Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?
zdroj: Shutterstock

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích, navíc jsou právem považované za superpotravinu, kterou bychom rozhodně neměli opomíjet. Mají vysoký obsah živin, antioxidantů, vlákniny a vitamínů, například jeden šálek borůvek obsahuje celou doporučenou denní dávku vitamínu C.

Borůvky obsahují zdraví prospěšné polyfenoly a flavonoidy, látky, které mají silné antioxidační účinky. Mají tak nejen hojivé vlastnosti, ale chrání také před srdečními chorobami a rakovinou. Podporují mimo jiné zdravý krevní tlak, pevné kosti, správnou funkci mozku i zažívání. Za každou hrst čerstvě natrhaných borůvek tak buďme lesu vděční.

S borůvkami k lepšímu zraku i stavu mysli
Borůvková sezóna je relativně krátká, a proto je třeba si toto lahodné a zdravé lesní ovoce hojně dopřát a náležitě vychutnat. Antioxidanty obsažené v borůvkách zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí tak jejich degenerativním onemocněním. Jsou obsažené především v jejich slupce. Udržují v kondici také naše duševní zdraví a zlepšují paměť. Borůvky prospívají také zraku, pomáhají zregenerovat oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Jejich častá konzumace pomáhá předcházet vzniku šerosleposti, nebo zmírňovat její projevy. Borůvky mohou pomoci i proti průjmu nebo zácpě – v prvním případě se doporučují borůvky sušené, v tom druhém pak čerstvé. Na borůvky se ani při dlouhodobé konzumaci neprojevují prakticky žádné alergické reakce. Pro zdravotní účely se využívá také borůvkové listí.

Způsoby zpracování borůvek
Borůvky je možné zpracovat a uchovat mnoha způsoby – je z nich skvělá marmeláda i povidla, můžete je sušit, zmrazit, připravit z nich kompot, který skvěle chutná, a navíc je vhodný ke zmírnění střevních potíží, šťávu na posílení imunity a podobně. Pokud tedy všechny nevyužijete do dezertů a moučníků, můžete je zavařit, usušit nebo zamrazit. Při zamrazování se doporučuje, jako i u jiných druhů bobulovitého ovoce, tak i přebrané a omyté borůvky nejprve předmrazit v jedné vrstvě rozložené na tácku nebo v mělké misce. Poté je můžete přesypat do sáčků. Borůvky takto zůstanou neslepené a půjde snadněji odsypat jen požadované množství. Další možností je usušení borůvek. K tomu můžete využít troubu, sušičku na ovoce, za vhodných podmínek i sluníčko. Sušení venku by mělo probíhat v polostínu, ne na přímém slunci, poté je vhodné je dosušit na suchém a teplém místě. V troubě sušíme borůvky při teplotě do 50 až 60 °C, borůvky musí být po usušení zcela tvrdé a bez viditelného obsahu tekutiny. Sušené plody uchováváme v dobře uzavřené nádobě, v suchu a temnu. A jak se zbavit typického fialového zabarvení dlaní a prstů po jejich sběru? Nejlepší je na to kyselina citrónová smíchaná s vodou, ve které si umyjete ruce kartáček a nebo přímo citrón, který můžete použít místo kartáčku. Zaručeně tak smyjete skoro veškerou barvu.

Nejen lesní, ale i kanadské borůvky mají svůj přínos
Pokud nemáte možnost nebo čas vyrazit si na borůvky do lesa, určitě si zajděte na trh pro borůvky kanadské. Ne v každém lese jsou lány borůvčí, nebo jsou na místech chráněného území, kde je sběr zakázán. Kanadské borůvky nemají sice tak výraznou chuť lesních borůvek, ale přínosné jsou zrovna tak. Některé zdroje uvádějí, že kanadské borůvky jsou léčivé stejně jako ty lesní, jiné, že mají účinky o něco slabší. Ať tak nebo tak, zdravé rozhodně jsou a k létu patří, proto si je vychutnejme plnými hrstmi, dokud je čas.

Zdroj: bylinkovyraj.netekucharka.czsever.rozhlas.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat,...

Čtěte dál
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding – vodní sport pro nadšence i amatéry

Wakeboarding neboli ve zkratce „wake“ je vodní adrenalinový sport, který je jakousi kombinací vodního lyžování, surfování a snowboardingu....
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Boty pro ploché nohy? Na oblíbenou letní obuv, žabky, rovnou zapomeňte

Ploché nohy nejsou ničím výjimečným, postihují dokonce většinu naší populace. Nohy, především chodidla, přitom musí být dostatečně...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Nové letní výzvy: zkuste geocaching nebo plážový volejbal!

Nové letní výzvy: zkuste geocaching nebo plážový volejbal!

Léto si každý spojíme s teplem, sluníčkem, koupáním, dovolenou a podobnými věcmi charakteristickými pro toto období. Je to ale také...
Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina: jaká má nejvíce kalorií a jaká je naopak nejvhodnější pro děti?

Zmrzlina je oblíbeným pokušením, které si lidé rádi dopřávají, a to zejména v horkých letních měsících. Tuto sladkou chladivou pochoutku...
Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

Antibiotika jako prevence na dovolené? Rizikové a nežádoucí. Proč?

S blížící se dovolenou rostou obavy nejen o hladký průběh celého programu, ale i o zdraví. Lékaři ve svých ordinacích zaznamenávají...
Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje jsou především v letním období velmi oblíbené mezi sportovci. Obsahují elektrolyty – minerální látky, které jsou důležité...
Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Oblíbená typická jídla v zemích letních dovolených. Na co se můžete těšit?

Léto, prázdniny a hlavně čas, kdy spousta z nás odjíždí na dlouho očekávanou dovolenou. Je to pro nás období odpočinku, poznávání nových...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík (magnesium) je důležitý a velmi často také deficitní minerál našeho organismu. Tělo si ho neumí samo vytvořit, a proto musí...