Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?
zdroj: Shutterstock

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích, navíc jsou právem považované za superpotravinu, kterou bychom rozhodně neměli opomíjet. Mají vysoký obsah živin, antioxidantů, vlákniny a vitamínů, například jeden šálek borůvek obsahuje celou doporučenou denní dávku vitamínu C.

Borůvky obsahují zdraví prospěšné polyfenoly a flavonoidy, látky, které mají silné antioxidační účinky. Mají tak nejen hojivé vlastnosti, ale chrání také před srdečními chorobami a rakovinou. Podporují mimo jiné zdravý krevní tlak, pevné kosti, správnou funkci mozku i zažívání. Za každou hrst čerstvě natrhaných borůvek tak buďme lesu vděční.

S borůvkami k lepšímu zraku i stavu mysli
Borůvková sezóna je relativně krátká, a proto je třeba si toto lahodné a zdravé lesní ovoce hojně dopřát a náležitě vychutnat. Antioxidanty obsažené v borůvkách zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí tak jejich degenerativním onemocněním. Jsou obsažené především v jejich slupce. Udržují v kondici také naše duševní zdraví a zlepšují paměť. Borůvky prospívají také zraku, pomáhají zregenerovat oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Jejich častá konzumace pomáhá předcházet vzniku šerosleposti, nebo zmírňovat její projevy. Borůvky mohou pomoci i proti průjmu nebo zácpě – v prvním případě se doporučují borůvky sušené, v tom druhém pak čerstvé. Na borůvky se ani při dlouhodobé konzumaci neprojevují prakticky žádné alergické reakce. Pro zdravotní účely se využívá také borůvkové listí.

Způsoby zpracování borůvek
Borůvky je možné zpracovat a uchovat mnoha způsoby – je z nich skvělá marmeláda i povidla, můžete je sušit, zmrazit, připravit z nich kompot, který skvěle chutná, a navíc je vhodný ke zmírnění střevních potíží, šťávu na posílení imunity a podobně. Pokud tedy všechny nevyužijete do dezertů a moučníků, můžete je zavařit, usušit nebo zamrazit. Při zamrazování se doporučuje, jako i u jiných druhů bobulovitého ovoce, tak i přebrané a omyté borůvky nejprve předmrazit v jedné vrstvě rozložené na tácku nebo v mělké misce. Poté je můžete přesypat do sáčků. Borůvky takto zůstanou neslepené a půjde snadněji odsypat jen požadované množství. Další možností je usušení borůvek. K tomu můžete využít troubu, sušičku na ovoce, za vhodných podmínek i sluníčko. Sušení venku by mělo probíhat v polostínu, ne na přímém slunci, poté je vhodné je dosušit na suchém a teplém místě. V troubě sušíme borůvky při teplotě do 50 až 60 °C, borůvky musí být po usušení zcela tvrdé a bez viditelného obsahu tekutiny. Sušené plody uchováváme v dobře uzavřené nádobě, v suchu a temnu. A jak se zbavit typického fialového zabarvení dlaní a prstů po jejich sběru? Nejlepší je na to kyselina citrónová smíchaná s vodou, ve které si umyjete ruce kartáček a nebo přímo citrón, který můžete použít místo kartáčku. Zaručeně tak smyjete skoro veškerou barvu.

Nejen lesní, ale i kanadské borůvky mají svůj přínos
Pokud nemáte možnost nebo čas vyrazit si na borůvky do lesa, určitě si zajděte na trh pro borůvky kanadské. Ne v každém lese jsou lány borůvčí, nebo jsou na místech chráněného území, kde je sběr zakázán. Kanadské borůvky nemají sice tak výraznou chuť lesních borůvek, ale přínosné jsou zrovna tak. Některé zdroje uvádějí, že kanadské borůvky jsou léčivé stejně jako ty lesní, jiné, že mají účinky o něco slabší. Ať tak nebo tak, zdravé rozhodně jsou a k létu patří, proto si je vychutnejme plnými hrstmi, dokud je čas.

Zdroj: bylinkovyraj.netekucharka.czsever.rozhlas.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Trápí vás unavená pleť? Zde sou sezónní potraviny, které z ní udělají zázrak bez drahé kosmetiky

Koho by bavilo mít mdlou pleť bez života. Naštěstí máte po ruce mnoho potravinových pomocníků, které v sezóně dodají pokožce šťávu pomocí výživy i hydratace. Není totiž pro to, abyste je zařadili čerstvé...

Čtěte dál
Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Zapomeňte na jahody – teď vládnou švestky, mirabelky a hrozny! Víte, co z nich připravit?

Máme tu srpen, poslední letní měsíc a s ním i úrodu švestek, blum, mirabelek, hroznového vína či brusinek. Všechny tyto druhy ovoce...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Letní stůl v plné síle: Co vařit, když teploměr stoupá

Horké letní dny, kterým právě čelíme, jsou pro nás samy o sobě náročné, proto je vhodné nezatěžovat svůj organismus těžkými a příliš...
Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Přírodní cestou za bronzem: Krásné opálení bez chemie i výčitek

Se slunečními dny je potřeba najít tu správnou ochranu. Debata o škodlivých látkách v opalovací kosmetice se táhne již několik let...
Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Jezte chytře i v horku: Letní pokrmy, které nezatěžují, ale nabijí tě energií

Úporná horka a dusné dny rozhodně nelákají k tomu, abychom trávili příliš dlouhou dobu u plotny. Nelákají nás ani jídla těžká a hutná,...
Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Letní změna režimu: Jak udržet zdravý životní styl i o prázdninách

Léto je krásným, ale i poměrně náročným obdobím. Prázdniny, nároky dětí na pozornost, horko, ve kterém se vám nechce nic dělat. Potřeba...
Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Ochrana těla před vedrem: Nejlepší tipy, jak se ochladit i bez klimatizace

Klimatizace, ačkoliv nám umí poskytnout v horkých dnech značnou úlevu, může při nesprávném používání nebo zanedbané údržbě způsobovat...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...