Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoční pokrmy – tipy, jak vytvořit lehká a stravitelná tradiční jídla

Velikonoce jsou mimo jiné také svátky dobrého jídla a pití. Každoroční tradicí je pečení a vaření nejrůznějších svátečních dobrot, jako jsou jidáše, beránek, mazanec nebo nádivka. Ani velikonoční menu ale nemusí být za každou cenu kalorické a těžké, stačí do některých pokrmů zvolit zdravější alternativy, které jsou dnes už skoro klasikou, navíc běžně dostupnou, a přidat pohyb třeba v podobě procházek. Sváteční dny si pak užijete mnohem více.

Zkuste tradiční pokrmy zdravěji
Mezi hlavní dobroty Velikonoc patří jistě sladké verze v podobě zajíčka, beránka nebo mazance. Zkuste vyměnit klasickou mouku třeba za celozrnnou nebo špaldovou, část mouky můžete také nahradit jemně mletými vločkami. Pokrm tak získá více vlákniny a lépe zasytí. Osladit těsto můžete jen medem nebo čekankovým sirupem, který má minimum kalorií, zato hodně vlákniny a skvělou sladkou chuť.

Také mazanec můžete letos trochu vylepšit. Můžete ho například naplnit tvarohem, nebo připravit tvarohové těsto – tvaroh vás lépe zasytí, dodáte tělu bílkoviny a nesníte toho tolik. Na sváteční neděli se tradičně připravují také různé pokrmy s masem (jehněčí, telecí). Zkuste si ho letos upravit tak, abyste po něm nefuněli ještě týden. Připravte dobrý masový vývar, do kterého nepřidávejte žádné nudle, zato dejte více prostoru zelenině. Maso volte libové a pečte ho jen ve vlastní šťávě. Jako přílohu můžete zvolit různé druhy salátu, třeba lehký bramborový salát bez majonézy, jen se zeleninou, octem, olejem a bylinkami. Na jaře jsou také pro tělo velmi přínosné saláty ze zelených bylin, které pročistí váš organismus.

Připravte si tradiční nádivku trochu jinak
Nesmíme zapomenout ani na tradiční nádivku, která k Velikonocům neodmyslitelně patří. Tento pokrm symbolizuje nový začátek, jarní sílu s vůní čerstvých jarních bylinek. Tradiční surovinou této pochoutky je bezesporu kopřiva, která patří mezi nejlepší léčivé rostliny. Jedná se však o silnou bylinku a není vhodné ji konzumovat dlouhodobě. Užijte si ji tedy naplno během Velikonoc, kdy je ideální doba pro její konzumaci.

Do nádivky se také často přidává voňavé uzené maso. Pokud si neumíte představit nádivku bez masa, vybírejte vždy to libové. Nádivku lze ale připravit i ve vegetariánské verzi. Maso můžete nahradit například uzeným tempehem. Bílé pečivo v nádivce pak nahraďte celozrnným, žitným nebo špaldovým. Můžete zkusit i bezlepkové druhy pečiva, rozdíl opravdu nepoznáte. A bylinkami opravdu nešetřete. Kromě kopřivy přidejte i další výrazné bylinky, například medvědí česnek, petrželku nebo pažitku.

Vyměňte sladkosti pro děti za zdravější mlsání
Během velikonočních svátků je také tradicí zejména pro děti sníst velké množství nezdravých sladkostí. Zkuste jim proto letos nabídnout něco lepšího. Chcete-li jim dopřát čokoládu, vybírejte tu kvalitní a poctivou, s obsahem kakaa alespoň 70 % a bez zbytečných ingrediencí (karamel, kousky sušenek, slazené mléko apod.). Můžete pro ně také upéct zdravé dobroty, jako jsou celozrnné muffiny, cookies z luštěninové mouky nebo domácí tyčinky plné vloček, sušeného ovoce a medu. Kvalitní tyčinky jen z ovoce a kakaa dnes běžně seženete i v obchodech. Pro koledníky můžete mít připravené také různé druhy oříšků a sušeného ovoce. Vytvořte z nich dětem zdravé balíčky a ozdobte je jarními barvami.

Myslete na pitný režim a jezte hodně zeleniny
A co je dobré vždy dodržovat, pokud chcete i během velikonočních svátků zůstat fit a nezatěžovat trávení? Dejte si ke každému jídlu zeleninu a také pijte hodně vody. Vybírejte si celozrnné varianty pečiva, vejce volte domácí, bio z volného chovu nebo alespoň podestýlková. Z uzenin si dopřejte jen druhy s vysokým obsahem masa, třeba kvalitní šunku. Skvěle poslouží i různé zeleninové nebo luštěninové pomazánky. Tu si můžete snadno připravit také po svátcích z vajec, která vám v lednici zbyla. Uvařená vajíčka například rozšlehejte s tvarohem, přidejte trochu hořčice, bylinky a jarní cibulku. Pomazánku si pak vychutnejte na žitném celozrnném pečivu, ozdobte ji naklíčenou řeřichou a máte zdravou svačinku nebo večeři.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou životní energii. V gastronomii má pevné místo při přípravě různých...

Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec: zajímavosti o jeho složení a proč se vyplatí udělat na povrchu křížek

Mazanec je jedním z tradičních symbolů českých Velikonoc, spolu s velikonočním beránkem, kraslicemi a pomlázkou, nebo například mísou...
Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

Zdravá velikonoční nadílka pro děti: Tipy a inspirace, jak to udělat jinak a zdravěji

K Velikonocům patří dobré jídlo. Dobré ale nemusí být synonymem pro sladké a tučné, jak si my Češi až příliš často myslíme. I zdravé...
Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Velikonoce den po dni: Co a kdy jíst, abyste dodrželi tradice

Svátky smutné i veselé, spojované se smrtí i Zmrtvýchvstáním Ježíše Krista, se sluncem, zelení a teplem. To všechno přinášejí Velikonoce,...
Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pohanka: jedni ji milují, druzí ji nemohou cítit. Proč byste ji měli zařadit do jídelníčku?

Pokud se vyhýbáte lepku a přesto hledáte potraviny, které poskytují všechny výhody obilovin, jistě si zamilujete pohanku. Nejen, že...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění

Advent, Vánoce a dny mezi svátky jsou kouzelným obdobím, na které se často těšíme celý rok a začínáme s tím v podstatě bezprostředně...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...