Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody

Sušené maso – skvělá svačina plná bílkovin, pro sportovce, při dietě i do přírody
zdroj: Shutterstock

Už jste ochutnali sušené maso? Zdravá svačina, plná hodnotných živin, sloužící i jako skvělá chuťovka. V obchodech nalezneme spoustu druhů, příchutí, takže si na své přijde opravdu každý. Můžete si ho dokonce vyrobit i doma. Odkud tradice a nápad sušeného masa vlastně pochází, jaké má složení nebo jak si jej vyrobit doma?

Kde se vzalo sušené maso?
Obecně vzato, konzervace nasolováním a sušením, se používala již ve starověku. Je to jeden z původních procesů, jak docílit toho, aby maso vydrželo dlouho a zároveň nebylo náročné na skladování. Záznamy o takovémto zpracování masa sahají až do dob starověkých civilizací (Mezopotámie, Egypt, Řecko) či Římské říše (234–149 př.n.l.). Sušení následně ale využívali například i severoameričtí indiáni a lidé v Indické říši.

Sušené maso můžeme znát jako jerky, biltong či bites a jiné. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu zpracování. Zde se převážně zaměříme na nejtypičtější a nejrozšířenější sušené maso, a to jsou jerky. Jedná se o severoamerickou variantu, jejíž název pochází ze španělského „ch‘arqui“, kdy si španělští kolonizátoři sušili na lodích plátky masa. Nejčastěji se používalo maso hovězí, bizoní, drůbeží a vepřové.

Zdroj kvalitních bílkovin
Porce sušeného masa má většinou přibližně 25–30 gramů a obsahuje v kolem 60–116 kalorií.

Ačkoli se může na první pohled zdát, že porce je zanedbatelná, je plná bílkovin (v průměru 9,4–12,5 g), které se podílí nejen na zahnání pocitu hladu, ale jsou potřebné především pro tvorbu svalové hmoty, zvyšují termický efekt stravy, pomáhají v odbourávání tuků, snižují krevní tlak a celkově jsou nezbytné při rekonvalescenci.

Dospělý člověk by měl denně přijmout nejméně (!) 0,8 gramů bílkovin na 1 kilogram hmotnosti. Takže například muž s průměrnou hmotností a se sedavým zaměstnáním, by měl za den dodat tělu 56 gramů bílkovin, žena pak 46 gramů. Jeden balíček jerky nám tedy významně přispěje do celkového denního příjmu kvalitních bílkovin, nemyslíte?

Sušené maso většinou obsahuje minimum tuku, nicméně také hodně záleží, z jakého masa je vyrobeno. Nejčastěji můžeme na trhu vidět jerky z hovězího, vepřového, krůtího či kuřecího masa. Používá se však ale například i maso jelení, dančí, pštrosí, klokaní, dokonce i maso rybí ad. Jistou „novinkou“ je dokonce i varianta pro vegany – sójové jerky, jež je od toho pravého takřka k nerozeznání.

Další složení sušeného masa se velmi odvíjí podle toho, jaké přídatné látky obsahuje.

Na obalech se také můžeme setkat s označením E252 a E250. Jedná se o dusičnan draselný a dusitan sodný, jež se přidávají k masu kvůli konzervaci a barvě. Prodlouží se tak životnost výrobku, sníží se riziko výskytu mikroorganismů či otravy botulotoxinem a maso má sytější červenou barvu. Tak jako jiná „éčka“, i tato jsou ve zdravé výživě ne zrovna žádoucí, proto bychom si jejich příjem měli alespoň trochu hlídat.

Obohaťte a zpestřete svůj jídelníček nejen při dietě

Sušené maso je zajisté skvělou pochoutkou. Zkuste vedle obvyklých brambůrek či tyčinek podat na stůl právě sušené maso, určitě si na něm pochutná i vaše návštěva.

Díky svému nenáročnému skladování a hodnotnému složení, využívají jerky i lidé například na cestách a výletech jako rychlou svačinku. Čeká-li vás dlouhá jízda autem nebo jste dokonce řidič z povolání, můžete v průběhu zkusit žvýkat sušené maso, které skvěle udrží vaši bdělost.

Velké zastoupení příznivců je především ze strany sportovců a lidí, vyznávajících zdravý životní styl. Horolezci, turisté, závodníci, cyklisté, kulturisté a mnoho dalších jistě ocení rychlou a chutnou dávku kvalitních bílkovin a energie.

Držíte právě redukční dietu? Neváhejte vyzkoušet právě sušené maso, které je vhodnou a oblíbenou potravinou u lidí, jež se snaží shodit nějaká ta přebytečná kila. Plnohodnotné bílkoviny jsou při redukci velmi žádoucí, navíc vás zaručeně zasytí. Jerky obsahuje také minimum tuků a sacharidů a obsah energie vám také nijak nenaruší váš dietní plán, naopak, lze jej díky složení jednoduše zakomponovat do redukčního jídelníčku. Kvalitní sušené maso by také nemělo obsahovat téměř žádný cholesterol, což ocení zejména ti, kteří si musejí hlídat jeho příjem.

Kdo by měl být s konzumací opatrný?

Ačkoliv se zdá tato pochoutka skvělou volbou pro každého, lidé s vysokým krevním tlakem by měli být se zařazováním sušeného masa opatrní. Některé produkty totiž obsahují vysoké množství soli, proto je potřeba, hlídat si nejen složení, ale také množství, které sníme.

To samé platí i ohledně množství bílkovin, které jsou pro naše tělo nepostradatelnou živinou, nicméně všeho moc škodí, a to i v tomto případě. Jak bylo výše zmíněno, jerky obsahuje opravdu hodně bílkovin v malém množství, proto je nutné, hlídat si i jejich příjem.

Troufnete si na vlastní výrobu?

Sušené maso dnes najdete skoro ve všech obchodech s potravinami, drogeriích, benzinových pumpách a dalších. Pokud jste jeho příznivcem, zkuste si výrobu doma, je sice časově náročnější, ale dostane se vám skvělého výsledku, a navíc si jej můžete ochutit podle sebe.

Základní recept:

  • 1,5 kg libového masa dle vlastního výběru (hovězí, kuřecí, krůtí, vepřové) nakrájejte na co nejtenčí plátky a vložte do uzavíratelného sáčku
  • následně přidejte k masu 3 stroužky utřeného česneku, sójovou omáčku či barbecue omáčku dle chuti, špetku soli a pepře
  • poté sáček uzavřete a pečlivě protřepejte, aby se přísady dostaly všude a takto připravené několik hodin (nejlépe přes noc) marinujte v lednici
  • dále pak maso vyjměte ze sáčku a sušte za nízké teploty buď v sušičce nebo v troubě na 50–60° cca 10 hodin
  • hotové sušené maso (získáte přibližně 500 g) poznáte tak, že se láme
  • nechte vychladnout a dejte do vhodné uzavíratelné nádoby

Zdroje: bezhladoveni.cz, BLOG jamon.cz, 4health.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních letech začíná ztrácet na popularitě a mnozí si ke sváteční hostině...

Čtěte dál
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Protein představuje jeden z nejzákladnějších doplňků stravy pro osoby, které chtějí změnit svou postavu: nabrat svalovou hmotu, případně...
Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Konzumace hmyzu má mnoho benefitů. Už jste vyzkoušeli cvrččí protein?

Ačkoliv se pojídání různého hmyzu může zdát jako módní trend současnosti, jde o nejstarší stravu konzumovanou lidmi. Příkladem mohou...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

Jackfruit – ovoce, které svou strukturou nahradí maso v rostlinné kuchyni

V poslední době můžeme pozorovat zvýšený zájem o různé výrobky nahrazující maso. Důvodů je hned několik, například etika, ekologie...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...