Ač je to paradoxní, mnozí z nás během vánočních svátků podléhají jednomu ze smrtelných hříchů, a sice obžerství. Je obtížné si toto období představit bez dobrého jídla, cukroví, bramborového salátu, smažených řízků nebo kapra a jiných laskomin. Volnost si dopřávají jak věční dietáři, tak řada pacientů z ordinace interních lékařů, diabetologů a kardiologů.
Jak může přemíra nezdravého jídla ohrozit hladinu cholesterolu v krvi?
Vánoce bývají výzvou pro žlučníkáře, diabetiky, ale i pro osoby se zvýšenou hladinou cholesterolu, protože co si budeme nalhávat, tradiční česká vánoční klasika nízkocholesterolovou dietu opravdu nesplňuje. Můžeme si jednou v roce, na Vánoce, dopřát? V převážně většině jednorázová dietní chyba naše zdraví pravděpodobně nepodlomí. Výrazněji jsou ovšem během svátků ohroženi pacienti, kteří trpí chronickými chorobami. Pojďme tedy mít na paměti, že přemíra těžkých jídel v kombinaci s alkoholem a stresem může představovat provokační moment pro závažná onemocnění, jako je např. akutní zánět slinivky břišní nebo žlučníku. Ani diabetici nejsou z obliga, Vánoce mohou vést ke dvěma extrémům – k přílišnému poklesu glykémie, pokud pacienti touží vidět zlaté prasátko nebo naopak k vysoké hladině krevního cukru, pokud neznají míru. Zhubnout se nám přes Vánoce pravděpodobně nepodaří, ale přibírat bychom také nemuseli.
Je cholesterol opravdu taková hrozba?
Vyšší hladina cholesterolu je spojována s obezitou, metabolickým syndromem a s nemocemi kardiovaskulárního systému (KVO), jako je např. ischemická choroba srdeční, mozková mrtvice nebo nedokrvování dolních končetin apod. Z toho důvodu nás odborníci varují před nadměrným příjmem nezdravých tuků. Dnes se však objevují nové, optimističtější teorie, beroucí cholesterol tak trochu na milost. Nebo ho alespoň rozdělují na tzv. hodný (HDL) a zlý. Ten hodný, HDL, odvádí přebytečné tuky z krevního oběhu do jater, kde se následně odbourávají a nikomu neškodí. Tak se udržuje důležitá rovnováha. Cholesterol je totiž v organismu nezbytný pro každou buňku našeho těla, včetně těch mozkových, jichž je součástí. Dále je potřebný pro tvorbu hormonů, vitamínu D a žluči, která je užitečná při trávení tuků.
Cholesterol je sám o sobě dlouho nevinný, a to až do okamžiku, kdy se LDL začne usazovat v zánětem poškozených cévách. Zoxidovaný cholesterol je škodlivý, protože se přednostně stává součástí cévních plaků. V takovém případě se snižuje průchodnost cévního řečiště, orgány pak nejsou dostatečně zásobeny kyslíkem a živinami, srdce je nadměrně zatěžováno a nastává problém. Naopak ve zdravých cévách se cholesterolové pláty neusazují a nezpůsobují tak žádné komplikace. Je tedy evidentní, že samotné snižování cholesterolu v potravě, bez zaměření se na zánět v těle, neřeší příčinu potíží.
Zde se tedy nachází, alespoň relativní odpověď na naši otázku, jak je to s cholesterolovým rizikem (nejen) o Vánocích. Přirozená strava bohatá na vitamíny, minerální látky a vlákninu udělá významnou službu. Na pomoc si lze pozvat i omega 3 mastné kyseliny. Důležité je mít pod kontrolou chronická onemocnění způsobující v těle zánět. Pak se nemusíme postit.
Jde bojovat s vysokým cholesterolem jinak než stravou?
Pohyb a cvičení jsou zázračné metody na snižování hladiny cholesterolu. Není potřeba si představovat hodiny pocení v tělocvičně. Bohatě stačí denní půlhodinová procházka. Zasněžené uličky s blikajícími světýlky k ní mohou přímo lákat. Důležitá je zábava, ať se ke zdraví prohýbete jakkoliv, musí vás to bavit. Máte-li tedy výčitky, že jste si při hodování dopřáli příliš mnoho, vstaňte, oblékněte se a jděte se pokochat zimní přírodou. Jednoduše pokud máte některé dny vyšší příjem energie, zkuste jej vybalancovat vyšším výdejem. Poděkuje vám vaše srdce, cévy, klouby i hlava.
Pokuste se eliminovat dlouhodobý stres. Je pro tělo mnohem škodlivější, než si umíme představit. Mimo jiné přispívá i ke zvýšení hladiny cholesterolu. Naučte se, jak se uvolnit a relaxovat, zkuste si nakládat méně povinností.
Vánoce mohou být významným rizikem pro jiná chronická onemocnění, než je zvýšená hladina cholesterolu. Ovšem, to že se nám cévy zanáší sami bohužel nepoznáme, nebolí to a dlouho se neprojeví ani jiné nepříjemné faktory. Rychlý krevní test napoví, čeho jsme se na svých cévách dopustili. Věřte však, že chyby se sčítají, jedny Vánoce zdravé tělo nerozhází.
Zdroj: healthline.com, cpzp.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Trvanlivost bramborového salátu, vosích úlů nebo obalených ryb aneb bezpečnost potravin o Vánocích
Velmi snadno se stane, že o vánočních svátcích neodhadneme správně množství jídla, které připravíme. Po Vánocích jsme pak zahrnuti spoustou zbylých dobrot, které je třeba rychle spotřebovat nebo dobře...
Čtěte dál
První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Advent a hudba – proč ji tolik vyhledáváme a jak na nás působí?

Skořice v kosmetice: Krásně voní, ale má i svá úskalí

Vánoční dárky pro zdraví: Inspirace pro všechny

Příprava na adventní pečení krok za krokem

Prožijte si advent bez shonu a v hluboké relaxaci

Strašák cholesterol: Jak přirozeně snížit vyšší hladinu cholesterolu?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem
