Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou

Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou
zdroj: Kristýna Martínková

Zelená jarní polévka vypadá krásně na talíři a příjemně voní medvědím česnekem. Jelikož je hustší, příjemně zasytí a zároveň vám dopřeje příjemný pocit v žaludku.

Porce: 6
Doba přípravy: 45 minut
Označení: Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.

Ingredience

  • 3 větší brambory
  • 2 větší petržele
  • 2 žluté cibule
  • 100 g baby špenátu
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • hrst medvědího česneku
  • zakysaná smetana
  • sůl, pepř

Postup

  1. Zeleninu omyjte a oloupejte.
  2. Brambory, petržel, cibuli nakrájejte na kostky. Medvědí česnek se špenátem nasekejte nahrubo.
  3. Ve větším hrnci rozehřejte přepuštěné máslo.
  4. Zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte brambory, petržel a vše společně chvíli opékejte.
  5. Podlijte vše vývarem a nechte vařit zhruba 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  6. Poté přidejte baby špenát s medvědím česnekem a vše chvíli společně povařte.
  7. Tyčovým mixérem vše zmixujte do hladké konzistence.
  8. Polévku dochuťte solí, pepřem a ozdobte zakysanou smetanou.

Náš tip
Polévku můžete dochutit i mladými jarními kopřivami.       

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Krémová hrachová kaše s karamelizovanou zeleninou

Vyzkoušejte recept na netradiční hrachovou kaši. Ta je krásně jemná a krémová. Výborně ji doplňuje sladká karamelizovaná cibulka a mrkev.

Čtěte dál
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
„Oreo“ smetanový chia pudink

„Oreo“ smetanový chia pudink

Výborný smetanový dezert, který připomíná slavné kakaové sušenky, si jednoduše připravíte doma z pár ingrediencí. Výborně se hodí k...
Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu...
Klíšťata a prevence: postupy na výrobu přírodních repelentů, které si připravíte doma

Klíšťata a prevence: postupy na výrobu přírodních repelentů, které si připravíte doma

Jak už dnes víme, klíšťata nepotřebují ke své aktivitě nijak velké oteplení, stačí už pár stupňů nad nulou. Dnes si připomeneme pár...
Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že...
Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Jarní přepuštěné bylinkové máslo

Oblíbené přepuštěné máslo neboli ghí je vhodné k vysokotepelné úpravě. Vyzkoušejte si doma připravit své vlastní, které ochuťte solí...
Máte dost serotoninu, hormonu dobré nálady? Nyní je ideální čas na jeho doplnění

Máte dost serotoninu, hormonu dobré nálady? Nyní je ideální čas na jeho doplnění

Jaro je obdobím, které vlivem slunce výrazně působí na vyplavování serotoninu. To nám zvedá náladu, přináší naději a dobré pocity....
Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční mandlový mazanec

Velikonoční svátky se nemohou obejít bez kynutého mazance. Vyzkoušejte recept na vláčný a nadýchaný mandlový mazanec, který není plný...
Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto s medvědím česnekem, špenátem a hráškem

Krémové rizoto je plné zelených barev a výrazné chuti vína. Sezóna medvědího česneku, která trvá jen pár týdnů, je v plném proudu a...
Jaro patří játrům: naučte se, co jim škodí a co jim prospívá

Jaro patří játrům: naučte se, co jim škodí a co jim prospívá

Jaro je obdobím nových začátků a očist. Aby ty měly smysl, je třeba je řešit racionálně a zejména úpravou jídelníčku. Takové odlehčení...