu. Opakem a současně další chybou bývá extrémní nálož nevhodných sacharidů a tuků. Příkladem je například velký talíř těstovin s hutnou omáčkou a minimem bílkovin. Takový druh jídla vás na další hodiny mentálně úplně odrovná, ale následně se dostaví hlad a touha po dalším sacharidovém jídle. V neposlední řadě je prohřeškem oběd zhltnutý ve spěchu, za chůze či u počítače. Mozek pak ani nezaznamená, že jíme, my se pak necítíme najezení, přestože jsme možná snědli i větší porci jídla, než bylo nutné.

Oběd by měl tvořit 25 až 35 % denního energetického příjmu, zároveň by měl obsahovat vyvážený poměr živin, tedy sacharidů, bílkovin, tuků, ale také vlákniny. Nezapomínejte proto na dostatek zeleniny. Pozor si dejte na nápoje, které k obědu volíte. Nejlepší je voda, protože například kola, pivo, víno, malinovka nebo džus vám mohou energetickou hodnotu oběda zvýšit až o 500 kilojoulů.

Ideální je teplá forma obědu. Těžké hotovky nechte na volné dny
Základ oběda by mělo zejména na podzim a v zimě tvořit teplé jídlo, což ale neznamená, že si oběd nemůžete doplnit malým přílohovým salátem, zejména pokud jste odbyli snídani a vynechali dopolední svačinu. Rozhodně se vyhněte smaženým jídlům a klasickým těžkým hotovkám. Pokud si i přesto chcete dopřát jídla typu řízek, kachna nebo svíčková, nechte si takový oběd na den volna, kdy si můžete dovolit zmíněný mentální útlum. Když si takové jídlo dáte k obědu, máte také šanci, že energii z něj získanou ještě využijete.

Co se týká dezertu, ten by neměl být pravidelnou součástí oběda. Myslete na to, že neodbytná chuť na sladké většinou signalizuje nedostatek energie v důsledku nevhodné skladby jídla během dne. Když se i tak pro sladkou tečku rozhodnete, volte ovoce, kousek kvalitní hořké čokolády, nebo třeba ovocný sorbet. Někdy postačí i samotné espresso.

Nebojte se fast foodů, stačí si jen dobře vybrat
Na klasické fast foody slýcháme většinou jen negativní názory. Dnes ale existuje mnoho fast foodů a provozoven postavených na bázi street food a nálepku „nezdravé“ si rozhodně nezaslouží. Můžete zde najít sice rychlé občerstvení, ale vyvážené a z kvalitních surovin. Jde například o různá bistra, polévkárny, kebab, salaterie a jednoduše připravovaná jídla. Když víte, jak správně poskládat svůj oběd a fast food není vaše denní rutina, nebojte se zařadit taková jídla do své stravy.

Ať už obědváte doma, v restauraci, na pracovišti nebo na ulici, zkuste tomuto jídlu věnovat vždy potřebný čas. Když máte alespoň základní znalosti zdravého stravování, jste schopni dát si vyvážený oběd prakticky kdekoliv. A když se ocitnete v nějaké nouzi a máte pocit, že zdravá varianta není možná, pro jednou se také nic nestane. Vždy je lepší sníst alespoň něco než oběd zcela vynechat.

Zdroj: Autor, kondice.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš tučnými jídly. Vsaďte na lehké a zdravé pokrmy, které budou rychle připravené,...

Čtěte dál
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť

Zelený ječmen pro zdraví v kosmetice a péči o pleť

Zelený ječmen je součástí oblíbených doplňků stravy, určených pro podporu detoxikace nejen na jaře. Zároveň může být také poměrně dobrým...
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli...
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý...
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...