Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?
zdroj: Shutterstock

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba pomeranče nebo mandarinky, přesto se pod hnědou chlupatou slupkou najde svěží zelená dužina příjemně kyselé chuti. Svůj název nemá jen tak, skutečně je odvozen od novozélandského ptáka, kterému se i trochu podobá. Teď je ta správná doba na jejich konzumaci. Co všechno našemu tělu dodá kiwi?

Kde se kiwi vzalo a jaké známe druhy
Kiwi je plodem aktinídie ovocné, což je popínavá rostlina původem z Číny. Původně se také tomuto ovoci říkalo čínský angrešt. Nejsnáze u nás seženete kiwi zelené, slupku běžně nejíme, přestože není zdravotně závadná. Tento druh kiwi je tvrdší a postupem času měkne a zraje. Pak známe kiwi zlaté, to se od prvního liší barvou dužiny i tvarem. Také má mnohem méně chloupků na slupce, proto dříve dozrává a také rychleji podléhá zkáze. Je ale proti klasickému druhu kiwi sladší a chuť je i jemnější. Celkem známé je ještě kiwi drobnoplodé, kdy už název napovídá, že jde o menší plody.

Kiwi jako superzdroj vitamínu C
Ovoce je obecně bohaté na vitamíny a další prospěšné látky. Kiwi ale disponuje opravdu vysokým množstvím vitamínu C – ne každý ví, že pouhé jedno kiwi pokryje doporučenou denní dávku. Tohle exotické ovoce je ale bohaté také na hořčík, železo nebo draslík. Za zmínku jistě stojí také obsah rutinu, důležitého flavonoidu, který navíc zvyšuje vstřebatelnost vitamínu C. Kiwi vám dodá také slušnou dávku vlákniny. Pravidelná konzumace kiwi pomáhá posilovat imunitní systém, podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy, díky obsahu antioxidantů chrání před rakovinným bujením nebo před vznikem aterosklerózy.

Využijte kiwi do dezertů nebo smoothies
Kiwi vybírejte vždy takové, aby bylo pružné, ale ne příliš tvrdé. Mělo by být ještě v dobré kondici, ne příliš měkké nebo přezrálé. Doma ho můžete nechat pár dní dozrát a když ho budete skladovat v lednici, je schopné vám vydržet i týdny. Skvělé je kiwi jen tak v čerstvé podobě. Většinou jsme zvyklí kiwi loupat, nutné to však není. Slupka ale může být pro někoho příliš dráždivá, proto stačí jíst dužinu, kterou nejčastěji vydlabeme ze dvou půlek. Kiwi vám úžasně doplní ovocný salát, oživí ale také jakýkoliv dezert, zejména ty nepečené, dodá jim kyselost, čerstvost, svěžest a barvu. Kiwi může být také dobrou součástí nejrůznějších koktejlů. A kde ho rozhodně oceníte? V jakémkoliv smoothie! Během chvíle máte připravenou super zdravou svačinu plnou vitamínu C.

Přestože je ideální jíst lokálně a sezónně, v případě kiwi udělejte výjimku a dopřejte si ho nyní během zimy. Dodáte tělu potřebnou dávku vitamínu C a oživíte tak každou svačinu nebo snídani v době, kdy čerstvého ovoce moc není, a ne vždy máme plný mrazák letního ovoce.

Na co si dát pozor při konzumaci
Abychom ale kiwi jen nechválili, je vhodné upozornit i na jeho rizika. Stinnou stránkou tohoto exotického ovoce je fakt, že u leckoho může vyvolat nepříjemné alergické reakce. Ty se projevují kožní vyrážkou nebo například otokem jazyka. Někdy ani nemusí dojít přímo k alergické reakci, ale mnohým lidem se po konzumaci kiwi nepříjemně „osype“ jazyk nebo dutina ústní, což může od další konzumace odradit. Je tedy lepší s kiwi začínat pozvolna a opatrně, a pokud jej dáváte svým dětem, začněte s tím ideálně až po pátém roce života.

Zdroje: vimcojim.czcelostnimedicina.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem dát si i sladké dobroty, jako jsou dorty, muffiny, koláčky apod. Co...

Čtěte dál
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Grapefruit patří mezi méně oblíbené druhy citrusového ovoce. Jeho nahořklou chuť mnoho lidí špatně snáší, někteří jej dokonce nejsou...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Je lepší stravovat se dietně s nízkým obsahem kalorií, nebo jíst zdravě a nehlídat tolik množství? Není úplně jednoduché jasně odpovědět....
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....