Celozrnný beránek s vůní citrónu

Celozrnný beránek s vůní citrónu
zdroj: Kristýna Rybovičová

Pečení beránka náleží tradičně sobotě, kdy se vše připravuje na Boží hod velikonoční. Upečte si letošní rok o něco zdravější a zajímavější verzi beránka – s celozrnnou moukou, kokosovým olejem, ovoněný citrónem a doslazený hlavně hruškou.

Porce: 1 beránek
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Označení: vegetariánské
Ingredience (forma na beránka)

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 větší hruška
  • 3 vejce
  • 200 g řeckého jogurtu
  • kůra z 1 většího citronu
  • 3 lžíce kokosového oleje + trocha na vymazání
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička sušené vanilky
  • 3 lžíce medu
  • strouhaný kokos na vysypání formy
  • špetka soli

Postup

  1. Formu na beránka vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Citron a hrušku oloupejte, očistěte a nastrouhejte vše na jemném struhadle.
  3. V hlubší míse smíchejte mouku, vanilku, prášek do pečiva a kůru z citronu.
  4. Žloutky oddělte od bílků.
  5. V oddělené míse prošlehejte tekutý olej společně se žloutky, medem a špetkou soli. Poté přidejte tvaroh, nastrouhanou hrušku a vše důkladně promíchejte. Směs smíchejte se suchými ingrediencemi.
  6. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Postupně jej přimíchejte do těsta.
  7. Pomalu vymíchejte kompaktní těsto, které vlijte do připravené formy a pečte zhruba 40 minut. Před vyndáním překontrolujte špejlí.
  8. Nechte vychladnout, nakrájejte na plátky a podávejte.

Náš tip
Ve vodní lázni nechte rozehřát čokoládu s kokosovým olejem. Poté jí rovnoměrně polijte připraveného beránka, nechte vychladnout v lednici a podávejte.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!