Hliníková fólie je stálicí všech domácností a už si bez ní vlastně nedokážeme představit život. Ať už si děláte domácí gyros nebo potřebujete uchovat jídlo, saháme po něm prakticky denně. Na co se ještě hodí a kde byste ho naopak neměli používat?
Jak správně používat hliníkovou fólii?
Hliníková fólie se jmenuje výstižně, protože je vyrobena z 98,5 % hliníku smíchaného s trochou železa a křemíku. Je výborným izolantem a skvěle se tvaruje. Právě z tohoto důvodu se hojně využívá k přípravě zeleniny na nebo masa v troubě, k přikrytí pokrmů při pečení, aby ho chránila před přílišným zhnědnutím. Pokud ji používáte v troubě, je dobrá k přikrytí pekáče, ale neměla by přijít do přímého kontaktu s potravinami.
Protože se při pečení může hliník uvolnit přímo do vašeho jídla. Pro přípravu pečené zeleniny a dalších pokrmů zvolte pečicí papír. Je naopak výborná pro udržení teploty jídla po vyjmutí z trouby až do okamžiku jeho podávání. Můžete do ní zabalit zbytky potravin, které by mohlo zhnědnout působením vzduchu nebo oschnout (některé druhy nakrájené ovoce a zeleniny, sýry).
Vzhledem k tomu, že ve většině případů nezáleží na použití strany hliníkové fólie, třeba se divíte, proč je jedna matná a druhá lesklá. Důvodem odlišnosti je to, že během výroby se ve fázi konečné laminace překryjí dva hliníkové pláty a nalaminují se současně, což vytváří rozdíl v lesku mezi oběma stranami.
Kde a kdy alobal určitě nepoužívat
Nesprávně používaná hliníková fólie může mít škodlivé účinky na vaše zdraví nebo představovat nebezpečí požáru. Proto je dobré vědět, co byste s alobalem opravdu neměli dělat. Pokud chcete znovu použít již použitou hliníkovou fólii, protože je stále v dobrém stavu, je to možné, ale ne u potravin, protože riskujete, že vytvoříte živnou půdu pro salmonelu.
Pokud jde o použití alobalu v mikrovlnné troubě, je potřeba si uvědomit, že kovy jsou vodičem elektřiny. Pokud se ve fólii objeví výkyvy hladkosti, může způsobit jiskření. Chcete-li do hliníkové fólie zabalit potraviny, určené ke zmrazení, neměly by rovněž být příliš slané.
Potraviny, které by se neměly balit do hliníkové fólie:
- Hliník si nerozumí s potravinami, které obsahují kyseliny (citrony, kysané zelí, ale také rajčata).
- Pokud je zabalíte do alobalu, riskujete jejich kontaminaci sloučeninami, které se vytvoří během následné chemické reakce.
- Připravujete-li jídlo s obsahem jablečného octa (a dalších octů), koření a soli, vyhněte se aplikace hliníkové fólie přímo na pokrm během pečení.
- Není vhodné ji používat pro přípravu pokrmů kyselého charakteru (např. lasagne s rajčaty) v nádobách z nerezové oceli. Může dojít k elektrolytické reakci (výměně iontů) mezi kovem a alobalem a následnému znehodnocení jídla.
Jak je to s možnou toxicitou alobalu pro lidské zdraví?
Stále více se mluví o nepříznivém vlivu hliníku na lidské zdraví. Uvádí se, že může představovat riziko neurotoxicity a má spojitost se vznikem neurodegenerativních onemocnění jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Uvádí se rovněž jako jedna z příčin civilizačních nemocí včetně diabetu II. typu.
Toxické účinky hliníku se podle odborníků týkají především centrálního nervového systému (encefalopatie, psychomotorické poruchy) a kostní tkáně. Je v našich životech totiž
přítomný více, než byste si mysleli. Dostáváme ho do těla skrz dýchací cesty při vdechování prachu, orální cestou při jídle a přes kůži v antiperspirantech a další kosmetice. Omezení používání hliníkové fólie při vaření a její nahrazení pečicím papírem je tedy více než žádané.
Zdroje: dentalhealth.org, britannica.com, ncbi.nlm.nih.gov
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Co udělá digitální detox? Jak se změní vaše mysl i tělo, když odložíte telefon
Dnes si už téměř nedokážeme představit den bez chytrého telefonu, počítače nebo jiných zařízení. Neustálé kontrolování zpráv, sledování sociálních sítí a přísun informací se staly běžnou součástí našeho...
Čtěte dál
Oves v kosmetice: supersložka účinné, přírodní kosmetiky

Intimní hygiena – obyčejný sprchový gel je nevhodný, ubrousky jsou plné chemie. Co tedy používat?

Antibakteriální gely: výhody, nevýhody a rizika

Antibakteriální gely – čtěte složení a dávejte si pozor na tyto látky

Správná péče o uši – jak správně zacházet s vatovými tyčinkami?

Gynekologické záněty trápí v létě nejednu ženu. Jak jim účinně předcházet?

Čeká vás let na dovolenou? Zde jsou tipy, jak ho přežít bez nepříjemných zdravotních následků

Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Těkavé organické sloučeniny: Jaké materiály, které máte doma, představují riziko?

5 nebezpečných bakterií, které vám mohou v běžném životě uškodit

Menstruační cyklus a fáze Měsíce. Existuje mezi nimi spojitost?
