Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?
zdroj: Shutterstock

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem za celý den. V případě, že oběd nějakým způsobem ošidíte, bude vám chybět energie, což se projeví v odpolední chutě na sladké, nebo ve večerní vlčí hlad. A pokud se najíte nejvíce až večer, tuto energii získanou z jídla již nebudete mít možnost využít a hrozí, že si ji tělo uloží do tukových zásob. Chcete se tomu vyhnout? Pak se zaměřte na správný a vyvážený oběd.

Zapomeňte na lehký zeleninový salát
Co se týká oběda, je důležité nejen jeho složení, ale také jeho vzhled, vůně, chuť, i to, s jakou náladou ho jíme a také třeba s kým. Ať už obědy probíhají v práci, doma nebo v restauraci, je hned několik chyb, kterých se lidé dopouštějí. Tou nejčastější (spíše „ženskou“) chybou je dát si jen něco tzv. lehkého, což zpravidla bývá zeleninový salát, kde chybí zdroj sacharidů i bílkovin. Přitom bílkoviny mají největší sytící schopnost, je tedy potřeba, aby se v určitém množství vyskytly v každém obědě.

Myslete na bílkoviny i správné sacharidy
Chybou bývá také absence těch správných (komplexních) sacharidů, což pak vede k odpolednímu hladu a následnému „dojídání se“ rychlými cukry a také k večernímu vlčímu hladu. Opakem a současně další chybou bývá extrémní nálož nevhodných sacharidů a tuků. Příkladem je například velký talíř těstovin s hutnou omáčkou a minimem bílkovin. Takový druh jídla vás na další hodiny mentálně úplně odrovná, ale následně se dostaví hlad a touha po dalším sacharidovém jídle. V neposlední řadě je prohřeškem oběd zhltnutý ve spěchu, za chůze či u počítače. Mozek pak ani nezaznamená, že jíme, my se pak necítíme najezení, přestože jsme možná snědli i větší porci jídla, než bylo nutné.

Oběd by měl tvořit 25 až 35 % denního energetického příjmu, zároveň by měl obsahovat vyvážený poměr živin, tedy sacharidů, bílkovin, tuků, ale také vlákniny. Nezapomínejte proto na dostatek zeleniny. Pozor si dejte na nápoje, které k obědu volíte. Nejlepší je voda, protože například kola, pivo, víno, malinovka nebo džus vám mohou energetickou hodnotu oběda zvýšit až o 500 kilojoulů.

Ideální je teplá forma obědu. Těžké hotovky nechte na volné dny
Základ oběda by mělo zejména na podzim a v zimě tvořit teplé jídlo, což ale neznamená, že si oběd nemůžete doplnit malým přílohovým salátem, zejména pokud jste odbyli snídani a vynechali dopolední svačinu. Rozhodně se vyhněte smaženým jídlům a klasickým těžkým hotovkám. Pokud si i přesto chcete dopřát jídla typu řízek, kachna nebo svíčková, nechte si takový oběd na den volna, kdy si můžete dovolit zmíněný mentální útlum. Když si takové jídlo dáte k obědu, máte také šanci, že energii z něj získanou ještě využijete.

Co se týká dezertu, ten by neměl být pravidelnou součástí oběda. Myslete na to, že neodbytná chuť na sladké většinou signalizuje nedostatek energie v důsledku nevhodné skladby jídla během dne. Když se i tak pro sladkou tečku rozhodnete, volte ovoce, kousek kvalitní hořké čokolády, nebo třeba ovocný sorbet. Někdy postačí i samotné espresso.

Nebojte se fast foodů, stačí si jen dobře vybrat
Na klasické fast foody slýcháme většinou jen negativní názory. Dnes ale existuje mnoho fast foodů a provozoven postavených na bázi street food a nálepku „nezdravé“ si rozhodně nezaslouží. Můžete zde najít sice rychlé občerstvení, ale vyvážené a z kvalitních surovin. Jde například o různá bistra, polévkárny, kebab, salaterie a jednoduše připravovaná jídla. Když víte, jak správně poskládat svůj oběd a fast food není vaše denní rutina, nebojte se zařadit taková jídla do své stravy.

Ať už obědváte doma, v restauraci, na pracovišti nebo na ulici, zkuste tomuto jídlu věnovat vždy potřebný čas. Když máte alespoň základní znalosti zdravého stravování, jste schopni dát si vyvážený oběd prakticky kdekoliv. A když se ocitnete v nějaké nouzi a máte pocit, že zdravá varianta není možná, pro jednou se také nic nestane. Vždy je lepší sníst alespoň něco než oběd zcela vynechat.

Zdroj: Autor, kondice.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...

Čtěte dál
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....