Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?
zdroj: Shutterstock

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích, navíc jsou právem považované za superpotravinu, kterou bychom rozhodně neměli opomíjet. Mají vysoký obsah živin, antioxidantů, vlákniny a vitamínů, například jeden šálek borůvek obsahuje celou doporučenou denní dávku vitamínu C.

Borůvky obsahují zdraví prospěšné polyfenoly a flavonoidy, látky, které mají silné antioxidační účinky. Mají tak nejen hojivé vlastnosti, ale chrání také před srdečními chorobami a rakovinou. Podporují mimo jiné zdravý krevní tlak, pevné kosti, správnou funkci mozku i zažívání. Za každou hrst čerstvě natrhaných borůvek tak buďme lesu vděční.

S borůvkami k lepšímu zraku i stavu mysli
Borůvková sezóna je relativně krátká, a proto je třeba si toto lahodné a zdravé lesní ovoce hojně dopřát a náležitě vychutnat. Antioxidanty obsažené v borůvkách zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí tak jejich degenerativním onemocněním. Jsou obsažené především v jejich slupce. Udržují v kondici také naše duševní zdraví a zlepšují paměť. Borůvky prospívají také zraku, pomáhají zregenerovat oční sítnici a zlepšují adaptaci na ostré světlo. Jejich častá konzumace pomáhá předcházet vzniku šerosleposti, nebo zmírňovat její projevy. Borůvky mohou pomoci i proti průjmu nebo zácpě – v prvním případě se doporučují borůvky sušené, v tom druhém pak čerstvé. Na borůvky se ani při dlouhodobé konzumaci neprojevují prakticky žádné alergické reakce. Pro zdravotní účely se využívá také borůvkové listí.

Způsoby zpracování borůvek
Borůvky je možné zpracovat a uchovat mnoha způsoby – je z nich skvělá marmeláda i povidla, můžete je sušit, zmrazit, připravit z nich kompot, který skvěle chutná, a navíc je vhodný ke zmírnění střevních potíží, šťávu na posílení imunity a podobně. Pokud tedy všechny nevyužijete do dezertů a moučníků, můžete je zavařit, usušit nebo zamrazit. Při zamrazování se doporučuje, jako i u jiných druhů bobulovitého ovoce, tak i přebrané a omyté borůvky nejprve předmrazit v jedné vrstvě rozložené na tácku nebo v mělké misce. Poté je můžete přesypat do sáčků. Borůvky takto zůstanou neslepené a půjde snadněji odsypat jen požadované množství. Další možností je usušení borůvek. K tomu můžete využít troubu, sušičku na ovoce, za vhodných podmínek i sluníčko. Sušení venku by mělo probíhat v polostínu, ne na přímém slunci, poté je vhodné je dosušit na suchém a teplém místě. V troubě sušíme borůvky při teplotě do 50 až 60 °C, borůvky musí být po usušení zcela tvrdé a bez viditelného obsahu tekutiny. Sušené plody uchováváme v dobře uzavřené nádobě, v suchu a temnu. A jak se zbavit typického fialového zabarvení dlaní a prstů po jejich sběru? Nejlepší je na to kyselina citrónová smíchaná s vodou, ve které si umyjete ruce kartáček a nebo přímo citrón, který můžete použít místo kartáčku. Zaručeně tak smyjete skoro veškerou barvu.

Nejen lesní, ale i kanadské borůvky mají svůj přínos
Pokud nemáte možnost nebo čas vyrazit si na borůvky do lesa, určitě si zajděte na trh pro borůvky kanadské. Ne v každém lese jsou lány borůvčí, nebo jsou na místech chráněného území, kde je sběr zakázán. Kanadské borůvky nemají sice tak výraznou chuť lesních borůvek, ale přínosné jsou zrovna tak. Některé zdroje uvádějí, že kanadské borůvky jsou léčivé stejně jako ty lesní, jiné, že mají účinky o něco slabší. Ať tak nebo tak, zdravé rozhodně jsou a k létu patří, proto si je vychutnejme plnými hrstmi, dokud je čas.

Zdroj: bylinkovyraj.netekucharka.czsever.rozhlas.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

Užijte si léto s aromaterapií, ochladí a zažene otravný hmyz

I když po aromaterapii saháme spíše v obdobích respiračních onemocnění a pro dotvoření slavnostní nálady v rámci posezení přátel nebo vlastní relaxace a potřeby „nabití baterek“ během chladných dnů, má...

Čtěte dál
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly a léto – jaká opatření je důležité dodržovat?

Křečové žíly spadají pod ta onemocnění, u kterých hovoříme o tzv. meteotropní závislosti. Poruchy žilního systému se totiž obyčejně...
Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Zdravé ochlazení v horku: Jak přežít léto bez klimatizace?

Léto přináší radostné slunečné dny, ale také může být výzvou pro přehřátý organismus. Otázkou tedy zůstává, jak nebýt neustále upocený...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Jak nejlépe ošetřit spálenou pokožku? Pomůže tvaroh, okurka nebo aloe vera

Spálení pokožky od slunce je velmi nepříjemným zážitkem, který může mít mnoho nepříjemných komplikací. Pokud se tak stane, měli bychom...
Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Cestovní lékárnička – co všechno bychom měli s sebou vozit na dovolenou?

Mít dobře vybavenou lékárničku na cesty je klíčové pro každého, kdo se chystá na dovolenou. Bez ohledu na to, zda jedeme na pláž, do...
Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza – bakteriální onemocnění s hrozbou chronických obtíží

Borelióza, infekční onemocnění přenášené klíšťaty, se stává stále větším problémem veřejného zdraví, a to i v městských částech. Riziko,...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešně a třešňové květy v kosmetice i jídelníčku

Třešňové květy jsou pro mnohé synonymem lásky. Letos sice pomrzly a tak ti, kteří toužili po polibku pod rozkvetlou třešní museli hledat...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...