Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích, navíc jsou právem považované za superpotravinu, kterou bychom rozhodně neměli opomíjet. Mají vysoký obsah živin, antioxidantů, vlákniny a vitamínů, například jeden šálek borůvek obsahuje celou doporučenou denní dávku vitamínu C.
Borůvky obsahují zdraví prospěšné polyfenoly a flavonoidy, látky, které mají silné antioxidační účinky. Mají tak nejen hojivé vlastnosti, ale chrání také před srdečními chorobami a rakovinou. Podporují mimo jiné zdravý krevní tlak, pevné kosti, správnou funkci mozku i zažívání. Za každou hrst čerstvě natrhaných borůvek tak buďme lesu vděční.
S borůvkami k lepšímu zraku i stavu mysli
Borůvková sezóna je relativně krátká, a proto je třeba si toto lahodné a zdravé lesní ovoce hojně dopřát a náležitě vychutnat. Antioxidanty obsažené v borůvkách zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí tak jejich degenerativním onemocněním. Jsou obsažené především v jejich slupce. Udržují v kondici také naše duševní zdraví a zlepšují paměť. Borůvky prospívají také zraku, pomáhají zregenerovat oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Jejich častá konzumace pomáhá předcházet vzniku šerosleposti, nebo zmírňovat její projevy. Borůvky mohou pomoci i proti průjmu nebo zácpě – v prvním případě se doporučují borůvky sušené, v tom druhém pak čerstvé. Na borůvky se ani při dlouhodobé konzumaci neprojevují prakticky žádné alergické reakce. Pro zdravotní účely se využívá také borůvkové listí.
Způsoby zpracování borůvek
Borůvky je možné zpracovat a uchovat mnoha způsoby – je z nich skvělá marmeláda i povidla, můžete je sušit, zmrazit, připravit z nich kompot, který skvěle chutná, a navíc je vhodný ke zmírnění střevních potíží, šťávu na posílení imunity a podobně. Pokud tedy všechny nevyužijete do dezertů a moučníků, můžete je zavařit, usušit nebo zamrazit. Při zamrazování se doporučuje, jako i u jiných druhů bobulovitého ovoce, tak i přebrané a omyté borůvky nejprve předmrazit v jedné vrstvě rozložené na tácku nebo v mělké misce. Poté je můžete přesypat do sáčků. Borůvky takto zůstanou neslepené a půjde snadněji odsypat jen požadované množství. Další možností je usušení borůvek. K tomu můžete využít troubu, sušičku na ovoce, za vhodných podmínek i sluníčko. Sušení venku by mělo probíhat v polostínu, ne na přímém slunci, poté je vhodné je dosušit na suchém a teplém místě. V troubě sušíme borůvky při teplotě do 50 až 60 °C, borůvky musí být po usušení zcela tvrdé a bez viditelného obsahu tekutiny. Sušené plody uchováváme v dobře uzavřené nádobě, v suchu a temnu. A jak se zbavit typického fialového zabarvení dlaní a prstů po jejich sběru? Nejlepší je na to kyselina citrónová smíchaná s vodou, ve které si umyjete ruce kartáček a nebo přímo citrón, který můžete použít místo kartáčku. Zaručeně tak smyjete skoro veškerou barvu.
Nejen lesní, ale i kanadské borůvky mají svůj přínos
Pokud nemáte možnost nebo čas vyrazit si na borůvky do lesa, určitě si zajděte na trh pro borůvky kanadské. Ne v každém lese jsou lány borůvčí, nebo jsou na místech chráněného území, kde je sběr zakázán. Kanadské borůvky nemají sice tak výraznou chuť lesních borůvek, ale přínosné jsou zrovna tak. Některé zdroje uvádějí, že kanadské borůvky jsou léčivé stejně jako ty lesní, jiné, že mají účinky o něco slabší. Ať tak nebo tak, zdravé rozhodně jsou a k létu patří, proto si je vychutnejme plnými hrstmi, dokud je čas.
Zdroj: bylinkovyraj.net, ekucharka.cz, sever.rozhlas.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano
Podzim je v plném proudu a s ním i období dozrávání hrušek. Hrušky jsou známé svým vysokým obsahem sacharidů. Ze sacharidů v nich převládá fruktóza, a proto je dobře snášejí i diabetici. Je to lahodné...
Čtěte dál