Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba pomeranče nebo mandarinky, přesto se pod hnědou chlupatou slupkou najde svěží zelená dužina příjemně kyselé chuti. Svůj název nemá jen tak, skutečně je odvozen od novozélandského ptáka, kterému se i trochu podobá. Teď je ta správná doba na jejich konzumaci. Co všechno našemu tělu dodá kiwi?
Kde se kiwi vzalo a jaké známe druhy
Kiwi je plodem aktinídie ovocné, což je popínavá rostlina původem z Číny. Původně se také tomuto ovoci říkalo čínský angrešt. Nejsnáze u nás seženete kiwi zelené, slupku běžně nejíme, přestože není zdravotně závadná. Tento druh kiwi je tvrdší a postupem času měkne a zraje. Pak známe kiwi zlaté, to se od prvního liší barvou dužiny i tvarem. Také má mnohem méně chloupků na slupce, proto dříve dozrává a také rychleji podléhá zkáze. Je ale proti klasickému druhu kiwi sladší a chuť je i jemnější. Celkem známé je ještě kiwi drobnoplodé, kdy už název napovídá, že jde o menší plody.
Kiwi jako superzdroj vitamínu C
Ovoce je obecně bohaté na vitamíny a další prospěšné látky. Kiwi ale disponuje opravdu vysokým množstvím vitamínu C – ne každý ví, že pouhé jedno kiwi pokryje doporučenou denní dávku. Tohle exotické ovoce je ale bohaté také na hořčík, železo nebo draslík. Za zmínku jistě stojí také obsah rutinu, důležitého flavonoidu, který navíc zvyšuje vstřebatelnost vitamínu C. Kiwi vám dodá také slušnou dávku vlákniny. Pravidelná konzumace kiwi pomáhá posilovat imunitní systém, podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy, díky obsahu antioxidantů chrání před rakovinným bujením nebo před vznikem aterosklerózy.
Využijte kiwi do dezertů nebo smoothies
Kiwi vybírejte vždy takové, aby bylo pružné, ale ne příliš tvrdé. Mělo by být ještě v dobré kondici, ne příliš měkké nebo přezrálé. Doma ho můžete nechat pár dní dozrát a když ho budete skladovat v lednici, je schopné vám vydržet i týdny. Skvělé je kiwi jen tak v čerstvé podobě. Většinou jsme zvyklí kiwi loupat, nutné to však není. Slupka ale může být pro někoho příliš dráždivá, proto stačí jíst dužinu, kterou nejčastěji vydlabeme ze dvou půlek. Kiwi vám úžasně doplní ovocný salát, oživí ale také jakýkoliv dezert, zejména ty nepečené, dodá jim kyselost, čerstvost, svěžest a barvu. Kiwi může být také dobrou součástí nejrůznějších koktejlů. A kde ho rozhodně oceníte? V jakémkoliv smoothie! Během chvíle máte připravenou super zdravou svačinu plnou vitamínu C.
Přestože je ideální jíst lokálně a sezónně, v případě kiwi udělejte výjimku a dopřejte si ho nyní během zimy. Dodáte tělu potřebnou dávku vitamínu C a oživíte tak každou svačinu nebo snídani v době, kdy čerstvého ovoce moc není, a ne vždy máme plný mrazák letního ovoce.
Na co si dát pozor při konzumaci
Abychom ale kiwi jen nechválili, je vhodné upozornit i na jeho rizika. Stinnou stránkou tohoto exotického ovoce je fakt, že u leckoho může vyvolat nepříjemné alergické reakce. Ty se projevují kožní vyrážkou nebo například otokem jazyka. Někdy ani nemusí dojít přímo k alergické reakci, ale mnohým lidem se po konzumaci kiwi nepříjemně „osype“ jazyk nebo dutina ústní, což může od další konzumace odradit. Je tedy lepší s kiwi začínat pozvolna a opatrně, a pokud jej dáváte svým dětem, začněte s tím ideálně až po pátém roce života.
Zdroje: vimcojim.cz, celostnimedicina.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál