Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?
zdroj: Shutterstock

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem za celý den. V případě, že oběd nějakým způsobem ošidíte, bude vám chybět energie, což se projeví v odpolední chutě na sladké, nebo ve večerní vlčí hlad. A pokud se najíte nejvíce až večer, tuto energii získanou z jídla již nebudete mít možnost využít a hrozí, že si ji tělo uloží do tukových zásob. Chcete se tomu vyhnout? Pak se zaměřte na správný a vyvážený oběd.

Zapomeňte na lehký zeleninový salát
Co se týká oběda, je důležité nejen jeho složení, ale také jeho vzhled, vůně, chuť, i to, s jakou náladou ho jíme a také třeba s kým. Ať už obědy probíhají v práci, doma nebo v restauraci, je hned několik chyb, kterých se lidé dopouštějí. Tou nejčastější (spíše „ženskou“) chybou je dát si jen něco tzv. lehkého, což zpravidla bývá zeleninový salát, kde chybí zdroj sacharidů i bílkovin. Přitom bílkoviny mají největší sytící schopnost, je tedy potřeba, aby se v určitém množství vyskytly v každém obědě.

Myslete na bílkoviny i správné sacharidy
Chybou bývá také absence těch správných (komplexních) sacharidů, což pak vede k odpolednímu hladu a následnému „dojídání se“ rychlými cukry a také k večernímu vlčímu hladu. Opakem a současně další chybou bývá extrémní nálož nevhodných sacharidů a tuků. Příkladem je například velký talíř těstovin s hutnou omáčkou a minimem bílkovin. Takový druh jídla vás na další hodiny mentálně úplně odrovná, ale následně se dostaví hlad a touha po dalším sacharidovém jídle. V neposlední řadě je prohřeškem oběd zhltnutý ve spěchu, za chůze či u počítače. Mozek pak ani nezaznamená, že jíme, my se pak necítíme najezení, přestože jsme možná snědli i větší porci jídla, než bylo nutné.

Oběd by měl tvořit 25 až 35 % denního energetického příjmu, zároveň by měl obsahovat vyvážený poměr živin, tedy sacharidů, bílkovin, tuků, ale také vlákniny. Nezapomínejte proto na dostatek zeleniny. Pozor si dejte na nápoje, které k obědu volíte. Nejlepší je voda, protože například kola, pivo, víno, malinovka nebo džus vám mohou energetickou hodnotu oběda zvýšit až o 500 kilojoulů.

Ideální je teplá forma obědu. Těžké hotovky nechte na volné dny
Základ oběda by mělo zejména na podzim a v zimě tvořit teplé jídlo, což ale neznamená, že si oběd nemůžete doplnit malým přílohovým salátem, zejména pokud jste odbyli snídani a vynechali dopolední svačinu. Rozhodně se vyhněte smaženým jídlům a klasickým těžkým hotovkám. Pokud si i přesto chcete dopřát jídla typu řízek, kachna nebo svíčková, nechte si takový oběd na den volna, kdy si můžete dovolit zmíněný mentální útlum. Když si takové jídlo dáte k obědu, máte také šanci, že energii z něj získanou ještě využijete.

Co se týká dezertu, ten by neměl být pravidelnou součástí oběda. Myslete na to, že neodbytná chuť na sladké většinou signalizuje nedostatek energie v důsledku nevhodné skladby jídla během dne. Když se i tak pro sladkou tečku rozhodnete, volte ovoce, kousek kvalitní hořké čokolády, nebo třeba ovocný sorbet. Někdy postačí i samotné espresso.

Nebojte se fast foodů, stačí si jen dobře vybrat
Na klasické fast foody slýcháme většinou jen negativní názory. Dnes ale existuje mnoho fast foodů a provozoven postavených na bázi street food a nálepku „nezdravé“ si rozhodně nezaslouží. Můžete zde najít sice rychlé občerstvení, ale vyvážené a z kvalitních surovin. Jde například o různá bistra, polévkárny, kebab, salaterie a jednoduše připravovaná jídla. Když víte, jak správně poskládat svůj oběd a fast food není vaše denní rutina, nebojte se zařadit taková jídla do své stravy.

Ať už obědváte doma, v restauraci, na pracovišti nebo na ulici, zkuste tomuto jídlu věnovat vždy potřebný čas. Když máte alespoň základní znalosti zdravého stravování, jste schopni dát si vyvážený oběd prakticky kdekoliv. A když se ocitnete v nějaké nouzi a máte pocit, že zdravá varianta není možná, pro jednou se také nic nestane. Vždy je lepší sníst alespoň něco než oběd zcela vynechat.

Zdroj: Autor, kondice.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Jód – prvek, který nám stále velmi chybí. Jak jeho příjem podpořit?

Otázka plošného nedostatku jódu se řeší již celá léta. Proto bychom dnes měli mít díky fortifikaci potravin tohoto minerálního prvku dostatek. Bohužel tomu tak není, naše země již stěží dosahuje spodní...

Čtěte dál
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Únava po jídle zabíjí výkonnost při práci. Jak proti ní bojovat?

Zná to nejspíš každý – najíte se a najednou je energie pryč. Jako kdyby se vám z ničeho nic vybily baterky. Snažíte se pokračovat v...