Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže
zdroj: Shutterstock

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit, ale pokazit si Vánoce obíháním lékařů se nikomu nechce. Naštěstí není potřeba trpět. Mírné příznaky tzv. dyspepsie se mohou v některých případech vyřešit samoléčbou. K dispozici se nabízí celá řada volně prodejných léčiv a registrovaných fytofarmak ve formě čajů, kapslí či kapek.

S čím vším si poradíme doma a kdy k lékaři?  
Běžné potíže charakterizované nepříjemnými pocity v nadbřišku a v okolí́ břicha, spojené s mírnými křečemi, říháním, pálením žáhy, ztrátou chuti k jídlu, pocitem plnosti, nadýmáním a plynatostí způsobené dietní chybou obvykle zažene úprava životosprávy a střídmost. Naopak pokud opakovaně zvracíte, cítíte dlouhodobou únavu, objevila se horečka a žádné léky nepomáhají, ordinace lékaře nepočká. Pak není možné řešit samotný příznak, ale je důležité najít příčinu toho všeho a zaměřit se na ni.

Co vše nás může potkat a jak si s tím poradit (nejen o Vánocích)?

Pálení žáhy
Řada lidí si neumí ani představit, co tento pojem znamená. Pacienti ho popisují jako bolest za hrudní kostí vystřelující do zad nebo do ramene, někdy i jako stav podobný infarktu. Objevuje se, pokud žaludeční šťávy vystupují ze žaludku do jícnu. Reakční zvýšení kyseliny chlorovodíkové nemusí být nebezpečné, pokud je však spojené s chronickým stresem, opakuje se častěji, způsobuje bolest v krku a zhoršuje dýchání, sami si neporadíme. Samoléčbou riskujeme vznik vředů a dalších komplikací. O Vánocích se ovšem nemusí jednat o nic výjimečného. Převaha tučných, smažených, sladkých a kynutých jídel k tomu jednoduše vede. Pokud víte, že jste to s jídlem přehnali a pálí vás žáha pomohou tzv. antacida. Ty zneutralizují již vzniklou HCl. Neodstraní tedy příčinu, ale značně uleví od příznaků, a to velmi rychle. Podávají se ideálně po jídle a na noc. Avšak pozor na ně! Vždy je důležité myslet na odstup od ostatních, pravidelně užívaných léků, zpomalují totiž jejich vstřebávání a snižují tak účinek zamýšlené terapie. Pokud se antacida podávají krátkodobě, jsou bezpečná. Je-li si potřeba ulevit, ale všechny lékárny v okolí jsou zavřené možná na vás v kredenci čeká obyčejná jedlá soda, nebo hořčice, osvědčená rada našich babiček. Tak vyzkoušejte.

Nadýmání
Pokud pacient udává plynatost, stěžuje si na pocity tlaku a plnosti, pravděpodobně došlo k nadměrné tvorbě střevních plynů, vlivem nadýmavých potravin. Lékárna může v takovém případě nabídnout fyzikálně působící kapsličky, které sníží povrchové napětí plynů, s obsahem simeticonu či dimetikonu. Tato deflatulencia jsou vhodná pro všechny věkové kategorie od kojenců, přes dětí až po starší pacienty. Nemusí se jich bát ani těhotné či kojící ženy. Kdo by však chtěl sáhnout po něčem více přírodním pomůže anýzový nebo kmínový čaj. Žádné složitosti nehledejte, kmín jako koření postačí.

Špatné trávení
Co s pocitem tíhy po najezení? Lékárník by nejspíš nabídl trávicí enzymy. Pro strávení tučných a neobvyklých jídel se nejvíce hodí směs enzymů pomáhající rozkládat tuky a bílkoviny. Na smaženého kapra s bramborovým salátem jak dělané. Všimněte si, která jídla potíže způsobují a vyhýbejte se jim. Ze sycené vody přesedlejte na nesycenou, schválně co to udělá. Také různé rostliny a byliny dokáží zklidnit zažívání a podpořit trávení. Nabízí se meduňka, heřmánek, koriandr, bazalka či zázvor. Snažte se i přes svátky stravovat zdravě a pestře. Zpomalení a vyhýbání se stresu se snáze doporučí, než udělá. Za tímto účelem můžete vyzkoušet uvolňující cvičení, pravidelné a vědomé dýchání a zásadní pro naše trávení je pohodlné oblečení. Snažíte-li se mírnit se v jídle pomocí těsných kalhot, žaludek vám nepoděkuje.

Udržet se přes svátky na uzdě bude náročné, mějme doma zásobu léků první pomoci, avšak věřte, že nefarmakologická, režimová opatření jsou stejně důležitá. Pravidelná a vyvážená strava, klidné stolovaní s dostatkem času na jídlo udělá zázraky. Nezapomeňme přihlížet také k individuální nesnášenlivosti jídel. Ublížit může i pití kávy a alkoholu na lačný žaludek a samozřejmě kouření. Oslavte Vánoce v klidu, spolknutá rybí kost není jediné nebezpečí, které u svátečního stolu číhá.

Zdroje: pediatriepropraxi.czprolekare.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká...

Čtěte dál
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...