Černý bez kvete v průběhu několika týdnů v období zhruba od května do července, několika pozdními květy však můžeme být obdařeni ještě brzy na podzim. Květy černého bezu nebo také bezinky mají bílou až světle nažloutlou barvu. Samotný květ je jedinou částí rostliny, která je jedlá i bez tepelné úpravy, usušení nebo zkvašení.
Černý bez je velmi ceněný pro své léčivé účinky, ale potěšit se můžeme i jeho intenzivní, omamnou vůni. Právě v těchto dnech si můžeme nasbírat a nasušit květenství, které pak v průběhu dalšího roku využijeme na nejrůznější zdravotní obtíže.
Jak sbírat a sušit bezový květ?
Sbíráme vždy celá květenství, která buď odstříháváme, nebo opatrně odlamujeme. Květy sbíráme za suchého počasí a nejlépe před jejich úplným rozvitím. Květy černého bezu můžeme sušit více způsoby. Jednou z možností je, že květy zavěsíme v dobře větrané místnosti. Květy můžeme také rozprostřít v tenké vrstvě například na podložku, plech z trouby nebo jen staré noviny.
Léčivé účinky květů, listů, plodů a kůry černého bezu
Bezové květy krásně voní a už jen tím nás lákají k využití. Nasušený bez se určitě hodí do každé domácnosti. Květ se užívá čerstvý i sušený jako nálev, čaj, nebo macerát za studena, například ve formě osvěžujících letních limonád a bylinných nápojů. Sbírat a sušit však můžeme také listy. Ty používáme čerstvé nebo sušené a spařené horkou vodou. Čerstvá šťáva z listů dobře funguje jako repelent. V lidovém léčitelství se hojně využívá také bezová kůra, například tinktura z kůry má mít účinky vyvolávající porod. Sušené plody jsou zase výborným lékem na průjem. Využívat se však mohou i jako přírodní kloktadlo, účinné na bolest v krku, záněty dutin nebo afty.
Využití bezinkových květů a plodů
Využití bezových květů je opravdu široké. Květ černého bezu má silné antioxidační účinky. Zejména jako podpůrný prostředek nám může pomoci při mnoha potížích. Nejčastěji se květ zpracovává na výrobu domácího sirupu, limonádu, med, čaj proti nachlazení a horečce a také na přípravu pokrmu, kterým jsou květy obalené ve vaječném těstíčku a poté smažené. Květ obsahuje silici, kyselinu valerovou, sulfáty, draselnou sůl, vápník a slizy. Listy bezu zase obsahují hodně vápníku. Plody obsahují pektiny, organické kyseliny, cukry a rutin. Připravuje se z nich šťáva, sladký bezinkový rozvar jako náplň do dezertů, bezinkový kompot, marmeláda nebo povidla.
Jsou bezinkové plody jedovaté?
Čerstvé bezinky velmi snadno a rychle plesniví, je proto vhodné je sbírat za suchého počasí a rozhodně ne po dešti, kdy by mohly začít podléhat zkáze dřív, než je stačíme zpracovat. Bezinkové bobule se doporučuje vždy převařit. V syrovém stavu a ve větším množství opravdu jedovaté jsou, respektive jedovaté jsou pecičky, které plody obsahují. Pro dospělého jedince je hranice otravy zhruba kolem dvou set bobulí na kilogram tělesné hmotnosti, což je poměrně velké množství, ale i menší množství může dospělému člověku způsobit nepříjemnou nevolnost.
Zdroj: nelenprozelen.cz, cerny-bez.cz/kvet
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Zářivá slunečnice: slunečnicová semínka a olej jako booster pro vaši pleť
Slunečnice je jednou z typických letních květin. Její vysoká majestátnost, tyčící se za ploty chalup nebo projasňující krajinu zářivě žlutými květy je pastvou pro oči na pohodové procházce. Slunečnice...
Čtěte dál