Hliníková fólie je stálicí všech domácností a už si bez ní vlastně nedokážeme představit život. Ať už si děláte domácí gyros nebo potřebujete uchovat jídlo, saháme po něm prakticky denně. Na co se ještě hodí a kde byste ho naopak neměli používat?
Jak správně používat hliníkovou fólii?
Hliníková fólie se jmenuje výstižně, protože je vyrobena z 98,5 % hliníku smíchaného s trochou železa a křemíku. Je výborným izolantem a skvěle se tvaruje. Právě z tohoto důvodu se hojně využívá k přípravě zeleniny na nebo masa v troubě, k přikrytí pokrmů při pečení, aby ho chránila před přílišným zhnědnutím. Pokud ji používáte v troubě, je dobrá k přikrytí pekáče, ale neměla by přijít do přímého kontaktu s potravinami.
Protože se při pečení může hliník uvolnit přímo do vašeho jídla. Pro přípravu pečené zeleniny a dalších pokrmů zvolte pečicí papír. Je naopak výborná pro udržení teploty jídla po vyjmutí z trouby až do okamžiku jeho podávání. Můžete do ní zabalit zbytky potravin, které by mohlo zhnědnout působením vzduchu nebo oschnout (některé druhy nakrájené ovoce a zeleniny, sýry).
Vzhledem k tomu, že ve většině případů nezáleží na použití strany hliníkové fólie, třeba se divíte, proč je jedna matná a druhá lesklá. Důvodem odlišnosti je to, že během výroby se ve fázi konečné laminace překryjí dva hliníkové pláty a nalaminují se současně, což vytváří rozdíl v lesku mezi oběma stranami.
Kde a kdy alobal určitě nepoužívat
Nesprávně používaná hliníková fólie může mít škodlivé účinky na vaše zdraví nebo představovat nebezpečí požáru. Proto je dobré vědět, co byste s alobalem opravdu neměli dělat. Pokud chcete znovu použít již použitou hliníkovou fólii, protože je stále v dobrém stavu, je to možné, ale ne u potravin, protože riskujete, že vytvoříte živnou půdu pro salmonelu.
Pokud jde o použití alobalu v mikrovlnné troubě, je potřeba si uvědomit, že kovy jsou vodičem elektřiny. Pokud se ve fólii objeví výkyvy hladkosti, může způsobit jiskření. Chcete-li do hliníkové fólie zabalit potraviny, určené ke zmrazení, neměly by rovněž být příliš slané.
Potraviny, které by se neměly balit do hliníkové fólie:
- Hliník si nerozumí s potravinami, které obsahují kyseliny (citrony, kysané zelí, ale také rajčata).
- Pokud je zabalíte do alobalu, riskujete jejich kontaminaci sloučeninami, které se vytvoří během následné chemické reakce.
- Připravujete-li jídlo s obsahem jablečného octa (a dalších octů), koření a soli, vyhněte se aplikace hliníkové fólie přímo na pokrm během pečení.
- Není vhodné ji používat pro přípravu pokrmů kyselého charakteru (např. lasagne s rajčaty) v nádobách z nerezové oceli. Může dojít k elektrolytické reakci (výměně iontů) mezi kovem a alobalem a následnému znehodnocení jídla.
Jak je to s možnou toxicitou alobalu pro lidské zdraví?
Stále více se mluví o nepříznivém vlivu hliníku na lidské zdraví. Uvádí se, že může představovat riziko neurotoxicity a má spojitost se vznikem neurodegenerativních onemocnění jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Uvádí se rovněž jako jedna z příčin civilizačních nemocí včetně diabetu II. typu.
Toxické účinky hliníku se podle odborníků týkají především centrálního nervového systému (encefalopatie, psychomotorické poruchy) a kostní tkáně. Je v našich životech totiž
přítomný více, než byste si mysleli. Dostáváme ho do těla skrz dýchací cesty při vdechování prachu, orální cestou při jídle a přes kůži v antiperspirantech a další kosmetice. Omezení používání hliníkové fólie při vaření a její nahrazení pečicím papírem je tedy více než žádané.
Zdroje: dentalhealth.org, britannica.com, ncbi.nlm.nih.gov
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Antibakteriální gely – čtěte složení a dávejte si pozor na tyto látky
V posledních třech letech jsme je používali více než je zdrávo. Antibakteriální gely mohou být sice dobrými pomocníky, ale také mohou pěkně uškodit. Určitě byste se ale při jejich výběru měli zajímat o...
Čtěte dál
Správná péče o uši – jak správně zacházet s vatovými tyčinkami?

Gynekologické záněty trápí v létě nejednu ženu. Jak jim účinně předcházet?

Čeká vás let na dovolenou? Zde jsou tipy, jak ho přežít bez nepříjemných zdravotních následků

Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Těkavé organické sloučeniny: Jaké materiály, které máte doma, představují riziko?

5 nebezpečných bakterií, které vám mohou v běžném životě uškodit

Menstruační cyklus a fáze Měsíce. Existuje mezi nimi spojitost?

Kalíšek a kalhotky: výhody a nevýhody těchto nových menstruačních pomůcek
