Fyzioterapie pomůže nejen s bolestí zad, ale i s menstruačními bolestmi. Co tento přístup nabízí?

Fyzioterapie pomůže nejen s bolestí zad, ale i s menstruačními bolestmi. Co tento přístup nabízí?
zdroj: Shutterstock

Bolestivá menstruace, známá také jako dysmenorea, může být pro mnoho žen velmi obtěžující. Vedle běžně užívaných léků jako je ibuprofen existují také alternativní přístupy, které mohou pomoci snížit bolest a nepříjemné příznaky. Jedním z takových přístupů je fyzioterapie. Bohužel si na fyzioterapii si v souvislosti s menstruací často nevzpomeneme, přesto může být účinným nástrojem pro zmírnění nepříjemných příznaků.

Zahrnutí fyzioterapeutických metod do režimu péče může pomoci ženám získat kontrolu nad svým tělem a zlepšit kvalitu života během menstruačního cyklu. Díky různorodosti technik, které fyzioterapie nabízí, je možné individuálně přizpůsobit léčbu potřebám každé ženy.

S jakými příznaky u bolestivé menstruace může fyzioterapie pomoci?
Fyzioterapie může pomoci u řady příznaků spojených s bolestivou menstruací:

  1. Menstruační bolesti: Fyzioterapie může pomocí terapeutických cvičení a manuální terapie snížit intenzitu bolesti během menstruace.
  2. Napětí svalů: Speciální cvičení a masáže uvolňují napětí ve svalstvu v pánevní oblasti.
  3. Nepohodlí v dolním břiše a pánevní oblasti: Fyzioterapeutické techniky zlepšují krevní oběh v této oblasti, což může zmírnit pocit tlaku a nepohodlí.
  4. Bolesti zad: Fyzioterapii lze adresovat na svalové dysbalance v oblasti zad.
  5. Psychické nepohodlí: Relaxační techniky a poradenství poskytované fyzioterapeutem mohou pomoci zvládnout stres a úzkost spojené s bolestivou menstruací.

Co ženám fyzioterapie nabízí?

  1. Terapeutické cvičení: Specifické cvičení zaměřené na posílení svalů pánevního dna může pomoci zmírnit bolest a zlepšit stabilitu pánevního dna. Tyto cviky mohou být kombinovány s technikami relaxace svalů, jako je hluboké dýchání nebo uvolňování napětí.
  2. Manuální terapie: Masáž a manuální terapie mohou být účinné při uvolňování svalového napětí a zlepšování průtoku krve v pánevní oblasti. To může vést ke snížení bolesti a zlepšení pohyblivosti.
  3. Biofeedback: Biofeedback je technika, která pomáhá pacientům získat vědomí o svých tělesných funkcích a naučit se je ovládat. Při léčbě bolestivé menstruace se biofeedback často používá k posílení svalů pánevního dna a uvolňování svalového napětí.
  4. Elektroterapie: Některé fyzioterapeutické postupy mohou zahrnovat použití elektroterapie, jako je transkutánní elektrická stimulace (TENS). Tato technika využívá elektrických impulsů k stimulaci nervů a může pomoci snížit bolest a nepohodlí spojené s bolestivou menstruací.

Je důležité si uvědomit, že každá žena může reagovat na fyzioterapii jinak a účinnost léčby může záviset na individuálních faktorech. Před zahájením jakéhokoli fyzioterapeutického programu je vhodné konzultovat s kvalifikovaným fyzioterapeutem nebo lékařem, aby byl zvolen nejvhodnější přístup pro konkrétní situaci.

Jak probíhá taková fyzioterapie?
Posouzení a vyšetření
: Fyzioterapeut nejprve provede podrobné posouzení a vyšetření, aby porozuměl konkrétním potížím pacientky spojeným s menstruací. To může zahrnovat zkoumání držení těla, funkčností pánve a páteře, stejně jako zhodnocení svalových dysbalancí a omezení pohybu.

Stanovení cílů terapie: Na základě vyšetření fyzioterapeut společně s pacientkou stanoví cíle terapie. Ty mohou zahrnovat snížení intenzity menstruační bolesti, zlepšení pohyblivosti pánevní oblasti, posílení svalstva pánevního dna nebo zmírnění svalových křečí.

Plán terapie: Fyzioterapeut vytvoří individuální plán terapie, který může zahrnovat různé terapeutické metody a cvičení. To může zahrnovat terapeutickou cvičební sérii zaměřenou na posílení svalstva pánevního dna, protahování svalů, techniky relaxace, masáže nebo biofeedback.

Průběh terapie: Terapie může probíhat v ambulantním prostředí fyzioterapeutického centra nebo doma pod dohledem fyzioterapeuta. Během sezení fyzioterapeut pomáhá pacientce provádět terapeutická cvičení a techniky, poskytuje zpětnou vazbu a poradenství ohledně správného provedení cvičení a postupů relaxace.

Hodnocení a úprava plánu: Během průběhu terapie fyzioterapeut pravidelně hodnotí pokrok pacientky a případně upravuje plán terapie podle aktuálních potřeb a reakcí pacientky.

Celkově cílem fyzioterapie zaměřené na bolestivou menstruaci je pomoci pacientce snížit bolest, zlepšit pohyblivost a zvládnout příznaky spojené s menstruací pomocí terapeutických cvičení, technik relaxace a dalších fyzioterapeutických metod. Žádná fyzioterapie nekončí samotnou návštěvou. Fyzioterapeut naučí pacientku cviky, které je potřeba trénovat a opakovat v domácím prostředí.

Protahování svalů pánevního dna
Protahování svalů pánevního dna je jednoduché cvičení pro uvolnění napětí v této oblasti a zmírnění bolesti spojené s menstruací.

Postup:

  1. Lehněte si na záda s pokrčenými koleny a chodidly položenými na podložce. Ruce položte podél těla s dlaněmi dolů.
  2. Při nádechu pomalu stlačte pánev směrem dolů a současně se snažte zvednout svaly pánevního dna. Cítíte-li jemné napětí v oblasti pánevního dna, držte tuto pozici.
  3. Při výdechu uvolněte stah svalů pánevního dna a položte pánev zpět do neutrální polohy.
  4. Opakujte cvičení 10–15krát v souladu s vaším dechem.
  5. Pokud máte pocit, že je cvičení příliš náročné, můžete začít s menším počtem opakování a postupně ho zvyšovat, jakmile se na to budete cítit.

Toto cvičení může být prováděno pravidelně, ideálně denně nebo několikrát týdně, aby bylo dosaženo optimálních výsledků. Je důležité cvičit s pozorností k vašemu dechu a nevyvíjet nadměrné úsilí. Před zahájením nového cvičebního režimu je vždy dobré poradit se se svým fyzioterapeutem nebo lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo omezení.

 

Literatura: fyzioklinika.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Les Mills, BodyPump, Pound: Jaké jsou fitness trendy 2024 a jak se cvičí

Les Mills, BodyPump, Pound: Jaké jsou fitness trendy 2024 a jak se cvičí

Objevte nejnovější trendy ve fitness světě. Od dynamických lekcí jako je Les Mills po silové tréninky jako je BodyPump. Prozradíme vám, jak se cvičí nejpopulárnější lekce dneška a jak vám mohou pomoci...

Čtěte dál
Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Příčiny celulitidy a cesty, jak s ní bojovat

Celulitida nebo také „pomerančová kůže“, jakožto estetický problém postihuje mnoho lidí po celém světě, bez ohledu na váhu, pohlaví...
Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Akupresura – terapeutická metoda, která pomáhá ulevit od bolesti

Vyzkoušeli jste již někdy akupresuru, léčebnou techniku, která vychází z tradiční čínské medicíny? Používá se již tisíce let, nicméně...
Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Čtyři parametry, díky kterým nesáhnete při výběru proteinu vedle

Dostatečný příjem proteinů (bílkovin) je kromě cvičení základním předpokladem pro nárůst svalové hmoty, hubnutí a zdraví celkově. Tyto...
Hula hoop – zábavná sportovní pomůcka, se kterou vás posilování bude bavit

Hula hoop – zábavná sportovní pomůcka, se kterou vás posilování bude bavit

Jistě si vzpomínáte na dětství, kdy jste si hráli s kruhem, točili s ním kolem pasu a soutěžili s kamarády, kdo vytrvá déle, aniž by...
Máte problémy s „esíčkem“? Co to vlastně je a jak se bolesti postupně zbavit

Máte problémy s „esíčkem“? Co to vlastně je a jak se bolesti postupně zbavit

Mnoho z nás se setkalo s bolestí zad či beder a často ani netušíme, že příčinou může být narušená funkce sakroiliakálního skloubení,...
Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance – sport, který dostane do formy každý sval v ženském těle

Pole dance, neboli tanec u tyče, se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Dříve jej lidé spojovali především s erotickým a...
Street workout – cvičte přes léto venku na čerstvém vzduchu

Street workout – cvičte přes léto venku na čerstvém vzduchu

Pokud si řeknete, že chcete zlepšit svou formu, tak vás jistě jako první napadne posilovna. Rozhodně však nejde o jedinou možnost....
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pilates – cvičení, které posílí celé tělo a je stále velmi v módě

Pilates – cvičení, které posílí celé tělo a je stále velmi v módě

Pilates je druh cvičení, které má stále mnoho příznivců (především mezi ženami) a na žebříčku oblíbenosti se drží už dlouho. Proč vlastně?...
Neudržíte pravidelnost ve cvičení? Dejte cvičení řád a časovač

Neudržíte pravidelnost ve cvičení? Dejte cvičení řád a časovač

Pokud také patříte mezi ty, kteří začnou se cvičením a po pár pokusech to vzdají, protože nemají čas, ani energii, tak jste tu správně....
Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Jak si vybrat kvalitní proteinový prášek? Základní druhy a rozdíly mezi nimi

Protein představuje jeden z nejzákladnějších doplňků stravy pro osoby, které chtějí změnit svou postavu: nabrat svalovou hmotu, případně...